EM2013 Kollen - Sverige på silverplats – ”Ludde” trea individuellt

EM 2013

Välkommen till Hippsons EM-sajt för Dressyr, Fälttävlan och Hoppning. Här hittar du allt från de tre olika grenarna.


AUG
30
2013

Sverige på silverplats – ”Ludde” trea individuellt

Vilken fantastisk dressyr det svenska laget har presterat här på EM i Malmö. Inte nog med att Sverige ligger på silverplats inför terrängen, vi har dessutom tre ryttare bland de tio bästa.
  
Lagställning
1. Tyskland
2. Sverige
3. Storbritannien
Fullständigt lagresultat
  
Individuell ställning
1. Michael Jung, Tyskland, 28,60 straff
2. Willian Fox-Pitt, Storbritannien, 36,60 straff
3. Ludwig Svennerstål, Sverige, 37,60 straff
(Sara Algotsson Ostholt ligger delad femma och Niklas Lindbäck delad nia.)
Fullständigt resultat

   
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _   
   


Kramkalas! FOTO: Anki Yngve
  
Ludwig Svennerstål: ”Klart man kan slå Tyskland!”
Uppdatering 16.28: Vilken gåshud vi fick, både av Shamwaris fantastiska travökningar och av Ludwig Svennerståls toppenpoäng. Tänk att rida in helt lugn på ett EM, 23 år gammal, och sätta personbästa med 74,93 procent (37,60 straff)!
- Vi har en fantastisk laganda och peppar varandra. Man känner sig trygg och då kommer resultaten, det är här uppe vi vill ligga. Men visst, lite skakig är jag, erkänner han.
Ludwig är stationerad i England vilket gör att han har möjlighet att tävla mycket, och han har skaffat sig massor av värdefull rutin. I morgon är det terräng och banan borde passa smidige Shamwari väl.
- Jag tror att tiden blir mest utslagsgivande, men både jag och hästen är i fin form. Min häst är ganska snabb, förhoppningsvis gynnar banan oss. Men samtidigt gäller det att planera, man kan inte bara rida på och komma i mål med en för trött häst, säger han.
Går det att slå Tyskland?
- Klart att det går, varför skulle inte det gå?
Helt rätt inställning av en ung, skicklig ryttare som har tagit hjälp av mentala tränare på vägen mot toppen. Nu gäller det att hålla nollan – först i terrängen men sedan också i banhoppningen, som tidigare har varit Shamwaris akilleshäl.
- Men vi har förbättrat oss. På precampen hoppade han jättebra.  

  

Ludwig rider fram. FOTO: Anki Yngve

    

Uppdatering 16.05: WOW! Ludwig Svennerstål och Shamwari 4 satte en helt förtjusande uppvisning. Finfina öppnor, galoppombyten som belönades med sjuor och åttor, en riktigt fin längning i galoppen – och ja – nästan perfektion helt enkelt! 

"Swedens young gun", kallar FEI-kommentatorerna vår Ludwig. 

Publikens jubel visste inga gränser när resultatet visades i arenan, han gick in på en hedrande andraplats, 74,93 procent och 37,60 straff.

Snyggt!

Laget ligger på en andraplats så här långt.


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _    
  

Så här glad blir man när det står klart att man leder EM... FOTO: Anki Yngve
    
Uppdatering 15.27: Han är verkligen i en klass för sig, tyske Michael Jung. Hela 80,93 procent fick han till på supergranne Halunke FBW - bara 28,60 straff! Det är bara att lyfta på hatten. Givetvis går han in på en solklar förstaplats individuellt (plus att tyska laget går upp i ledning, följt av Sverige). Sara Algotsson Ostholt ligger just nu delad trea och Niklas Lindbäck delad femma.
  

Så här fint länger Halunke FBW sin trav. FOTO: Anki Yngve
  

En leende Michael Jung skrittar ut från banan. FOTO: Anki Yngve
  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

  


Sara Algotsson Ostholt vinkar åt Realitys fans. FOTO: Anki Yngve
  
Sara Algotsson: ”Härligt att se de gula tröjorna”
Sveriges tredje lagryttare, Sara Algotsson Ostholt på Reality, gjorde ingen besviken. Och hon var märkbart lättad efter sin ritt.
- Jag hoppas att alla fansen är nöjda, för jag är väldigt väldigt nöjd. Reality blev lite spänd men vi fick ändå till ett fint program, säger hon.
Med fansen syftar hon inte minst på dem i publiken som har gula Reality-tröjor, de har redan börjat dyka upp på läktarna. Facebook-gruppen ”Rädda Mrs Medicott” har ju som bekant en ”gul kupp” på gång under terrängen i morgon, för att hylla den fina häst de räddat kvar i Saras ägo.
- Jag känner faktiskt ingen press, bara stöd. Det är härligt att se de gula tröjorna här ute, säger silvermedaljören från London-OS.
Hon berättar att det är otroligt skönt att vara igång och att hon nu ställer om och börjar koncentrera sig på terrängen. EM är ju det största blott nioåriga Reality har ställts inför hittills.
- Banan är kanske inte optimal för en häst som henne, som har en lång kropp och långa ben. Det är lite svängigt här och där… Hon är ingen sportbil på det sättet, ibland är servon inte helt hundra. Men hon blir lydigare och lydigare. Det är i alla fall fantastiskt fina hinder, otroligt vackert, säger Sara.   


Här kan du se ritten via SVT Play.

   

Dressyr är Realitys grej. FOTO: Anki Yngve 
   

Stor grattis-kram av Staffan Lidbeck efter ritten. FOTO: Anki Yngve
 

Nöjd make, Frank Ostholt. FOTO: Anki Yngve 
 

Sara intervjuas av Radiosporten. FOTO: Anki Yngve
  

På framridningen. FOTO: Anki Yngve


Uppdatering 11.30: Publikfavoriten och ankaret i det svenska laget, Sara Algotsson Ostholt, fick till en nästintill prickfri ritt på Reality 39. En liten tveksamhet innan halten och ryggningen, men annars väldigt fint. Öppnorna till höger belönades med två åttor, och de fina galoppombytena fick sjuor och åttor. Kul!

Sverige har nu tre ryttare inom topp tio och gick upp i ledning i lagtävlingen.

Sara gick in på en andraplats, på 72,93 och en straffpoäng på 40,60. Bra jobbat! 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Johan på framridningen. FOTO: Anki Yngve
  
Johan Lundin: ”Det blev lite vingel”
Johan Lundin var hyfsat nöjd efter sin dressyrritt på Johnny Cash.
- Det kändes ganska bra, det är en stor häst så det har tagit lång tid med dressyren. Visst blev det lite vingel och småmissar, men det är en fantastisk känsla att rida här i Malmö, säger han.
Och stor är det minsta man kan säga om Johnny, han mäter hela 180 centimeter i mankhöjd.
- Poängmässigt var det förstås en liten besvikelse i dag, jag hade satsat på högre, men då måste allt stämma och jag får inte ha några missar. Ska jag ha ett realistiskt mål är det egentligen här vi ligger. Men utvecklingspotentialen är stor, förra året hade vi 69 straff här i Malmö och i dag fick vi knappt 58. Vi är på väg neråt, säger han.  
Hästen är fortfarande ung, så Johan har inte kunnat rida riktigt fort i terrängen förrän i år. När det gäller EM-banan tror han att den första delen passar Johnny Cash bra - medan det sista partiet inne i parken, med mycket svängar hit och dit, kan vara lite knixigare med en stor häst.


Här kan du se ritten via SVT Play.

  

Uppdatering 10.20: Johan Lundin och Johnny Cash var andra ekipage in på banan. De fick till en prydlig uppvisning, men Johan fick dessvärre en del problem i galoppombytena, där det ena inte gick igenom alls. Den missen kostade en del, men överlag ett fint program. De slutar på 61,47 procent och 57,8 straffpoäng.

Johan Lundin och Johnny Cash. FOTO: Tomas Holcbecher
  

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
     

Malin på framridningen. FOTO: Anki Yngve

  

Malin Petersen: ”Hon blev rädd”
Uppdatering 10.40: Malin PetersenSofarsogood fick ingen rolig dressyrresa denna gång. Stoet blev uppskrämt och hoppade omkring ordentligt inne på banan.
- Det började ganska bra, men skritten var spänd och hon blev rädd för publiken och läktaren. I och med atmosfären lyckades jag inte behålla henne hos mig. Hon har varit lite tittig på tävlingar innan men så här dum har hon aldrig varit. Eller ja, dum är fel ord, okoncentrerad, säger Malin.
Kanske är det inte så konstigt att det känsliga stoet tittar, konstaterar matte. Sist Sofarsogood var på en riktigt stor tävling var OS förra året. Den 2 juni födde nämligen Malin en liten son, Aksel, så hon har haft ett tävlingsuppehåll i och med graviditeten. Tre veckor efter förlossningen började hon rida igen.
Var det okej enligt barnmorskan?
- Nej… Men jag tänkte att jag börjar rida så få jag se hur det känns. Det kändes bra så jag red en tävling i slutet av juli. När det också kändes bra startade jag SM och där sa Staffan att om jag ville fick jag rida EM. Och det ville jag!
Aksel ammar fortfarande, så han har suttit på läktaren under ritten och väntat på mat.
- Fast här får han faktiskt lite flaska också, säger Malin.
Nu laddar hon och Sofarsogood om till terrängen.
- Där trivs hon ju. Nu får jag hem och göra upp en plan, banan är riktigt tuff men fin och ”fair” mot hästarna. 


Här kan du se ritten via SVT Play.


Malin och Sofarsogood. FOTO: Tomas Holcbecher


Uppdatering 10.10: Malin Petersen och OS-hästen Sofarsogood inledde den andra dressyrdagen på EM i Malmö. De började riktigt bra med en procent runt 68, dessvärre blev Sofarsogood ordentligt skärrad i skrittarbetet. Sedan hittade de egentligen inte fram till samma avslappnade form senare i programmet och slutar på 55,87 procent med 66,20 straff.

Malin Petersens Sofarsogood fick ett spel inne på banan och ville inte skritta alls. FOTO: Anki Yngve

 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
  

I går fick både Frida Andersén, på bilden, och Niklas Lindbäck till kanonritter.
FOTO: Tomas Holcbecher 

    
FÖRHANDSINFORMATION

I dag ska de två sista svenska lagryttarna, Sara Algotsson Ostholt och Ludwig Svennerstål, rida sina dressyrprogram på EM. Som bekant ligger Sverige på silverplats efter första dagen. Dessutom startar Malin Petersen och Johan Lundin individuellt.
  
Starttider, fälttävlansdressyr, fredag

10.02: Malin Petersen, Sofarsogood
10.10: Johan Lundin, Johnny Cash
11.22: Sara Algotsson Ostholt, Reality
15.55: Ludwig Svennerstål, Shamwari 4
 

Startlista och online-resultat

Vill du se dressyren direkt är det betalkanalen FEI-TV som gäller

SVT1 sänder ett sammandrag 16.00-17.55


Läst 11533 ggr

Fler inlägg

MAR
03
2014

Bildspel: Godbitarna från årets hästfest


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Gothenburg Horse Show är över för den här gången. Och visst känns livet lite tomt och hopplöst så här dagen efter att den stora hästfesten har avslutats? Men lugn i stormen, med hjälp av vårt bildspel kan du uppleva känslan igen – och igen. Oavsett om du var på plats eller inte. 
 
FOTO: Ida Röök, Annelie Lundkvist & Anki Yngve 


Läst 73424 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
02
2014

Vann du lotterihästen?


Gothenburg Horse Show 2014

Vinstavhämtning sker på Scandinaviums kontor i Göteborg. Tel 031-368 44 52, senast den 1 juni 2014.
  
1:a pris

Lotterihästen PENNSYLVANIA, sto, född 2008.
Vinstnummer: 24375
   

2:a pris
Hästtrailer, Thule Exellent Grand Prix.
Vinstnummer: 14663
 

3:e – 6:e pris
Presentkort  på Stübbensadel, välj en av nedanstående modeller:
- Genesis CS
- Artus CS
- Edelweiss NT
Vinstnummer: 1627, 5642, 20910, 30760
 
Hela dragninglistan med samtliga 106 vinstnummer 


Läst 82256 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
02
2014

SVT Play: Se svenskarnas ritter från världscupen


SVT Play är snabba och har lagt upp klipp på våra tre svenska ryttare från omhoppningen - samt självklart även på vinnaren Nicola Philippaerts:
    





  
SVT fick även en pratstund med Malin Baryard Johnsson:
 


Läst 86054 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.