Hej!
I dag tänkte jag prata lite fölning <3 Jag kommer aldrig i min blogg påstå att jag är proffs på varken avel, hästar eller rehabilitering. Det finns personer som har högre utbildning än vad jag har, men jag har en förmåga att lyssna på kloka människor och lita på deras omdömen.
Hittills har det gått ganska bra under mina år, så jag tänkte passa på att dela med mig av en text.
För några år sedan skrev hästuppfödaren Birgitta Valette en gästblogg här på Hippson. Hon är klok som en bok och jag har många gånger läst igenom vad hon skrev för att lugna mina egna nerver.
I år känner jag mig dock väldigt lugn. Jag svarar enkelt på frågan "när kommer fölen" med det mest säkra svar jag har. "När jag ser framhovarna". :-) (Ser man inte hovarna utan något annat - då jä*lar får man jobba. Men det får man ta då.)
Här hemma på gården har vi ett sto som gått över 14 dygn och ett som beräknas om 2 dygn (men hon kommer gå över).
Magen hänger tungt, men stoet kämpar på :-)
Skämt och sido. Jag tar mig privilegiet att återpublicera Birgittas fina text (men lagt in mina egna bilder) som uppfödare kan läsa inför fölning. Och jag önskar er alla stort stort lycka till! De sista veckorna känns långa, stona går gärna över lite och man blir lite sliten av allt vakande och avbruten sömn. Men oj vad fint det känns när man ser ett nytt liv ta sitt första andetag.
Birgittas gästblogg från 2015:
"Hur vet man då när det är dags? Knepigt, finns inga tvärsäkra tecken, men jag ska ändå tipsa om några. Har man ett sto som har fölat några gånger lär man sig hennes förvarningar och ungefär hur länge hon går, så mina gamla märrar som jag kände jag väl orsakade mig få vaknätter, annat var det med de för mig okända inackorderade stona, där fick jag vaka mer.
Mot slutet av dräktigheten, 2-3 veckor före beräknad fölning är det ganska vanligt att stona får förvärkar. Dessa ger koliksymptom som ofta kommer i intervaller, och brukar inte ge upphov till någon våldsam smärtreaktion, var dock observant och kontakta hellre veterinär en gång för mycket då livmoderomvridning kan ge liknande symptom och snabbt måste åtgärdas.
Symptom på förestående fölning:
1. Bäckenbanden (ligamenten mellan svansroten och bärbensknölen) börjar slacka och bli mjuka, förekommer inte hos alla. Även vulvan blir slappare och ”påsigare”.
2. Juvret börjar växa 2-4 veckor innan fölning.
3. Något dygn före fölning blir spenarna tjocka och styva och vissa ston börjar läcka mjölk. Tyvärr finns det ston som läcker ut den dyrbara råmjölken veckor innan fölning, då är det bra att ha sparad råmjölk i frysen om man inte kan knycka från något annat sto som nyligen har fölat. Det är oerhört viktigt att fölet får i sig ordentligt med råmjölk inom 2-3 timmar efter födseln för ett optimalt fungerande immunförsvar, mag-tarmkanalen hos fölet kan bara ta upp antikropparna i råmjölken inom 12- 24 h.
4. Vaxproppar, stelnat sockeraktigt eller gulnat sekret i spenspetsarna, förekommer i många fall 1-2 dygn före.
Vår Cajza förra året, hon fölande samma kväll.
5. Ett av de säkraste tecknen, på ett sto som ej läcker, tycker jag är att mjölken dygnet innan fölning är vit.
Nu är det snart dags! Tvätta gärna juvret men undvik parfymerad tvål. Linda svansen och tvätta händer och underarmar.
Fölningen kan delas in i tre stadier
Förstadiet (kan ta 1- 2 h.):
Strax innan fölningen börjar stoet skrapa och uppvisar ofta lindriga koliksymptom, reser sig och lägger sig, går runt, hetsäter och stirrar på magen eller blir introvert och står stilla och lyssnar inåt, många börjar även svettas och skrapar i bädden.
Fostret som under slutet av dräktigheten har legat på rygg med huvudet bakåt börjar nu rotera för att komma i rätt läge i förlossningskanalen. Vattenblåsan blir synlig och brister när stoet lägger sig, ganska direkt kan man se fosterblåsan i vulvaöppningen.
Utdrivningsstadiet (tar mellan 10 – 30 min): Stoet lägger sig nu ner och börjar krystande skjuta fram fölet i förlossningkanalen och inom några minuter blir ett framben synligt och kort därefter det andra frambenet. Här kan man göra en första koll att allt verkar ok genom att konstatera att hovarna är vända åt rätt håll, dvs med sulan neråt. Strax därpå kan man se den lilla mulen komma vilande på frambenen. Många ston tar en liten paus här och vilar sig och samlar kraft inför det ansträngande momentet när fölets bogparti ska ut. I de flesta fall klarar stoet att krysta ut fölet själv, men om fölet är stort eller stoet har svaga värkar kan det behövas lite draghjälp. Dra inte för tidigt, fostervägarna måste hinna vidgas, dra i takt med värkarna snett neråt mot stoets hasspetsar. När bogparti och bröstkorg är ute brukat stoet vara trött och sträcka ut sig raklång i halmen. Låt fölet ligga kvar så med navelsträngen hel i ca 10 min då det fortsätter att pumpa blod, ca 1-1,5 liter från moderkakan. Se till att fosterhinnan har brustit och fölets andningsvägar är fria, det förekommer att föl ligger kvar i fostersäcken och därför kvävs. De flesta föl börjar ganska omgående att lägga sig på bröstet och sparka med frambenen. Man kan nu, om stoet visar intresse, försiktigt dra fram fölet så att det får noskontakt med sin mamma som då omedelbart börjar smågnägga, piggnar till och knyter an till sitt föl. Är fölet svagt och lojt bör andningsvägarna kollas, killa med ett halmstrå i näsborren så fölet fnyser till och får ur sig slem som sitter i nosen. Ibland kan det vara nödvändigt att lyfta fölet i bakpartiet och svinga det om det har svalt mycket fostervatten. Gnugga med rejäla tag med hopsnurrad halm alternativt en frottéhanduk om fölet är svagt.
Vår Cajza välkomnar sin Concorde (Cascari - Cortez - Maraton).
Om stoet verkar harmonisk med sitt föl, allt ser bra ut och fölets sugreflex (det börjar snutta i luften)har kommit igång bör de få vara ifred. Stoet vill slicka sitt föl och fölet kommer snart att försöka resa sig på vingliga ben och slå kullerbyttor i halmen. Jag brukar lägga upp en sträng med halm runt väggarna för att lindra fallen. Fölen behöver den här träningen och ett friskt föl ska få hålla på själv, ofta lägger det sig och vilar en stund innan det försöker igen att hitta juvret. Fölets ansträngningar att hitta juvret och hålla sig på benen kan vara jobbigt att åse, men ett friskt föl brukar vara uppe inom 0,5 h och ha diat inom 1-2 h. Låt dig inte luras av smackande ljud vid juvret, ofta suger de brevid spenarna, det måste höras ett kluckande av att fölet sväljer. Förstagångsfölare kan vara väldigt spända och ömma i juvret och piper och går undan då föl buffar ganska hårdhänt. Jag brukar i sådana fall mjölka ur lite, hälla i nappflaska och ge fölet som då blir karskare och ivrigare i sitt sökande efter spenen och stoet mindre öm i juvret som inte blir lika spänt.
Sist har vi efterbördsstadiet: När fölet börjar dia utsöndras oxytocin som får livmodern att dra ihop sig och efterbörden att släppa. Jag brukar, om efterbörden inte kommer ut hel direkt, vilket den ofta gör, knyta fast det som hänger ut i svansen så att stoet inte ska trampa av efterbörden som då lätt kan åka in igen. Man kan också dra lite försiktigt i den. Har inte efterbörden släppt inom 3h brukar jag ta ut stoet på en liten promenad utan sitt föl, det brukar sätta igång eftervärkarna och efterbörden släpper. Mitt annars så väluppfostrade gamla Cortez-sto betedde sig som en krigsvagn i dessa sammanhang, hennes modersinstinkt var stark, medan vissa ston knappt har reagerat utan bara följt med! Det är av största vikt att efterbörden kommer ut då stoet annars kan bli sjuk och drabbas av bla förlossningsfång. Ring veterinär!
Tarmbecket, fölets första avföring bör ha avgått inom 2 h. Tarmbecket är mörkt och hårt och kan lätt orsaka förstoppning hos det lilla fölet. Ha alltid Microlax tillhands om fölet uppvisar koliksymptom, flaggar med svansen, lägger sig, krystar och slutar dia. Går det inte att få loss tarmbecket måste fölet omgående behandlas av veterinär, vänta inte, ett nyfött föl blir snabbt sämre. Massera magen mjukt för att lindra smärtan.
För att undvika förstoppning hos stona som vanligtvis får stå inne mer runt fölningen brukar jag ge några dl vetekli utrört i ljummet vatten alternativt koka linfrö. Alltid lika populärt och dietiskt bra! De första dagarna runt fölningen är det viktigt att vara observant på stoets aptit, öka inte kraftfodergivan!
AVMASKA stoet med något Ivermectinpreparat dagen efter fölning för att undvika att fölet smittas av fölmask via modersmjölken.
Kom ihåg! Bra stadig bädd med mycket halm, småföl får lätt skavsår på tex hasarna och de är mycket infektionskänsliga. Glöm inte att doppa navelsträngsstumpen i tex utspädd jodopax i några dagar tills den har torkat helt. Inga leriga skitiga hagar, stelkrampsrisk."
Mvh
Annelie
Ps. Följ oss gärna på instagram @stallsteningeby