FHS-Kollen 2013 - Angelica: ”Mic Mac är en svår häst”

Falsterbo Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUL
12
2013

Angelica: ”Mic Mac är en svår häst”


  
Angelica Augustsson är på plats i Falsterbo. Mic Mac har dock stannat hemma i Tyskland, efter de stora framgångarna den senaste tiden.
– Vi är på gång igen men man måste ta det varsamt med henne, säger Angelica om sitt känsliga sto.
  
För lite mer än ett år sedan visade Mic Mac du Tillard sitt misstycke tydligt, på en nationshoppning i Rom vägrade hon att gå från utgången och Angelica fick utgå. Det visade sig senare att Mic Mac hade fått en skada i en bakkota.
– Sedan har hon varit istadig vid ett annat tillfälle, men annars är det inte så att hon alltid är det. Hon är en svår häst, men jag har haft henne sedan hon var sex år och detta har bara hänt två gånger, säger Angelica.
Tricket för att få Mic Mac att ”vilja” är att ta det försiktigt, och att bygga upp självförtroendet successivt.
– Vi har fokuserat på att rida mindre klasser och har arbetat oss uppåt sakta. Det gäller att få henne med sig och att hon verkligen vill hoppa. Jag rider mycket dressyrarbete och hoppar mindre klasser med henne, säger Angelica.
  
Hoppas på EM med Livello
Den senaste tiden har Mic Mac visat att hon är tillbaka med besked, detta med flera vinster på 1,50- till 1,60-nivå.
– Det är roligt så klart att hon är tillbaka. Planen är att hon eventuellt ska gå i nationshoppningen i Arezzo och sedan kanske Barcelona. Men det är inte henne jag matchar till EM.
Det är i stället den gigantiska skimmeln Livello, som hon nu också rider här i Falsterbo.
– Mic Mac har inte gjort tillräckligt efter sin comeback för att jag ska hinna matcha henne till EM. Jag satsar på att komma med på Livello. Han har gått ett EM tidigare med en annan ryttare, då var han fyra. Det är en riktigt bra häst, men Mic Mac och Livello är väldigt olika, säger Angelica.
Livello är exempelvis väldigt stor.
– Då gäller det att rida ihop honom så att han inte blir lång och flack, säger Angelica.
Hon blickar också framåt mot nästa OS, i Rio 2016. Angelica har ett flertal hästar som är på uppgång och som kan vara aktuella för att gå där.
– Mic Mac kan absolut vara aktuell, säger hon. 
  
Text & foto: Ida Röök


Läst 5497 ggr

Fler inlägg

JUL
10
2011

Vi älskar dig, Angelica!Visst, Angelica Augustsson och Mic Mac Du Tillard blev "bara" tvåa i Falsterbo Grand Prix. Men för publiken var det så nära en seger hon bara hade kunnat komma. Angelica var näst sist ut och red för allt vad tyglarna höll, hon var nolla på ledartiden 44,72 sekunder. Vi var nog många som redan hade hämtat hem segern i tanken när fransmannen Patrice Delaveau, som sista ryttare, nollade på en ännu snabbare tid.
 
Historisk fransman
Genom segern i dag på blott nioåriga Orient Express är Patrice Delaveau historisk, han är den första ryttaren någonsin som vunnit både derbyt och Falsterbo Grand Prix under samma år. Och förutom en snygg klocka får ha med sig motsvarande 607 000 kronor hem (plus segersumman från derbyt). Det kan man ju leva med...
- Den här helgen har varit helt fantastisk för mig. I går kväll hade jag inte ens kvalat in till Grand Prixen, men så kom det några strykningar och jag fick rida. Nästa år planerar jag att komma tillbaka och försöka vinna derbyt, Grand Prix-klassen OCH Nations Cup, skrattar segraren. 
Han berättar att han inte behövde ha någon speciell plan inför omhoppningen.
- Jag tittade på Angelica och insåg att jag måste rida precis som hon, fast snabbare.
 
Bästa rundan någonsin
När Angelica Augustsson träffar pressen efter prisutdelningen ska hon strax sätta sig i den stora sexhästars lastbilen och köra hem till Tyskland. Hästarna måste ju med, annars hade hon haft råd med en flygbiljett i dag - andraplatsen gav (hästägaren) motsvarande 380 000 kronor.
- Jag är väldigt glad för min andraplats. Mic Mac hoppade fantastiskt, grundomgången var nog den bästa runda jag gjort med henne någonsin, berättar hon.
I omhoppningen menar Angelica att hon blev lite "blyg" i svängarna eftersom underlaget inte var helt optimalt. 
- Jag vågade egentligen bara låta henne löpa på för fullt till sista hindret. 
Men Angelica har svårt att tro att hon hade kunnat rida så mycket fortare, ens om hon hade startat sist i omhoppningen och hade kunnat titta på Delaveau. Hon är nöjd med sin ritt, med sin andraplats och med sin nya Longines-klocka.
- Jag har faktiskt vunnit väldigt många klockor … det är något med mig och klockor! 
Hon får behålla armbandsuren själv men har gett bort några av dem, bland annat en till sin hästskötare. På den egna armen sitter den klocka hon hade på sig när hon vann världscupen i Göteborg.
- Den har jag inte tagit av mig sedan dess. Det är min turklocka. 
Och Mic Mac måste vara hennes turhäst.
- Hon är het och lite svår, men jag älskar att rida henne. Jag kan rida henne hur länge som helst där hemma, berättar Angelica.
 
Besviken "Roffe"
En som inte var lika nöjd efter omhoppningen var Rolf-Göran Bengtsson. Grundomgången på Quintero La Silla var lysande, men i omhoppningen halkade hästen lite inför en stor oxer och låg helt fel mot hindret.
- Jag var passiv själv och väntade bara på vad han skulle göra, om han skulle gå av stort eller lägga in ett kort galoppsprång. Och han gjorde det senare, säger Rolf-Göran om den grova rivningen som förpassade honom till sjundeplatsen.
Å andra sidan menar "Roffe" att han med Quintero inte hade haft någon segerchans. Hästen är helt enkelt inte snabb nog i jämförelse med exempelvis Orient Express och Mic Mac.
 
Resultatlista, Falsterbo Grand Prix

Hippsons bildspel från Falsterbo Grand Prix
  


Läst 103876 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2011

Tysk seger i ”lilla” küren


World Dressage Masters-küren i går var höjdpunkten på dressyrtävlingarna här i Falsterbo. Men under söndagseftermiddagen reds det även en trestjärnig kür. Den här gången fick Patrik Kittel och Toy Story nöja sig med andraplatsen, vann gjorde tyska Sabine Becker Lamarc WRT. Trea blev Per Sandgaard Lomumba Havdal, som fick till en riktigt fin runda.
 

Ulla Håkanson på Richelle 2 var femma i klassen. Man kan inte bli annat än glad över att hon fortfarande, 73 år ung, kan hävda sig på så hög nivå!
 
Hela resultatlistan


Läst 102928 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2011

Nu startar Grand Prix

Storfavoriten Roffe stegar upp banan.

Läst 102235 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarFHSs senaste
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar
Hitta självförtroendet i hoppningen efter en olycka
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.