1 mars 2014, 12:13
Möt Titti Abrahamsson - veterinär på plats
Just när Hippson ska träffa Titti Abrahamsson är hon på språng.
Bakom kulisserna på Gothenburg Horse Show finns en hel stab som jobbar för hästarnas bästa, det är allt från personalen vid uppstallningen och medhjälparna på framhoppningen till veterinärerna.
Hippson ringde upp en av de ansvariga veterinärerna på plats, Titti Abrahamsson, för att få en pratstund. Tanken var att mötas på läktaren eftersom Titti ständigt är närvarande vid pågående tävlingar inne i arenan, om olyckan skulle vara framme. Men en sårskada kom emellan.
Efter lite letande i gångarna finner vi Titti tillsammans med assistenten Christine Svanholm, de ska lägga bandage om ett balltramp på en hopphäst.
EU-pallarna får agera avlastningsbord utanför stallet.
Detta är Tittis första omplåstringsjobb under årets upplaga av Gothenburg Horse Show, trots att både Titti och hästarna har funnis på plats sedan tisdagseftermiddagen.
Ryttaren uppskattar den snabba hjälpen med bandageringen.
I år är det åttonde året Titti Abrahamsson är på plats, det blev ett avbrott när hon var höggravid - annars har hon varit här. För det är hon verkligen - på plats alltså, från tisdag till söndag är det bevakning och standby 24 timmar om dygnet som gäller.
Veterinärteamet består av Titti som tar hand om hästarna om något inträffar, samt dopningskontrollanten - veterinär Peter Kallings. Utöver det finns en representerande veterinär från Jordbruksverket här, han går tillsammans med FEI-veterinären som är på plats när det är internationella tävlingar.
När lastbilarna rullade in på arenan i tisdags stor veterinärerna på parkeringen och gjorde en första visuell veterinärbesikning. Den officiella besiktningen ägde rum vid lunchtid på onsdagen.
– Under veterinärbesiktningen står jag med som ett stöd om vi ska ta ut någon häst till holdingbox, säger Titti Abrahamsson.
Innan tävlingarna börjar samlas banpersonalen med Titti för att få en genomgång av hur de ska agera om någon häst blir skadad inne på arenan. Det finns akutteam med hästvana för ryttarna om någon skadar sig vid en avramling.
– Det är många i teamet runt omkring mig som har hästvana, det hjälper mig så otroligt mycket när något inträffar. Även personalen i stallet hjälper till med att hålla hästarna om det behövs, säger Titti.
Till vardags jobbar hon på Hallands Djursjukhus och ska från och med den 5 april jobba på filialen Kungsbacka Hästkinik, som då slår upp dörrarna. Om en häst skulle bli så pass sjuk att den behöver få akutvård står Hallands Djursjukhus i Slöinge redo för att bistå, och hästambulansen är parkerad strax utanför arenan.
– Om det krävs i en akutsituation åker jag självklart med i hästambulansen, då tar en av de andra veterinärerna på plats över jouransvaret, förklarar Titti.
Hästen som Titti plåstrade om är vid gott mod och skadan visade sig vara ytlig, bandageringen lades för att skydda såret från smuts under resan hem.
Text och foto: Annelie Lundkvist
ANNONS:
ANNONS: