Sportkollen - Ridsportens sektledare..?

Sportkollen

FEB
04
2012

Ridsportens sektledare..?

 

Om man knappar in ordet "sektledare" på wikipedia så får man bland annat fram detta :

 

Med sekt menas en grupp människor som är sammanbundna med någon ideologi eller någon/några ledare. Ordet sekt kan härledas till latinets secta (princip; parti; filosofisk skola; ideologi; partiprogram)[1

 

Ursprungligen kunde ordet sekt även ha neutral eller positiv betydelse. Ordet används i många fall för att betona avvikande livsstil, eller extrema åsikter eller starkt ledarskap.

 

Somliga sekter kan påverka människors liv mycket, sina medlemmar, men även andra människor.

 

Ovanstående anser jag som väldigt intressant läsning!

 

Varje dag åker jag 6 mil enkel resa till min häst! Jag gör det gladeligen, för hos min tränare finns endast Cajza och en häst till som inackorderad. Annars är det tränarens och beridarens hästar som står där.


Jag slipper på detta vis stå ut med alla människors åsikter och förutfattade meningar.

Jag nämner aldrig namn på några, varesig människor eller hästar i denna blogg. Vet ni varför?

 

Självklart så är det en fråga om identitet. De gånger jag nämner eller visar bilder på folk i min blogg så har jag alltid frågat om lov först. 60% av Cajza ägs av mig och därför har jag rätt att skriva om henne i bloggen.

 

Den andra delen till att jag aldrig nämner folk är för att ingen ska veta vem jag är, vilka jag tränar för och vad jag har för kompisar inom ridsporten.

 

För det spelar ju ingen roll, eller hur! ...eller?

 

Min tränare har respekt för mig, hon ifrågasätter aldrig något om Cajzas skötsel eller utrustning om jag inte ber henne om råd. Vi kan rida i ridhuset tillsammans utan att hon säger sin åsikt om min ridning, för jag rider inte lektion just då.

 

Enda gången hon säger något är när jag rider lektion för henne, precis som det bör vara.Ber jag om hjälp så får jag även den.

 

 

Häromdagen insåg jag hur smart min tränare är! När jag flyttade till henne så hade jag precis varit på tävling i Heby. Där ställdes jag inför min första tre-kombination, skräcken var total och självklart så rev jag sista hindret och missade en 4:e plats i 120. Bittert!

 

Cajza fick ta det lugnt efter årets sista tävling, sen var det träning på tre-kombination som gällde. Ridning handlar om 65% psykologi och 35% ridning i vissa fall, detta var ett sånt fall!

 

Jag har dock turen att ha en sån fantastisk tränare som "lurade" mig till att rida en trekombination. Med bommar och låga hinder såg det ut som en vanlig styrke-övning, men vips så var allt höjt och jag red igenom kombinationen utan problem!

 

Det är väl så en tränare ska vara? Man berättar sina problem och dom hjälper en att övervinna dom?

 

Paus. Tänk efter här, hur känner ni för ovanstående? Har jag rätt inställning om hur en tränare bör vara?


Men inledningen på inlägget gör er nyfikna att fortsätta eller hur? Jag förstår det, så vi fortsätter..


 

 

 

Men visst har jag rätt, en tränare ska träna, hjälpa till med ridningen och få oss att utvecklas.

 

Jag betalar min tränare vita pengar(till skillnad från de flesta andra..) för att få henne att utveckla mig och Cajza som ett team. Vi har ett mål, vi tre.

 

 

Men för att jag ska nå målet så spelar det faktiskt ingen roll vilket märke jag har på mina kläder, vilken veterinär jag använder eller vad jag kör för transport. Sadelmärket spelar inte heller någon roll, bara den ligger bra och jag lovar att maten hästen äter säkert räcker till oavsett vad det är för märke på påsen..

 

 

Hur kommer det sig då att tränare utnyttjar sina elever för att "sälja in" hela paketet?

 

Ofta sväljs detta med hull och hår och tillslut ser man ett "team" komma i samma kläder och utrustning på tävling.

 

Jo, det är gulligt om det är ett gäng tjejer som är 8 år och ska debutera ponnyklasser med matchande schabrak.

 

 

Men i mina ögon blir det lite äckligt när ryttare inte ens vågar gå banan själva utan att ha sin tränare med sig.

 

Här och nu kan jag erkänna att min tränare inte har varit med på en enda tävling! Dock har min coach varit med på ett antal.(det är en helt annorlunda typ av förebild som jag kan återkomma till sen).

 

Jag kan ärligt erkänna för er att jag har inte en aning om hur många galoppsprång det blir mellan två hinder på ett visst antal meter. Men vet ni vad jag gör då? Jag stegar mellan precis som alla andra ryttare, för jag måste få in steglängden i kroppen. Sen tar jag upp min telefon som har en genväg till denna sidan (Länk till Hippsons avståndstabell).

 

Men vet ni vad? Det är just detta som utvecklar mig! Om jag blir osäker så lyfter jag ändå telefonen till Cajzas förra ägare eller tränaren för att kontrollfråga! "Det står linje här med räcke - oxer med 21 meter, hur många galoppsprång ska jag rida då?".

 

Med en tränare steget före som stegar upp avstånden åt eleverna och berättar avståndet. Hur ska dom då veta hur det är att stå på egna ben? Tränaren berättar att här kommer en sväng med vatten framför, din häst är si och så, då du måste göra si och så.. Vad hände med att känna sin egen häst? Om du inte vet hur du ska göra i den svängen, då måste du ta tag och ansvar om din egen ridning igen!

 

Och VARFÖR är det ingen som inser att dom bygger upp hela sitt liv på elevernas osäkerhet?

 

Träningarna kostar en summa, men sen byggs det upp med utrustning och sakta men säkert får dom eleverna att inse att dom inte kan klara sig utan sin tränare.

 

Så där ja, mission accomplished.

 

Nu måste ni ha den sadeln, måste ha den jackan annars kommer ni krascha i en trippelbarr på nästa tävling.

 

 

Fy fan, kommer jag krascha?? Lika bra att jag köper den!!

 

 

Om man bryter ned en ryttare med osäkerhet och sakta bygger upp självförtroendet igen, då kommer man tjäna mycket pengar.

 

Det är just det dom är ute efter, att ha en stabil kundbas som inte kommer lämna dom imorgon. För de flesta tränares träningar är dom som håller ekonomin till deras egna tävlande och hästar flytande.

 

Det bästa är när tränaren även jobbar som hästhandlare! Det är där dom riktigt stora pengarna finns!

Jackpot!!

 

Det är fantastiskt om du har en häst som inte riktigt hoppar superbra, då kommer alla övningar på träningarna vara komplicerade att eleven tillslut tröttnar på sin häst och vilken tur att tränaren vet en "perfekt" häst för dig..

 

Vad känner ni? Låter ovanstående mest som något jag har hittat på i huvudet? Titta med nya ögon nästa gång och sätt på er de kritiska glasögonen..

 

 

Och hur kan jag veta att jag inte är fast i denna karusell? Jag har realistiska människor som inte har en hästanknytning runt mig som försäkrar mig om detta. För ridsporten är en klass för sig där vi utövare ofta kan bli lite insnöade.

 

Jag skriver inte detta inlägg för att får er att tro att jag är "bättre än er".

 

Utan för att jag vill få alla med dåligt självförtroende att inse att det kanske inte är dom det är fel på...

 

/annelie

 

 

 

 



Läst 37765 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 4999709 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5000834 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök



Läst 5003882 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.