EM2013 Kollen - Tisdag: Sverige ligger sjua efter tidshoppningen

EM 2013

Välkommen till Hippsons EM-sajt för Dressyr, Fälttävlan och Hoppning. Här hittar du allt från de tre olika grenarna.


AUG
20
2013

Tisdag: Sverige ligger sjua efter tidshoppningen

Nu är tidshoppningen över - den vanns av britten Ben Maher före Steve Guerdat från Schweiz och Roger Yves Bost från Frankrike.
  
För Sveriges del blev det blandad kompott. Jens Fredricson och Lunatic på sjätte plats och Rolf-Göran Bengtsson och Casall på sjunde är fantastiska resultat. Men Henrik von Eckermann på 46:e-platsen och Angelica Augustssons uteslutning är förstås besvikelser.
  
I lagtävlingen ligger Sverige sjua, men det är mindre än ett nedslag till silverplatsen. Så vi är fortfarande med!
  
Vi återkommer med bilder och intervjuer. 
  
Fullständig resultatlista
Lagresultatet 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
 
DIREKTRAPPORT
20.16:
Rolf-Göran BengtssonCasall Ask var sist ut i det svenska laget. En klockren nolla blev det, och tiden 79,57. Den mannen vet hur man levererar! Sjunde plats ligger han på just nu, precis efter Jens, vilket gör att "Roffe" i allra högst grad är med individuellt! 

    
20.02:
Nu har vår utsända Eva Oskarsson fått tag i Henrik von Eckermann. Så här säger han om sin ritt:
- Jag fick inget flyt, helt enkelt. Bromsen var i hela tiden. Jag kan inte förklara varför, det är så ibland bara. Gotha är en känslig häst, trycker jag på för mycket är inte det heller bra. Man måste vara försiktigt med henne.
Påverkade det som hände Angelica dig?
- Inte alls, jag vet inte ens riktigt vad som hände, mer än att hon var utesluten. Nu får vi hoppas Rolf kan rädda oss.

    
19.45:
Jens ligger nu på sjätte plats, efter att OS-mästaren Steve Guerdat på Nino des Buissonnets gått in på den andra och Kevin Staut på Silvana på den femte.

 

Bara en svensk kvar, Rolf-Göran Bengtsson. Här väntar Casall på husse. 

  
19.27:
Henrik von EckermannGotha fick en rivning på en oxer med vattenmatta, samt ytterligare en på uthoppet ur trekombinationen. Tiden var ganska snabb, men tyvärr gjorde de två nedslagen att resultatet inte blev bättre än 89,36. En 32:a plats just nu.
 

Henrik på väg in på banan. 

  
19.15:
Så här i pausen passar vi på att berätta vad som händer med Angelica Augustssons tävlande här i Herning.
I och med uteslutningen får hon 20 fel MER än den som har flest fel när omräkningen är gjord. Det innebär att hennes chanser individuellt är helt borta. Men i laget hoppar hon igen i morgon, och då kan hennes resultat räknas igen.
Jens har förresten blivit nerpetad till fjärdeplatsen, i och med att portugisiska Luciana Diniz på Winningmood gick in på plats tre.

    
18:58:
Britten Ben Maher på Celia fick till en fantastisk nollrunda på 76,31 sekunder. Därmed gick han upp i ledning och petade ner Jens Fredricson till tredjeplatsen.
 
18.49:
Hippsons utsända har fått tag i Angelica Augustsson, som förstås är grymt besviken efter uteslutningen:

- Jag fick ett konstigt nedslag och efter det tappade jag fokus, säger en mycket ledsen Angelica.
- Plötsligt stod hindren bara där och såg likadana ut. Ja, suck, jag vet inte vad som hände… Sedan blev jag helt förvirrad och ofokuserad när de inte blåste av. Mic Mac kändes fin, egentligen.
Men hon försöker att tänka framåt:
- Vi är många här och jag får stöd, nu laddar jag om till i morgon.
 

Angelica Augustsson fick ett "hjärnsläpp" inne på banan.

   
18.28:
Neeej, Sveriges andra lagryttare Angelica AugustssonMic Mad du Tillard blev just utesluten! Hon hoppade nämligen fel hinder - två liknande räcken stod bredvid varandra och hon tog fel. Väldigt, väldigt trist...
Innan uteslutningen fick Angelica dessutom tre rivningar, Mic Mac var rejält på hugget.
 

En mycket besviken Angelica på benskyddskollen efter ritten. 

  
18.11:
I väntan på Angelica har vår utsända, Eva Oskarsson, lyckats haffa Jens Fredricson på plats i Herning. Så här säger han om sin ritt:
- Jag kunde ha ridit mycket fortare, minst fem sekunder fortare, men då hade jag riskerat för mycket. Det här resultatet kommer nog att räcka till att vara bland de 15 bästa.
- Jag sticket ut lite här, men man måste tro på själv, annars gör man inga resultat. Och jag har en underbar häst…, säger Jens.
Vi håller med!
  

Jens på väg ut från banan.

    
17.51:
Frankrikes Roger Yves Bost på Castle Forbes Myrtille Paulois petade just ner Jens Fredricson till andraplatsen. Fransmannen var nolla på den ursnabba tiden 77,47.
  
17.34:
Först ut för Sverige i den inledande tidshoppningen var Jens Fredricson på fantastiske Lunatic. De rev sista hindret men var klart snabbast hittills. 78,90 och UPP I LEDNING!!!
  
Vi återkommer igen när Angelica (nästa svensk) har ridit.
 

En taggad Jens på framridningen.

   
16.49:
Klassens första ryttare, irländske Shane Sweetnam på Amaretto d'Arco, var just inne på banan. Han nollade och fick tiden 81,08, vi får se hur den står sig. Jens Fredricson på Lunatic är första svensk, han rider som nummer 17. Vi återkommer då!
Onlineresultat
  

  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 
 
FÖRHANDSINFORMATION
EM-hoppningarna i Herning inleds med en tidshoppning över 1,50-hinder. Ryttaren som leder efter tidshoppningen får noll fel och resterande får fel motsvarande skillnaden i poäng (sätts utifrån resultatet) mellan ledaren och aktuell ryttare.
 
SVT sänder ett sammandrag av klassen klockan 22.15 (SVT2 och SVT Play), vill du titta direkt är det betalkanalen FEI-TV som gäller. Du kan även följa Hippsons direktrapport!
  
Startlista och onlineresultat


Läst 10860 ggr

Fler inlägg

AUG
19
2016

OS-program, fredag 19/8: Sista medaljerna delas utAv 35 ryttare i finalen är två svenskar. Nu håller vi alla tummar som finns!
Foto: Tomas Holcbecher

  
Sista dagen på ridsportens OS är här, i dag ska 35 ekipage göra upp om hoppmedaljerna. Och vi har två svenskar att hålla tummarna för.
  
Peder Fredricson och All in har imponerat hela veckan. Inte ett enda hinder har fallit under deras tre ritter. Ett ynka tidsfel är allt det blev sammanlagt i kvalen. Bara Eric Lamaze har lyckats bättre än så, men det är av akademisk betydelse nu.
  
Alla ekipage startar om på noll fel i finalen. Henrik von Eckermann på Yajamila, som kvalificerade sig som 31:a, har alltså lika stor chans på medaljerna som Peder. Enda betydelsen de tidigare resultaten har är att de sätter startordningen. Peder startar därför som tredje ryttare från slutet.
  
Finalen avgörs i två omgångar. De 20 bästa går vidare till sista omgången, dit man tar med sig felen från omgång 1. Hamnar flera ekipage på samma antal fel är det omhoppning som avgör var medaljerna hamnar. Fredag kväll vet vi vem som kan titulera sig regerande olympisk mästare de kommande fyra åren.
  
Svenskarnas startnummer
06. Henrik von Eckermann/Yajamila

33. Peder Fredricson/All In
Fullständig startlista
  
Tv-tider, fredag 19 augusti
11.00–14.55 – Viasat OS Ridsport: Hoppning lagtävling final, repris
14.55–16.40 – TV3 HD: Hoppning individuell final, LIVE
14.55–18.25 – Viasat OS Ridsport & Viaplay: Hoppning individuell final, LIVE
14.55–16.40 – Viasat Sport HD: Hoppning individuell final, LIVE
18.25–19.20 – TV3 HD: Hoppning individuell final, LIVE
18.25–21.30 – Viasat OS Ridsport & Viaplay: Hoppning individuell final, LIVE
18.25–19.20 – Viasat Sport HD: Hoppning individuell final, LIVE
21.30–23.15 – Viasat OS Ridsport: Hoppning individuell final, repris
23.15–11.00 – Viasat OS Ridsport: Hoppning individuell final, repris
  
Appen HorseNews
Ska man välja en dag då det är lite extra bra att hålla koll på ridsportvärlden är det nog i dag. Med appen HorseNews får du reda på vad som händer, när det händer. Appen är gratis och finns för iPhone och Android.

Ladda ner från App Store (iOS)
Ladda ner från Google Play (Android)
(Läs mer om appen här.)


Läst 74059 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
18
2016

OS-program, torsdag 18/8: Vilodag med besiktningI dag är det vilodag för hopphästarna i Rio. Foto: Adobe Stock
  
Som tur är får vi en hel dag till återhämtning efter onsdagens anspänning under OS-lagfinalen. Fredag väntar individuell final med Peder Fredricson och Henrik von Eckermann – då gäller det att vara utvilad!
   
Vid sidan av de svenska ritterna var det mest nervkittlande under gårdagen kampen om bronset, som avgjordes i omhoppning mellan Kanada och Tyskland. Då hade Roger Yves Bost redan avgjort guldkampen till Frankrikes fördel, som tredje ryttare. Tyskland hoppade om bäst och knep bronset medan USA tog hem silvret.
  
Två svenskar hoppar final
Individuellt levererade Peder Fredricson ytterligare en nästintill felfri ritt, med endast ett tidsfel. Han och All in har inte haft ner ett enda hinder hittills i Rio. Peder är självklart klar för fredagens individuella final. Även Henrik von Eckermann kvalificerade sig dit, trots att han hade åtta fel under onsdagen. Malin Baryard Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson är utslagna sedan tidigare.
  
Veterinärerna ska säga sitt
Men fullständig vila blir det inte under torsdagen. Finalhästarna ska besiktigas mellan 21.00 och 21.30, svensk tid. Det kommer vi givetvis att bevaka. För den som vill se ridsport i tv finns det repriser att tillgå, såväl på Viaplay.se som på specialkanalen Viasat OS Ridsport. 
  
Tv-tider, torsdag 18 augusti

11.00–15.00 – Viasat OS Ridsport: Dressyr Grand Prix Kür, repris
15.00–18.30 – Viasat OS Ridsport: Hoppning lagtävling kval, repris
18.30–11.00 – Viasat OS Ridsport: Hoppning lagtävling final, repris
  

Rapporterat från OS, onsdag 17/8:
Peder: "Jag sätter inga begränsningar på mig själv"
En perfekt avslutning av Rolf-Göran Bengtsson
Mardrömsstart: 17 fel för Malin Baryard Johnsson
Citatkavalkad: Christian Olsson – metaforernas mästare
Malin får inte rida individuellt trots sen strykning


Appen HorseNews
Även om det är vilodag på OS vet man aldrig vad som händer i ridsportvärlden i övrigt. Ett bra sätt att hålla koll är att ladda ner succéappen HorseNews. Med den kan du enkelt vara uppdaterad även om du är på språng. Appen är gratis och finns för iPhone och Android.

Ladda ner från App Store (iOS)
Ladda ner från Google Play (Android)
(Läs mer om appen här.)


Läst 33176 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
17
2016

OS-program, onsdag 17/8: Lagmedaljer står på spel!Peder Fredricson har varit otroligt cool hittills och vägrar göra annat än att ta ett hinder i taget, trots att han faktiskt delar ledningen.
Foto: Tomas Holcbecher

  
Tiden går fort när man har roligt brukar man säga, det stämmer verkligen. Nu är det bara två tävlingsdagar kvar på ridsportarenan i Rio – innan vi summerar Sydamerikas första OS.
  
Men det är inte vilka tävlingsdagar som helst, hoppmedaljer ska nämligen fördelas. Onsdag står lagmedaljerna på spel och Sverige är med bland de åtta nationer som gör upp.
  
Nationshoppningen
USA, Holland, Tyskland och hemmanationen Brasilien är alla helt felfria inför onsdagens lagfinal. Dock kan vi tillägga att USA och Holland kommer till start med tre ryttare – Det är med andra ord bäddat för Elisabeth Madden och Cortes 'C', som skadade sig under tisdagens hoppning. Och Holland låter Jur Vrielings Zirocco Blue vila efter att han stannat ut sig i de båda klasserna. Detta blir en riktig rysare. Närmast bakom, med ett snöpligt fel som kan visa sig betyda väldigt mycket, jagar Frankrike. Sverige ligger delad sjua med sina åtta fel.
Det är förvisso bara två rivningar upp till ledarna, men ska vi vara ärliga kommer det att krävas att allt går Sveriges väg för att guldet ska vara inom räckhåll. Men med tre felfria ritter lever i alla fall medaljhoppet. 
Lagställningen inför onsdagen
  
Den individuella tävlingen
Peder Fredricson och All in har varit helt felfria hittills, de delar därför förstaplatsen med tio andra ekipage inför onsdagens klass. Även Henrik von Eckermann är med sina fyra fel fortfarande med i kampen, men Malin Baryard Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson tillhör tyvärr inte de 45 ryttare som får tävla vidare. Givetvis rider de för laget, men deras individuella tävling är över.
Efter onsdagens klass gäller det att tillhöra det 35 bästa för att få tävla vidare på fredag, när de individuella medaljerna ska delas ut.
Individuell ställning inför onsdagen
  
Svenskarnas startnummer
19. Malin Baryard Johnsson/Cue Channa
27. Peder Fredricson/All in
35. Henrik von Eckermann/Yajamila
43. Rolf-Göran Bengtsson/Unita
Fullständig startlista

Så går lagfinalen till
Bedömningen är densamma som under tisdagen, men givetvis är det en ny bana som sätts upp. Omgången rids alltså inte mot klockan. I lagtävlingen adderas felen för de tre bästa ekipagen i laget. Banan innehåller 12 till 13 hinder inklusive ett dubbelhinder och en trekombination, alternativt tre tvåkombinationer. Två hinder är rättuppstående 1,60-hinder och det kommer att finnas en vattengrav på mellan 4,30 och 4,50 meter. Tempot är satt till 375 meter per minut.
Läs mer om OS-reglerna hos SvRF

Tv-tider, onsdag 17 augusti
11.00–14.55 – Viasat OS Ridsport: Hoppning lagtävling kval, repris
14.55–19.30 – Viasat OS Ridsport & Viaplay: Hoppning lagtävling final, LIVE
16.05–17.50 – TV10: Hoppning lagtävling final, LIVE
19.30–11.00 – Viasat OS Ridsport: Hoppning lagtävling final, repris
  


Rapportering från OS, tisdagen den 16/8:
Ytterligare två ryttare diskade
Sylve: "Det är inte över förrän sista hindret är hoppat"
Peder om framgångarna: "Jag tar en runda i taget"
Fyra fel för Malin och Cue Channa
Ett retligt nedslag för Henrik och Yajamila
Jur Vrieling fick starta trots att man fann blod på hästen


Succéappen – HorseNews
Med stor sannolikhet har du redan laddat ner vår nya app – HorseNews. Du vet den där appen där vi samlar ridsportnyheter på ett enkelt och smidigt sätt. Men om du inte har gjort det är det hög tid att göra det nu. HorseNews är helt gratis och finns till både iOS (iPhone och iPad) och till Android (Samsung, LG, Sony etc).
Ladda ner från App Store (iOS)
Ladda ner från Google Play (Android)
(Läs mer om appen här.)


Läst 64328 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.