Noll till hundra - Tips och råd från de riktiga experterna.
FEB
01
2015

Tips och råd från de riktiga experterna.


Bosse och jag på skogstur.

 

Hallå! =D

I mitt senaste blogginlägg skrev jag lite om hur det kan vara här i hästvärlden, med alla professorer och proffs. Här tänker jag dela med mig lite av de tips som jag fick precis innan jag köpte Bosse. Det är inte lätt att vara ny.

Jag hade lite kontakt med Sofie Viksten som forskar om bland annat just detta vid SLU.

Sofie Viksten

  
”Det finns MÅNGA hästmänniskor som ger goda råd om saker de egentligen inte vet så mycket om. Och de står gärna och delar med sig av denna ”kunskap” till alla som de anser inte är lika upplysta som de själva. Därför skulle jag rekommendera dig att ta all ”goda råd” med en nypa salt, läs forskning eller böcker av forskare och våga välja din egen väg med hjälp av detta.

Sen skulle jag nog säga att det allra bästa man kan göra som nybliven ryttare och hästägare är att spendera mycket tid med sin häst, både avsuttet och uppsuttet. Då lär man känna varandra och får ett bra samarbete.

Om det sen handlar om att borsta, gå promenader, rida eller bara stå och prata med sin häst är mindre viktigt. Det är med en sådan kontakt med hästen som man utvecklar ett riktigt partnerskap och kommunikation och när du får uppleva det så är det jättehäftigt! Gå gärna någon kurs i tömkörning också, jättekul och bra motion för både hästen och dig.

Kolla in forskning om allt möjligt på Hästsverige.se, där är forskningen förenklad så att den är lätt att förstå. Finns massvis med bra information om allt från utfodring till ridning.”
-Sofie Viksten

  

Detta tyckte jag var mycket bra råd och eftersom även min mentor sa samma sak, och höjde varningens finger angående alla som tror sig vara experter, så kände jag mig ändå rätt säker på hur man skall tänka kring alla råd man får... Jag brukar alltid vända mig till min mentor om jag är osäker och bolla råden med honom innan stackars Bosse blir utsatt. 
   


Bosse på promenad.

  

Jag fick även en omgång mer konkreta råd från Sofie ”ur ett forskarperspektiv”. Några av dessa är så viktiga tycker jag, så jag läser dem med jämna mellanrum för att påminna mig själv...
   

”- Hästar är individer: det som funkar på en funkar inte på alla även om vissa principer går att tillämpa rakt över. Var lyhörd och se till din hästs behov. Detta gäller allt från träning till skötsel.

- Välj en duktig tränare som talar "ditt" språk så att du och hästen har kul och utvecklas stadigt. Var inte rädd för bakslag! Och välj inte en tränare som brukar våld på hästen via skarpa bett, spön och träningsmetoder som tvingar. Att lirka, ha kul och hitta alternativa rörelser eller ridvägar är ett bättre alternativ och en skicklig tränare vet om detta. Positiv förstärkning ger en gladare häst, gladare ryttare och snabbare utveckling hos ekipaget. Beröm hästen (och dig själv) när det går rätt!

- Jobba med dig själv som ryttare avsuttet, en obalanserad kropp kan inte balansera på en häst. Är du sned eller svag så måste du träna upp detta innan du sätter foten i stigbygeln, annars överför du detta till hästen. Man kan underlätta ridningen med bra utrustning som hjälper en i balans men det gäller att träna hårt på sina svagheter och förstärka styrkorna hela tiden.

- Lär känna din häst och hur den fungerar så ser du lättare om något är fel. 

- Ta hjälp av de som kan inom respektive område: etolog för beteende, veterinär för det medicinska/fysiska, agronom för utfodring osv. Ingen kan allt!

- Var ödmjuk inför hästen, träningen och allt däromkring och klappa dig själv på axeln (och ge hästen en extra klapp) när det går bra. Jante är död.

- Hästar är känsliga för sinnesstämningar, låt aldrig dina frustrationer eller ilska gå ut över den. En sån dag är det bättre att rykta och fixa än att rida.”
-Sofie Viksten 

  

Här nämner Sofie också ”ingen är expert på allt”, vilket också min mentor har sagt till mig flera gånger! Tänk på vart ni vänder er efter hjälp.
   


Sune & Bella. <3

  

Tack till Sofie för alla goda råd och stort tack till min mentor med sambo som vägleder mig i hästdjungeln. <3

  

Imorgon kommer Kevin. <333 =D can't wait. 


Kevin och Ropeter "Ropi".

   

Kram!
Daniel Bjärving
Dressyrsatsningen @ Instagram
Dressyrsatsningen@gmil.com

taggar


liknande webbartiklar


Läst 30619 ggr

Fler inlägg

MAR
25
2016
Hej allihopa! =)

Jag sitter just nu i bilen på väg mot GHS och världscupen. :) Ses vi där?

Jag skall skriva så ni ser mig säkert nere bland domarna. Efter världscupsdressyren, så har jag biljetter till hoppningen tillsammans med goda vänner. :) Så det skall bli en rolig dag idag. Undra om man hinner med någon mässa också. =P

Ha de gott!

Daniel Bjärving
Dressyrsatsningen @ Instagram

Läst 62192 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
19
2016

Hej allihopa!

Då kommer vi till min andra dressyrstart i livet... =) Dagen började med att den eminenta groomen för dagen Saga knoppade och fixade Bosse. Jag själv packade picknickkorg och transport. =) Sedan begav vi oss än en gång mot Kungsbacka ridklubb.

Väl på framridningen var min lilla prinskorv mycket mer lugn och harmonisk om man jämför med dagen innan, det var lite mindre läskiga saker inne i den manegen jag valde att rida fram den dagen än dagen innan också. Bra eller dåligt? Jag föredrog nog ändå när han var lite spänd och "på tårna", nu fick jag istället kämpa lite med bjudningen och att hålla honom framför skänkeln.

Jag och min kära tävlingsgroom för dagen Saga. =)

Vi lyckades ändå rätt bra med allt på framridningen... min mentor kom och tittade när jag red fram och bad mig göra några rörelser ur programmet och gav mig några sista tips inför starten. Vi var första ekipage efter paus och skulle starta 10.20, men de låg lite efter tiden och ändrade till 10.30. Det fick jag reda på först 10.20 vilket var lite synd, man har ju ändå en tanke med upplägget i sin framridning..

10.30 gick vi ner till tävlingsmanegen.

Det var ingen där så vi skrittade runt ute på gårdsplanen.. 10.35 kom äntligen domaren. 10.36 då kom det två funktionärer och vi fick äntligen gå in.. Om vi hade problem med bjudningen och att han skulle vara framför skänkeln innan, så blev det ju inte bättre av detta..

Det var ju lite trist att de strulade till sig med starttiden, men de va inte så smart av mig att inte stanna på framridningen tills de ropade, men man lär sig av sina misstag.

Travprogramet blev inte bra alls det var som att han satt fast i en gummisnodd.. jag fick aldrig riktigt fram honom igen.. Men skritt och galopp programmet är jag mycket nöjd med! =) Men nu till de största problemet, jag red LA:4 inte bara en utan två gånger.. xD Det betalar sig dåligt i en MSV:C1 och 6p avdrag blev det.. jag kan säga att vi kom nog rätt nära att bli utblåsta.. och jag får nog tacka domaren för hennes tålamod. =P

Det hela slutade på 58,2% vilket jag under omständigheterna är väldigt nöjd med, för jag har lärt mig så otroligt mycket inför nästa start. =) Så nu är de bara hem och jobba vidare! =)

Stort tack till alla som var med och hjälpte till under helgen!<3

Kram på er!

Daniel Bjärving

Dressyrsatsningen @ Instagram

Dressyrsatsningen @ YouTube

Dressyrsatsningen@gmail.com

www.hepdressage.com


Läst 66141 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
17
2016

Hej allihopa!

Nu har jag äntligen en lugnare dag efter en stressig vecka, så nu tänkte jag berätta lite för er om min tävlingsdebut. =)

Det hela började med att jag övade på att göra knoppar på fredagen, det blev sisådär... =P Men med lite övning skall det nog bli bättre framöver. =)

Men tack gode gud för mina underbara kollegor som både hjälpte mig att knoppa och agera hästskötare under helgen! <3

När lördagen kom och det var dags för tävlingsdebut i Lätt A:4, så fick då Ida stå för knopparna. =) Så när Bosse och jag var färdigfixade och vi hade dubbelkollat så att allt var med sisådär 50-11 gånger så styrde vi skutan upp mot Kungsbacka.

Jag hade ett riktigt litet team med mig, mina kollegor Elsa och Ida, Elsas mamma och hund Wega och min vän Anna var med. Sedan anslöt mina största fans Camilla och Esther i Kungsbacka för att agera hejarklack! =)  Det var faktiskt väldigt skönt med riktigt gott stöd från alla vänner för jag var riktigt nervös, det släppte dock nästan helt när jag väl satt på Bosse som tur var. =)

Bosse var som en liten fiolsträng, det kändes som jag satt på en NASA-raket... "Ready for take off", men vi höll oss på mattan och jag använde de goda råd jag fått ifrån min mentor som tyvärr inte kunde vara med. Kände mig rätt väl förberedd. 

Mitt namn hördes i högtalaren och in gick vi. Här kommer en film från testet. =)

Jag är riktigt supernöjd, det gick kanon trots att Bosse var lite spänd för vissa saker. =P

.. och så här tyckte domaren. =)

Så det är jag också supernöjd med. =)

Vi packade ihop hästen och alla grejer och åkte hem, här är min glada superstjärna väl hemma i stallet igen. =)

Nu så här i skrivande stund måste jag tyvärr åka och byta däck på en transport.=P

Men i nästa inlägg skall jag berätta för er om söndagen och vår insats i MSV C:1. xD 

Kram på er! =D

Daniel Bjärving

Dressyrsatsningen @ Instagram

Dressyrsatsningen @ YouTube

Dressyrsatsningen@gmail.com

www.hepdressage.com 


Läst 70755 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Noll till hundra »Noll till hundra

Daniel Bjärving jobbar som lastbilschaufför, bland annat för delar av dressyrlandslaget, och har nu bestämt sig för att själv satsa på ridningen. Häng med på hans resa!

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Daniels senaste
Arkiv