10 oktober 2011, 11:23

Lättaste limpan

Hur kan en limpa ta 2,5 timmar att göra men ändå vara något av det enklaste vi någonsin har bakat? Kanske för att man bara rör ihop allting i en stor bunke, häller över degen i brödformar och sedan får det sköta sig självt i ugnen. Utöver detta är det ett gott, saftigt och bra bröd som man håller sig mätt på länge. Då vi dessutom bakar det själva vet vi precis vad det innehåller. Fantastiskt helt enkelt!

Ingredienser (låt er inte avskräckas av antalet ingredienser, köper man hem allt räcker det till några bakningar)
5 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
4 dl rågsikt
2 ½ dl rågkross
1 dl vetekli
½ dl vetegroddar (vi byter ut dessa mot krossade linfrön)
1 tsk salt
4 tsk bikarbonat
½ dl solroskärnor eller krossade hasselnötter (valfritt)
1 dl russin (valfritt)
1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap

1 msk smör
rågkross

Ugn: 175grader

Tillagning:
Blanda noga ihop alla torra ingredienser. Rör sedan ner filmjölk och sirap. Det ska bli en lös och kletig smet så blanda väl.

Ta fram två stycken 1 ½ liters brödformar. Smöra dessa och strö rågkross i botten. Fördela smeten i formarna och grädda i nedre delen av ugnen i knappt två timmar.

Efter att brödet har varit inne i ugnen i drygt 20 tar du ut och penslar det med smör för att sedan täcka över brödformarna med aluminiumfolie. På så sätt undviker man att brödet bränns.

När bröden väl är klara och ute ur ugnen. Lossa dem ur brödformarna och vira in dem i rena handdukar när de svalnar.

ANNONS: