12 oktober 2011, 16:03
Istället för pasta
Ris, pasta, potatis. De tre vanligaste tillbehören till rätter som köttfärssås, korvstroganoff och fisk. Nu för tiden äter vi sällan pasta här hemma och när vi väl gör det är det fiber eller fullkornspasta som serveras. Man står sig helt enkelt längre på dem. Ris håller jag mig inte mätt på, sorligt men sant. En riktig biff med ris och sås, oj så gott det är! Till skillnad från Håkan-bråkan i Sune har jag aldrig varit speciellt förtjust i potatis om man bortser från färskpotatis.
Men det finns faktiskt mängder av andra spännande tillbehör än dem tre jag har räknat upp här ovanför. Jag tänkte tipsa om mina och familjens fyra favoriter.
Quinoa - Det lilla fröet som växer på en ört flera tusen meter högt upp i Sydafrika. Visst låter det spännande? Att den finns i olika färger och har höga näringsvärden är desto bättre. Faktum är att Quinoa innehåller mest protein av alla fröer. Det är inte dåligt det...
Bulgur - Många förknippar bulgur med couscous. Dock är det både mer närings och fiberrikt. Det är gjort av durumvete som förkokas, torkas och sedan klipps i bitar. Ett tips är att testa fullkornsbulgurn. Den gör dig mättare och näringsvärdena är ytterligare lite bättre. Två bra saker i en smäll med andra ord.
Mathavre - Som ni hör på namnet innehåller det havre. Dessutom lösliga fibrer som bidrar till hälsosamt låga kolesterolnivåer i blodet. Man kan helt enkelt säga att det innehåller fullkornets alla fördelar.
Kornris - Kostfibrer, mineraler och vitaminer är bara tre saker som gör att kornriset är ett väldigt bra alternativ till vanligt ris. Det är gjort av korn som klipps i mindre bitar.
Rotfrukter - Stek, koka, ungsrosta... Så enkelt och gott!
Detta är bara fyra av många spännande saker som står uppackade på hyllorna i din lokala mataffär. Välj och vraka, våga testa något nytt. Ni kan inte mer en att ogilla det!
ANNONS:
ANNONS: