Annelies SHS-blogg - Pontus köper häst i Globen!

Stockholm Int. Horse Show 2012

Här samlar vi allt från Stockholm International Horse Show 2012. Resultat, bildspel, bakom-kulisserna-reportage och mycket mer.


NOV
30

Pontus köper häst i Globen!


Jag sprang på Pontus Westergren och veterinären John Österdahl i stallgången med ett otroligt charmigt brunt sto.

 

Nyfiken som jag alltid är frågade jag Pontus vad som var på gång.

-Jag ska köpa häst, svarade han glatt.

 

Stackars Pontus.. Om man svarar sådär så blir följden tusen frågor av nyfikna Annelie och direkt frågade jag om jag fick vara med och titta på besiktningen.


Självklart fick jag vara med och plötsligt stod jag med John och Pontus när de diskuterade hästen, muskler, hoppning och resan hit.

Hästen är ett sto vid namn Saskia född 2003 som Pontus sambo Suzanne hittade i Tjeckien efter att ha scannat internet ett antal timmar.

 

Hon har gjort 20 starter på höjden 140-150 tillsammans med en ryttare som själv aldrig tävlat på de höjderna tidigare varav 14 var felfria, 4 stycken med 4fel i omhoppning och 2 med tidsfel.

 

De flög ner i tisdags förra veckan och bestämde sig på torsdagen att stoet var vad de letade efter. Sagt och gjort, stoet köptes, Pontus åkte ner i onsdags morse och hämtade stoet, Chris Johnston har kontrollerat röntgenplåtar och nu var det alltså dags för böjprov på Globen.


Igår red Pontus Saskia för första gången sedan provridningen och tyckte att hon kändes hur fräsch som helst trots resan från Tjeckien.

 

Saskia är ett piggt och vaket sto, det märkte vi när hon skulle longeras!

 

Vi började inne på hovet, men där var det för mycket ljud och rörelse, så vi fick passera några shetlandsponnyer, runda lite hästar med vagnar och hittade tillslut en plats som var lite lugnare.


Här var det mycket ljud, så Saskia blev lite spänd!


 

John började med att känna igenom hela hästen för att se så hon inte ömmar någonstans.
Böjprov och löpning på rakt spår

 Saskia klarade veterinärbesiktningen utan problem och kommer i eftermiddag starta 140-hoppningen!Målet för vintern är att lära känna varandra, hitta knapparna och bygga upp hästen med hjälp av grundridning och hinderövningar.


Glad nybliven hästägare!Läst 22347 ggr


Fler inlägg

JUL
10

Vi älskar dig, Angelica!Visst, Angelica Augustsson och Mic Mac Du Tillard blev "bara" tvåa i Falsterbo Grand Prix. Men för publiken var det så nära en seger hon bara hade kunnat komma. Angelica var näst sist ut och red för allt vad tyglarna höll, hon var nolla på ledartiden 44,72 sekunder. Vi var nog många som redan hade hämtat hem segern i tanken när fransmannen Patrice Delaveau, som sista ryttare, nollade på en ännu snabbare tid.
 
Historisk fransman
Genom segern i dag på blott nioåriga Orient Express är Patrice Delaveau historisk, han är den första ryttaren någonsin som vunnit både derbyt och Falsterbo Grand Prix under samma år. Och förutom en snygg klocka får ha med sig motsvarande 607 000 kronor hem (plus segersumman från derbyt). Det kan man ju leva med...
- Den här helgen har varit helt fantastisk för mig. I går kväll hade jag inte ens kvalat in till Grand Prixen, men så kom det några strykningar och jag fick rida. Nästa år planerar jag att komma tillbaka och försöka vinna derbyt, Grand Prix-klassen OCH Nations Cup, skrattar segraren. 
Han berättar att han inte behövde ha någon speciell plan inför omhoppningen.
- Jag tittade på Angelica och insåg att jag måste rida precis som hon, fast snabbare.
 
Bästa rundan någonsin
När Angelica Augustsson träffar pressen efter prisutdelningen ska hon strax sätta sig i den stora sexhästars lastbilen och köra hem till Tyskland. Hästarna måste ju med, annars hade hon haft råd med en flygbiljett i dag - andraplatsen gav (hästägaren) motsvarande 380 000 kronor.
- Jag är väldigt glad för min andraplats. Mic Mac hoppade fantastiskt, grundomgången var nog den bästa runda jag gjort med henne någonsin, berättar hon.
I omhoppningen menar Angelica att hon blev lite "blyg" i svängarna eftersom underlaget inte var helt optimalt. 
- Jag vågade egentligen bara låta henne löpa på för fullt till sista hindret. 
Men Angelica har svårt att tro att hon hade kunnat rida så mycket fortare, ens om hon hade startat sist i omhoppningen och hade kunnat titta på Delaveau. Hon är nöjd med sin ritt, med sin andraplats och med sin nya Longines-klocka.
- Jag har faktiskt vunnit väldigt många klockor … det är något med mig och klockor! 
Hon får behålla armbandsuren själv men har gett bort några av dem, bland annat en till sin hästskötare. På den egna armen sitter den klocka hon hade på sig när hon vann världscupen i Göteborg.
- Den har jag inte tagit av mig sedan dess. Det är min turklocka. 
Och Mic Mac måste vara hennes turhäst.
- Hon är het och lite svår, men jag älskar att rida henne. Jag kan rida henne hur länge som helst där hemma, berättar Angelica.
 
Besviken "Roffe"
En som inte var lika nöjd efter omhoppningen var Rolf-Göran Bengtsson. Grundomgången på Quintero La Silla var lysande, men i omhoppningen halkade hästen lite inför en stor oxer och låg helt fel mot hindret.
- Jag var passiv själv och väntade bara på vad han skulle göra, om han skulle gå av stort eller lägga in ett kort galoppsprång. Och han gjorde det senare, säger Rolf-Göran om den grova rivningen som förpassade honom till sjundeplatsen.
Å andra sidan menar "Roffe" att han med Quintero inte hade haft någon segerchans. Hästen är helt enkelt inte snabb nog i jämförelse med exempelvis Orient Express och Mic Mac.
 
Resultatlista, Falsterbo Grand Prix

Hippsons bildspel från Falsterbo Grand Prix
  


Läst 99106 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10

Tysk seger i ”lilla” küren


World Dressage Masters-küren i går var höjdpunkten på dressyrtävlingarna här i Falsterbo. Men under söndagseftermiddagen reds det även en trestjärnig kür. Den här gången fick Patrik Kittel och Toy Story nöja sig med andraplatsen, vann gjorde tyska Sabine Becker Lamarc WRT. Trea blev Per Sandgaard Lomumba Havdal, som fick till en riktigt fin runda.
 

Ulla Håkanson på Richelle 2 var femma i klassen. Man kan inte bli annat än glad över att hon fortfarande, 73 år ung, kan hävda sig på så hög nivå!
 
Hela resultatlistan


Läst 98172 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10

Nu startar Grand Prix

Storfavoriten Roffe stegar upp banan.

Läst 97507 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarSportkollens senaste