29 november 2012, 13:30

Jag ser det snöar!

Helt fantastiskt och värmer i mitt vinterälskande hjärta!

Både jag och min häst älskar snö. Både han och jag är uppvuxna med detta vita guld!

Tiden går fort och för ungefär 3 år sedan tog vi våra första stapplande steg tillsammans som ekipage. Bilden är från andra uppsittningen hemma hos hans uppfödare i Lit Jämtland.

I snön och med en termometer där kvicksilvtet sköt i höjden, Jämtland i jul och nyårstider brukar vara katastrofkallt, men vad gör man inte. Jag hade börjat på veterinärutbildningen och bodde nere i Uppsala och min favorithäst bodde kvar uppe i Jämtland och ville bli ridhäst! Julov=inridning!

Sagt och gjort massor med rätt kläder och varma skor och ett glatt humör så fixar sig det mesta.


Eftersom jag jobbat endel med sportkonfektion innan jag började plugga till veterinär så tänkte jag ge lite matnyttiga tips om hur vi håller oss varma så här i vintertider. Kanske är en självklarhet för många, men ibland behövs lite hjälp på traven....


  • Vatten leder bort värme 25 gånger bättre än luft med samma temperatur, att hålla sig torr är alltså A ch O.

  • Istället för att välja ett tjockt plagg bör man tänka på flerskiktsprincipen. Själv väljer jag gärna flerskiktsprincipen och sedan en stor dunjacka vid riktigt kalla temeraturer. I stallet skrattar mina stallkompisar åt mig när jag kommer med dubbla dunjackor men jag är ochså en riktig frysräv.

  • Ull är oöverträffligt bra i vinterkläder och det rekommenderar jag i underställ närmast kroppen. Bra materialval nära kroppen är alltså ull eller annat syntetmatrial som kan och är bra på att transportera fukt. Bomull är dålig på att transportera bort fukt, så det kan tillåmed verka kylande.

  • Mellan lager kan gärna vara fleece, ylle eller annat syntetmatrial.

  • Ytterskikt som skyddar mot vind och väta och inte för tight luft bär värme.

  • Händerna har jag gärna tummvantar/ trefingervantar för ridning  gärna vantar som går upp över handledena finns inger värre än när det glipar ...burr

  • Täck hals! Men komihåg att halsduk kan i ridsammanhang bli en farlig strypsnara så polokrage kan vara ett alternativ.

  • På fötterna är det bra att ha dubbla strumpor och välj yllesulor eller sulor i filt, stålhettor av metall kan verka kylande. bort med bomullsockan nu!

  • Ombyte, det kan vara bra att byta svettiga lager efter ridpass,då blöta kläder verkar kylande.

  • Jag brukar ha en buff undet hjälmen som går ner över öronen. 70% av kroppsvärmen försvinner genom huvudet, så fryser du om tårna sätt på dig mössan.

  • En sak till klumpighet och osmidigheten som kommer med klädseln gör att man bör tänka till en extra gång vad det gäller säkerhetsutrustning ex stigbyglar löser de ut, får min sko plats mm

  • REFLEXER det skymmer fort, och får vi en löst springande häst kanske det hunnit bli mörkt innan den är infångad.. sunt bondförnuft ...både du och hästen vill ha reflexer även bilisterna du möter önskar detta!

  • Glipor.... hur duktig du än varit på att klä dig.... Finns det glipor mellan kläderna så försvinner värmen där..Gosa in er!

  • Ha gärna varmdryck tillhands för att värma dig med efter ridtur, kall dryck medför direkt energiförlust.


  • För att kroppen ska fungera bra behöver vi hålla en konstant kroppstemperatur på cirka 37° C. Låga temperaturer gör cellernas processer långsammare och ineffektiva.  När kroppen är kall stryps cirkulationen för att konservera värmen. Värmen går ut från huden på fyra olika sätt: ledning, strömning, strålning och avdunstning.  Att vara ute i vintermiljö skall vara roligt, men att ha lite köldtänk i bakfickan kan göra upplevelsen ännu trevligare, köldskador är inte att leka med!

Tänk så här!

Din egna kroppsvärme skall isoleras genom att du klä dig i de olika skikten, och det är inte kläderna som skall tillföra värmen, att se kopplingen mellan utrustning/kläder och fysiologi kan göra man vinner kampen mot kylan!


Midvinternattensköld är hård stjärnorna gnistra och glimma....

KRAM /KAROLINA

ANNONS: