14 mars 2011, 23:01

Tenta och nytt block

Vi öppnade upp veckan fint med en miljö-tenta, om stall/hästhållning och djurskydd som Per Michanek och Michael Ventorp har drillat oss i de senaste månaderna. Ett rätt roligt ämne egentligen, förstår man bara grundprinciperna blir resten mest logiskt tänkande kring för- och nackdelar med olika lösningar. Det har handlat om allt ifrån olika galler, utmockningssystem, typer av stall (utebox, innebox, individuella boxar, gruppboxar, lösdrifter och många varianter däremellan), ventilation, gödselhantering, ridbaneunderlag. Ja, ni förstår kanske varför kurslitteraturen var på sådär 300 sidor, mycket att täcka in.

Ska jag plocka någonting ur denna del av kursen, så blir det avlivandet av en myt: hästar är inte känsliga för drag - däremot är de väldigt känsliga för dålig luft! Små partiklar i stalluften följer med inandningsluften ner i lungorna, och där de kan orsaka infektioner som sänker prestationsförmågan. Små mängder klarar de av, men inte så mycket som finns i dålig stalluft.

Tänkvärt, kanske framförallt när det är kallare ute och många stänger till ventilationen för att hålla temperaturen inne, t ex så att inte vattnet ska frysa. Frostsäkra vattenledningar är en god idé, det verkar ju onödigt att tumma på luftkvalitén, eller behöva hålla hästarna inne, för att stallet ska fungera. En uppvärmd skötseldel i stallet är ett sätt att förbättra arbetsmiljön för oss människor, och samtidigt kunna ventilera med avsikt att få så bra luftkvalitet som möjligt utan att behöva ta så mycket hänsyn till våra egna önskemål om temperatur i stallet. För visst borde det egentligen vara värt lite frusna tår för att få hästar med friska luftvägar, men å andra sida behöver det ena inte utesluta det andra.

Problem går ofta att lösa på många olika sätt, men det gäller att man tänker igenom olika alternativ. Är det något vi har lärt oss, så är det i alla fall att det finns många vägar att gå när det kommer till att bygga stall!

I förmiddags hade vi en introduktion till unghästblocket, där Karin Engström gick igenom vad blocket kommer innefatta, lite tidsplanering, och en del om grundfilosofin bakom sättet vi hanterar och utbildar hästarna på, och så vidare. Lovar att hålla er uppdaterade under kursens gång och förklara massa mer, men just precis nu mååste jag dyka ner i sängen om jag ska kunna hålla fokus på pedagogiklektionen i morgonbitti. Gonatt!

ANNONS: