Annelies SHS-blogg - Therese Nyman vidare till final!

Stockholm Int. Horse Show 2012

Här samlar vi allt från Stockholm International Horse Show 2012. Resultat, bildspel, bakom-kulisserna-reportage och mycket mer.


NOV
29
2012

Therese Nyman vidare till final!

 

Mitt första mål med denna eftermiddag var att följa med Hippson-bloggaren Therese Nyman i hennes kamp om att ta hem Stockholm Trophy!

 

Therese hade ett mål, rida en felfri och rytmisk runda som hamnade bland de två bästa i hennes höjd - då var man vidare till final.

 

Jag mötte upp Thereses hästskötare Jessica Öhlander i tävlingsstallet medan Therese går banan. Hästarna som hoppar Stockholm Trophy är placerade i boxarna som ligger utanför arenan brevid motorvägen.

 

Med tanke på vädret är det riktigt kallt ute i stallet. Även fast jag hade min varma dunjacka på mig så blev det riktigt kallt och isbeläggningen på innertaket i stallet visar att snön kommer lagom till Stockholm International Horse Show även i år.

 

Goare häst får man nog leta efter!

 

Jessica och Therese är gamla vänner, de tävlar på samma höjder och har båda två egna gårdar och en hel hög med hästar.

De hjälps åt på tävlingarna runt om i Sverige, och det är väl en fördel när man kommer på en tävling lik denna - allt är planerat in i minsta detalj.

 

Jag och Jessica småpratar och vips har hon knoppat, ryktat och klätt på Cahlua som stod helt still under hela tiden. I mitt stilla sinne funderar jag på om Cahlua inte borde börja tagga till snart?

 

De andra hästarna i stallet har svårt att stå still, ryttarna har svårt att hålla nerverna i styr när de ber hästarna att stå still.

 

Med en perfekt tajming till att Jessica och Cahlua är redo för att promenera mot framridningen kommer Björn.

 

Sista putset innan vi beger oss mot arenan

 

Han informerar om att vi måste nog gå direkt, det finns nämligen hinder påväg mot Hovet...

 

Det är det som gör tävlingarna i Globen lite spännande!

Plötsligt står det ett gäng Gotlandsruss och deras fantastiska föl framför oss, och där kommer en målad häst.

 

Här får övriga hästar snällt vänta..


 

 

 

 

Det jag imponerad mest av med min stund här med Therese är att det är ett sammansvetsat gäng, alla vet vad de ska göra och hur uppladdningen ska gå till.

 

Tomas och Björn har samarbetat på så många framhoppningar att de vet precis hur det ska gå till!

 

 

Upp mot arenan när det är tre ryttare kvar.

 

Vätskepaus och stämningen känns avslappnad.

 

 

Jag frågar Björn om han är nervös innan Therese ska in på banan? Han ler lite och svarar ett självsäkert nej. När jag frågar både honom och tränaren Tomas om Therese då blir nervös så svarar de nej, hon blir mest fokuserad.

 

 

På framhoppningen börjar Cahlua vakna till och bli taggad - nu gäller det!


 

 

 

En fokuserad Therese väntar på att få gå in på banan!


 

 

Cahlua som för 3,5 år sedan var mest uppe i luften och vägrade hoppa ett 110 hinder går in i Globen med en hejarklack som blir helt galna när speakern presenterar Therese Nyman. Det känns nästan som att hela globen hejjar på vår Tette!

 

Visste ni förresten att Cahlua är Laganas dotter? 

 

 

 

 

Efter avslutad ritt vet Therese inte om hennes tid kommer räcka till final, men Cahlua belönas med "belönings-kli" och hästen njuter i fulla drag!

 

Therese är nöjd med sin ritt och många vill komma fram och gratulera!

 

Nu börjar den nervösa väntan, och varför fick inte Therese en rosett som de andra ryttarna fått när de kommit ut?

 

Medan Jessica går en sväng med Cahlua så försöker vi ta reda på det. Det är nämligen bara de ryttarna som går till final som får rosett när de kommer ut från banan.

 

Första ryttaren i 130 var utesluten, Therese var felfri och ryttaren efter Therese fick rosett.

 

Det betyder att allt hänger på sista ryttaren!

 

Men vad härligt det är när vi kan se vår Hippson-bloggare rida final i Stockholm Trophy imorgon!!

 

Teamet gjorde ett jobb som var planerat in i minsta detalj, ryttaren höll sig i skinnet trots sin nervositet (den döljde hon bra från oss andra!) och till sin plan, Cahlua hoppade fantastiskt och detta gav resultat!

 

Vilken härlig start på helgen, imorgon hänger jag med Team Therese igen, då i final!

 


Läst 14530 ggr


Fler inlägg

JUL
16
2013

Bildspel: Höjdpunkter från hästfesten i Falsterbo


Klicka på en bild för att starta bildspelet.I söndags avlutades Falsterbo Horse Show och med svenska ögon sett gjordes det på bästa möjliga sätt - Jens Fredricson vann Falsterbo Grand Prix. I vanlig ordning var så klart hela veckan full av höjdpunkter. Nu avslutar vi årets bevakning med att blicka tillbaka i ett blidspel.
 
Foto: Ida Röök 


Läst 104493 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Webb-tv: Intervju med groomen My Almqvist


Hippsons husbloggare My Almqvist är hästskötare hos Jens Fredricson och har arbetat i tre år med Lunatic. Här intervjuas hon av Falsterbo Horse Show efter dagens Grand Prix-vinst - och hon är så klart väldigt glad.
  
 


Läst 110212 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Jens och ”Luna” hade segern på känn


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  

–  Jag hade det på känn. Jag har mått så bra och varit så stark mentalt, allt har stämt till 100 procent. 

Så säger Jens Fredricson om vinsten i Falsterbo Grand Prix. Nyckeln till framgången ligger i bra planering – och en otroligt stark känsla att segern var på gång.

   

Jens Fredricson var som enda svensk med till den andra omgången i Longines Falsterbo Grand Prix. Lunatic hoppade helt fantastiskt i den första rundan, där banan bjöd på en hel del klurigheter. Inte minst var det den sista distansen som ställde till det för en mängd ryttare. Många var felfria fram till den allra sista, gigantiska oxern – Angelica Augustsson och Livello till exempel.

 

Jens Fredricson fick en skämtsam smocka av tvåan Marcus Ehning när de stod på podiet under prisutdelningen, i dag var inte den legendariske tysken oslagbar.

– Efter Marcus omhoppning sa alla att ”det där går inte att slå”. Men det gjorde det, vilken fantastisk avslutning, säger förbundskapten Sylve Söderstrand, märkbart nöjd med hur Falsterbo-veckan slutade.

 

Lunatic var perfekt

Jens själv säger att känslan var 100 procent rätt.

– Det smittar av sig på Lunatic. Han känner mig utan och innan den hästen. Det finns ingen som honom, han passar mig som handen i handsken. Lunatic har ett ben här och ett ben där när han hoppar, men han vet vad som krävs för att ta sig över, och så gör han det.

 

I dag stämde hans plan hela vägen fram.

– Jag trimmade med hjälp av Henk Nooren i morse och då var Lunatic bara helt perfekt. Han kändes hur fin som helst.

Jens framhåller att det är just coachningen vid sidan av som gjorde att det gick så bra.

– På en sådan här tävling har jag stöttning av Sylve, Henk och många andra som jag kan bolla tankar och idéer med. Jag valde exempelvis att gå på åtta språng fram till den sista kombinationen i första rundan, det var inte många som löste det så. Hade jag gjort annorlunda hade jag kanske haft nedslag, säger han.

Full fart framåt

I omhoppningen kände han inför näst sista språnget att han var tvungen att gasa ännu mer. Mellan näst sista och sista hindret gav han och Lunatic därför allt.

– Jag hade en stor fördel av att gå ut sist i omhoppningen. Hade Marcus varit sist hade han ridit snabbare. Men jag släppte på helt efter sista hindret, det var bara full fart som gällde. Lunatic är som en liten kanin, han bara landar och sätter fart. Han är inte heller lika lång tid i luften, i och med att han är så snabb i språnget.

 

Landslaget i hoppning har på senare tid tagit hjälp av en mental coach.

– Jag träffade henne i torsdags. Hon kom in i stallet och frågade hur jag mådde. Jag svarade ”bra”. ”Jag ser det, du kommer att vinna”, sade hon då. Hon såg exakt på mig hur stark jag var mentalt, säger Jens. 

Jens Fredricson borde nu vara självskriven i EM-laget. Tillsammans med Sylve skulle saken diskuteras under söndagskvällen.

– Vi ger besked nästa vecka, säger förbundskaptenen.

  

Text och foto: Ida Röök

MISSA INTE BILDSPELET I TOPPEN PÅ SIDAN!


Läst 115302 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarSportkollens senaste