Noll till hundra - Provridningen som slutade i blodbad...
NOV
07
2014

Provridningen som slutade i blodbad...

Hallå!

 

I förrgår var jag och min kollega Saga nere i Skåne och provred ytterligare en häst! 

Denna gång gick det inte riktigt som planerat. Jag tror hästen var aningen lite för svår för mig. Detta var en väldigt känslig häst, som blev lite rädd när jag hamnade lite ur balans när jag skulle sätta igång honom i trav. Jag tror det kanske att det blev två steg i trav innan han blev otroligt bakskygg och började studsa och skena i galopp istället.

Redan när jag satt upp på hästen visade han lite tecken på bakskygghet och ägaren fick leda oss några varv innan vi kunde skritta runt själva i lugn och ro. När vi skrittade runt några varv så kändes de stundvis riktigt bra och han gick superfint.

 

Jag hade fått reda på att detta var en svår häst som var väldigt känslig, men vi (jag och min mentor i samråden med ägaren och tränaren till hästen) kom fram till att det kunde ju ändå vara värt att ge det ett försök.

Jag tror dock att det påverkade mina ryttaregenskaper väldigt mycket, att jag redan sedan innan visste att denna häst lätt blev spänd och orolig. Så som sagt så blev jag redan vid första steget när vi hamnade ur balans stel som en pinne, vilket säkert skrämde honom än mer.

 

I samma sekund som han började skena bestämde jag mig för att detta vill jag inte åka med på och kastade mig av hästen.. rakt ner i manegesanden.. Dock kanske det inte var det smartaste att landa på huvudet, dessutom har vare sig jag eller Saga något minne av att jag försökte ta emot mig själv med händerna utan jag landade verkligen rakt på huvudet.. Min mentor kommer förövrigt aldrig att låta mig åka och provrida fler hästar utan utbildad intensivvårds-personal som han själv.

 

Jag är så glad att Saga var med, hon var en utmärkt läkarvikarie, nu när min mentor var tvungen att jobba. Efter att jag stöp rakt ner på huvudet ifrån hästen rusade Saga fram till mig och tog tag i min arm, "stanna kvar, stanna kvar" -sa hon, men världens lugnaste röst. Jag var ju i full färd med att studsa upp igen precis som inget hade hänt. Först kändes det som att absolut inget hade hänt, det var först efter en liten stund när jag såg att blodet började rinna ner för mitt ansikte som jag insåg att jag nog ändå hade slagit mig rätt rejält. Jag fick spendera över en halvtimma inne på ridhustoaletten med att försöka tvätta bort all sand ifrån mitt ansikte och mun, ja efter att jag hade samlat mig så mycket så att jag kunde stå upp igen då. Jag var allt nära att gå ner för räkning ett tag där asså.

Sedan åkte jag och Saga och köpte glass, is, isvatten. Glassen var som tröstmat och all is var till att kyla skadorna en smula.

Jag hoppas att denna hästen får komma till någon lite mer van ryttare som han kan känna sig trygg med. Bästa hade nog varit en trygg, mysig tjej precis som den tjejen som har haft honom nu i två år. När hon red på honom såg det väldigt trevligt ut. =)

 

Nu är det bara två timmar kvar tills jag åker till Tyskland, whoppie!

 

Kram på er!

 

Ps. Jag skickar GPS-kordinater, vart jag befinner mig till min mentor Magnus när jag är framme i Tyskland. Han har lovat att komma och rädda mig om jag blir kidnappad. Ds.

 

Bjaarving @ Instagram

 

EnAnnorlundaDressyrsatsning@gmail.com

taggar


liknande webbartiklar


Läst 35643 ggr
Fler inlägg

MAR
25
2016
Hej allihopa! =)

Jag sitter just nu i bilen på väg mot GHS och världscupen. :) Ses vi där?

Jag skall skriva så ni ser mig säkert nere bland domarna. Efter världscupsdressyren, så har jag biljetter till hoppningen tillsammans med goda vänner. :) Så det skall bli en rolig dag idag. Undra om man hinner med någon mässa också. =P

Ha de gott!

Daniel Bjärving
Dressyrsatsningen @ Instagram

Läst 82862 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
19
2016

Hej allihopa!

Då kommer vi till min andra dressyrstart i livet... =) Dagen började med att den eminenta groomen för dagen Saga knoppade och fixade Bosse. Jag själv packade picknickkorg och transport. =) Sedan begav vi oss än en gång mot Kungsbacka ridklubb.

Väl på framridningen var min lilla prinskorv mycket mer lugn och harmonisk om man jämför med dagen innan, det var lite mindre läskiga saker inne i den manegen jag valde att rida fram den dagen än dagen innan också. Bra eller dåligt? Jag föredrog nog ändå när han var lite spänd och "på tårna", nu fick jag istället kämpa lite med bjudningen och att hålla honom framför skänkeln.

Jag och min kära tävlingsgroom för dagen Saga. =)

Vi lyckades ändå rätt bra med allt på framridningen... min mentor kom och tittade när jag red fram och bad mig göra några rörelser ur programmet och gav mig några sista tips inför starten. Vi var första ekipage efter paus och skulle starta 10.20, men de låg lite efter tiden och ändrade till 10.30. Det fick jag reda på först 10.20 vilket var lite synd, man har ju ändå en tanke med upplägget i sin framridning..

10.30 gick vi ner till tävlingsmanegen.

Det var ingen där så vi skrittade runt ute på gårdsplanen.. 10.35 kom äntligen domaren. 10.36 då kom det två funktionärer och vi fick äntligen gå in.. Om vi hade problem med bjudningen och att han skulle vara framför skänkeln innan, så blev det ju inte bättre av detta..

Det var ju lite trist att de strulade till sig med starttiden, men de va inte så smart av mig att inte stanna på framridningen tills de ropade, men man lär sig av sina misstag.

Travprogramet blev inte bra alls det var som att han satt fast i en gummisnodd.. jag fick aldrig riktigt fram honom igen.. Men skritt och galopp programmet är jag mycket nöjd med! =) Men nu till de största problemet, jag red LA:4 inte bara en utan två gånger.. xD Det betalar sig dåligt i en MSV:C1 och 6p avdrag blev det.. jag kan säga att vi kom nog rätt nära att bli utblåsta.. och jag får nog tacka domaren för hennes tålamod. =P

Det hela slutade på 58,2% vilket jag under omständigheterna är väldigt nöjd med, för jag har lärt mig så otroligt mycket inför nästa start. =) Så nu är de bara hem och jobba vidare! =)

Stort tack till alla som var med och hjälpte till under helgen!<3

Kram på er!

Daniel Bjärving

Dressyrsatsningen @ Instagram

Dressyrsatsningen @ YouTube

Dressyrsatsningen@gmail.com

www.hepdressage.com


Läst 87068 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
17
2016

Hej allihopa!

Nu har jag äntligen en lugnare dag efter en stressig vecka, så nu tänkte jag berätta lite för er om min tävlingsdebut. =)

Det hela började med att jag övade på att göra knoppar på fredagen, det blev sisådär... =P Men med lite övning skall det nog bli bättre framöver. =)

Men tack gode gud för mina underbara kollegor som både hjälpte mig att knoppa och agera hästskötare under helgen! <3

När lördagen kom och det var dags för tävlingsdebut i Lätt A:4, så fick då Ida stå för knopparna. =) Så när Bosse och jag var färdigfixade och vi hade dubbelkollat så att allt var med sisådär 50-11 gånger så styrde vi skutan upp mot Kungsbacka.

Jag hade ett riktigt litet team med mig, mina kollegor Elsa och Ida, Elsas mamma och hund Wega och min vän Anna var med. Sedan anslöt mina största fans Camilla och Esther i Kungsbacka för att agera hejarklack! =)  Det var faktiskt väldigt skönt med riktigt gott stöd från alla vänner för jag var riktigt nervös, det släppte dock nästan helt när jag väl satt på Bosse som tur var. =)

Bosse var som en liten fiolsträng, det kändes som jag satt på en NASA-raket... "Ready for take off", men vi höll oss på mattan och jag använde de goda råd jag fått ifrån min mentor som tyvärr inte kunde vara med. Kände mig rätt väl förberedd. 

Mitt namn hördes i högtalaren och in gick vi. Här kommer en film från testet. =)

Jag är riktigt supernöjd, det gick kanon trots att Bosse var lite spänd för vissa saker. =P

.. och så här tyckte domaren. =)

Så det är jag också supernöjd med. =)

Vi packade ihop hästen och alla grejer och åkte hem, här är min glada superstjärna väl hemma i stallet igen. =)

Nu så här i skrivande stund måste jag tyvärr åka och byta däck på en transport.=P

Men i nästa inlägg skall jag berätta för er om söndagen och vår insats i MSV C:1. xD 

Kram på er! =D

Daniel Bjärving

Dressyrsatsningen @ Instagram

Dressyrsatsningen @ YouTube

Dressyrsatsningen@gmail.com

www.hepdressage.com 


Läst 91633 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Noll till hundra »Noll till hundra

Daniel Bjärving jobbar som lastbilschaufför, bland annat för delar av dressyrlandslaget, och har nu bestämt sig för att själv satsa på ridningen. Häng med på hans resa!

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Belöningsbaserad hästträning Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Daniels senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 6

– TEMA: Kom längre med tekniken
– Porträtt: Louise Romeike
– Hjärngympa för ryttaren

– Tips från fotografen
– När är hästens karriär över?
– Sissela Smiths favoritövning
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Vad kan man göra när en inackorderad i ett kollektivt stall inte sköter sina uppgifter?
Eva Johansson svarar
Ramlade av vid veterinärbesök – vad gäller?
Eva Johansson svarar
"Att kunna rätta in framdelen framför bakdelen är otroligt viktigt"
Jessica Nordin svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.