25 januari 2012, 15:04
Nu BLÅSER VI SNUTEN!
Izabella här...
Rubriken på detta inlägg var namnet på en föreläsning som vi hade i skolan idag. Det var inte vem som helst som höll i föreläsningen, utan en veterinärstudent vid namn Johan Wallin som går i min klass.
Johan var färdig polis 2002 men kom senare underfund med att han ville jobba som veterinär. Därför började han på veterinärutbildningen 2008 och går nu fjärde året. Johan jobbar dock fortfarande som polis på helgerna och hade idag en mycket uppskattad föreläsning för oss om vilka trafikregler som gäller för veterinärer vid brådskade akutfall.
Hur är det då? Får vi bryta mot trafikreglerna?
Svar : JA, det får vi. Nu tänker jag inte gå igenom allt som Johan tog upp idag men jag gör här en sammanfattning på vad som togs upp.
Om vi rings ut på ett akutfall så får vi enligt lagen bryta mot hastighetsbegränsningen. Vi får även köra mot enkelriktat, köra mot "förbud med trafik", vi får köra på gångbana och vi får stanna mitt på vägen och parkera där det normalt sett råder parkeringsförbud. Vi får dock inte parkera på en vanlig parkeringsplats som eventuellt kan tillhöra någon annan eller köra mot rött eftersom vi inte har några utryckningsfordon med blåljus.
Detta gäller alla typer av akutfall, det kan alltså lika gärna vara en sjuk kanin som en sjuk häst som behöver akutsjukvård. Det gäller när som helst när vi är i tjänst, eller på väg till tjänsten. Vi kan alltså sitta i vår privata bil och få ett samtal om ett brådskade fall som vi måste skynda oss till. Vi får då bryta mot reglerna för att exempelvis åka hem och byta om och hämta grejjer, eller åka direkt dit. Detta gäller även om man rings in till sin klinik man jobbar på för en akut operation eller dylikt.
Om vi åker dit i en hastighetskamera under uttryckning till ett akutfall så ska vi komma ihåg att anteckna när och vart vi var på väg. Vi får då betala bötern och i efterhand skicka in kompletterande uppgifter för att styrka vart vi var på väg och varför. Dock utan att utlämna för mycket journaluppgifter eftersom det är sekretess på dessa. Boten avskrivs då i efterhand och man får tillbaka pengarna.
I mycket brådskande fall kan man även begära poliseskort. T.ex. genom Stockholm i rusningstrafik, även om detta inte direkt hör till vanligheterna. Skulle polisen ha möjlighet att hjälpa oss då så gör de det.
Blir man alltid trodd? Svar nej. Om du inte skulle bli trodd så är det bra om du har med din veterinärlegitimation och kan styrka att du är veterinär. Vi har hört historier på skolan om veterinärer som inte blivit betrodda och polisen har följt efter dem till platsen för att kolla om de verkligen är veterinärer och skulle åka ut på ett akutfall. Om det nu skulle visa sig att ärendet inte var akut längre så verkar de ändå inte som att polisen kan göra något åt att veterinären körde för fort eller bröt mot reglerna. I alla fall inte om det visar sig att veterinärens initiala bedömning var att ärendet var akut. Betyder detta att vi alltid kan åka för fort? I teorin JA, om vi skulle hitta på att vi är på väg till ett akutfall, men det betyder inte att vi ska göra det eller kommer att göra det.
Föreläsningen fokuserade också på hur oerhört farligt det är att åka för fort och att man ska vara medveten om vilka risker man tar när man gör det. Man äventyrar inte bara sig själv utan också andra trafikanter och folk i omgivningen. Om något händer så har man fortfarande lika stort ansvar som om man inte hade varit en veterinär på väg ut på ett akutfall. Det är inte helt ovanligt att det händer olyckor vid utryckningar och detta gäller både för poliser och veterinärer, och även andra yrken där man rycker ut. I slutändan får man inte glömma att ett djur är ett djur och det är inte värt att riskera sitt eget eller andra människors liv. Man får göra en egen bedömning av varje situation där väglag, tidpunkt på dygnet, trafik mm vägs in.
Det är häftigt att ha en polis i klassen och under åren har han fått svara på många frågor. Johan kallas därför numera för "polisen" av de flesta i klassen istället för Johan:P
Nu ska jag läsa om parasiter på idisslare, Wihoo, eller inte:) Igår lade jag min första ryggmärgsbedövning på en ko. Det var kul att se när den fungerade och att jag faktiskt kommit rätt!:)
Hej Svejs/I
ANNONS:
ANNONS: