Backstage-bloggen - Iakttagelser från dagens sista framhoppning

Göteborg Horse Show 2014

Här samlar vi allt från Göteborg Horse Show 2014. Resultat, bildspel, bakom-kulisserna-reportage och mycket mer.


FEB
27

Iakttagelser från dagens sista framhoppning


   

Under framhoppningen till dagens sista klass blev det två "snackisar" - dels den felaktiga sydafrikanska nationalsången, dels den förlängda maxtiden till grundomgången i den pågående klassen.
Det var Oliver Lazarus som vann 1,45-hoppningen och fick lyssna på fel nationallåt - två gånger. Ryttaren själv tog det hela med en klackspark, de andra ryttarna tyckte dock att det var synd med missödet.
  
Den förlängda maxtiden var det som fick mest fokus och skapade irritation, när arton ryttare gick vidare till omhoppning i 1,50-klassen. Banbyggaren har i början av varje klass möjlighet att förlänga maxtiden i grundomgången, något som Frank Rothenberger i detta fall valde att göra efter att flera ryttare fått tidsfel.
Med arton ryttare klara för omhoppning blev det nästintill en helt ny klass för ekipagen, som fick hålla sina hästar i rörelse i stället för att ställa in dem i boxarna.

   


  
Vi har också noterat (och imponerats över) Emma Emanuelssons fantastiska sits. Titan var på busigt humör och gjorde riktiga bockningar efter oxern på framhoppningen - att hon sitter kvar!

  

     
(tryck på bilderna för större version.)


Vi noterar även att Jan Tops håller hårt i sin telefon, han släpper den endast när hustrun Edwina Tops-Alexander hoppar. Då är det fullt fokus på att instruera.


Han påminner henne mest om att hålla om med benen, som ett mantra.

Om vi då kommer till själva framhoppningen så är det ett annorlunda och inte alltid uppskattat system de använder sig av. Vanligtvis brukar det vara två oxrar och ett räcke i mitten, ryttarna hoppar sällan kryss på framhoppningen. De väljer i stället att hoppa väldigt låga räcken. 
  
Ibland när man tittade på framhoppningen satt det tre ryttare och hoppade fram på varsitt hinder som på bilden - oxrar. Ytterliggare tre ryttare skrittade och väntade på sin tur att få hoppa räcken. Vore det inte lättare om de gjorde som "de brukar" för att effektivisera det lite?

  
Text och foto: Annelie Lundkvist


Läst 7374 ggr


Fler inlägg

APR
28

Lunatic blev utdragen ur duschen för omgång två!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Efter första finalomgången valde Jens Fredricson att stryka Lunatic ur del två av Rolex FEI World Cup, något som han meddelade My.

Hon gjorde då som alla hästskötare - gjorde i ordning hästen för hemgång. Men hon kom inte längre än att ta av all utrustning, ta ur knopparna och leda Lunatic till duschen när Jens ringde och sa att de skulle starta!

Då blev det bråttom, Lunatic startade som nummer två i klassens andra omgång.

 

Nere på framridningen blev Jens nämligen övertalad av brorsan Peder som tyckte att det var klart att han skulle rida, detta är något för ålderdomshemmet sedan! När Jens fortfarande tvekade så vände sig Peder till en av funktionärerna och frågade "Vad tycker du?".

Och vilken tur att han red! Efter ritten utbrast Jens att det var det bästa han hoppat under hela helgen - med ett stort leende på läpparna!

 

I den här andra omgången red verkligen alla ryttarna med varandra nere på framhoppningen. De som redan ridit klart samlades antingen på ryttarläktaren eller nere vid tv-apparaterna och hejade högljutt, samtidigt som de lyfte på benen i hopp om att hästarna inne på arenan skulle hoppa bättre då.


Läst 49769 ggr Kommentarer Kommentera

APR
28

Fokuserat men vänskapligt på framhoppningen


Tidigare omgångar har det varit en stämning man kunnat skära i på framhoppningen. Det har varit blodigt allvar och fokuserade ryttare.

 


Så här mycket publik har det inte varit någon av dagarna på framhoppningen.


Idag är det absolut blodigt allvar, men det finns en vänskaplig känsla i luften. Alla vill verkligen att det ska gå bra för var och en. Nu pratar ryttarna med varandra, ger tips, berättar hur de tänker rida och vilka vägar de kommer gå.Tornesch hoppar verkligen hur bra som helst!Ryttarna på plats tittar på Malin vid en av tv-apparaterna.

När första ryttaren, vår Malin Baryard Johnsson, går in på banan samlas hela gänget vid tv-apparaterna för att följa hennes ritt.
När hon kommer ner till framhoppningen från banan är hon snabb fram för att rapportera om banan, vägar etcetera till sina kollegor.Malin och Marcus Ehning pratar om banan.Även Jens och sedan Henrik får tips.

Malin i samtal med tränaren Henk Nooren om ritten.


Malin tittar koncentrerat på Rolf-Görans ritt.En sammanbiten Roffe kommer ner för att låta Quintero trava av och varva ner.


Läst 50540 ggr Kommentarer Kommentera

APR
28

Världscupfinal - nu kör vi!Världsstjärnorna radar upp sig! Först Alvares Moya, Ehning och Pessoa. 
 
  
Ryttarna har precis inspekterat finalens första bana, som har OS-klass idag! Det är verkligen ingen lätt uppgift ryttarna ställs inför, men så ska det väl var när det är final.

Den rids i två omgångar med start klockan 14.00, andra omgången beräknas starta klockan 15.40 med en eventuell omhoppning direkt efter det. I slutändan ska det nämligen inte vara några tvivel om vem som står som segrare i Rolex FEI World Cup.

  

Jag kommer som vanligt att befinna mig bakom kulisserna och fokusera på ryttarna nere vid framhoppningen. Vi hörs i pausen, cirka 15.00.

 

Länk till första omgångens bana


Steve Guerdat tar rygg på Rolf-Göran Bengtsson.
Edwina Tops-Alexander har självklart med maken Jan under bangången.Malin ser avslappnad ut och är den första ryttaren in på banan klockan 14.00.
  

Henk Nooren är självklart på plats!


Visa nu vad Lunatic går för Jens, vi håller tummarna!
    


Henrik von Eckermann fokuserar på banan.


Läst 44495 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarBackstages senaste