10 december 2013, 15:37

Matens innehåll: Fett


Idag tänkte jag skriva om den tredje och sista makronutrienten: FETT! Många reagerar negativt på ordet fett. Det är väl sånt man blir fet av? Nej, det stämmer inte riktigt. Fett innehåller visserligen mer än dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater och protein, och om man ständigt får i sig mer energi än vad man gör av med kommer kroppen att lagra den extra energin i form av kroppsfett. Men vi behöver ha en balans i vår kost som ger plats till energin från fettet, eftersom fett är livsviktigt för oss.

Fett består av olika fettsyror. Några av fettsyrorna är essentiella, det vill säga livsviktiga för oss men som kroppen inte kan producera på egen hand - dessa fettsyror måste tillföras via kosten. Fett är viktigt för att kroppens celler ska kunna fungera som de ska och för att vi ska få i oss fettlösliga vitaminer och antioxidanter. Dessutom spelar fettet stor roll för matens smak och konsistens. Man kan dela in de olika fetterna på ganska avancerade sätt beroende på dess egenskaper, men det som är lättast att tillämpa i vardagen är att tala om mättat och omättat fett.

  • Mättat fett kan vara skadligt i för stora mängder, men det är inte unikt för just mättat fett utan det gäller allting man stoppar i sig. Till och med vatten kan vara skadligt i för stora mängder! Det man har sett i studier är att ett allt för stort intag av mättat fett kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar. Mättat fett innehåller dock viktiga vitaminer och bör inte ses som onyttigt i lagom mängd. Exempel på livsmedel som innehåller mättat fett är smör, ost, mjölkprodukter och kött.

  • Omättat fett kan vara enkelomättat eller fleromättat, beroende på hur fettsyrorna binder ihop sig med varandra. Omättat fett kan tvärtemot mättat fett minska risken för hjärt-kärlsjukdomar. Många har säkert hört talas om de fleromättade fettsyrorna omega-3 och omega-6. Det är de fleromättade fettsyrorna som är essentiella för oss, som vi alltså måste få i oss via maten. Enkelomättat och fleromättat fett finns i till exempel rapsolja, olivolja, nötter, avocado och fisk. 



När man på industriellt sätt delvis härdar fett kan man få transfetter. Transfetterna "beter sig" som mättade fettsyror fast de egentligen är omättade fettsyror, och dessa har visat sig i högre grad öka risken för bland annat hjärt-kärlsjukdomar. Transfetter kan finnas i till exempel färdigmat, snacks, kex, kakor, lågprismargariner, pommes frites m.m. Var vaksam när det gäller livsmedel med lång hållbarhet och läs på baksidan av förpackningen. Står det "delvis härdat fett" eller "härdat vegetabiliskt fett" kan produkten innehålla transfetter.
Hur ska vi ryttare tänka när det gäller fett?
Framförallt att vi ser till att äta fett. Varken mer eller mindre än andra idrottare eller icke-idrottare. Eller jo, det klart att alla äter olika mycket beroende på hur mycket energi man behöver, men vi behöver inte mixtra med den procentuella andelen fett i vår kost. Är man tunn och frusen kan man behöva äta mer fett än vad man gör idag. Många som vill gå upp i vikt har svårt att göra det eftersom de redan tycker att de äter så mycket de kan. Men eftersom fett innehåller mer än dubbelt så mycket energi som kolhydrater och protein kan man lätt smyga in mer energi i maten utan att man egentligen behöver äta mer. Man kan till exempel ringla en skvätt olja ovanpå maten (precis som många gör till sin häst!). Det vi ska tänka på är att ofta välja de livsmedel som innehåller enkel- och fleromättade fetter, och undvika livsmedel som kan innehålla transfetter. Energin som finns i fett är inte så snabb energi, så i direkt anslutning till träning passar oftast kolhydrater bättre som energikälla.
Nu ska jag putta i mig ett mellanmål innan jag åker iväg på hoppträning, hurra!

ANNONS: