Backstage-bloggen - Olyckan var nära för Ludger Beerbaum och Chiara

Göteborg Horse Show 2014

Här samlar vi allt från Göteborg Horse Show 2014. Resultat, bildspel, bakom-kulisserna-reportage och mycket mer.


FEB
27

Olyckan var nära för Ludger Beerbaum och Chiara


Ludger Beerbaum samtalar med FEI-stewarden efter incidenten.
FOTO: Annelie Lundkvist
    
 
Det var något av en utmaning för de internationella ryttarna att trimma sina hästar inför eftermiddagens hoppklasser, när juniorerna samtidigt värmde upp sina hästar. Stämningen på framhoppningen var nämligen nervös och känslosam.
  
Om man jämför Stockholm International Horse Show och Falsterbo Horse Show så finns det där två framridningsbanor – i Göteborg finns bara en.

Men det är inget unikt, på många tävlingsplatser runt om i Europa finns det endast en framridning - som ofta kan vara mindre än den här i Göteborg. Ryttarna är därför inte helt ovana vid att dela ridbana med andra ryttare.

 

Trots att ridbanan här i Göteborg är stor blev det svårt för Ludger Beerbaum att rida sin häst Chiara på ett avslappnat sätt idag.

 
Katharina Offel (på skimmeln) i ett hav av hästar och medhjälpare.

  
Han var inte den enda som fick se upp, bokstavligt talat, när han red. Kollegorna Pius Schwizer, Katharina Offel och Jur Vrieling fick också hålla ett extra öga på de andra ryttarna.

Stämningen på framhoppningen var nervös och känsloladdad, med inslag av besvikna tårar. Många av ryttarna hade med sig tre medhjälpare, vilket gjorde det trångt mellan alla hinder.

 

De hoppande ryttarna gjorde sitt bästa för att berätta vilket hinder de var på väg mot, och ropade med hög och tydlig röst när de var på väg. Flertalet gånger missades det ändå - och gjorde att det blev stressigt bakom hindren.

Ludger Beerbaum höll på att bli påriden flertalet gånger, men bet ihop.

   

När en ryttare rev en oxer grovt blev två andra hästar, varav en leddes runt på framhoppningen, rädda. Då fick Ludger säga ifrån. Hans häst Chiara höll på att bli påsprungen och det blev uppenbart att säkerhetsnivån just där inte var tillräckligt hög.

 

Ludger löste situationen på ett bra sätt, och red fram till FEI-stewarden för att lösa detta - i stället för att diskutera med de redan nervösa ryttarna. På några minuter hade stämningen lugnat ner sig, och hästarna som promenerades för hand hänvisades ut till ryttargången i stället.
 
 


Ludger kunde avsluta ridpasset i lugn och ro när klassen var över. 
  
Text och foto: Annelie Lundkvist 
   


Läst 14171 ggr


Fler inlägg

AUG
10

Bildspel: Hej då, London!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
I det här bildspelet - med 43 foton - försöker vi sammanfatta de gångna veckornas olympiska spel i Greenwich Park, London. OS har verkligen bjudit på dramatik, tårar och skratt. Tack alla läsare för att ni har varit med oss!
 
Foto: Tomas Holcbecher, Anki Yngve & FEI


Läst 226202 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10

De vann Dressyrduellen och OS-souvenirerna

Vi fick in 284 svar i Dressyrduellen inför gårdagens kürfinal. Hälften försvann redan på första duellen som var mellan Charlotte Dujardin och Adelinde Cornelissen. Över 80 procent hade Carl Hester som vinnare över Helen Langehanenberg, men med sin fjärdeplats drog Helen det längsta strået. Att sedan dessutom Tinne Vilhelmson Silfvén slog Patrik Kittel gjorde att det enbart var nio stycken som hade alla rätt.
   
Av de nio vinner Sara Hallström från Bålsta och Jessika Ung från Rabbalshede var sin OS-souvenir. Stort grattis till er! Vinsterna kommer på posten under nästa vecka.


Läst 225410 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09

Bo Jenås dressyranalys: ”Felen kostar”Bo Jenå med sina finalryttare Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.
  
Förbundskapten Bo Jenå är ganska nöjd med OS för dressyrens räkning. Tyvärr gjorde utgångsläget efter första dagen, då Santana blev skrämd av kameror och de andra ekipagen fick en del missar, att det var svårt för svenskarna att rida upp sig hur mycket som helst.
- Felen kostar. Ingen av ryttarna har gjort några stora saker, men marginalerna är väldigt små, säger han.
  
Kanske är det den där sista jämnheten som saknas.
- Jag skulle vilja att vi kom in första dagen och red på samma sätt som vi gör den sista. Då skulle det kunna bli riktigt bra, menar Bo. 
Något han inte är så förtjust i är det upplägg som har varit på OS, där dressyrryttarna har haft ett minst tre dagar långt uppehåll mellan de två första klasserna. 
- Det gynnar varken häst eller ryttare tycker jag, båda måste ladda om.
Däremot tycker han att arrangemanget på plats har varit fantastiskt, med bra service och god mat. 
- Nu ska vi träffas och utvärdera framåt. I morgon är första dagen på vägen mot OS i Rio!
  
Mycket händer i sporten
Bo Jenå poängterar att väldigt mycket har hänt på dressyrsidan under de senaste två åren, sedan Totilas stora genombrott. Nya ekipage dyker upp hela tiden och det gäller att hänga med.
Är det aveln eller ridningen som har blivit bättre?
- Jag tror att det är både och. Sedan gynnar det verkligen sporten att det inte är samma ryttare och samma länder som står på prispallen hela tiden, så var det ju ett tag. Det blir tävling på riktigt och mer spännande för alla. 
Tidigare i dag sa Patrik Kittel att man nästan automatiskt får lägre poäng om man startar tidigt i en klass. Vad säger du som domare om det?
- Det går att få bra poäng även om man startar tidigt, men tyvärr är det svårare. Ligger man högt på rankingen och har kämpat sig dit, då dras man i den högre gruppen. Domarna är inte mer än människor, de vill inte råka döma för högt i början så att det blir problem sedan. Jag försvarar dem inte, men det är mänskligt att hålla igen på de alla första ryttarna i ett sådant här startfält.
  
Text: Anki Yngve


Läst 227992 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarBackstages senaste