8 mars 2012, 19:46

Svar på reproduktionsfråga och sommarhäst sökes!

Halojj!


I mitt inlägg igår så ställde jag en fråga till er läsare. Det var en fråga som kom på reproduktionstentan förra året, den tentan som jag ska skriva i morgon.


Frågan löd:


Ett 18 år gammalt fjordhäststo har 1,5 månader efter betäckning börjat få flytningar. Du gör en gynekologisk undersökning och känner att livmodern är stor och hänger ner framför bäckenkanten. Med ultraljudet ser du att innehållet i livmodern är grumligt.

a) Vilken är diagnosen?

b) Ange undersöknings och behandlingsgången.


För detta svaret fick man full poäng på tentan:


Stoet har höggradig endometrit (pyometra). Först tas ett prov för bakteriologisk analys och resistensbestämning. Därefter "töms" livmodern med hjälp av sköljning (hävertprincip, fysiologisk koksaltlösning) som en inledning på behandlingen. Stoet sprutas med prostaglandin för att få det i brunst. Efter svar på bakt analysen och när stoet förhoppningsvis kommit i brunst görs en förnyad sköljning av stoet enligt ovan. Stoet sköljs tills vätskan blir helt klar. Därefter behandlas stoet lokalt samt allmänt med antibiotikapreparat beroende av bakt samt resistenssvar.



Jag tyckte alla som svarade var jätteduktiga och ni var ju verkligen inne på rätt spår. Att meddela hingstägaren var väl ett super-bra förslag. Hingstar måste ju provtas innan varje sässong men man ska ha noggran koll ändå. Denna häst blev betäckt naturligt och det ökar risken för smittsamma infektioner, även om ston kan smittas vid insemination också. Framförallt om man slarvar med hygienen eller om någon bakterie vuxit till i spädningsvätskan med spermier. Även om den innehåller antibiotika så är det ingen full garanti för att inte överföra bakterier till stoet. En viss mängd får man räkna med men vanligtvis så klarar stona av det. Om man har ett sto med något nedsatt immunförsvar vid tidpunkten eller om stoet är äldre, ex över 15 år så kan det dock öka risken för infektion. Bra tips också från Anna Ozén om råmjölk till föl. Läs hennes kommentar nedan på mitt förra inlägg.

Anna Ozén 2012-03-08 07:17
Om stoet är brunstigt och cervix öppen. Ta baktprov för att se om det finns bakterier. Gör en resistensbestämning och allmän behandla stoet med lämplig antibiotika. Meddela hingstägaren så att ev smitta ej försvidare. Skölj och behandla livmoderna lokalt.

Ang råmjölken. Antikroppshalten i råmjölken sjunker fort se till att få i fölet så mjölk så fort som möjligt. Ge den i flaska modell baby men mata den endast när den ligger på bröstkorgen annars är det risk för att mjölken hamnar i lungorna. Ge den resningshjälp om den behöver och fortsätt mata ca en gång var 15: min tills den diar själv.

Jessica frågade om man kör CRP på häst. För er som inte vet så är CRP ett akutfasprotein som man kan mäta via ett blodprov. CRP kan stiga kraftigt om man har en inflammation och ofta i samband med en infektion med bakterier. På hund och människa fungerar detta mycket bra och det är detta läkarna kallar för "snabb-sänka". På häst analyserar man istället SAA (Serum Amyloid A) eftersom det ger tydligare utslag på häst vid inflammation. Detta skulle ju kunna vara ett alternativ men å andra sidan så var ju denna pyometra på hästen väldigt tydlig när man undersökte så man skulle nog inte behöva något blodprov i detta fall. Hade det varit en "subklinisk" variant som inte var så tydlig när man kände och inte lika uppenbar så hade man kunnat få ut mer av ett blodprov:) Men bra tanke igen!!!




Vilket teamwork vi fick till här! Vi kanske ska börja ha "månadens fråga" eller något liknande, så kan ni få ta del av fler tentafrågor:)

Sen tänkte jag även göra en efterlysning! Till sommaren flyttar jag hem till mina föräldrars gård utanför Arboga eftersom jag ska jobba på specialisthästsjukhuset Strömsholm över sommaren. Jag tar med hästen hem och skulle behöva låna en sällskapshäst. Karolina ska jobba på UDS så hon bor kvar i Uppsala och vill självklart ha Accordion kvar här;) Jag kommer bo där från 1-a juni till sista Augusti, alltså 3 månader. Om någon vill låna ut en häst över sommaren så hör av er på min mail izgr0001@stud.slu.se


Jag söker en snäll häst som går att rida på. Gärna en islandshäst eller större ponny/mindre häst som min mor kan rida ut i skogen på. Allra helst kravlöst då jag kan tänka mig att den inte kommer ridas 7 dagar i veckan, snarare 3-4. Den bör dock vara snäll då hon inte är en jätterfaren ryttare men kan motionsrida i alla gångarter. Hästen kommer att få gå i skogshage varvat med äng (grönbete) så ponny eller häst som haft fång passar inte. Självklart kommer den få massa kärlek och ypperlig omvårdnad!

Avslutar med en bild på Vovva från förra våren då jag var i Tyskland och tränade för Wieger De Boer. Wieger tycker att hästarna ska få lite belöning efter ett hårt dressyrpass så jag släppte alltid Vovva lös i ridhallen så han fick rulla. Tror ni jag hade o göra efter detta?:P Om ni vill veta en liten hemlis så planerar jag att åka ner igen under påsken så nu får ni hålla tummarna att det blir av!:)



Nu ska jag göra ett sista ryck inför tentan!

Hejs/Izabella


ANNONS: