11 maj 2011, 14:34
Sanningen som ingen vill höra -Minska antalet distrikt!
"Den största svårigheten är inte att få folk att acceptera nya idéer, utan att få dem att överge de gamla". - John M Keynes
För några veckor sedan så skrev jag om organisationen av Svenska Ridsportförbundet. Jag skrev att jag tyckte att organisationen var gammaldags och väldigt hierarkiskt uppbyggd. Att man sysslade med envägskommunikation, och att kanalerna för information är föråldrade och omoderna.
På söndag är det dags för förbundsstämma i Göteborg. Där skall man enligt planerna besluta om att lägga ner den utredning av organisationen som har pågått i några år, för att ersätta den med (ännu) en ny utredning av organisationen. Ärligt talat så vet jag inte vad en ny utredning förväntas ge för revolutionerande resultat, i stort sett kommer det väl ändå att vara samma personer som kommer att ingå i den nya utredningen som även deltog i den gamla?
Jag har letat och letat efter en översikt av Svenska Ridsportsförbundets organisation, utan att hitta någon. Tillslut så tröttnade jag på att leta, och ritade upp en på egen hand. Jag hävdar inte att mitt schema nedan är vare sig 100 % överrensstämmande med verkligheten eller på något sätt heltäckande, men det ger åtminstone en bild av hur det ungefär ser ut. Studera bilden en stund, om ni klickar upp den så syns den bättre.
Det är en helt enorm överbyggnad på organisationen! Tänk på hur många personer som de här rutorna representerar. Tänk hur många personer som administrerar ridsport snarare än är en aktiv del av vardagen. Många gör såklart både och, men hur många timmars arbete läggs ner i de här rutorna varje år? Det måste vara tusentals och åter tusentals timmar om man slår ihop dem.
Låt oss göra en enkel räkneövning vad det gäller tävlingssektioner (TS). På förbundsnivå är det (enligt SvRF:s hemsida) 74 personer som är engagerade i TS och i de nio olika kommittéerna. I de 19 olika distrikten så är det totalt kanske 600 personer som engagerade i tävlingssektioner och olika kommittéer. På klubbnivå finns det också tävlingsgrupper och sektioner. Säkert inte i alla de 950 klubbarna, men i ganska många av dem, låt oss säga att det är ungefär 3000 personer på klubbnivå.
Låt oss summera: 74 personer på förbundsnivå, 600 på distriktsnivå och 3000 på klubbnivå, summa summarum alltså 3674 personer som sysslar med att "administrera" tävlingar inom ridsporten i Sverige.
Totalt hur många personer som ryms i den här överbyggnaden av organisationen vet jag inte. Jag är inte säker på att någon vet det. Att många personer har flera roller är väl självklart, men det är ändå otroligt många som sysslar med att administrera hästsporten.
Det finns egentligen bara en sak som i praktiken skulle fungera för att minska överbyggnaden och därmed snabba upp och underlätta kommunikationen, men den slutsatsen är så obekväm att ingen hästmänniska någonsin på allvar kommer att våga föra fram förslaget. Lyckligtvis (?) så är jag inte så känslig, så jag vågar säga det...
Man kan säkert göra förändringar på förbundsnivå, kanske klumpa ihop funktioner och kommittéer och göra en del annat, men det enda som verkligen skulle ge effekt är att minska antalet distrikt. Om man hade halverat mängden distrikt från dagens nitton till tio så hade man kommit väldigt långt på vägen.
Jag kan tänka mig att gå ännu längre. Som jag ser det så hade det räckt med kanske sju distrikt. Då hade man fått effektivitet i arbetet och en mycket snabbare kommunikation. Man hade kunnat ha ett bemannat "riktigt" kansli på distriktsnivå där de anställda hade haft medarbetare som kunde arbeta tillsammans. Den absolut största vinsten hade varit att man hade frigjort tid för de ideellt arbetande människor till att göra andra saker än att sitta i olika möten.
Jag hör ofta när jag rör mig runt i hästsverige att det klagas över att det är så svårt att hitta ideellt arbetande människor, och det är säkert sant. Fast ni måste också fråga er själva om de som redan arbetar ideellt verkligen sysslar med rätt saker? En stor organisation har faktiskt inget självändamål.
ANNONS:
ANNONS: