23 februari 2012, 07:49
”Lägstanivån oerhört hög”
Det är inte helt lätt att välja vilka hoppryttare som ska få rida de stora tävlingarna. Konkurrensen om platserna är stenhård, här förklarar förbundskapten Sylve Söderstrand hur uttagningarna går till.
Scandinavium ses som en upptakt till OS i London, även om det är ganska lång tid kvar tills dess. Under Göteborg Horse Show får många svenska ryttare chansen att visa vad de kan på de stora banorna.
- Vi har en otroligt hög lägstanivå på våra hoppryttare i dag, vilket så klart är väldigt roligt. Men då ökar också konkurrensen och man måste visa att man kan prestera när det gäller för att få rida de stora tävlingarna. Det är svårt eftersom det inte finns så många tävlingar i Sverige på den här nivån och problemet är också att vi inte får tillräckligt många inbjudningar till tävlingar så att vi kan få ut våra ryttare, säger Sylve.
Det var många som höjde på ögonbrynen när de såg vilka ryttare som getts chansen att rida i Scandinavium. Eller det var kanske snarare avsaknaden av vissa namn som skapade debatt. Varken SM-vinnaren Lotta Schultz eller veteranen Jens Fredricson fanns med på den första listan. Genom att en extra plats har beretts i startfältet har nu Lotta trots allt fått chansen att rida.
Jens blev bland annat meetingbäst under Stockholm Horse Show, men på senare tid har han inte presterat tillräckligt bra, säger Sylve.
- Det är många faktorer som styr vilka ryttare som får vara med på de stora tävlingarna. Bland annat är det viktigt att vi vet att hästen är tillgänglig för oss långsiktigt, säger Sylve.
Han förklarar hur uttagningarna går till:
- Vi har en rankinglista där vi för in resultat på 150-160-hoppningar internationellt och nationellt. Även tvåstjärniga Grand Prix-klasser räknas till viss del eftersom de håller extremt hög svårighetsgrad ute i Europa. Inför uttagningen till Scandinavium var det också tävlingarna i Borås som vägde tungt. Borås blev ett slags genrep inför Göteborg. Det är till viss del färska prestationer som styr vem som blir uttagen, men även hur de har placerat sig över en längre tid genom att vi läser av rankinglistan vid bestämda tillfällen under året, säger Sylve.
När det gäller uttagningen av OS-laget är det långtifrån spikat vilka som ska få åka, enligt Sylve.
- Visst har vi några namn som sticker ut men allt kan hända. Det är fem ryttare som får följa med varav en reserv. I ett OS-lag vill man ha ekipage som håller en jämn nivå och som kan prestera optimalt när det gäller, säger han.
Just nu är det många svenska hoppryttare som tävlar utomlands. Bland annat bröderna Zetterman, Alexander är i Spanien och Daniel är i Florida.
- Jag får återkommande rapporter om alla ryttare, hur det går för dem och vissa skickar även filmer på sina ritter. Daniels ritter har jag kunnat se via internet. Jag anser att jag har bra koll på hur alla ryttare ligger till, säger Sylve.
ANNONS:
ANNONS: