5 juni 2012, 13:20

Spännande akupunktur och gott sommargräs!


Hej! Izabella här. Äntligen "hemma" på gården utanför Arboga. Nu är jag ledig i 3 v innan jag börjar jobba. Även om jag är ledig så består dagarna av att fixa hemma på gården och få lite ordning. Igår fixade jag hagar hela dagen. Allt var kul förutom när jag fick världens elstöt:P


Men visst blev det bra? Vovva är sååå nöjd över sin gräshage!




Kolla in islandshästen Freyja som jag fått låna utav bästa Ida Askerfeldt över sommaren. Världens coolaste islänning. Igår kunde jag och mamma rida tillsammans, det har vi inte gjort på flera år!





Hörrni, nu ska vi snacka akupunktur, något som jag tänkt skriva om länge men som inte blivit av än. Innan jag började på veterinärprogrammet så stötte jag på akupunktur när mina hästar blev behandlade av equiterapeut. Nu har flertalet veterinärer börjat att använda sig utav tekniken. Om de gör det så måste det väl anses fungera eftersom vi ska jobba efter vetenskaplig basis? Jag har frågat flera lärare i skolan och ingen verkar vilja prata om det. De säger att det inte kan så mycket och att man vet för lite.




När vi hade föreläsning om hältor i höstas så fanns akupunktur med som alternativ behandlingsmetod men det lades lite fokus på det. Det verkar bara vara en eller två lärare på skolan som är utbildade i ämnet och det är inget vi får lära oss. Inom veterinärmedicin ska man som ni säkert redan vet, bevisa saker innan man kan säga att det fungerar. Nu har man faktiskt kommit en bra bit på väg vad gäller att redogöra för hur akupunktur kan fungera.




När jag läste i vår kurslitteratur "Diagnosis and management of lameness in the horse" skriven av bland annat Sue Dyson så fann jag ett helt kapitel om hur det fungerar! Sue Dyson är lite utav en guru inom veterinärmedicin på häst. Hon har forskat på det mesta inom hästens rörelseapparat och har publicerat otaligt många artiklar om sin forskning i internationella vetenskapliga tidsskrifter.




I den nya moderna internationella boken så pratar man om akupunktur som Complementary (nontraditional) Therapy. Det står bland annat att:



"recent research has provided evidence for the anatomical classification of acupoints".



Man har alltså kunnat bevisa att akupunktur -punkter existerar genom att undersöka platsen för de hävdade punkterna. Punkterna består av "ansamlingar" av nervceller där man antingen har minskad elektrisk resistans eller ökad elektrisk fortledning. Nu tänker många "men vadå, kineserna har vetat i 4000 år att detta fungerar". Absolut, de har de, men inom västvärlden så fungerar medicinen på det sättet att allt måste ha en förklaring, eller en bevisad effekt. Det är så vi har byggt upp vårt system. Och tänk om vi inte var kritiska? Då skulle man kunna lura hästägare att betala vad som helst för vilken behandling som helst utan att veta om det faktiskt hjälper hästen.




Det finns 4 olika typer av akupunkturpunkter. Den första typen av punkt, som också är den allra vanligaste, är en punkt i en muskel, som vid stimulering  kommer att producera en maximal kontraktion i muskeln med minimal stimulans. Dessa punkter sitter precis i övergången mellan en nerv och en muskel, alltså i nervänden. Osv osv....




När man skurit ut dessa områden i huden och tittat i mikroskop så har man kunnat se att små blodkärl och fria nervändar befinner sig på exakt dessa punkter, vilket kan förklara varför det blir en så kraftig stimulering av något så litet.




Vidare står det i boken att man inte kunnat förklara alla de fysiologiska effekter som man kan få utav akupunktur, men att stimuleringen kan leda till att olika hormoner och substanser i kroppen utsöndras. När man forskat på kaniner så har man sett att stimulering av en akupunktur-punkt lett till att hjärnan aktiverats - en signal mellan nerven i huden och hjärnan har alltså kunnat mätas med hjälp av magnetkamera.




I en studie på ponnyer har man även sett att stimulering av dessa punkter lett till en förändring av:

- endogena opioider (egenproducerade lugnande substanser)

- Förändringar i nivån av B-endorfiner mm, mm.




Är det inte lite häftigt?? Även om många redan får hjälp av metoden och vet att det fungerar på vissa problem så är jag fascinerad av att man faktiskt kan mäta dessa förändringar. Min häst fick akupunktur i ryggen när han var öm förut, då somnade han till på stallgången. Nu har jag min förklaring, han blev förmodligen drogad av sina endogena opioider:P Vi veterinärer älskar förklaringar!!!




Något som gjorde mig än mer intresserad av detta ämne var en föreläsning i höstas som vi hade med en internationell överveterinär i sövning. Kommer ni ihåg när jag berättade om gummibåt till op-hästen? Om inte - läs det igen här --> http://www.hippson.se/blogs/VeterinarStudenterna/pust-och-gummibat-till-op-hasten.htm




Hur som helst så berättade den fantastiska Helene Rohrbach från Schweiz om hur de jobbar med akupunktur, massage och fysioterapi på hästar för att minska kronisk smärta, och framförallt akut smärta på kolikhästar (!!!) Hon sa att många kolikhästar efter operation har så ont att man många gånger avlivar dem av djurskyddskäl. Man lyckas inte smärtlindra dem tillräckligt med droger och många gånger så tror man också att hästarna är "sämre" än vad de egentligen är eftersom de visar sådana kraftiga tecken på smärta - även om tarmarna kanske är på bättringsvägen. Hon upplevde att akupunktur på dessa hästar fungerade förvånansvärt bra och att vissa hästar som man "tänkt" avliva, mådde bättre, visade mindre tecken på smärta och fick "längre tid" på sig att tillfriskna med akupunktur. Hon sa dock att man var tvungen att sätta om nålarna 1-2 ggr per dag för att få effekt på smärtlindringen. Hon ville göra en studie på detta men hade inte hittat någon som kunde finansiera det än...

Sen kan jag säga såhär. Bara för att man sätter en nål i en häst så betyder det inte att hästen blir fri från sina problem, hoppas ni förstår att vi behöver helheten. Vi behöver en massa kunskap för att kunna utvärdera när vilken metod ska användas, eller när den ska kompletteras med mediciner etc. Om man har en sjuk häst eller en halt häst så bör man först undersöka den hos veterinär. Man kan sedan diskutera sig fram till hurvida detta kan hjälpa hästen eller ej. GLÖM INTE det!




Kanske är det detta man ska forska på i framtiden. Oj vad mycket det finns att göra......just nu har vi börjat söva hästar med mitt examensarbete. Jag berättar mer om det en annan dag! Nu blir det mer hagbygge, HEJS!/I

Från min bok "Diagnosis and management of lameness in the horse".





ANNONS: