21 december 2011, 11:29

Mormors rågsiktsbullar

När brödet stod och gräddades i ugnen och doften spreds i lägenheten var jag helt plötsligt sju år igen. Mamma brukade baka detta fantastiska bröd när jag var liten och det blev lite nostalgiskt. Det är min mormors recept vilket gör allt lite mer speciellt.

Mormors rågsiktsbullar innehåller endast sex ingredienser och det är följande;

ca 40 bullar

1 liter mjölk

75g jäst

1,3 kg rågsikt

1 msk brödkryddor

1 dl mörk sirap

1,5 tsk salt

Jag använde mig av en hushållsassistent, något jag rekommenderar och i min beskrivning här nedanför utgår jag efter att man använder en sådan.

Ugn: 225 grader

Smula ner jästen i bunken. Värm mjölken så den blir fingervarm i en kastrull. Starta hushållsassistenten och häll mjölken över jästen. Häll i brödkryddor, salt och sirap (maskinen ska fortfarande gå). Sedan ska mjölet i, se till att spara lite till ut baket. När maskinen har arbetat ihop degen är det dags för första jäsningen. Lägg en handduk över bunken och låt degen jäsa i ungefär 40 minuter.

När den har jäst klart är det dags att knåda degen. Dela i cirka 40 bitar och rulla till runda bullar. Lägg på en plåt med lite avstånd till varandra, lägg över en handduk och låt jäsa 30-40 minuter. Grädda i cirka 10 minuter, du ser när de börjar få färg och blir klara.

ANNONS: