Annelies GHS-blogg - Hoppa fram = hoppa högt?

Göteborg Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Göteborg Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel, Hippson ShoppningCam, erbjudanden och mycket mer.


APR
26

Hoppa fram = hoppa högt?

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 

Jag bänkade mig nere på framhoppningen igen under gårdagens sista klass, 1,50-hoppningen. Efter dagens stora klass - världscupkvalet - var stämmningen nu mycket mer avslappnad och ryttarna gratulerade varandra till framgångarna och skojade glatt medan de red fram.

Det var den enda skillnaden från föregående klass, ryttarna var inte lika spända, hästskötarna skrattade och drog retsamma skämt med varandra, men framhoppningens uppbyggnad var likadan som tidigare.

 

Intressantare blev det dock när det närmade sig midnatt och omhoppningen skulle starta. Jag vet inte hur stämningen var uppe på läktaren och inne på arenan, men nere hos oss i kulisserna var det många gäspningar från både skötare och ryttare.

Hästarna som hade startat tidigt i klassen kom in på framridningen igen och började joggas igång.

Några av ryttarna, till exempel Peder Fredricson, hoppade låga hinder för att hästarna skulle komma igång utan att bli trötta. Peder avslutade dock på ett högre hinder så att hästarna fick höjden i kroppen innan de gick upp till banan.

Den amerikanska ryttarinnan Ashlee Bond hoppade betydligt högre och fler gånger inför omhoppningen, men alla ryttare avslutade på ett glest räcke på maxhöjd.
  
En sak de har gemensamt allihop är att de inte gasar på för mycket på framhoppningen. De lägger i ett högre tempo en gång eller två, men låter dem annars hoppa i samma lugna tempo som alltid.Här är det svenska Malin Trollnäs på Tiger Woods som hoppar ett sista räcke innan de rider upp mot arenan.Läst 7113 ggr


Fler inlägg

FEB
26

Webb-TV: Segerintervju med Marco Kutscher
Kort sammanfattning av FEI-TV från omhoppningen, samt en segerintervju med Marco Kutscher.

Se det på Hippson-TV


Läst 85837 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26

Marco Kutscher vann världscuphoppningenMarco Kutscher med sin nya lyxklocka.
  
Efter en omhoppning med endast fem ekipage vann tyske Marco Kutscher Rolex FEI World Cup, världscuphoppningen under Göteborg Horse Show. Tvåa kom Belgiens Ludo Philippaerts och trea Frankrikes Kevin Staut.
 

Man brukar fördomsfullt säga att tyska ryttare är lite tråkiga, men det stämmer verkligen inte på Marco - han bjuder på sig själv!
  
På prisutdelningen skämtade Marco om att han hade laddat inför världscupen med hoppning på fjording (ett shownummer, reds anm.) tidigare på dagen.
- Men jag red nog ännu lite fortare på Satisfaction nu i omhoppningen än vad jag gjorde på fjordingen...
 
Han berättar också att det här var hans första världscupomgång på den här hästen. Planen var att försöka få Satisfaction inkvalad, så att han kan rida hästen i exempelvis första rundan i världscupfinalen. Men att den skulle kunna vinna i dag trodde han absolut inte.
- Det var den klart största banan han gått och han slogs verkligen för mig. Jag kan fortfarande inte fatta det!
 

Angelica pustar ut efter sin fartfyllda ritt...
 
Bästa svensk i klassen var Angelica Augustsson på Mic Mac. Hon var snabbaste fyrfelaren i grundomgången och slutade därmed sexa.
- Jag ville verkligen vara nolla i dag, framför allt när jag såg att inga andra svenskar hade nollat. Först var jag inte alls nöjd. Men efter en stund kom jag på att om jag för ett år sedan hade fått veta att jag skulle bli sexa i en världscupklass - då hade jag inte trott det. Mic Mac gjorde verkligen sitt bästa, jag är väldigt glad för henne - och är nöjd med sjätteplatsen, säger hon.
 

Malin Baryard red "Räven" och är nu klar för världscupfinal.
  
Malin Baryard Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson hade båda fyra fel i grundomgången och slutade nia respektive tolva i klassen. Snöpligt nog halkade "Roffe" därmed ner till total-tvåa i den västeuropeiska ligan, som han har lett fram till i dag.
- Det känns lite snöpligt, det hade varit kul att vinna ligan. Men det betyder ju egentligen inget för finalen, säger han. 
Klar för världscupfinalen är även Malin Baryard Johnsson, i och med sin placering i dag.
 

Rolf-Göran Bengtsson på Casall.
   

Marcos häst är verkligen en fighter.
  
Liksom Henrik von Eckermann rider Marco Kutscher för Stall Beerbaum. Ludger är väldigt engagerad i sina ryttare, han for omkring och gav instruktioner inför omhoppningen.
- Så där gör han alltid, han slåss verkligen för oss. Men ibland förstår inte riktigt vi ryttare vad han säger, förklarar Marco med ett leende. 

 
Svenskarna resultat
Fullständigt resultat


Läst 88340 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26

Ingen svensk till omhoppning
Det ville sig inte riktigt för svenskarna i årets Göteborg Horse Show. Ingen av dem tog sig till omhoppning. Av 39 starter är det endast fem som gör upp i omhoppningen. Snabbast av de felfria i grundomgången var Philipp Weishaupt från Tyskland.

Bästa svensk blev fjolårsvinnaren Angelica Augustsson med fyra fel på sjätte plats. 

Övriga svenska placeringar:
- Malin Baryard-Johnson, nia
- Rolf-Göran Bengtsson, tolva
- Lisen Fredricson, 20:e
- Henrik von Eckermann, 25:a
- Erika Lickhammer, 28:a
- Douglas Lindelöw, 33:a

Fullständigt resultat efter grundomgången


Läst 86994 ggr Kommentarer Kommentera


Sportkollens senaste