EM2013 Kollen - Tisdag: Sverige ligger sjua efter tidshoppningen

EM 2013

Välkommen till Hippsons EM-sajt för Dressyr, Fälttävlan och Hoppning. Här hittar du allt från de tre olika grenarna.


AUG
20
2013

Tisdag: Sverige ligger sjua efter tidshoppningen

Nu är tidshoppningen över - den vanns av britten Ben Maher före Steve Guerdat från Schweiz och Roger Yves Bost från Frankrike.
  
För Sveriges del blev det blandad kompott. Jens Fredricson och Lunatic på sjätte plats och Rolf-Göran Bengtsson och Casall på sjunde är fantastiska resultat. Men Henrik von Eckermann på 46:e-platsen och Angelica Augustssons uteslutning är förstås besvikelser.
  
I lagtävlingen ligger Sverige sjua, men det är mindre än ett nedslag till silverplatsen. Så vi är fortfarande med!
  
Vi återkommer med bilder och intervjuer. 
  
Fullständig resultatlista
Lagresultatet 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
 
DIREKTRAPPORT
20.16:
Rolf-Göran BengtssonCasall Ask var sist ut i det svenska laget. En klockren nolla blev det, och tiden 79,57. Den mannen vet hur man levererar! Sjunde plats ligger han på just nu, precis efter Jens, vilket gör att "Roffe" i allra högst grad är med individuellt! 

    
20.02:
Nu har vår utsända Eva Oskarsson fått tag i Henrik von Eckermann. Så här säger han om sin ritt:
- Jag fick inget flyt, helt enkelt. Bromsen var i hela tiden. Jag kan inte förklara varför, det är så ibland bara. Gotha är en känslig häst, trycker jag på för mycket är inte det heller bra. Man måste vara försiktigt med henne.
Påverkade det som hände Angelica dig?
- Inte alls, jag vet inte ens riktigt vad som hände, mer än att hon var utesluten. Nu får vi hoppas Rolf kan rädda oss.

    
19.45:
Jens ligger nu på sjätte plats, efter att OS-mästaren Steve Guerdat på Nino des Buissonnets gått in på den andra och Kevin Staut på Silvana på den femte.

 

Bara en svensk kvar, Rolf-Göran Bengtsson. Här väntar Casall på husse. 

  
19.27:
Henrik von EckermannGotha fick en rivning på en oxer med vattenmatta, samt ytterligare en på uthoppet ur trekombinationen. Tiden var ganska snabb, men tyvärr gjorde de två nedslagen att resultatet inte blev bättre än 89,36. En 32:a plats just nu.
 

Henrik på väg in på banan. 

  
19.15:
Så här i pausen passar vi på att berätta vad som händer med Angelica Augustssons tävlande här i Herning.
I och med uteslutningen får hon 20 fel MER än den som har flest fel när omräkningen är gjord. Det innebär att hennes chanser individuellt är helt borta. Men i laget hoppar hon igen i morgon, och då kan hennes resultat räknas igen.
Jens har förresten blivit nerpetad till fjärdeplatsen, i och med att portugisiska Luciana Diniz på Winningmood gick in på plats tre.

    
18:58:
Britten Ben Maher på Celia fick till en fantastisk nollrunda på 76,31 sekunder. Därmed gick han upp i ledning och petade ner Jens Fredricson till tredjeplatsen.
 
18.49:
Hippsons utsända har fått tag i Angelica Augustsson, som förstås är grymt besviken efter uteslutningen:

- Jag fick ett konstigt nedslag och efter det tappade jag fokus, säger en mycket ledsen Angelica.
- Plötsligt stod hindren bara där och såg likadana ut. Ja, suck, jag vet inte vad som hände… Sedan blev jag helt förvirrad och ofokuserad när de inte blåste av. Mic Mac kändes fin, egentligen.
Men hon försöker att tänka framåt:
- Vi är många här och jag får stöd, nu laddar jag om till i morgon.
 

Angelica Augustsson fick ett "hjärnsläpp" inne på banan.

   
18.28:
Neeej, Sveriges andra lagryttare Angelica AugustssonMic Mad du Tillard blev just utesluten! Hon hoppade nämligen fel hinder - två liknande räcken stod bredvid varandra och hon tog fel. Väldigt, väldigt trist...
Innan uteslutningen fick Angelica dessutom tre rivningar, Mic Mac var rejält på hugget.
 

En mycket besviken Angelica på benskyddskollen efter ritten. 

  
18.11:
I väntan på Angelica har vår utsända, Eva Oskarsson, lyckats haffa Jens Fredricson på plats i Herning. Så här säger han om sin ritt:
- Jag kunde ha ridit mycket fortare, minst fem sekunder fortare, men då hade jag riskerat för mycket. Det här resultatet kommer nog att räcka till att vara bland de 15 bästa.
- Jag sticket ut lite här, men man måste tro på själv, annars gör man inga resultat. Och jag har en underbar häst…, säger Jens.
Vi håller med!
  

Jens på väg ut från banan.

    
17.51:
Frankrikes Roger Yves Bost på Castle Forbes Myrtille Paulois petade just ner Jens Fredricson till andraplatsen. Fransmannen var nolla på den ursnabba tiden 77,47.
  
17.34:
Först ut för Sverige i den inledande tidshoppningen var Jens Fredricson på fantastiske Lunatic. De rev sista hindret men var klart snabbast hittills. 78,90 och UPP I LEDNING!!!
  
Vi återkommer igen när Angelica (nästa svensk) har ridit.
 

En taggad Jens på framridningen.

   
16.49:
Klassens första ryttare, irländske Shane Sweetnam på Amaretto d'Arco, var just inne på banan. Han nollade och fick tiden 81,08, vi får se hur den står sig. Jens Fredricson på Lunatic är första svensk, han rider som nummer 17. Vi återkommer då!
Onlineresultat
  

  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
 
FÖRHANDSINFORMATION
EM-hoppningarna i Herning inleds med en tidshoppning över 1,50-hinder. Ryttaren som leder efter tidshoppningen får noll fel och resterande får fel motsvarande skillnaden i poäng (sätts utifrån resultatet) mellan ledaren och aktuell ryttare.
 
SVT sänder ett sammandrag av klassen klockan 22.15 (SVT2 och SVT Play), vill du titta direkt är det betalkanalen FEI-TV som gäller. Du kan även följa Hippsons direktrapport!
  
Startlista och onlineresultat


Läst 10317 ggr


Fler inlägg

JUL
12
2016

Markne: ”En häst är en häst – oavsett ras”
Under Falsterbo Horse Show förra veckan hölls det paneldebatter och uppvisningar runt om på området. En av de mest besökta var Pether Marknes och Denni Haukssons clinic på Falsterbobanan.

  
Text och foto: Annelie Lundkvist

Denni Hauksson kommer in på banan med sin vackra hingst Divar från Lindnäs. Och Pether Markne erkänner att han hade lite fördomar om islandshästarna innan han själv satt upp och red en.
– Jag tänkte att en sådan där liten häst är det väl bara att sitta upp och rida i väg på. Det kan inte vara så speciellt svårt, säger han, och delar av publiken skrattar igenkännande och generat.
  
Lära sig se takten
När Pether och Denni träffades för första gången, för drygt tio år sedan, var det för att Denni behövde hjälp med grundridningen på sina hästar. För Pether var det en självklarhet att försöka hjälpa till, men han behövde själv hjälp av Denni med att lära sig att se hästens gångarter. Vad var rent och när var det otakt?
– Islandshästar är otroligt känsliga och kan ha mycket nerv, precis som vilken tävlingshäst som helst. Jag blev helt tagen på sängen när jag satt upp första gången. För innan dess hade jag inte sett konsten i islandshästridningen, berättar Pether.
  

 
Avspändhet och mjukhet
Många ryttare vet att det inte alltid är samma häst man lastar in i transporten hemma som kliver ut på tävlingsplatsen. Ofta kan hästarna bli spända när de kommer till en ny miljö, med publik och andra hästar.
 Om man vill vinna tävlingar måste man använda hela hästen och för det krävs en avslappnad häst. Lite som ett dragspel, förklarar Pether.
En av sakerna Denni arbetar på med sin fina hingst är att få honom avspänd och rund för skänkeln. Han väljer hellre att gå in på volter för naturlig samling, än att bli dragande i innertygeln.
– Akta så att inte volten blir för liten där Denni, han måste få tid att hinna med, påminner Pether.
  


  
Halvhalter och avslappnade händer
Divar är en hingst med mycket motor, som gärna springer ifrån sin ryttare lite grann. Därför har Denni ett system han dagligen rider efter. Ungefär vart 15:e steg gör han en halvhalt, för att sedan fortsätta i traven igen.
– Halvhalten ska inte komma genom handen utan genom sitsen och lättridningen. Med en lugnare lättridning kommer hästen själv att ta kortare steg, konstaterar Pether.
När det blir för spänt under uppvärmningen tipsar Markne om att man kan släppa travmomentet och i stället gå över i galopp. Detta för att få ut den mesta överskottsenergin ur hästen.
– Bli ett med din häst i stället för att skapa frustration, där du som ryttare sitter och drar i tygeln. Om din häst är åt det piggare hållet gör det inget om uppvärmningen är seg. Energin finns där inne, precis som hos Divar, säger Pether.
  


Läst 58785 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2016

Härlig seger för Minna Telde i trestjärniga kürenIsac har varit lite blyg, men nu blommar han ut!
  
Det blev en blågul topp efter küren i den trestjärniga dressyren. Minna Telde var överlycklig på ärevarvet. Detta var nämligen ett bevis på att hennes tålamod med Isac har gett resultat.
  
Text och foto: Ida Röök
  
Den trestjärniga delen av dressyren i Falsterbo avslutades med att nio ryttare red sina kürprogram. Det blev trippel svenskt på pallen – med Minna Telde och Isac som vinnare på 76,100 procent, Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq kom tvåor med 75,850 procent, medan Emilie Nyreröd och Miata intog tredjeplatsen med 74,225 procent.
På spel för de båda sistnämnda stod som bekant en biljett som reserv till OS i Rio, det blev fördel Mads i den matchen, läs mer här.
  
Mycket kvaliteter
Minna Telde visade upp en helt fantastisk kür med extremt mycket svårigheter.
– Jag är väldigt glad, inte bara för att vi fick till programmet så fint, utan även eftersom Isac verkligen har vuxit och nu klarar av att prestera på en sådan här stor tävlingsplats. Han har så mycket kvaliteter som han inte riktigt har släppt fram på tävling utomhus tidigare, men nu blommar han liksom ut, säger hon.
Isac har nämligen behövt väldigt mycket tid på sig, han har blivit spänd och har haft svårt att prestera på de större arenorna.
– Jag har fått vänta ut honom, han har varit väldigt blyg. Så vi har tävlat på mindre platser den senaste tiden och sett till att han har känt sig trygg där. Nu känns det som att det har släppt, säger Minna.
  
Nöjda reservduellanter
Tvåan Mads pustar ut efter en helg fylld av press.
– I går red jag för en plats som reserv på OS, jag lade liksom allt jag hade i Grand Prix-klassen. I dag kändes det både på mig och hästen att vi var lite trötta. Men jag är nöjd ändå, säger han.
Även Emilie känner av matchen om reservplatsen.
– Det har varit en riktig urladdning den här helgen. Vi satsade allt i Grand Prix i går och Miata var lite matt i küren, precis som jag känner mig.

Resultat
 


Mads på Jimmie Choo Seq kom tvåa i klassen.


Emilie Nyreröd och Miata blev treor. 


Emilie och Miata har haft en tuff helg med mycket press.


Medan Minna Telde vann med Isac.


Glad Minna!


Läst 118912 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2016

Seger till Rolf-Göran Bengtsson i Falsterbo Grand Prix


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det blev en drömavslutning på Falsterbo Horse Show. Återigen fick vi höra svenska nationalsången spelas i högtalarna, när Rolf-Göran Bengtsson stod som segrare med Clarimo Ask.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
OS-genrepet för många ryttare slutade med en felfri runda på hinder eller med ett nedslag, fem ekipage straffades med tidsfel trots felfria ritter. Till omhoppning gick tolv ekipage, av dem tre svenska. Peder Fredricson och H&M All In hade inte turen på sin sida när två bommar föll, ekipaget slutade på en elfteplats.
Henrik von Eckermann hade detta som Yajamilas genrep inför OS och satte hög fart redan från början. Efter tredje hindret i omhoppningen tog han en kaxig och snäv sväng – som han klarade. Publiken höll andan, skulle "Henke" vara felfri hela vägen? Det gick ända fram till sista hindret, där attackerade han lite för mycket och sista bommen föll.
– Jag skulle ha rätat på mig och suttit still istället, då hade vi klarat det, säger Henrik.
  
Ridit in 1,7 miljoner på tio dagar
För Rolf-Göran Bengtsson har det varit några fantastiska och pengastinna dagar i Paris och Falsterbo.
– Ja, det har gått bra, men räkningarna ramlar in i hög fart. Det är en stor organisation bakom mina starter, så det kostar pengar, konstaterar han.
Rolf-Göran var glad på presskonferensen och berättade att det kändes extra bra att vinna på hemmaplan.
– Det här är Clarimos bästa placering någonsin. Han är dynamisk och har verkligen kapacitet, men ibland glömmer han att det är fyra ben han ska hålla koll på, säger Bengtsson med ett leende.
Omhoppningen var nästan skräddarsydd för honom och Clarimo, i svängarna hade nämligen inte skimmeln tid att ladda upp sig som han brukar. Och ryttaren satte gasen i botten.
– Jag tänkte att jag rider så fort att han inte hinner tänka, berättar Rolf-Göran.
Oavsett är det ingen tvekan om att denna tävling är en fjäder i hatten för hästen, han har stigit både i sin ryttares ögon och i stallets ranking.
Andraplatsen gick till Brasiliens Eduardo Menezes på Quintol, medan Darragh Kenny Go Easy de Muze tog hand om tredjeplatsen.

Resultat


Läst 122923 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarEM2013s senaste