Annelies GHS-blogg - Världscupens ryttare hoppar fram!

Göteborg Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Göteborg Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel, Hippson ShoppningCam, erbjudanden och mycket mer.


APR
25
2013

Världscupens ryttare hoppar fram!

Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Jag tillbringade hela första delfinalen i världscupen nere på framhoppningen. Det är otroligt inspirerande och lärorikt att se dessa ryttare rida fram sina hästar, och alla gör verkligen på olika sätt.
   
En del travar fram sina hästar på långa tyglar och låter dem verkligen jogga igång innan de ställer några krav. Andra sätter direkt av i galopp efter att de har hoppat upp. Något som många har gemensamt är att de alla verkar ha ridit sina hästar lite tidigare på dagen - och de behöver därför bara värma upp dem igen, de är nämligen redan genomridna.
  
Toppryttarnas band med hästskötarna är imponerande, vilken kommunikation de har! Oftast vet hästskötaren redan vad ryttaren vill när han eller hon tittar åt dennes håll, det är väldigt sällan man hör någon av ryttarna uttala en hel mening till sina medhjälpare. Det är intränad rutin och fokus som gäller för en viktig klass som denna.

  
Dock märker man att det är allvar! Det är inte ryttarna som avslöjar stämningen utan just hästskötarna. De vet hur viktig denna klass är, de vill så gärna att det ska gå bra och gör allt för att bidra med vad de kan.
Och även fast det är på denna höga nivå är ingen fullärd. Tränarna matar hela tiden ut information och ger ryttarna direktiv att följa, om de inte gör som de blir tillsagda så höjs röster på framhoppningen.
Det är dock enda gången någon röst höjs. Du hör inga ryttare ropa ut vilket hinder de är på väg mot, ingen talar med för hög röst utan det är kommunikation genom att alla tittar var de andra är.

  
Det var här någonstans jag insåg varför dessa ryttare klarar av att hoppa fram på 20 x 45-metersbbanor utomlands, de är lyhörda.

Missa inte mitt bildspel ovan, fokus låg av naturliga skäl mest på våra svenska ryttare. Och var det så att Beezie Madden vann på grund av hennes uppvärmning över bommarna, innan de övriga ryttarna kom till framhoppningen?


Läst 7499 ggr


Fler inlägg

AUG
10
2012

Bildspel: Hej då, London!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
I det här bildspelet - med 43 foton - försöker vi sammanfatta de gångna veckornas olympiska spel i Greenwich Park, London. OS har verkligen bjudit på dramatik, tårar och skratt. Tack alla läsare för att ni har varit med oss!
 
Foto: Tomas Holcbecher, Anki Yngve & FEI


Läst 231406 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10
2012

De vann Dressyrduellen och OS-souvenirerna

Vi fick in 284 svar i Dressyrduellen inför gårdagens kürfinal. Hälften försvann redan på första duellen som var mellan Charlotte Dujardin och Adelinde Cornelissen. Över 80 procent hade Carl Hester som vinnare över Helen Langehanenberg, men med sin fjärdeplats drog Helen det längsta strået. Att sedan dessutom Tinne Vilhelmson Silfvén slog Patrik Kittel gjorde att det enbart var nio stycken som hade alla rätt.
   
Av de nio vinner Sara Hallström från Bålsta och Jessika Ung från Rabbalshede var sin OS-souvenir. Stort grattis till er! Vinsterna kommer på posten under nästa vecka.


Läst 230556 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09
2012

Bo Jenås dressyranalys: ”Felen kostar”Bo Jenå med sina finalryttare Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.
  
Förbundskapten Bo Jenå är ganska nöjd med OS för dressyrens räkning. Tyvärr gjorde utgångsläget efter första dagen, då Santana blev skrämd av kameror och de andra ekipagen fick en del missar, att det var svårt för svenskarna att rida upp sig hur mycket som helst.
- Felen kostar. Ingen av ryttarna har gjort några stora saker, men marginalerna är väldigt små, säger han.
  
Kanske är det den där sista jämnheten som saknas.
- Jag skulle vilja att vi kom in första dagen och red på samma sätt som vi gör den sista. Då skulle det kunna bli riktigt bra, menar Bo. 
Något han inte är så förtjust i är det upplägg som har varit på OS, där dressyrryttarna har haft ett minst tre dagar långt uppehåll mellan de två första klasserna. 
- Det gynnar varken häst eller ryttare tycker jag, båda måste ladda om.
Däremot tycker han att arrangemanget på plats har varit fantastiskt, med bra service och god mat. 
- Nu ska vi träffas och utvärdera framåt. I morgon är första dagen på vägen mot OS i Rio!
  
Mycket händer i sporten
Bo Jenå poängterar att väldigt mycket har hänt på dressyrsidan under de senaste två åren, sedan Totilas stora genombrott. Nya ekipage dyker upp hela tiden och det gäller att hänga med.
Är det aveln eller ridningen som har blivit bättre?
- Jag tror att det är både och. Sedan gynnar det verkligen sporten att det inte är samma ryttare och samma länder som står på prispallen hela tiden, så var det ju ett tag. Det blir tävling på riktigt och mer spännande för alla. 
Tidigare i dag sa Patrik Kittel att man nästan automatiskt får lägre poäng om man startar tidigt i en klass. Vad säger du som domare om det?
- Det går att få bra poäng även om man startar tidigt, men tyvärr är det svårare. Ligger man högt på rankingen och har kämpat sig dit, då dras man i den högre gruppen. Domarna är inte mer än människor, de vill inte råka döma för högt i början så att det blir problem sedan. Jag försvarar dem inte, men det är mänskligt att hålla igen på de alla första ryttarna i ett sådant här startfält.
  
Text: Anki Yngve


Läst 233276 ggr Kommentarer Kommentera


Sportkollens senaste