1 april 2012, 18:27

Kan en häst vara allergisk?

Hallå! Izabella här...


Nu när våren är här så är det många som får allergi-problem. Vad är egentligen allergi kan man ju börja med att fråga sig? Allergi innebär att man är överkänslig mot ett eller flera ämnen och att kroppen skapar en immunologisk respons --> Immunförsvarets celler reagerar.



Vad det gäller hästar så är den allra vanligaste allergin INSEKTSHYPERSENSITIVITET. Detta kallas även sommareksem. Jag trodde förr att sommareksem var samma sak som soleksem och att det var solen som gjorde att dessa hästar kliar sig. Så är det INTE, utan det är en överkänslighet mot knott, och ffa svidknott (Culicoides). Utöver detta så kan hästar vara överkänsliga mot andra saker men det är inte lika vanligt. Andra problem med hästens hud är solbränna och fotosensibilitet. Dessa saker rörs ofta ihop och man kallar allt sommareksem eller soleksem, men det ska vi reda ut nu!  Vi börjar med knotten...



Det är egentligens knottens saliv som många hästar regerar på. Det som händer när man får en allergisk reaktion är att celler från immunförsvaret dras till platsen, ffa Lymfocyter och Mast-celler. Mast celler släpper ut histamin som kliar och ger rodnad i huden. När hästen börjar klia sig bildas mikroskador i huden och vi får inflammation som driver på hela processen. Problemen är som störst i man och svansrot. Detta beror på att knotten trivs bäst mellan dessa grova hårstrån där de får vara ifred.


Vad kan man då göra om man har en häst med "sommareksem" = insektsöverkänslighet? Det allra viktigaste är att undvika knotten. Så länge de biter hästen o sprutar in sitt saliv så kommer hästen fortsätta att reagera.


- Försök undvika att ha hästen ute i gryning och skymning, då är knotten som mest aktiva.

- Ha gärna en sådan häst på ett öppet bete där det blåser lite, då minskar knotten

- Undvik hagar med mkt stillastående vatten

- Ha gärna en fläkt + myggnät i stallet

- Använd knottmedel

- Insekts-täcke som täcker nästan hela kroppen på de riktigt känsliga hästarna


Utöver detta så ska man försöka att sköta huden och hålla den mjuk. Det diskuteras just nu hurvida man kan ge hästar omega3 för att huden ska bli mjukare och mer motståndskraftig mot t.ex. mugg och andra angrepp. Jag vet att detta är praxis på hund och katt men jag tror inte studier är gjorda på häst än även om det verkar positivt. Jag har själv haft en häst med insektsöverkänslighet och då använde jag ett preparat vid namn Horsol som verkligen fungerade på denna häst. Efter att man tvättat man o svans och hade i detta mjukgörande medel så blev han klådfri i ca 2-3 dagar innan man fick fylla på med mer horsol och tvätta vid behov.



Det man ska komma ihåg är också att en häst med en akut allergireaktion kan behöva behandling med kortison i det akuta skedet för att dämpa inflammation innan man kan komma igång med "underhållningen" av allergin. Därför ska du inte tveka att rådgöra med en veterinär om din häst får en allergisk reaktion, även om det beror på knott. Vissa hästar blir så dåliga när det bryter ut att hästen inte lyckas få allergin i schack själv utan behöver medicinsk behandling inledningsvis. Kortison i lite större mängd kan dock utlösa fång så det gäller att väga problemen mot varandra. Kortison är ju ingen långsiktig lösning utan kan som sagt användas i ett akutskede. Vissa hästar kan också svara bra på antihistaminer som underhåll, alltså när man kommit förbi akutstadiet och börjar med underhållningen för att förhindra klåda.



Solbränna, förekommer det? Svar Ja. Hästar med opigmenterade områden, ofta hästar med rosa mule, kan bli solbrända. Köp solskyddsfaktor (Helosan-sol på apoteket brukar funka bra). Det finns även solskydd som man kan fästa på grimman som går ner som en "skärm" över mulen och hindrar solexponering där. Om hästen blivit solbränd - se till att skydda hästen från exponering och var noga med att hålla rent eventuella sår, om sådana bildats. Tvätta med koksaltlösning eller rent vatten och låt det läka själv - brukar vara bästa receptet. Om såret är fult eller om hästen verkar allmänpåverkad - kontakta självklart veterinär.


Fotosensibilitet kan förväxlas med ovanstående men ser ofta mycket värre ut. Detta är en onormal reaktion på UV-ljus och beror på att ett fotodynamiskt ämne har ansamlats i huden och reagerat fotokemiskt med solljus. I vissa växter (t.ex. alsikeklöver, johannesört m.fl.) kan det ibland finnas toxiner som skadar levern och gör att denna för en tid inte lyckas bryta ner ämnet phylloerythrin som då ansamlas i huden och regerar när det utsätts för UV-ljus. Detta kan ge upphov till svullnad, klåda, ödem, hud som ramlar av, sekundärinfketioner med bakterier mm och är ofta koncentrerat kring huvudet. Det kan med andra ord se ganska hemskt ut. Ofta är flera hästar drabbade samtidigt eftersom de alla fått i sig ämnet om de gått i samma hage. Dessa hästar behöver som ni säkert förstår, undersökning av en veterinär, eventuell medicinsk behandling och skall omedelbart skyddas från solljus. Man bör också ta blodprov och kolla levervärden för att göra en uppskattning av skadans omfattning.


Om någon läsare råkat ut för detta med er häst så får ni gärna dela med er av en bild om ni vill så publicerar jag den här på bloggen.


För att skilja på solbränna och fotosensibilitet så kan man kolla på hur utbredda problemen är. Om det bara är mulen på opigmenterat, hårlöst område är det sannerligen solbränna. Men om det är mer omfattande på hela huvudet och eller även på benen så kan det tala för fotosensibilitet.


Så om vi ska använda de uttryck vi är vana vid så kan vi säga att sommareksem är insektsöverkänslighet och soleksem är solbränna eller fotosensibilitet.



Ps. vet ni var jag är nu? Jo, i TYSKLAND! Jag kom hit igår e.m och har red mitt första pass idag. Träningen kan sammanfattas med ett ord --> Amazing! Jag red på Wiegers stora fina utebana som mäter typ 20x80 m med en galet pigg men oerhört duktig Vovva. Hans resa verkar ha gått bra med lastbilen ner hit. Undra varför man rider bättre här än hemma. Jag tror det är för att man blir så inspirerad av alla duktiga ryttare. Då sträcker man lite extra på ryggen och anstränger sig för att varenda steg ska vara perfekt. Ni får mer Tysklands-update inom kort. Nedan ett kort på det mysiga stallet där hästarna kan titta ut:




Utebanan:




Nu ska jag plugga hud, fast på hund och katt. Jag bor hos en av Wiegers beridar-elever vid namn Diana. Allt är klart i stallet och jag ska vara där kl 08 imorrn-bitti igen.


Kram Izabella

ANNONS: