EM2013 Kollen - Tisdag: Sverige ligger sjua efter tidshoppningen

EM 2013

Välkommen till Hippsons EM-sajt för Dressyr, Fälttävlan och Hoppning. Här hittar du allt från de tre olika grenarna.


AUG
20
2013

Tisdag: Sverige ligger sjua efter tidshoppningen

Nu är tidshoppningen över - den vanns av britten Ben Maher före Steve Guerdat från Schweiz och Roger Yves Bost från Frankrike.
  
För Sveriges del blev det blandad kompott. Jens Fredricson och Lunatic på sjätte plats och Rolf-Göran Bengtsson och Casall på sjunde är fantastiska resultat. Men Henrik von Eckermann på 46:e-platsen och Angelica Augustssons uteslutning är förstås besvikelser.
  
I lagtävlingen ligger Sverige sjua, men det är mindre än ett nedslag till silverplatsen. Så vi är fortfarande med!
  
Vi återkommer med bilder och intervjuer. 
  
Fullständig resultatlista
Lagresultatet 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
 
DIREKTRAPPORT
20.16:
Rolf-Göran BengtssonCasall Ask var sist ut i det svenska laget. En klockren nolla blev det, och tiden 79,57. Den mannen vet hur man levererar! Sjunde plats ligger han på just nu, precis efter Jens, vilket gör att "Roffe" i allra högst grad är med individuellt! 

    
20.02:
Nu har vår utsända Eva Oskarsson fått tag i Henrik von Eckermann. Så här säger han om sin ritt:
- Jag fick inget flyt, helt enkelt. Bromsen var i hela tiden. Jag kan inte förklara varför, det är så ibland bara. Gotha är en känslig häst, trycker jag på för mycket är inte det heller bra. Man måste vara försiktigt med henne.
Påverkade det som hände Angelica dig?
- Inte alls, jag vet inte ens riktigt vad som hände, mer än att hon var utesluten. Nu får vi hoppas Rolf kan rädda oss.

    
19.45:
Jens ligger nu på sjätte plats, efter att OS-mästaren Steve Guerdat på Nino des Buissonnets gått in på den andra och Kevin Staut på Silvana på den femte.

 

Bara en svensk kvar, Rolf-Göran Bengtsson. Här väntar Casall på husse. 

  
19.27:
Henrik von EckermannGotha fick en rivning på en oxer med vattenmatta, samt ytterligare en på uthoppet ur trekombinationen. Tiden var ganska snabb, men tyvärr gjorde de två nedslagen att resultatet inte blev bättre än 89,36. En 32:a plats just nu.
 

Henrik på väg in på banan. 

  
19.15:
Så här i pausen passar vi på att berätta vad som händer med Angelica Augustssons tävlande här i Herning.
I och med uteslutningen får hon 20 fel MER än den som har flest fel när omräkningen är gjord. Det innebär att hennes chanser individuellt är helt borta. Men i laget hoppar hon igen i morgon, och då kan hennes resultat räknas igen.
Jens har förresten blivit nerpetad till fjärdeplatsen, i och med att portugisiska Luciana Diniz på Winningmood gick in på plats tre.

    
18:58:
Britten Ben Maher på Celia fick till en fantastisk nollrunda på 76,31 sekunder. Därmed gick han upp i ledning och petade ner Jens Fredricson till tredjeplatsen.
 
18.49:
Hippsons utsända har fått tag i Angelica Augustsson, som förstås är grymt besviken efter uteslutningen:

- Jag fick ett konstigt nedslag och efter det tappade jag fokus, säger en mycket ledsen Angelica.
- Plötsligt stod hindren bara där och såg likadana ut. Ja, suck, jag vet inte vad som hände… Sedan blev jag helt förvirrad och ofokuserad när de inte blåste av. Mic Mac kändes fin, egentligen.
Men hon försöker att tänka framåt:
- Vi är många här och jag får stöd, nu laddar jag om till i morgon.
 

Angelica Augustsson fick ett "hjärnsläpp" inne på banan.

   
18.28:
Neeej, Sveriges andra lagryttare Angelica AugustssonMic Mad du Tillard blev just utesluten! Hon hoppade nämligen fel hinder - två liknande räcken stod bredvid varandra och hon tog fel. Väldigt, väldigt trist...
Innan uteslutningen fick Angelica dessutom tre rivningar, Mic Mac var rejält på hugget.
 

En mycket besviken Angelica på benskyddskollen efter ritten. 

  
18.11:
I väntan på Angelica har vår utsända, Eva Oskarsson, lyckats haffa Jens Fredricson på plats i Herning. Så här säger han om sin ritt:
- Jag kunde ha ridit mycket fortare, minst fem sekunder fortare, men då hade jag riskerat för mycket. Det här resultatet kommer nog att räcka till att vara bland de 15 bästa.
- Jag sticket ut lite här, men man måste tro på själv, annars gör man inga resultat. Och jag har en underbar häst…, säger Jens.
Vi håller med!
  

Jens på väg ut från banan.

    
17.51:
Frankrikes Roger Yves Bost på Castle Forbes Myrtille Paulois petade just ner Jens Fredricson till andraplatsen. Fransmannen var nolla på den ursnabba tiden 77,47.
  
17.34:
Först ut för Sverige i den inledande tidshoppningen var Jens Fredricson på fantastiske Lunatic. De rev sista hindret men var klart snabbast hittills. 78,90 och UPP I LEDNING!!!
  
Vi återkommer igen när Angelica (nästa svensk) har ridit.
 

En taggad Jens på framridningen.

   
16.49:
Klassens första ryttare, irländske Shane Sweetnam på Amaretto d'Arco, var just inne på banan. Han nollade och fick tiden 81,08, vi får se hur den står sig. Jens Fredricson på Lunatic är första svensk, han rider som nummer 17. Vi återkommer då!
Onlineresultat
  

  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
 
FÖRHANDSINFORMATION
EM-hoppningarna i Herning inleds med en tidshoppning över 1,50-hinder. Ryttaren som leder efter tidshoppningen får noll fel och resterande får fel motsvarande skillnaden i poäng (sätts utifrån resultatet) mellan ledaren och aktuell ryttare.
 
SVT sänder ett sammandrag av klassen klockan 22.15 (SVT2 och SVT Play), vill du titta direkt är det betalkanalen FEI-TV som gäller. Du kan även följa Hippsons direktrapport!
  
Startlista och onlineresultat


Läst 10962 ggr

Fler inlägg

NOV
30
2015

Kristians och teamets tårar efter Biggles sista startKristian von Krusenstierna gav Biggles en puss efter ritten.
  
Söndag red Kristian von Krusenstierna sin sista start på Biggles 1015 – efter framträdandet i världscupen fick ekipaget stående ovationer av publiken. Vilket rörde hela teamet kring hästen till tårar.

Text: Annelie Lundkvist
Foto: Annelie Lundkvist och Anki Yngve
  
Som den tävlingsmänniska Kristian är blev han besviken över domarsiffrorna, han tyckte att de var värda lite mer. Men samtidigt var detta sekundärt, känslorna till Biggles – att få pussa honom på mulen och krama om hästskötaren Karin och hustrun Linda var det som verkligen betydde något denna dag.
  
Känslosamt direkt efter ritten
När FEI-veterinären hade gjort den obligatoriska bettkontrollen direkt efter start hoppade Kristian av och torkade tårarna. Även hästskötaren Karin blinkade ordentligt i ett försök att hålla gråten inne, men när chefen kom för att ge henne en kram gick det inte längre.
– Det är väldigt skönt att sista starten gick så bra, jag har knappt kunnat prata om att det är hans sista tävling, berättar hon för Hippson när vi promenerar med Biggles.

Kom till stallet nästan samtidigt
Karin utsågs till Årets hästskötare på Ryttargalan i onsdags och har arbetat hos Kristian i drygt fem år, nästan lika länge som Biggles har varit en del av teamet.
– Han kom till stallet 20 dagar efter att jag hade börjat, för alla dessa år sedan. Biggles är den arbetskamrat jag kommer att sakna mest, säger Karin med tårar i ögonen.
Direkt när Biggles hade fått skritta av var det dags att promenera ner till stallet, där det serverades morötter i stora mängder och där många kramar delades ut.
  

Hingsten visade att han fortfarande kan!


Karin tävlingsfilmar ekipaget för sista gången.
  
Planerna är ännu inte klara
Att publiken gav stående ovationer, och överöste ekipaget med applåder, blev för Kristian en perfekt avslutning på en lång karriär tillsammans. När han fick Biggles till sitt stall visste han att Briar-sonen skulle kunna hjälpa honom med hans egen svaghet.
– Jag var dålig på piaff och passage när jag tog över honom från Jan Brink. Biggles har hjälpt mig väldigt mycket i karriären, säger ryttaren.
Kristian berättar att Biggles kommer att bo kvar i stallet på Ågesta ridskola ett tag till, några beslut om vart han ska ta vägen sedan har ännu inte tagits. Kanske flyttar han hem till sin uppfödare och ägare, familjen Lundberg Persson, för att gå i pension. Men Kristian vet samtidigt att Biggles inte är en häst som kommer att trivas med att bara gå i en hage hela dagarna.
– Det kan bli så att han får flytta till en yngre ryttare som han kan hjälpa i de lättare klasserna.
  
Fortfarande fräsch och motiverad
Beslutet om framtiden kommer inte att stressas fram, men en sak är säker. Kristian ville sluta när Biggles fortfarande var på topp.
– Jag har lyckats hålla honom motiverad för den högsta nivån i fem år, nu vill jag sluta medan han fortfarande tycker att det är roligt och är fräsch i kroppen, avslutar han.
  

Puss och kram direkt efter ritten.


Kristian applåderar sin fina häst...


... och de får stående ovationer av publiken.


Tack för allt, fina Biggles!


Läst 53712 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2015

Bildspel: Balans + kommunikation = Lorenzo


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Lorenzos hästshow bygger på ett unikt samspel mellan hästar och människa.
I de natursköna omgivningarna i Camargue i södra Frankrike lever och tränar han med sina hästar. Lorenzo lever mitt ibland dem i ett litet hus omgärdat av en rad boxar med konstant öppna dörrar. Hästarna går ut och in som de vill och Lorenzo är alltid närvarande.
Under tävlingarna i Friends Arena har hästartisten gjort ett antal framträdanden. Upplev ett av dem i bildspelet ovan!
  
Läs mer om Lorenzo på SIHS:s sajt
  
Foto: Anki Yngve


Läst 57786 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
29
2015

Publiken hyllade Filur under prisutdelningen  
I söndagens världscup valde Axel Olin att ta in reservhästen Wittstein 2, för att ersätta avlidne Filur. Ett beslut han tog tillsammans med sitt team och med stöd av de andra kuskarna. Vi träffade honom efter tävlingen.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Vid presskonferensen är Axel tystlåten och ser stundtals ut att bli berörd av stunden. I hans tankar finns fortfarande fredagens händelse, där Filur föll ihop efter målgång.
– Jag valde att köra för att hedra "Fille" och för att visa publiken att man måste gå vidare. Hur jobbigt det än är, säger Axel efter att den internationella presskåren har lämnat rummet.
  
Har fått stort stöd i stallet 
När olyckan var framme i helgen fick han genast stöd på plats av veterinärer, funktionärer, de andra kuskarnas hästskötare och förstås av kuskarna själva. Direkt efter olyckan visste Axels motståndare i världscupen att det handlade om en sak, att komma upp i vagnen igen och att inte låta sorgen ta över.
– Samtliga kuskar kom fram och frågade om jag ville låna någon av deras reservhästar till söndagens tävling, berättar Olin.
Han säger att han inte skulle ha varit kvar på tävlingen utan stödet från sitt team. Under fredagen såg han inte publikens hyllning med lamporna, men han fick den återberättad för sig i efterhand. När det var dags för dagens prisutdelning fick Axel dock se hyllningen med egna ögon.
– Jag fick bita mig i tungan när vi skrittade in på banan och såg alla lampor, säger han om publikens tribut.

   

Publikens hyllning under söndagskvällen.


Läst 77073 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.