10 januari 2012, 22:01

Tänk utanför boxen

Tycker ni att det börjar tjatas lite väl om hästhållning här på bloggen? Nåja, idag kör vi finalen, nu kommer vi till det som är mest spännande.

Per Michanek, vår lärare  från Flyinge var på Strömsholm igår och föreläste för elever, studenter och lärare. Vår studentkår stod som värd, och vi är så tacksamma för besöket! Temat var "framtidens hästhållning". Per föreläste om sin egen syn på hästhållning, tyngdpunkten låg på hur vi ska hålla hästar för att gynna prestation, hållbarhet, och fysisk och psykisk hälsa.

Det var en väldigt trevlig och lärorik kväll, roligt att så många lärare och elever kom!

Nu har jag ju redan skrivit mycket om vad Per lärde oss på Flyinge, men nu när vi ändå är inne på ämnet så tänkte jag bara kort summera vad vi lärt oss, och täcka upp lite av de frågor som dykt upp i era kommentarer.

Jag tror ni redan har kunnat ana hur vi fått lära oss att vi bäst borde hålla våra hästar - fördelarna med utedrift är många. Att Per själv håller högpresterande och framgångsrika galopphästar på lösdrift gör att vi litar på att det här faktiskt fungerar i praktiken, även för tävlingshästar som ska prestera.

Till att börja med ger det ett hästriktigt liv, som ligger närmare deras naturliga sätt att leva. De kan springa när de vill, ligga när de vill, och så vidare, och de klarar det svenska klimatet utan problem! Utedrift innebär ingen ökad skadefrekvens jämfört med traditionell hästhållning. Hästar som alltid går ute är vana vid det och blir därför lugnare, medans hästar som bara går ute en kortare stund per dag troligtvis är betydligt vildare när de väl får komma ut - vilket däremot lär innebära en ökad skaderisk. Om vi dessutom utgår ifrån att utedrift ger friskare och sundare hästar rent allmänt, så är ju faktiskt skaderisken mindre.

Att hästar kan sparka på varandra när de går tillsammans, det kommer vi ju inte i från. De flesta hästar fungerar att ha tillsammans med andra, men det går också att ha individuella lösdrifter för de hästar man av olika skäl inte vill ha tillsammans med andra. Alla hästar går kanske inte att få in i samma system, hingstar är ju till exempel inte så lämpligt att ha i flock.

Hästar är gjorda för rörelse, och kroppen har ett behov av det för att den ska fungera som den ska. Blodcirkulation och cirkulationen i ledbrosket är beroende av rörelse för att det ska fungera. Tanken att våra ridhästar behöver stå inne för att vila är egentligen bakvänd, eftersom de istället mår bättre av rörelse för att kunna återhämta sig. Dålig cirkulation innebär ju också sämre läkning. Hästar har ju inte heller samma dygnsrytm som vi, de sover bara några timmar per dygn, utspritt dessutom.

En nackdel med att ha hästar i stall är att det innebär en ökad risk för luftvägsproblem, problem som vi ofta inte märker. Stalluft som vi uppfattar som ren kan innehålla 100-2000 levande bakterier per liter luft, vilket deras luftvägar inte alls är anpassade för. Luftvägsproblemen behöver vi inte märka, eftersom det kan gå ganska långt innan de börjar hosta. Däremot kan det innebära en nedsatt prestationsförmåga, långt innan vi märker några symtom. I stall bör därför luftkvaliten ligga så nära den friska uteluften som det bara går, vilket inte alltid är så lätt. Frostskyddat vatten är en nödvändighet för att det ska fungera även på vintern!

Boxdrift innebär också ökad risk för matsmältningsproblem, och för psykiska problem, som kan visa sig som beteendestörningar, t ex krubbitning, vävning, tungrullning, mm.

Utedrift är dessutom ekonomiskt, med planering och rätt utformning sparar man mycket arbetstid och arbetsbelastning. Även en modern utedrift med foderautomater, preparerat mark och byggnad med skötselavdelning lär bli billigare än att bygga ett vanligt stall om man planerar nytt.

Av kommentarerna att dömma verkar ni ändå positiva till utedrift. Det finns många problem att lösa, som hur man individanpassar utfodringen, hur man gör med hästar som inte ska gå i flock, men det finns lösningar till det mesta om man tänker lite utanför lådan. En del är också oroliga för att man får mindre kontroll, men bara för att man har hästarna ute betyder det ju inte att vi ska lämna dem vind för våg. Regelbunden kontroll av hästarna måste vi väl kunna disciplinera oss till fastän de inte leds till och från hagen?

Sedan har inte alla möjlighet att köra all in på utedrift. Man kanske inte har marken eller resurserna, inte känner att det passar sättet man använder sina hästar på, eller av andra skäl helt enkelt inte vill ha det så.


Men om man känner till de här förutsättningarna, så kan man ju anpassa sin hästhållning och göra det bästa möjliga av situationen. Så mycket utevistelse som möjligt, och så bra luft i stallet som det bara går - det är en bra början till en förbättrad hästhållning!

ANNONS: