Annelies SHS-blogg - Therese Nyman vidare till final!

Stockholm Int. Horse Show 2012

Här samlar vi allt från Stockholm International Horse Show 2012. Resultat, bildspel, bakom-kulisserna-reportage och mycket mer.


NOV
29
2012

Therese Nyman vidare till final!

 

Mitt första mål med denna eftermiddag var att följa med Hippson-bloggaren Therese Nyman i hennes kamp om att ta hem Stockholm Trophy!

 

Therese hade ett mål, rida en felfri och rytmisk runda som hamnade bland de två bästa i hennes höjd - då var man vidare till final.

 

Jag mötte upp Thereses hästskötare Jessica Öhlander i tävlingsstallet medan Therese går banan. Hästarna som hoppar Stockholm Trophy är placerade i boxarna som ligger utanför arenan brevid motorvägen.

 

Med tanke på vädret är det riktigt kallt ute i stallet. Även fast jag hade min varma dunjacka på mig så blev det riktigt kallt och isbeläggningen på innertaket i stallet visar att snön kommer lagom till Stockholm International Horse Show även i år.

 

Goare häst får man nog leta efter!

 

Jessica och Therese är gamla vänner, de tävlar på samma höjder och har båda två egna gårdar och en hel hög med hästar.

De hjälps åt på tävlingarna runt om i Sverige, och det är väl en fördel när man kommer på en tävling lik denna - allt är planerat in i minsta detalj.

 

Jag och Jessica småpratar och vips har hon knoppat, ryktat och klätt på Cahlua som stod helt still under hela tiden. I mitt stilla sinne funderar jag på om Cahlua inte borde börja tagga till snart?

 

De andra hästarna i stallet har svårt att stå still, ryttarna har svårt att hålla nerverna i styr när de ber hästarna att stå still.

 

Med en perfekt tajming till att Jessica och Cahlua är redo för att promenera mot framridningen kommer Björn.

 

Sista putset innan vi beger oss mot arenan

 

Han informerar om att vi måste nog gå direkt, det finns nämligen hinder påväg mot Hovet...

 

Det är det som gör tävlingarna i Globen lite spännande!

Plötsligt står det ett gäng Gotlandsruss och deras fantastiska föl framför oss, och där kommer en målad häst.

 

Här får övriga hästar snällt vänta..


 

 

 

 

Det jag imponerad mest av med min stund här med Therese är att det är ett sammansvetsat gäng, alla vet vad de ska göra och hur uppladdningen ska gå till.

 

Tomas och Björn har samarbetat på så många framhoppningar att de vet precis hur det ska gå till!

 

 

Upp mot arenan när det är tre ryttare kvar.

 

Vätskepaus och stämningen känns avslappnad.

 

 

Jag frågar Björn om han är nervös innan Therese ska in på banan? Han ler lite och svarar ett självsäkert nej. När jag frågar både honom och tränaren Tomas om Therese då blir nervös så svarar de nej, hon blir mest fokuserad.

 

 

På framhoppningen börjar Cahlua vakna till och bli taggad - nu gäller det!


 

 

 

En fokuserad Therese väntar på att få gå in på banan!


 

 

Cahlua som för 3,5 år sedan var mest uppe i luften och vägrade hoppa ett 110 hinder går in i Globen med en hejarklack som blir helt galna när speakern presenterar Therese Nyman. Det känns nästan som att hela globen hejjar på vår Tette!

 

Visste ni förresten att Cahlua är Laganas dotter? 

 

 

 

 

Efter avslutad ritt vet Therese inte om hennes tid kommer räcka till final, men Cahlua belönas med "belönings-kli" och hästen njuter i fulla drag!

 

Therese är nöjd med sin ritt och många vill komma fram och gratulera!

 

Nu börjar den nervösa väntan, och varför fick inte Therese en rosett som de andra ryttarna fått när de kommit ut?

 

Medan Jessica går en sväng med Cahlua så försöker vi ta reda på det. Det är nämligen bara de ryttarna som går till final som får rosett när de kommer ut från banan.

 

Första ryttaren i 130 var utesluten, Therese var felfri och ryttaren efter Therese fick rosett.

 

Det betyder att allt hänger på sista ryttaren!

 

Men vad härligt det är när vi kan se vår Hippson-bloggare rida final i Stockholm Trophy imorgon!!

 

Teamet gjorde ett jobb som var planerat in i minsta detalj, ryttaren höll sig i skinnet trots sin nervositet (den döljde hon bra från oss andra!) och till sin plan, Cahlua hoppade fantastiskt och detta gav resultat!

 

Vilken härlig start på helgen, imorgon hänger jag med Team Therese igen, då i final!

 


Läst 13943 ggr


Fler inlägg

MAR
02
2014

Ger täcken till Sveriges vanvårdade hästarPatrick Looney visar upp en mindre modell av ett täcket som värmer. 
  
Malin Baryard Johnssons och Peder Fredricsons storsponsor H&M samarbetar med Svenska Hästars Värn här under Gothenburg Horse Show, för att ge hästar i nöd en chans till ett bättre liv.

  
När Patrick Looney på Horseware tog en fika med H&M igår fick han höra om denna insamling för första gången och tvekade inte en sekund - han ville hjälpa till.
– Hade jag vetat om insamlingen tidigare hade jag redan hjälp till, men nu när jag fått upp ögonen för den vill jag bidra med vad jag kan, säger irländaren Patrick Looney till Hippson.
  
Horseware kommer se till att hästarna får täcken som passar just dem, det handlar om att ge värme både via akuthem och hos fodervärdarna.

– Vi får se vad som behövs mest, det är bättre att ta det häst för häst i stället för att skicka över en låda med täcken som inte passar, förklarar Patrick.
   
I dag klockan 10.30 får vi veta hur mycket pengar som samlats in till förmån för Svenska Hästars Värn.

 


 

UPPDATERING KL 10.36
  
Totalt delades Facebookstatusen 12.257 gånger, vilket resulterade i totalt 490 akutnätter för vanvårdade hästar. Malin Baryard Johnsson och Peder Fredricson tyckte inte att det var tillräckligt så de bidrog med 110 nätter extra, vilket ger slutsumman 600 nätter.
  

Utöver täckesbidraget har även bidrag från försäkringsbolag och foderleverantörer kommit in, och inne på mässan har det varit kö till montern för Svenska Hästars Värn.


Ordförande Carina Nordell är överväldigad av allt stöd och tackade alla för hjälpen innan hon avslutade med tre viktiga ord, alla kan bidra.
  


 

Läs tidigare artikel:

Med fokus på Sveriges vanvårdade hästar

 


Läst 27643 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
02
2014

Framhoppningen: Annorlunda benskydd


Lördag kväll kunde vi se två hästar med lite annorlunda benskydd på framhoppningen.
Denna häst får sina höga bakskydd åtspända innan det är dags för ett sista språng, och uppgång in till banan. Att få så höga bakskydd spända relativt hårt såg inte ut att förbättra hästens bakbensteknik, något som resultatet inne på banan vittnade om.

   

Hästen hade kanske inte rivit så många hinder om den hade fått ridas utan de förmodat obekväma bakskydden?
  

Denna häst slår ihop sina framknän och får extra skydd av sina Veredus-damasker. Vi kunde tydligt se hur han slog ihop benen över hindret, och här känns det verkligen som att skydden gör sitt jobb!
  
Länk till mer information om skydden
  


Läst 22913 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
01
2014

Bildproducenten Håkan Svensson ser allt!Fullt fokus på tv-skärmen, som visar tio kameravinklar.
 

Nere i gångarna under Scandinavium finns ett rum som alltid är nedsläckt, trots att det sitter en man där inne och jobbar. Ibland står dörren på glänt så att man får en liten inblick i vad som sker. Till slut gick det inte att hålla tillbaka nyfikenheten - vi knackade på den hemliga dörren.

 
Där inne sitter denna man, Håkan Svensson:


 
Han är bildproducent och har jobbat en till två dagar i veckan på uppdrag av arenan sedan 1996. Säsongen för Håkans uppdrag är mellan september till april, för det mesta är det hockey som gäller - men ridsportens vecka är en självklarhet för honom att jobba på.

– Jag har lärt mig hur tävlingarna fungerar i och med mitt arbete här. Just ridsporten i Scandinavium är jätterolig, för det händer så mycket kul och läktaren är fullsatt, säger Håkan Svensson.   

Håkans jobb är att bestämma vilken kamera som visas i sändning, och när den ska göra det. Han ser även till att slowmotionbilder visas efter ritten för tv-tittarna och på jumbotronen.
 

När Hippson är på besök pågår ärevarvet för GP-Ponnyn och vinnaren Jolin Johansson ramlar av sin ponny. Innan vi i rummet har uppfattat vad som hänt ropar kameramännen via kommunikationssytemet att Jolin inte har skadat sig, utan verkar må bra.

– Vi försöker vara snabba, för om en ryttare eller häst gör sig illa då vill vi inte visa det, utan respektera ryttaren, förklarar Håkan.

  
I helgen är SVT på plats för att sända och har sin egen buss med personal, som Håkan jobbar nära med. Det blir långa dagar under Gothenburg Horse Show, han är på plats klockan 07.00 varje dag för att ha möte med kamerateamet innan det egentliga arbetet börjar. Klockan är närmare midnatt när han låser dörren för att gå hem.
  

Text och foto: Annelie Lundkvist 
  


Läst 22964 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarSportkollens senaste
Aktuella samarbeten

Ridsportens Innovationer
Hållbara ryttare
Patrik Kittel Dressage Tour
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen
I hästhälsans tjänst

Senaste numret

Läs mer om Hippson Nr 1

SPECIAL: Klimat & Miljö!
– Dags att framtidssäkra ridsporten
– Inspiration: Hållbarhet som lönar sig
– Naturbete har många fördelar
– Vårda hagen för sjöarnas skull
– Hållbar hemmahoppning
– Dressyrträna i mobilen
...och mycket mycket mer

Läs numret i det digitala arkivet