25 oktober 2013, 15:13
Mat = energi
Det är lustigt, det här med mat. Från början åt vi för att överleva. Egentligen är det ju fortfarande så, men i ett land som Sverige tänker man inte riktigt så längre. Här kan vi istället ägna en hel kväll åt att diskutera huruvida man ska ha två potatisar på tallriken eller inte. Eller under vilka tider på dygnet man "får" och "inte får" äta. Eller vilka supersnabba genvägar det (inte) finns för att gå ned i vikt.
Att ha oändligt med alternativ på mat kan göra det lätt att äta hälsosamt. Men det kan också göra det lätt att äta ohälsosamt och framförallt att krångla till det hela. Vi har så mycket att välja på att vi knappt vet längre vad vi ska äta, och varför vi gör det. Och kvällstidningarna försöker gång på gång "hjälpa" oss med att... krångla till det ännu mer.
Om vi ska gå tillbaka till grunden så kvarstår det faktum att mat är energi. Och energi måste vi få i oss för att leva. Kroppen förbrukar energi hela tiden, till och med när vi ligger och sover. Precis som att en bil förbrukar bränsle när den står på tomgång. Men ju mer kroppen rör på sig, desto mer energi förbrukar den. Det är en bra grund att alltid ha i bakhuvudet. Jag kommer så småningom skriva mer om vad energi i mat egentligen är för något.
Ryttare är tyvärr lite "kända" för att slarva med sin egna mat. Det brukar skojas om hur extremt noggranna vi är med våra hästars foderstater men knappt tänker alls på vad vi själva äter. Det har faktiskt gjorts en del undersökningar på detta och de har visat att de flesta ryttare är medvetna om att kosten spelar stor roll för välmåendet och prestationen, men att de ändå "slarvar" med maten. Det finns faktiskt faktorer i en ryttares livsstil som gör det lite krångligt. Ofta har vi väldigt knappt med tid mellan skola/jobb och stallet. I de flesta stall finns det ingen möjlighet att vare sig förvara eller värma mat. På tävlingar är utbudet i cafeteriorna oftast dåligt och har vi inte egentligen nog med att packa ned en massa utrustning (och foder till hästen)? Inte orkar vi väl packa med en stor matsäck till oss själva också?
Grejen är att det ÄR värdefullt att lägga lite exra planering på maten. De flesta ryttare vill utvecklas och bli bättre. Det bästa sättet att bli det är förstås att träna på att rida. Men i alla andra sporter pratar man även om kostens betydelse för utvecklingen. Visst skulle det vara värt lite planering om det visar sig att kosten faktiskt kan göra skillnad för hur du presterar i sadeln? Att regelbundet fylla på med energi och inte jobba timma ut och timma in på "tom tank" ger kroppen bäst förutsättningar både fysiskt - för att orka rida så bra som möjligt, och psykiskt - för att kunna fokusera under hela ridpasset, lära sig nya saker och undvika att bli irriterad på sig själv/hästen/tränaren/föräldrarna/medhjälparen när det inte riktigt går som man vill. Det sistnämnda är inte helt ovanligt att man ser, eller hur? Och det är inte ett dugg konstigt, har det t.ex. gått 5 timmar sedan man åt något är energin slut och kroppen vill av gammal överlevnadsinstinkt inte fokusera på något annat än att få tag på ny energi.
Ganska häftigt att vi genom lite planering undvika att det blir så, eller hur?
ANNONS:
ANNONS: