20 mars 2012, 12:04

Svar på några frågor!

Oj, vad kul med så många frågor på mailen. Eftersom det kom så många väljer jag att svara på dem redan nu, men fortsätt gärna ställa frågor om ni undrar något så kanske det blir ett svarsinlägg till senare. Jag har slagit ihop frågorna eftersom många liknade varandra, hoppas ni alla känner er nöjda med svaren:

Vid vilken ålder ska du rida in Loppan?

Jag planerar att börja med Loppans inridning när hon är 2,5 år, d.v.s i höst. Planen är att jag ska kunna rida henne i skritt och trav i december innan hon går på vintervila, för att sedan fortsätta våren 2013 innan hon ska gå treårstestet. Jag utgår ifrån Flyingemodellen.

Ska du rida in Loppan själv eller ska hon åka iväg på utbildning?

Jag rider in henne själv! :-)

Kan du lägga upp din plan, månad för månad, när det är sommarbete, vad hon ska ha gjort fram tills dess, efteråt etc?

Här kan du läsa ett inlägg jag skrev tidigare om mina mål med Loppan under 2012, dock är det inte hugget i sten utan jag flexar lite utifrån Loppans mentala och fysiska status så klart. Hon åker iväg på sommarbete i början av maj och planen är att stalla upp henne i september/oktober.

Har du gått unghästutbildningen på Flyinge eller någon liknande utbildning?

Jag har ingen formell unghästutbildning men har gjort nästan ett års HYN-praktik hos en välkänd uppfödare som numer jobbar på Flyinge. Därefter jobbade jag ett tag hos en svårklassryttare och unghästutbildare samt ”frilansade” själv som unghästberidare, planen var att gå unghästutbildningen på Flyinge men en hästolycka gjorde att jag sadlade om och bestämde mig för att ”bara” ha ridningen som hobby för att inte slita så mycket på kroppen.

Vore kul om du skrev om din hästbakgrund, hästar du haft osv?


Okej, här kommer ett försök till sammanfattning av mitt 24 år långa hästliv :-).

Jag är född in i hästeriet och hade den stora förmånen att växa upp på landet med familjens tre ponnies (mammas gamla (blev 32 år!!!) tävlingsponny, en c-ponny och hennes föl Smulan, som jag skrivit om tidigare). Parallellt tränade jag både hoppning och dressyr på ridskola och hade där en ”egen” tävlingshäst som jag tävlade regional hoppning med. Jag tränade och tävlade även ett par ungponnier åt en uppfödare under dessa år.

I tonåren tävlade jag hoppning upp till 120 på ett fantastiskt litet sto som jag sedan skolade om till dressyrhäst. När hon fick gå vidare till en karriär i avelsboxen fick jag låna en fantastisk läromästare som jag hade i ett år och utvecklades enormt tillsammans med. Ungefär här började jag min unghästpraktik vilket innebar att jag red hur många olika hästar som helst, från sadeltämjning till 5-6-årsklasser i både hoppning och dressyr. Efter det arbetade jag som sagt i dressyrstall och red allt ifrån unga försäljningshästar till min arbetsgivares gamla svårklass-häst, det var här jag var med om en olycka och hade några år med lite sporadisk ridning (typ ett par unghästar). Under de här åren (före olyckan) tränade jag upp till flera gånger i veckan för b-tränare.


Jag och min första storhästkärlek!

År 2009 bestämde jag mig för att återigen satsa på min egen utveckling – då fick jag hem en lovande unghäst som utbildades med sikte på att gå så långt upp i klasserna som det bara gick. Tyvärr gjorde olyckliga omständigheter att detta samarbete avslutades innan dessa planer hann sättas i verket och jag var nästan övertygad om att jag skulle ta en rejäl hästpaus. Det var då Loppan entrade mitt liv och fick mig att ändra kurs :-).

Nu har jag tre superfina hästar som jag rider lite sporadiskt för att underhålla min ridning, och så lilla Loppan då!


Jag och en av söthästarna jag rider ibland. (Foto http://500px.com/Leofold_Raztalainen)

Kan du beskriva hur tömkörningen har gått till, steg för steg? Hur du började introducera tömmarna och utrustningen du använder.

Jag började med att låta Loppan ha en elastisk gjord runt magen under ett par promenader för att se hur hon reagerade. Därefter lät jag henne ha tömkörningsgjorden på i stallgången utan att spänna den, sen provade jag helt enkelt att promenera med gjorden lagom spänd ett par gånger kring gården. När jag introducerade tömmarna började jag med att spänna på gjorden, som då redan var introducerad sedan ett par veckor tillbaks. Jag ”slängde” med tömmarna över rygg och rumpa och lät dem glida ner över bakbenen några gånger medan en person höll i henne i grimma och grimskaft (vilket jag för övrigt är noga med vid all introduktion av ny utrustning, jag tycker det är viktigt att de inte sitter fast om de skulle få panik). Sedan promenerade vi massor, en person i fronten med grimskaftet i kapsonen och en person på tömmar. Till en början gick personen med tömmarna snett brevid Loppan och avancerade sedan långsamt bakåt. All tömkörning har skett utomhus i skog och mark.

Jag är ett riktigt tömkörningsfreak och använder mig av det som komplement i träningen för hästar i alla åldrar. Här uppvärmning på volt med en 6-åring. (Foto: Tommy Moberg)

Vad och hur ofta " arbetas " Loppan och hur länge?

Jag är hos Loppan 2-3 gånger i veckan men gör oftast bara något 1-2 gånger. Ibland med några dagars mellanrum och ibland två dagar efter varandra, beroende på vad vi övar på och hur hon mottagit de nya kunskaperna. Jag ”arbetar” henne aldrig längre än ca. 20-30 minuter inkl. allt. Nu har det blivit mycket tömkörning, men även lastträning, vanliga promenader med lite "ledarskapsträning" (gillar inte det ordet, men använder det i brist på bättre...) och nu snart löshoppning.

Vad är planen med Loppan? Ska hon bli en renodlad dressyrhäst, eller vad har du för mål?

Hon ska absolut framför allt bli min dressyrstjärna och allra helst gå ”hela vägen” upp i klasserna tillsammans med mig. Jag gillar dock att hoppa också, så självklart kommer vi skutta runt på lite lägre nivå. Om jag vågar vill jag också prova fälttävlan, och så har jag kanske tänkt köra in henne. Hon blir nog en riktig allroundhäst med andra ord!

Har du bestämt dig för att ta föl på henne efter treårstestet?

Har inte bestämt mig än, men det är absolut ett ganska tänkbart scenario beroende på hur hon blir bedömd. Även om jag helst behåller ett eventuellt föl måste jag avla med tanke på att avkomman ska gå att sälja och då är det viktigt för mig att Loppan har minst ett diplom från treårs, annars kanske jag väntar tills hon presterar/blir meriterad på annat sätt. Eftersom det handlar mycket om dagsform på unghästbedömningarna kan det ju ge sämre utdelning än man själv tycker att hästen är värd egentligen, men även om jag tror stenhårt på att Loppan har kvalitéer ”över medel” oavsett bedömning vill jag alltså gardera mig så gott det går att hennes avkommor blir gångbara på marknaden.

Om det ser lite konstigt ut beror det på att jag klistrat in text från ett worddokument och då blir det tydligen lite tokigt i formatet... Hoppas det går att läsa trots lite skumma radbrytningar osv :-) Hoppas också att ni känner att ni fick svar på era frågor!

ANNONS: