10 januari 2012, 17:39

Obducera häst och röntgen-fall!

Hej Hopps!

Vad kul med mycket respons på mitt förra inlägg! Kommer bli en uppföljning nån gång när jag har tid att sätta mig in i några av de vetenskapliga artiklarna om fysioterapi på häst.

Idag drog skolan igång igen, och det var ingen mjukstart direkt. På torsdaf är det tenta i klinisk kemi, kommer ni ihåg när jag satt och gjorde labb och lärde mig analysera blodprover? Allt det och lite till ska tentas av på Torsdag morgon så är är det tenta-plugg igen.

Morgonen i skolan inleddes med föreläsning och filmvisning om hur man obducerar häst. Eftersom vi bara har en v kvar med föreläsningar nu och sedan ska ut på "kliniksnurran" så behövde vi även beta av lite patologi. Under våren kommer jag vara på patologen 2 v och obducera djur så idag hade vi förberedelser för det.

Varför obducerar man då?

*It is a last gift of knowledge to the living from the dead (som min lärare sa idag)

*För att fastställa dödsorsak och diagnos

*För att övervaka eventuella sjukdomsutbrott om flera hästar skulle vara dåliga och en har dött

*Forskning/undervisning (koppla ev. kliniska symptom med dödsorsak)

*Försäkringsfall/rättsfall. Vissa dödsorsaker ersätter försäkringsbolagen och andra inte. Ibland behövs dörför dödsorsak redas ut

Har ni nån gång funderat över hur man obducerar en häst? Jag kan berätta att det är precis lika rått som man tror. Även om jag blivit väldigt van vid blod, inälvor och kroppsvätskor sen jag började på veterinärprogrammet så är nog dissektion av häst lite av det mest makabra man gör. Man får stänga av och inte kolla på huvudet. Då brukar det gå bra för mig. Sen kan det ju vara så att jag är extra känslig för att jag är hästtjej men jag tror ändå inte det. Det är egentligen inte själva hästen som gör att det blir makabert utan mer att hästar är så stora djur. Nu kommer en varning för känsliga läsare --> Om man skär i ett litet djur och det skvätter lite blod går det ofta lätt att torka bort. Man använder skalpell och det är mycket findissektion. Hur mycket man än vill så kan man inte obducera en hel häst med skalpell utan man sågar och skär med en stor sylvass typ kökskniv. Det är stort kladdigt och splashigt. Ursäkta beskrivningen men jag försökte på ett milt sätt återge hur det går till.

Idag fick vi se allt på en en film som visats på veterinärprogrammet sen 80-talet om hur man obducerar en hel häst för att hitta dödsorsak. Inget har förändrats just i obduktionstekniken, därför kan samma instruktionsfilm användas till eleverna. Det var dock riktigt underhållande med en så gammal film med tanke på klädseln, frisyrerna och de stora glasögonen hos de medverkande:P Det blev ju inte bättre av att den som gjort filmen hade lagt till "Dallas-melodin" som jingle i bakgrunden. Och detta var en helt seriös film:P Själva obduktionsdelen var riktigt bra:) Hela klassen fick sig dock ett gott skratt!

 

Har vi några veterinärer som sett samma film som min klass såg idag och har någon en kommentar om den isåfall?:)

När man ska leta dödsorsak gäller det att systematisk gå igenom varenda kroppsdel och organ utan att missa något. När jag kommer till patologen i vår kommer jag förhoppningsvis få medverka på dessa "CSI-liknande" utredningar. Hitills har vi bara skurit i och dissekerat friska djur för att lära oss anatomin, men när vi är färdiga veterinärer måste vi även kunna hitta sjukliga förändringar.

På eftermiddagen hade vi genomgång av röntgenfall. Vi hade tidigare (okt) fått ca 50 röntgenbilder med olika förändringar hos hundar och hästar som vi skulle ha rett ut tills idag. Bilderna visades på storskärm och vi hade diskussion i klassen tillsammans med två olika röntgenexperter som rättade oss och hjälpte oss att finna rätt diagnos.

Nu blir det tenta-plugg med Anne och Erika!

 /Izabella

ANNONS: