3 mars 2014, 21:55
Spänningen i luften vid en besiktning!
Hej!
Idag tänkte jag skriva om ett ständigt aktuellt ämne, nämligen besiktning av häst. Jag får ofta frågor om detta. Var ska man besikta? Gårdsbesiktning eller på hästklinik? Ska man röntga eller ej? Måste hästen vara helt utan anmärkning på böjprov?
Svaret är: Det finns inga rätt och fel. Enligt min åsikt så beror det helt och hållet på vad man ska ha hästen till, köpesumman, om hästen haft ngt känt problem sedan tidigare osv osv. Där jag jobbar besiktar vi en hel del hästar och det är lika intressant och oftast trevligt varje gång:)
När jag ser att jag har en besiktning inbokad så hoppas jag varje gång att det ska gå bra. För det finns inget roligare än att se hur en glad, ohalt och frisk häst få en ny glad ägare som är beredd att göra allt för den nya hästen, samtidigt som säljeren oftast är mycket glad/lättat över att hästen blir såld. Som veterinär måste man ha en neutral roll i detta, man är inte på någons sida, utan man bedömer enbart hästens hälotillstånd för dagen.
Något som inte går att missa är dock den mycket speciella stämning som infinner sig vid en hästbesiktning.
Här får ni en generaliserad bild av hur jag som veterinär ser på hästbesiktningar. Har skojjat lite i texten och som sagt genereliserat, men det stämmer ofta:)
Stressade och spända är vad de är, ffa säljarna. Jag brukar försöka att direkt lätta upp stämningen och försöka få folk att slappna av. Det är ingen rättegång för mord direkt, utan en hästbesiktning. Jag förstår dock hur man som säljare käner sig. Mycket pengar, tid och engagameng kan stå på spel när man väl hittat rätt köpare. För många är en försäljning det enda sättet att få loss pengar och tid och ev plats att faktiskt kunna köpa en annan häst. Eller kanske ska man inte ha ngn häst och därfär är försäljningen viktig.
Om det är en ponny som ska säljas så är ofta barnet som vill ha ponnyn lika nervös, för barnet vill att ponnyn ska godkännas oavsett. Den är ju så söt o hoppar så bra;) Om det är en ponny så finns ofta barbets mamma också närvarande. Mamman står ofta o hoppas att ponnyn ska klara sig utan anmärkning, medan pappan håller minen och ser lite tuff ut "här ska inget bara släppas igenom". Papporna brukar vilja ha raka svar - är den halt eller inte - kommer det påverka eller inte - medan mammorna ofta är mer nyanserade och pratar runt ponnyns eventuella svagheter och vill ha tips på hur man kan förebygga dem;) Typiskt mammaor att vara så förekommande och "caring".
Det händer ofta att säljaren som ska visa hästen är så nervös att denne stammar, försöker longera med grimskaft och glömmer longerlinan. Osv Osv. Det som blir än mer tydligt nu när jag är veterinär och får vara lite "åskådare" i situationen är att vi bara är MÄNNISKOR! Tänk vad mycket hästarna påverkar oss på många sätt och vis och hur mycket som står på spel i olika familjer när en häst ska köpas eller säljas. Idag besiktade jag en mycket fin ponny, helt utan tveksamheter. Den fick ett nytt hem hos vad som verkar vara en helt fantastisk familj. Det var ett mycket bra avslut på dagen och alla var glada.
Det händer dock relativt ofta att en häst inte är ok vid en besiktning. Den vanligaste anledningen till att hästen påvisar anmärkning är hälta. Man kan tänka sig att säljaren skulle bli irriterad på veteriären om veterinären inte "släpper igenom" hästen. Jag har dock inte råkat ut för detta hitills. Om en häst inte är okej så brukar jag verkligen försöka förklara hur man ser en hälta och jag brukar även låta alla som inte ser hältan stå bredvid mig och titta samtidigt som jag förklarar vad de ska kolla på.
Kom ihåg att man som veterinär inte vill FÄLLA en häst, men man måste vara ärlig i sin bedömning. Skulle jag intyga att en häst som är halt är ohalt så begår jag ett tjänstefel. När man förklarar detta och förklarar varför man måste skriva det man så brukar folk vara förstående.
5 Tips till säljaren inför besiktningen:
* Kolla hästen själv innan du åker iväg. Låt någon springa med den rakt fram samt longera den på hårt och mjukt underlag. Om du tycker dig se att hästen rör sig ojämnt så kan jag garantera att veterinären kommer anmärka.
* Sko hästen 2-3 veckor innan besiktningen. Dvs, ha den inte helt nyskodd men heller inte i behov av ny skoning.
*Håll igång hästen innan besiktningen - en häst som vilat helt kan bli en stel häst. Rör på den men rid ingen tävling eller hårt träningspass precis veckan innan. Det är t.ex. vanligt att hästar ibland blir lindrigt ömma på böjprov vid små överansträngningar efter hårda pass eller tävlingar.
*Skruva av broddar.
*Var ute i god tid och stressa inte! Ha gärna en medhjälpare med som kan visa hästen så att du själv kan kolla ihop med veterinären och köparen. Det är mycket lättare att förstå sig på eventuella anmärkningar och dess betydelse om du ser hästen från sidan och inte springer dig gul och blå under ett böjprov eller står i mitten av volten vid longering och blir yr i huvudet.
LYCKA TILL!
Mvh I
ANNONS:
ANNONS: