2 februari 2012, 21:55
Känn med ögonen och se med händerna!
Hallå, Karolina här. Min älg här nere vill inte frysa om öronen:) Det är just nu -15C i Uppsala.

Just nu letar jag veteskapliga artiklar till mitt kandidatarbete. Så tid finns för grubbel:
Jag tycker det är viktigt att det vi veterinärstudenter baserar vår kunskap på skall vara medicinskt beprövat, men ibland tror jag att man har hjälp av sin magkänsla. Det är bara så att vissa verkligen är skickligare än andra på det. Om man lyckas kombinera kunskap och erfarenhet med denna magkänsla så tror jag att man kan åstadkomma mycket inom veterinärmedecinen.
Det är lätt att snöa in sig på saker och bli smal i sitt tänkande. Vad är hönan och vad är ägget? Det gäller att ibland tänka "out of the box".
Självklart skall de problem/tillstånd som visar sig vid undersökning åtgärdas och behandlas, men att senare ha en plan för att minimera riskerna för återfall är minst lika viktigt enligt min mening. I den kinesiska läkekonsten får läkaren betalt så länge patienten är frisk, vilket jag tycker är en väldigt fin tanke, men svår att applicera i vårt samhälle.
Om samma hästägare kommer in med samma fel på den tredje hästen så kanske det inte är någon slump. Kanske tyder det isåfall på ett fel i ridningen och/eller träningsupplägget av hästarna. Har ni någon gång fått frågan av er veterinär vem ni tar hjälp av i er träning? Hur väl är hästarna förberedda för uppgiften?
Har i färskt minne en häst som var väl förberedd till 3-årstest och fick fina omdömen, men så stressades det till kvallitén och championatet. Hästen växte, "tappade galoppen", men gick sina nollor i metersklasserna, ty den hade en god hoppvilja. Helt plösligt ville hästen inte mer, åkte in till klinik och fick en rundsmörjning. Sex leder och hästen hoppade igenom final med gott resultat. Det man kan fundera över är om hästen verkligen behövt den där "rundsmörjningen" om träning/tävlingsupplägget sett annorlunda ut? Förmodligen får vi aldrig veta men det är intressant att spekulera.
Jag vill förstås behandla en skada/sjukdom, men jag vill hellre förebygga! Kanske är detta en utopi, vad vet jag, men tänken bör finnas hos behandlande veterinär och djurägare. Jag vill med detta inlägg referera till Izabellas tidigare inlägg om att hjälpas åt och ha ett team runt hästarna. Framförallt i förebyggande syfte för att bygga upp sunda och friska hästar. Skador, eventuella olyckor och sjukdomar kommer troligen uppkomma ändå men man kanske kan hindra och skjuta upp förloppet.
Här kommer lite check-points från mig som jag anser att man som ryttare bör kontrollera om man vill ha en frisk häst.
Veterinär är ett absolut måste om skadan är framme. Hellre ett samtal för mycket än ett för lite. Ha alltid ett telenummer tillhands, och för guds skull se till att ha pengar eller se till att era hästar är väl försäkrade om olyckan eller sjukdomen väl är framme. Det är vårt ansvar som djurägare att ingen häst skall behöva få lida för att vi inte har råd. Då är det dax att tänka till om vi skall ha djur i vår tjänst.
Näringsriktigt foder är viktigt och ta hjälp om kunskapen brister.
Strö? Hur dammigt är det i stallet? Ventilationen i stallet inte att förglömma.
Hovar - ta hjälp av expertis.
Allsidig stärkande träning med hjälp av vettiga tränare och en sund inställning.
Ställa sig frågan; är hästen och jag redo för uppgiften? Man kanske inte tar ut ett gammalt fölsto som inte blivit riden på 5 år på terrängträning bara för att det är kul.
Hålla ordning på sig själv och sina egna skevheter/svagheter.
Ha en bra anpassad utrustning. Sadel, bettsling mm. Tänk på att t.ex. ett täcke med dålig passform kan hämma hästens rörelser och göra mer skada än nytta.
Underlag - rider jag på bra underlag? Hur lerig är hagen, senskaderisk? halt? broddar på eller av? Hur många broddar? bara traktbrodd eller fyra på alla ben? Beror till stor del på vad hästen gör och hur hagen ser ut. Fläkningsrisk kontra vrid och trampskada.
Temperera häst via lagom motion och fodergiva för att minimera skaderisker i hage.
Gruppdynamik i hagar - nya individer kanske ska slussas in och först gå i en hage bredvid flocken/nya kompisen.
Tänk över hagsystem, stängsel och eventuella dubbelstaket.
Att läsa på och vara källkritisk!!!!!!!!!!!! tro inte på allt ni läser bara för att ni ser en annons om en mirakelkur som botar allt.
Försök hitta ett system som fungerar och håll dig till det.
Detta kanske låter som en självklarhet för många, men är det verkligen det? En remainder är alltid bra, då vi som djurägare har ansvar för våra vänner. Vissa hästkliniker har börjat med reducerat pris på rörelsekontroller/hälsoundersökningar för att förebygga skador och monitorera hästarnas hälsa. Många gånger är det både "billigare" och bättre för hästen om en skada upptäcks i tid.
Sov gott från eran grubblande veterinärstudent Karolina!
ANNONS:
ANNONS: