Sportkollen - Amanda Eriksson vann inomhus-SM!

Sportkollen

FEB
13
2015

Amanda Eriksson vann inomhus-SM!


Lycklig seniorsegrare. FOTO: Madelen Isaksson

Uppdatering klockan 15.14:
Johan Lundh och Miebello fick med sig en bom ner i omhoppningen – en rivning som gav Amanda Ericsson guldet! Vi återkommer med en intervju med guldmedaljören Amanda alldeles strax.

Resultat
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


Uppdatering klockan 15.12:
Amanda Ericsson sätter fart i omhoppningen, och Crimson är med på noterna! Felfritt med tiden 38,33 – räcker det till guld? Nu är det dags för Johan Lundh med svaret.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 14.59:
Niklas Arvidsson river en oxer med Click and Cash 1155, och därmed försvinner hans medaljchanser. Satu Liukkonen är säkrad bronsmedaljen, hon slutar på ett tidsfel totalt efter två ridna omgångar med Celestine.
Nu väntar omhoppning med Amanda Ericsson och Johan Lundh.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 14.56:
Neeej, Linda Heed och Bee Wonderful får en mardrömsstart med att riva första hindret. Lite senare på banan faller en bom till. Ekipaget slutar på 8 fel.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 14.54:
Rutinerade Royne Zetterman får problem på hinder nummer två, och går därmed i mål med totalt 7 fel när tiden rullar i väg. Ingen chans på medalj med andra ord.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 14.50:
Jo då! Även Johan Lundh och Miebello klarade banan felfritt – vad roligt! Det blir omhoppning om guldet, det är vi säkrade nu.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


Uppdatering klockan 14.48:
Där kom den! Första dubbelnollan i dagens final – Amanda Ericsson red felfritt och iskallt. Crimson gjorde allt helt rätt på den tuffa banan, kul att se! Nu ska vi se hur många det blir i omhoppningen. Fem ryttare kvarstår.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

Uppdatering klockan 14.46:
Satu Liukkonen hade med sig ett tidsfel från gårdagens omgång. I dag blev det väl inom tiden och felfritt med Celestine. Nu är frågan hur långt det räcker för ekipaget, det kommer nämligen sex ryttare som red felfritt i går.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

Uppdatering klockan 14.39:
Peder Fredricson vill inte vara sämre än Jonas, tillsammans med H&M All In rider han felfritt och delar ledningen. Nu är vi garanterade en omhoppning. Men kommer det bli "dubbelnollor" i dagens final? Det får vi veta strax när ryttarna med noll fel från gårdagens omgång kommer in på banan.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 14.37:
Jonas Rinné red en felfri ritt med La Belle – en ritt som tar ekipaget upp i ledning med totalt 4 fel, då en bom föll i gårdagens semifinal.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 14.32:
Med en rivning i dagens runda slutar Helena Persson och Bonzai H på totalt 8 fel, och ligger i delad ledning med Sebastian Numminen och Jacob Hellström – just nu.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 14.21:
Det är inte Niklas Jonsson och Carals dag på jobbet. Men en volt och rivningar slutar ekipaget på 14 fel i dagens runda, totalt 18 fel. Ett hinder som ställer till med problem för många ekipage är nummer tre, ett ganska spektakulärt plankhinder. Flera hästar har stannat där. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 14.15:
Evelina Tovek har inte haft sin häst Oz De Breve så länge, tidigare har Storbritanniens Laura Renwicks ägt hästen och haft flertalet framgångar med fuxen. Det ser verkligen ut att vara ett svenskt ekipage för framtiden. I dagens runda föll en bom, och Evelina slutar på 12 fel totalt, efter gårdagens runda med 8 fel. 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 14.09:
Där satt den! Jacob Hellström sätter klassens första nolla, en runda som såg busenkel ut när Varchi tog sina fantastiska språng över alla stora hinder.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 14.07:
Finalen är igång, och efter tre ekipage har ingen ännu gått i mål. Samtliga tre blev uteslutna. Banan är stor och kräver sin ridning. Startordningen är omvänd från gårdagens resultatlista. Segraren i går, Niklas Arvidsson startar sist.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _


FÖRHANDSINFORMATION

Klockan 14.00 startar fredagens SM-finaler i Borås. Ryttarna kommer att ställas inför höga banor med tekniska utmaningar, som ska sålla fram tre guldmedaljörer. 
Här hittar du livesändningen
  
Equisport-TV direktsänder finalerna och får hjälp av Lars Parmler som kommenterar seniorklassen. Ulrika Bidegård och Anneli Ingvarsson tar över mikrofonen under ungdomarnas finaler. Först ut bland seniorerna är Grevlundagårdens Stephanie Holmén, som grämer sig lite över sitt eget ryttarmisstag i gårdagens kvalklass.
– Det är aldrig kul att gå ut som första ryttare, men jag får skylla mig själv och vara glad över att jag får vara med.
Vad hände i kvalet?
– Jag fick in nio galoppsprång där jag skulle ha åtta, mellan första och andra hindret. Det var helt mitt fel, det är bara tråkigt att det hände i den viktiga klassen. Känslan var väldigt bra resten av banan, men tyvärr föll sista bommen också.
Hur tänker du inför dagens final?
– Jag ska försöka hitta samma känsla som i går. Thriller kändes verkligen jättefin, det var helt mitt misstag. I dag går jag banan och håller mig till min plan, så ser vi hur långt jag kan komma.
  
Kanske Niklas eller Royne?
Vem som vinner dagens klasser är svårt att veta, men om man tittar på startlistan är det alltid spännande att gissa lite. 
Vi ringer upp Lars Parmler för att höra vem han tror vinner finalen…
– Jag tror att det blir en tuff match mellan Niklas Arvidsson och Royne Zetterman. Visst har de yngre ryttarna visat att de också kan, men i slutändan tror jag att det handlar om rutin. Något de här gamla rävarna har gott om.
Det återstår att se om Lars har rätt, i en final kan allt hända och bommarna rullar lätt ur sina hållare. Men en sak är säker, blir det Niklas och Royne i en omhoppning, då kommer det att gå undan.

Startlista, senior
Startlista, young rider
Startlista, junior
Webbsändning
 


Tidigare artiklar: 
Hoppryttaren Linn Widmark är hemma för SM-start
Hopp-SM: Första omgången avgjord
SM: Frida Mårtensson hoppas på reprisLäst 12634 ggr


Mer från sportkollen

JUN
21
2016


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika GrundbergLäst 3836420 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
21
2016


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika GrundbergLäst 3837539 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
21
2016


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida RöökLäst 3840585 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 6

– TEMA: Kom längre med tekniken
– Porträtt: Louise Romeike
– Hjärngympa för ryttaren

– Tips från fotografen
– När är hästens karriär över?
– Sissela Smiths favoritövning
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Omtvistade rättsregler för inackorderingsavtal
Eva Johansson svarar
Vad kan man göra när en inackorderad i ett kollektivt stall inte sköter sina uppgifter?
Eva Johansson svarar
Ramlade av vid veterinärbesök – vad gäller?
Eva Johansson svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.