4 december 2011, 20:29

Utsatt för våld eller hot?

God kväll! Kvällens inlägg blir lite annorlunda men behandlar ett mycket viktigt ämne.


Rädd?


Att känna sig hotad, eller att inte känna sig trygg av en partners handlingar; detta kan yttra sig på många sett med både fysisk och psykiskt misshandel. Våra älskade djur kan ibland bli ett sätt för en våldsförövare att manipulera, hota och utföra makt.


Exakt hur många som lever i en sådan situation idag finns det inga siffror på men man tror att det finns ett stort mörkertal. Är du själv utsatt, känner du någon som är, eller anar du att detta försegår? Läs då detta.


Vi vet att många av oss djurvänner skulle göra ALLT för våra djur. Vi skulle i hotfulla lägen göra obegripliga saker för våra djur, för att de skall ha det så bra som möjligt. Ibland kanske vi till och med väljer att stanna kvar hos en förövare trots allvarlig fara för hälsa och liv för att man inte vill lämna djuren. Vid en våldsam situation, eller påtaglig risk för detta, finns det gånger då människor inte vågar lämna kvar sitt/sina djur. Det kanske finns risk och rädsla  för att dessa också skall utsättas för våld.


Man kan  utsättas för kränkningar av den egna identiteten genom att djuret använts som utpressningsmedel, möjligen för att hållas kvar i  relationen. Det är inte lätt att samla kraft i en svår situation och ta sig ur en sådan. I dessa lägen blir djuret för den utsatte kraft, styrka, tröst och mod för att ta sig igenom dagen.


Dessa saker gör att vi vill ägna detta inlägg åt den ideella föreningen VOOV - Veterinär omtanke om våldutsatta. Detta tycker vi är ett fantastiskt initiativ och vi vill gärna sprida detta. Vi vill att ni skall veta att möjligheten finns för människor som behöver.

Taget från VOOVs hemsida:


VOOV är en ideell förening i Uppsala som drivs av veterinärer och veterinärstudenter med syfte att hjälpa våldsutsatta personer att ta sig ur en våldsrelation. Nästan alla de skyddade boenden som finns i Sverige idag saknar möjlighet att ta emot husdjur. VOOV försöker att förmedla en jourplats åt djuret under tiden personen har behov av skyddat boende.



Förutsättningen för att VOOV ska ta hand om ett djur är att personen aktivt har påbörjat att ta sig ur relationen.



Kontakten med VOOV förmedlas via socialtjänst, polis, kvinnojourer och brottsofferjourer.



VOOV finns även att nå via Facebook.

Gå in på deras hemsida för mer information! --> http://voov.nu/



Kom ihåg att det finns sätt att dölja vad du gör på din dator, radera historik och dylikt. Det finns bra information om hur detta går till på kvinnofridslinjens sida under "dölj dina besök".


Varmaste kramar Karolina och Izabella


ANNONS: