Beyond Equestrian
MAR
28
2014
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

I går kväll var jag hos min kompis Lotta i Flyinge och fick låna Gentlemannen Patron igen. Jag flög fram i härlig rund galopp och jublade av lycka att få lite tryck under hovarna, vi snackade om att det vore så kul att dra iväg för att galoppera och konditions träna hästarna på stranden i Lomma.

Jag älskar fart och fläkt om än kontrollerat och där är Patron gudabegåvad. En häst med alla reglage både gas och broms. Tacka vet jag välridna och lösgjorda hästar!Patron behövde en present från mig, ett nytt grimskaft och ett par franska gummibots i naturgummi. Den bästa skall få det bästa. Jag har endast hittat sådana bots tidigare i trav och gallopshopar så jag tänkte att jag kunde svänga förbi Jägersro efter jobbet eftersom jag aldrig vart där.

Väl innanför grindarna på Jägersro stallbacke näst intill hästshoppen träffar jag på tränaren Katharina Stenefeldt med sin fina Westernhäst Buller. Jag frågar ifall jag får ta en bild och vi börjar prata, vilket Möte! Hon och Buller visar mig hur man går i trappor och över rullbandet med ryttare på osv. 

Jag blir helt fascinerad av denna varma kvinna så jag frågar ifall hon ridit klart för dagen, ifall det skulle kunna finnas en möjlighet att få följa med och se i stallet. Självklart säger Katta. Jag med stora ögon och stort leende på läpparna spatserar efter henne och hennes läckra häst  för att få utforska en för mig ganska okänd del av hästsverige. Kände samma entusiasm som på den tiden när jag var den lilla 8åriga  flickan som fick chansen att klappa på någon av de stora privatägda hästarna på ridskolan "Tanne" hemma i Jämtland.


Tänk vad saker kan ha ett sammanträffande min galopp gav mig en bit av sveriges riktiga galoppsport. Att se dessa individer springa gjorde mig glad, de är vackra dessa djur vi får äran att låna, använda, jobba med inom alla grenar i hästsporten. Vilka snälla djur hästarna ändå är! 

Jag kände att jag var tvungen att läsa på lite om Katta.

Vinstrikaste tränare 2014

(Topplistan baseras på data per 140326)

1 Patrick Wahl

2 Katharina Stenefeldt        

Häftigt !!!!!

Visste ni att: Hästkapplöpning och galoppen i detta fallet har två typer av tävlingar, handikapplopp och vilkorslopp

  • Handikapptävlingar styrs av ett viktsystem och varje häst har tilldelats olika beroende på dess löpförmåga. Andra viktiga faktorer ex könet, jockeyn, tränaren osv.


  • Villkorstävlingar är mer prestigefyllda och erbjuder ofta större summa pengar.

I helgen, på lördag är det förresten Dubai World Cup på Meyden racecourse med de mest pengafyllda loppen i galoppsporten det är över 27 miljoner dollar som delas ut under nio lopp.


HA det bäst!! Nu kommer iallafall jag gå och lägga mig med huvudet på kudden och ett stort leende, tänk så trevlig en dag kan bli // Karolina


Ps Kolla filmen på Buller i trappan som jag lagt i kommentarsfältet nedan.ds


Läst 17620 ggr Kommentarer Kommentera
Klicka på en bild för att starta bildspelet.


SÖNDAG, har varit på rundvandring bland ett hundratal unghästar och avelston hos bröderna Möller, Garlitz i östra Tyskland (Mecklemburg). Min vän Ebba Johansson jobbar där som beridare och tävlar och tränar hästar dagarna i ända. Detta ställe ligger inte långt från tävlingsplatsen i Redefin, så vi passade på att inspektera vad som fanns att tillgå i Lösdrifterna. Många fina fölmammor, ungston, hingstar och valacker med otroligt häftiga stammar.


Återkommer med mer bilder och reportage när jag kommer hem till Danmark och har ordentlig uppkoppling.


Tschüss // Karolina


(Kom ihåg Instagram, beyond_equestrian )


Läst 11886 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
22
2014
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

FREDAG, bilder säger ofta mer än ord. Detta är bilder från den fina anläggningen Landgestüt Redefin

oxox /Karolina


Ps Min uppkoppling här i Tyskland är katastrofal, bildtexter kommer uppdateras senare Ds


Läst 11849 ggr Kommentarer Kommentera

Guten Morgen!

Tyskland är lika bra som alltid! Vi bor i en gullig stuga med vasstak och har ett gäng quarterhästar runt hörnet. 

Nu skall vi iväg til Redefin och kolla på Mecklemburg Mästerskapen. Med 15 grader varmt och sol kommer det garanterat bli en härlig dag! 


Update med bilder kommer senare ikväll!Sover Kungligt i bröllopssviten.


Auf Wiedersehen/ Karolina


Läst 8023 ggr Kommentarer Kommentera

Nu skall jag precis packa ihop det sista och bege mig ut på vägen med rikting Tyskland -Mecklemburg och Redefin Landgestüt. Där det är Hopptävlingar i helgen. 

Skall bli härligt att få njuta av lite tysk tradition och förhoppningsvis massa fina hästar och trevligt umgänge.

Vi hörs snart igen, med uppdateringar // Karolina


(Dalahästarna har jag hittat och fotat på mio möbler)


Läst 7361 ggr Kommentarer Kommentera

Helgen har tillbringats på en blåsig men fantastisk vacker Bjärehalvö!

När jag träffade dessa vackra individer uppe på Hallandsåsen kom jag att tänka på hur extra känslomässigt det måste vara att sälja sin häst och exportera den från Island. Jag har en isländsk vän som lever på att föda upp och sälja hästar, ibland är det lite extra laddat med tanke på att individerna aldrig får sätta sina hovar på isländsk mark igen. Min vän valde tillåmed att bosätta sig i Norge några år för att tävla en häst som hade sålts dit. Detta hade blivit ett känslosamt fel beslut att exportera just den hingsten. Det finns självklart fördelar med detta också. Hingsten kunde ridas och tävlas och visas upp internationellt och mätas mot Europas övriga topp Islandshästar. Än idag råder import- och besöksförbud av hästar till Island.

Islandshästen beaktas med stor vördnad då hästarna funnits på ön i över 1200 år. En islandshäst som lämnat Island tillåts därför aldrig att återvända då risken är för stor att de blandats med andra raser samt att de kan bära på sjukdomar. Hästarna på Island är nämligen sällan vaccinerade. De är isolerade från sjukdomar som är vanliga i övriga delar av världen. 


Visste ni att:


Dokument finns som visar att redan vikingarna uppskattade Islandshästen. Redan under 1000-talet lades det ner stor energi på avelsarbete genom att förädla rasen och att blanda in orientaliskt blod. Detta fick dock katastrofala följder med degenerering i rasen. Efter detta beslutade islänningarna sig för att inte föra in fler hästar till ön. Ingen häst fick importeras, oavsett om den ursprungligen kom från ön.  

Under tusen år har islandshästen nu levt isolerad på Island, utan uppblandning av andra hästraser. Den har bevarat urhästens typ och gångarter. Därför är Islandshästen en av de renrasigaste hästarna i världen. 


Varannat år hålls


LANDSMÓT HESTAMANNA

i år, HELLA 30. JÚNÍ - 6. JÚLÍ 2014             Landsmót, vad man skulle kunna kalla Isländska mästerskapen i häst. 2014 års Landsmót kommer hållas i  Hella, södra Island. Allt från tävlingsklasser till showklasser och uppvisning av avelshästar och en hel del fest!

Kika in på hemsidan här.             www.south.is

Till helgen kommer jag och ett härligt gäng åka till Tyskland på stora hopptävlingar, håll utkik här på bloggen efter kommande reportage och inlägg från denna resa. 

Ha det bäst// Karolina

Följ bloggen även på Instagram och Beyond_equestrianLäst 11687 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
16
2014

Sitter och hejjar på ryttarna som rider i Paris, Saut Hermès på ett mysigt hotellrum i ett blåsigt Båstad. Önskar jag var där, i Paris alltså!

XO/ KarolinaLäst 8539 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
14
2014
Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Sena kvällar som blir till nätter och till de tidiga morgnarna. Hästmänniskor har ett eget sätt att räkna tid. För visst har våra dygn fler timmar. Många av oss jobbar heltid har familj, ett gäng hästar som egentligen tar en halvtid minst och sen lyckas vi klämma in allt annat också.


Hästar och ridning är en livstil. En vacker livstil. Varför inte förgylla den med massor av vackra ting. I detta fall sköna, mjuka, snygga, behövliga, opraktiska, små, smala, breda, stora, fluffiga kuddar.

I bildspelet hittar vi fina kuddar som går att finna i inredningsbutiker i Stockholm och Köpenhamn. Om ni undrar om något specifikt inköpsställe skriv i kommentarsfältet.

Visste ni att:

Vuxna hästar tillbringar över 80 % av dygnet i vaket tillstånd. De vilar totalt ca 5 – 6 timmar per dygn, men de sover bara 3 – 4 timmar av denna tid.  Sömnen är uppdelad i 5 – 7 perioder fördelade över dygnet, men ofta något tätare under morgontimmarna. Resten av vilotiden dåsar de. Varje viloperiod består av en eller flera sömncykler om ca 15 minuter.

Dessa cykler består av dåsighet, vanlig sömn ca 6 min och om det är lugnt runt hästen REM-sömn eller drömsömn på ren svenska i ca 4 minuter. För att kunna sova REM-sömn eller drömsömn måste hästen ligga ner med stöd för huvudet. Hästar har ett absolut behov av denna sömn och om den av någon anledning inte kan eller vågar lägga sig pga av hot,otrygghet eller eventuell skada ramlar den så småningom omkull och faller i drömsömn.

Den totala tiden hästen sover och mängden REM-sömn hästen har förändras när hästarna blir äldre. Nyfödda föl och unga hästar verkar ha ett betydligt större behov av REM-sömn än de vuxna djuren.


  • REM står för Rapid Eye Movement. Kom även ihåg att njuta av solen i dessa tider. Både vi och våra djur mår bra av ljuset och det så viktiga D-vitaminet. Bra för skelettet och immunförsvaret men passa huden så ni inte bränner er.


Glöm inte att följa på beyond_equestrian på Instagram.Natti Natti /Karolina


Läst 7594 ggr Kommentarer Kommentera
MAR
14
2014

Igår var jag hos min kompis Lotta, som har sina två hästar uppstallade i Flyinge. Fantastiskt väder och glada hästar och ryttare. Jag måste erkänna att det inte finns mycket som slår vacker miljö och hästdoft ackompanjerad av fågelkvitter och hovar som klapprar mot asfalten.

Så mysigt med ett par hästöron framför sig igen. Vi tog en lugn runda genom hela Flyinge by med alla fina hästgårdar och själva Kungsgården. Vi träffade även på endel av Bruksprovshingstarna som ochså var ute och prommenerade i solskenet.

Patron är Lottas fältävlanshäst en välriden gentleman som jag får äran att låna och den lilla stålgrå är hans lillasyster och Lottas påläggskalv Bulletproof eller "kulan" som hon ochså kallas, kärt barn har många namn. En trygg liten dam i min smak som växer så det knakar. Det är något speciellt med de där små unga blivande stjärnorna.

Jag satt på jobbet och slet när jag fick ett sms, om jag inte ville tillbringa kvällen i solen på en hästrygg och vem tackar inte nej till det inte jag iallafall.

Jag har bara en sak att erkänna för mig själv snart är det dax för en ny livskamrat på fyra ben med svans, päls, snälla ögon och med samma tävlingsinstingt som mig själv. Det är dagar som denna det verkligen gör ont i en som hästtjej att vara "hästlös", det har gått lite drygt ett år sen jag tyvärr fick ta bort min senaste häst Accordion.

Detta är en fin bild på min Accordion när han gick på hingstbete hemma hos Anna H i Jämtland, sommaren när han var två år. Han är saknad. Jag har faktiskt lyckats luska fram vart hans syskon finns vilket är jättespännande, kommer mer på den tråden längre fram.

I länken nedan kan ni läsa ifrån min tidigare blogg här på Hippson om det uppslitande när jag tog bort min häst.

http://www.hippson.se/blogs/VeterinarStudenterna/har-jag-tagit-dig-hit-skall-2.htm


Jag vill än en gång tacka för det stöd jag fick genom alla hälsningar på bloggen veterinärstudenterna i samband med detta.

Tack / Karolina

Följ gärna bloggen på INSTAGRAM  beyond_equestrian


Läst 7353 ggr Kommentarer Kommentera

Vår betyder nya stövlar för mig. Letar efter ett par och får cravings.

Franco Tucci 

Canvas calf boot by PetrieHäromdagen var jag och kollade in stövlar i en ridsportbutik här i Köpenhamn. Det skall bli ett par i brunt. Men vi får se vad det blir har lite ambivalens gällande både utseende och märke.

Har lekt runt med färgprover och olika dragkedjeplaceingar men framförallt måste jag bestämma mig ifall jag skall ha en hopp eller dressyrstövel. Ja ni hörde rätt jag är sugen på ett par riktiga dressyr-babes utan snörning, mediumstyva och med hög läcker båge och kanske någon rolig detalj. De skall vara klassiska men med det där lilla extra.

 

Snyggt med den ljusa sulan.


Jag har varit i Stockholm över helgen och hälsat på min familj föräldrar, syster och syskonbarn. Hann också med lite vänner från Uppsala. Det kommer massor med fina bilder och inredningsdetaljer imorgon.

Väl mött / Karolina
Läst 7612 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 nästa » sista » 

Ridning är så mycket mer än en sport, det är en livsstil. Och det är den delen av hästlivet som Karolina Eriksson vill utforska i sin blogg.

Till bloggen

Här hittar du alla våra husbloggare
Ansvarig utgivare: Cajsa Ekström Arman

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.