Sportkollen - Veteranen Royne Zetterman vann sitt femte SM-guld

Sportkollen

MAR
10
2013

Veteranen Royne Zetterman vann sitt femte SM-guld

Foto: Marianne Ahlm BRK

  

Det blev en oerhört jämn SM-slutstrid mellan två av Sveriges främsta ryttare. Royne Zetterman, Skyrup, och Niklas Arvidsson, Helsingborgs RK, red nästan jämsides in i mål. Men Royne var drygt sekunden snabbare och var den som fick rida längst fram under ärevarvet på Billdals Ridklubb idag.

 

- Det är en konstig grej, jag har känt på mig i alla fyra SM som jag har vunnit att jag ska vinna och det var samma sak här. Även om det såg lite mörkt ut igår, sa 56-årige Royne Zetterman, Skyrup, under pristudelningen på Billdals Ridklubb.

 

Royne "wanted to show off"

Veteranen hade med sig fem fel från gårdagens kval, exakt samma som Niklas Arvidsson, och de följdes även åt både i grundomgången och i omhoppningen idag, med samma antal fel hela vägen. Först nollade de båda och därefter fick de varsitt nedslag i omhoppningen om guldet. Det som till sist avgjorde var Roynes friska slutspurt, där klockan stannade en bra bit över sekunden snabbare än för Niklas Arvidsson. Då hade han ändå kunnat rida på säkerhet, eftersom han fram till dess var felfri.

- Jag vet att Niklas häst har ett "megastride" och jag hade två val innan sista hindret. Antingen kunde jag ha ridit lugnt och felfritt in i mål men jag "wanted to show off", sa Royne Zetterman med segerkransen runt halsen.

 

Royne på väg in i mål efter en satsande galoppsträcka mot sista hindret:


Foto: Marianne Ahlm BRK

 

Hoppas på wildcard till Scandinavium

Om hästen, nioårige och tunnsvansade valacken Echo de Laubry, sa han att det är en världsklasshäst som han hoppas kan ge honom ett wildcard till Scandinavium efter SM-guldritten.
- Det är klart att jag vill komma dit. Det här är den giftigaste tävlingshästen jag har haft, sa Royne Zetterman, som var lika glad för det här - sitt femte SM-guld - som när han senast vann i Strömsholm för elva år sedan.

Niklas Arvidsson, Helsingborgs RK, var också glad för "hästens SM-silver", som han uttryckte det. Lite mindre nöjd var han med sig själv.
- Jag tror det här var mitt femte SM-silver och jag är besviken på mig själv för hur jag klantade till det.

Och nog gjorde tioårige hingsten Click and Cash sitt allra bästa. Han vred och vände och hoppade allt vad han kunde för sin ryttare, men det slutade ändå med en silvermedalj, efter ett förargligt nedslag på näst sista omhoppningsoxern.

Icke att förglömma är bronsmedaljören, Marlene Lindblad från Södertälje RK på hästen Take it Easy, som red in på en tredjeplats efter en tids uppehåll från tävlandet. Efter prisutdelningen fick hon frågan om Royne och Niklas var svårslagna och repliken kom blixtsnabbt.
- Ja, men de har inte nyligen fött barn.

 

Alla som ville titta fick inte plats
Årets inomhus-SM i banhoppning är slut och tre dagars tävlande är över för de rekordmånga toppryttare som kommit från hela landet till Billdals Ridklubb under SM-helgen. Baksidan av helgens publikrekord var dock att alla som ville komma in och titta på de spännande finalerna inte fick plats.

Robert Fritz från Svenska Ridsportförbundet överlämnade en symbolisk gåva till Billdals Ridklubb, som tack för ett mycket välarrangerat SM. Gåvan var ett nytt blågult invigningsband, som var hela fem meter långt.
- Om ni använder det väl och klipper från ändarna så kan det räcka till många SM, sa Robert Fritz till publikens jubel.
  
Fullständiga resultat hos Equipe



Läst 26790 ggr


Mer från sportkollen


Foto: Tomas Holcbecher
  
FEI har släppt den långa listan med namn på de som har kvalificerat sig till OS och Paralympics i Rio. Det återstår för varje land att plocka ut de slutgiltiga lagen bland de kvalificerade. Deadline för OS är den 18 juli och för Paralympics den 15 augusti.
  
Här följer de svenska ryttare och hästar som har klarat kvalgränsen.

Hoppning:
Malin Baryard Johnsson/H&M Cue Channa, H&M Corporal
Rolf-Göran Bengtsson/Unita Ask, Clarimo Ask
Peder Fredricson/H&M All In, H&M Flip's Little Sparrow
Douglas Lindelöw/Udermus, Zacramento
Charlotte Mordasini/Romane du Thell, Miebello
Helena Persson/Bonzai H
Henrik von Eckermann/Yajamila, Gotha, Sansibar
Angelie von Essen/Newton Abbot

Lista samtliga länder hoppning

Dressyr:
Patrik Kittel/Déjà, Delaunay
Emilie Nyreröd/Miata
Jennie Larsson/Zircoon Spring Flower
Juliette Ramel/Buriel K.H
Mads Hendeliowitz/Jimmie Choo SEQ
Paulinda Friberg/Di Lapponia
Therese Nilshagen/Dante Weltino
Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello, Paridon Magi
Rose Mathisen/Zuidenwind

Lista samtliga länder dressyr

Fälttävlan:
Ludwig Svennerstål/King Bob, Aspe, Franzipan
Sara Algotsson Ostholt/Reality 39
Frida Andersén/Herta
Linda Algotsson/Fairnet, Fairnando
Niklas Lindbäck/Cendrillon, Focus Filiocus
Johan Lundh/Johnny Cash
Anna Nilsson/Luron

Lista samtliga länder fälttävlan

Paralympics:
Louise Etzner Jakobsson/Zernard

Lista samtliga länder Paralympics


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 4999883 ggr Kommentarer Kommentera


Arkivfoto: Tomas Holcbecher
  
En ponnyägare förfalskade ett veterinärintyg i samband med att ponnyn ströks från en tävling. Svenska Ridsportförbundets disciplinnämnd dömer ponnyägaren att betala 1 000 kronor i böter.
  
Det var i samband med Mantorpsryttarnas fälttävlan i april i år som ponnyn och dess ryttare inte kom till start. Ett par dagar senare fick arrangören ett veterinärintyg där det stod att ponnyn var konvalescent på grund av sjukdom. Personen som tog emot mejlet såg att intyget var skrivet med två olika pennor, och att det liknade ett intyg som samma ponnyägare hade lämnat in i samband med tävling ett år tidigare. Vid kontakt med den aktuella veterinären framgick det att intyget var förfalskat.
  
Har erkänt
Ponnyägaren har erkänt att intyget är förfalskat och har bett så mycket om ursäkt. Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att om förfalskningen inte uppdagats hade följden blivit att ponnyägaren sluppit betala anmälningsavgift, därmed ska bötesbeloppets storlek stå i relation till anmälningsavgiften och inte vara lägre än den dubbla anmälningsavgiften. Därför blev bötesbeloppet 1 000 kronor.

Länk till disciplinnämndens beslut


Annika Grundberg

Annika Grundberg



Läst 5001008 ggr Kommentarer Kommentera


Comfortuna VDL blev bästa sexåring i Falsterbo förra året.
Foto: Hippson
  
Nu är kvalreglerna klara för Elmia Scandinavian Horse Show, både för hoppningen och för dressyren. Det är också öppet att anmäla sig till tävlingarna.
  
– Det är så roligt att vi äntligen kan komma ut med vad som gäller för att rida. Det känns mycket bra att ordna tävlingar på Elmia som är en strålande ridsportanläggning, säger Anna Bråkenhielm, en av arrangörerna bakom det nya stora hästevenemanget på Elmia i Jönköping i ett pressmeddelande.
  
Så här ser kvalreglerna ut för hoppningen
4-åringar: De åtta bäst placerade från Falsterbo Horse Show och de åtta bäst placerade från Champion of the Youngsters bjuds in. Totalt 16 hästar.
5-åringar: De 23 bäst placerade 5-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 5-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
6-åringar: De 23 bäst placerade 6-åriga hästarna från Falsterbo Horse Show och de 22 bäst placerade 6-åriga hästarna från Champion of the Youngsters bjuds in. 5 wildcards. Totalt 50 hästar.
7-åringar: De tio högst rankade 7-åriga hästarna i 1,40-hoppning den 1 september bjuds in. De tio högst rankade seniorerna får även ta med sig en 7-åring vardera. De tre högst rankade unga ryttarna får även ta med sig en 7-åring vardera. 2 wildcards. Totalt 25 hästar.
Inbjudna ryttare – seniorer: De 23 högst rankade seniorerna enligt Svenska Ridsportförbundets ranking i 1,45-hoppning och högre den 1 september, samt de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking den 1 september, bjuds in. 2 wildcards. Dessa 30 ryttare får ta med sig tre hästar vardera. Totalt 90 ekipage.
Inbjudna ryttare – unga ryttare 16 till 21år: De 18 högst rankade unga ryttarna enligt SvRF:s ranking i 1,40-hoppning och högre per den 1 september bjuds in. 2 wildcards. Dessa 20 ryttare får ta med sig två hästar vardera. Totalt 40 ekipage.
Volkswagen Grand Prix: Öppen för de 15 högst rankade ryttarna på SvRF:s ranking i 1,50-hoppning och högre per den 1 september. Öppen för de fem bästa svenska ryttarna på FEI:s världsranking per den 1 september. Fylls på från SvRF:s ranking om det blir dubbletter. 10 wildcards. Totalt 30 ryttare.
Children och D-ponny – öppen för ryttare i åldern 12 till 14 år: Kval öppna för barn i åldern 12 till 14 år på både D-ponny och häst. Kvaltävling hos Jump Club vecka 35. Kvaltävling i Ljungby vecka 38. Från kvalen är de tre bästa D-ponnyekipagen och de tre bästa Children-ekipagen från respektive tävling välkomna att rida på Elmia. Ponny hoppar LA och Children hoppar 1,15 till 1,20. Kvalen genomförs med en omgång i inverkansridning och de 50 procent bästa (minst 10) rider en andra omgång, samma dag, i A1:a. På Elmia rider de 12 ekipagen en klass på lördagen och en klass på söndagen.

Så här ser kvalreglerna ut för dressyren
4-åringar: De 16 hästar med bäst resultat från de sex kvaltävlingar som anordnas av Swede Horse under augusti och september bjuds in. Alla 4-åriga hästar är välkomna att rida på dessa tävlingar, oavsett stambok. 4 wildcards. Totalt 20 hästar.
5-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
6-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 15 hästar.
7-åringar: Anmäl via intresseanmälan på hemsidan. 3 wildcards. Totalt 10 hästar.

Lövsta Future Challenge rids också under tävlingarna, liksom Grand Prix-dressyr samt Grand Prix kür.

Här anmäler du dig till tävlingarna
Arrangörens hemsida


Ida Röök



Läst 5004056 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Sportkollen »



Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.