29 december 2011, 19:33

Vad vill veterinären veta?



Hallå mitt i den varma vintern! Jag ber om ursäkt för ringa uppdateringar men det har varit fullt upp för min del och Karolina sitter och tentapluggar. Jag bor på mina föräldrars gård i Arboga över julen och eftersom de är bortresta så blir det mycket att hinna med. Jobbet som assistent på Specialisthästsjukhuset Strömsholm, två hästar, två hundar och 2 katter att ta hand om och motionera. Men nu har jag äntligen en stund över!



Nu har jag jobbat i sex dagar och det är verkligen kul! Jag är så glad över mitt yrkesval och känner att det verkligen är rätt. Vore tråkigt om det var tvärtom nu när man pluggat i 3,5 år! Det vore kul att berätta om olika fall jag jobbat med under julen men p.g.a den starka sekretessen man har inom djursjukvården så kan man inte göra det utan ni får vänta tills jag är tillbaka i skolan och kan skriva lite mer om pappersfallfall och behandlingar på dem. Efter jul börjar min klinikrotation. Först ska jag vara på idisslarmedicin, sen röntgen och sedan ambulansen. Senare i vår är jag på smådjurskliniken och i höst blir det hästkliniken.


Var bara tvungen o visa denna bild på mig och Vovva som togs förra vintern av min kära vän Erika efter en träning för Wieger. Den pryder numera mitt bankkort:) I januari ska vi träna för Wieger igen, tjohoo!


En del av jobbet som assistent är bland annat att svara i telefonen när hästägare ringer. Man får sedan ställa olika frågor för att försöka få reda på hur allvarligt sjuk hästen är. Ofta är det ett antal frågor man vill ha reda på för att veterinären ska kunna bedömma hur sjuk en häst är. Dessa frågor kan vara bra att ha kollat upp när man väl ringer det där samtalet. Om din häst är akut sjuk  är det bra att ta reda på följande:


*Vad har hästen för temperatur? Normaltemp varierar mellan hästar men över 38,2 brukar man räkna som feber.


*Har hästen bajsat, finns avföring i boxen? Om det finns, är den lös eller hård?


*Dricker och äter hästen? Ett sätt att kolla uttorkning är att dra i skinnet på halsen eller på ögonlocket (hudturgor). När man släpper skall huden direkt falla tillbaka utan fördröjning. På gamla hästar kan det dock ta längre tid även om de inte är uttorkade.


*Är hästen orolig/rullar/sparkar/står och ser ut som den försöker kissa (koliktecken)?


*Hur ser hästens slemhinnor ut? Kolla in i näsborrarna, munnen och under ögonlocket. De ska vara en rosa färg och ytan ska kännas lite fuktig/slemmig.


*Vad har hästen i puls? Detta kan vara lite svårt att känna ibland men man brukar kunna känna bredvid ögat på hästen. Lite mellan ögat och där grimman/tränset sitter. Annars under ganashen på hästen eller på benen på var sida om kotan. Om man hittar pulsen kan man räkna hur många slag det går på en minut. Jag brukar lyssna 10 sekunder och sen ta antalet x 6 eftersom det är 60 s på en min. Normalpuls brukar ligga mellan 26-40 slag/min med lite variationer. En mycket hög puls indikerar ofta smärta och en mycket låg puls kan leda till hypovolemisk chock då blodet inte kommer runt ordentligt i kroppen.


*Hur ser andningen ut? Verkar hästen anfådd eller andas den sakta och tungt? 8-16 andetag per minut brukar vara normalt. När man mäter andning kan man antingen känna med handen vid näsborrarna hur många ggr hästen andas ut under en minut eller annars kolla på flanken. Då brukar man kunna se hur den åker in och ut vid varje andetag.


*Kan du höra något från hästen mage eller är den helt tyst? Ofta hör man ett kurrande och sörplande om man lägger örat mot hästens mage (kring virveln på sidan) på en frisk häst. Vid kolik står tarmen ofta still och även om man lyssnar länge och noga så är det helt tyst i magen.


*Har hästen näsflöde eller hostar den/har hostat? (ffa viktigt om den har feber).


*Hur länge sen var det som symptomen uppkom?


*Vad har hästen utfodrats med?


*Är hästen vaccinerad?


*Är hästen avmaskad?


*Är andra hästar i stallet/närliggande gårdar sjuka eller visar tecken på sjukdom?


*Har hästen varit ute och rest eller varit på tävling där den träffat många andra hästar nyligen?


*Har du ändrat något speciellt på senaste tiden?ex ny hage/foder/behandling?


När hästen väl blir sjuk hinner man sällan komma med all denna info till veterinären men det kan vara bra att ha i bakhuvudet. Om det är något man ska ta med sig som mycket viktigt så är det tempen. Den är väldigt viktig nästan oavsett sjukdom. Hoppas ni fick lite bra tips! Så nu är det bara o åka till stallet och tempa era friska hästar så ni kan få reda på deras normaltemp. Sen kan ni träna på att känna puls och räkna andetag, mycket bra att kunna:)



I veckan hade vi storm hemma och hela staden Arboga + Köping och Kungsör blev utan el! När jag var på jobbet fick jag ett samtal från våra grannar som skulle fodra hästarna. Hästarna hade då sprungit rakt igenom staketet och in till varandra. De är inte vana att gå i samma hage så självklart hade de sparkat varandra:/ Vovva hade fått en rejäl smäll på skenbenet bak och fick följa med mig till jobbet idag. Ganska praktiskt ändå att jobba på ett djursjukhus när man kan ta med hästen till jobbet och samtidigt få den undersökt! Inget allvarligt hände med benet men man får ju alltid hjärtat i halsgropen när ens egen häst gör sig illa. Nu ska han skritta nån vecka så hoppas jag att det är bra sen. Hältan har nästan försvunnit på två dagar.



Sen har jag ett mycket bra lite "sent" julklappstips till alla hästägare som har en smart-phone. Det är SVA's (Statens Veterinärmedicinska anstalt) applikation om djursjukdomar A-Ö. Den är gratis och finns i app-store eller Android market!






Här finns nästan alla sjukdomar som är aktuella på djur idag. Man kan lätt slå upp dem och få nödvändig information om sjukdomen samt hur den behandlas. KOLLA IN den, riktigt bra! Både för nybörjaren och den mer erfarna.



Sen tänkte jag även tipsa om Agrias hemsida, häst, där man får bra tips om vad man ska tänka på för att hålla sin häst frisk i jul.


http://www.agria.se/hast/artikel/Vintertips-for-frusna-ryttare


När jag jobbar som assistent ser jag ofta hästar som inte druckit tillräckligt och kommer in med kolik. En av anledningarna till kolik kan vara uttorkning och sedan förstoppning som följd. Nu är det inte särskilt kallt än men om det blir det, försök ha vatten i hagarna till era hästar, gärna uppvärmt på något sätt så att de verkligen dricker. En studie som en lärare tagit upp i skolan visar att hästar gärna inte dricker iskallt vatten. De dricker mer om vattnet är lite uppvärmt och om de lätt kan få tag på det (d.v.s att man inte har en vattenkopp som tar för långt tid att fylla upp).



Nu ska jag ut och rida på Accordion!



Ha det bra så länge och ta hand om era kusar!

/Izabella

ANNONS: