19 oktober 2011, 12:30
Mellanmålspecial
Mellanmål. Det mål man kanske har svårast att komma ihåg att äta eller ens hitta inspiration till. Vad ska man äta så det varken blir för mycket eller för lite? Vad kan man ta med sig i väskan utan att behöva släpa på för mycket saker? I detta inlägget tänkte jag tipsa om ett gäng med olika mellis. Vissa som är enkla att ta med och andra som fungerar bättre att äta på hemmaplan. Förbered er på ett långt inlägg...
Frukt är alltid bra att ha med sig i väskan, likaså naturella nötter. En macka på grovt bröd är verkligen inte fy skam och är även det lätt att bära med sig.
Egna mellanmålbars är något som både är enkelt och går fort att göra. Dessutom kan man variera ingredienser efter tycke och smak. Här på Tasteline finns ett recept jag brukar utgå efter. Dock skippar jag chokladen och någon gång har jag även struntat i nötterna om jag vet att jag ska äta dem på allmänna platser...
Blanda ett gäng med frukter och bär och mixa ihop till en härlig fruktsmoothie. Gör det kvällen innan du ska iväg, häll över till en flaska och ställ in i kylen så är den kall till morgondagen och går fort att packa ner i väskan och ta med sig.
Kvarg/kesella blandat med frukter och bär är en av mina personliga favoriter. Mosa en banan, släng i några matskedar kvarg och toppa med lite kokosflingor. Ta och värm lite frysta hallon/blåbär/andra bär i en skål och rör sedan ner kesella så blir det supergott. Om du vill ha ett alternativ för glass kan du mixa frysta bär med kesella så blir även det otroligt mumsigt!
Den turkiska yoghurten är en av mina sommarfavoriter tillsammans med valnötter, jordgubbar och några droppar honung på. Men självklart passar det bra året runt, om man bortser från jordgubbarna då. Kombinationen valnötter och honung är nästan oslagbar men det fungerar även bra med diverse frukter och bär.
- Bild på min kesoblandning med nötter, gojibär, tranbär.
Keso har jag tyvärr ingen bild på men det är en annan favorit. Gör en nöt/torkad frukt blandning och rör ihop med keson så blir det både gott och mättande. Min mamma brukar tärna ett äpple och en kiwi till hennes kesotallrik och jag har just nu snöat in mig på mosad banan med just keso. Bär i alla dess former är en annan favorit...
Andra bra mellanmål är;
- Avokado
- Omelett
- Ägg, koka ett gäng och lägg sedan in i kylen så har du färdigkokta. Lätta att ta med dessutom!
- Minimorötter/morotsstavar, lätt att ta med och så kan du dessutom bjuda hästen på några...
- En tallrik med lite tomater, gurka, sallad etc och något protein i form av skinka, lax t.ex.
Om du är ute på stan och känner att du måste köpa ett mellanmål finns det bra alternativ även i mataffärerna. Dels frukt och nötter men också färdiga smoothies som innehåller 100% frukt (Froosh t.ex.), Arla har sina kesoblandningar med antingen hasselnötter/blåbär/tranbär eller cashewnötter/apelsin/papaya/ananas. Lite trist att de inte har en nötfri variant så att ni nötallergiker också kan få ta del av ett sådant bra mellanmål!
Vet du at du ska iväg kan du ta en lite burk med keso och frysta hallon eller något annat fryst bär. På så sätt hjälper hallonen till att hålla keson nedkyld och när det är dags att äta mellanmålet har de hunnit tina lite. Väldigt praktiskt.
Här var en del av mina mellistips. Det kommer att komma fler framöver. Matmuffins är ett recept jag kommer att bjuda på som fungerar bra att äta både hemma, i stallet, på stan eller på tävlingsplatsen.
ANNONS:
ANNONS: