FHS-Kollen 2013 - Lördag: Fransman vann derbyt med enda nollan

Falsterbo Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUL
13
2013

Lördag: Fransman vann derbyt med enda nollan

  
Fransmannen Jéröme Hurel och Warrior vann, som enda felfria ekipage, prestigefulla Falsterbo Derby. Det blev en spännande derby-hoppning där felen kom för ryttare efter ryttare, fram till tredje sista ekipaget. Jerome Hurel och Warrior red in och satte den enda prickfria rundan.
  
- Jag är jättenöjd, jag har inte haft min häst så länge och känner den inte så väl, det här var bara tredje derbyt som den startar. Målet var att rida försiktigt men att nolla så klart, och att jag skulle prova mig fram, berättar Jerome Hurel.
   

  
Fransmannen har visat framfötterna den senaste tiden, fort kan han rida.
- Det är kul med derby men det är ingen specialitet för mig. Har man en häst som kan så vill man dock gärna rida derbyn, och det kan Warrior. Jag gillar honom så mycket eftersom man kan göra allt med honom - rida Grand Prix, speed, derby och han hjälper mig så mycket, säger Jéröme.
  
Sju ekipage fick till fina rundor och var nära nollan, men den glesa bruna kombinationen i banans slut gav hela tiden utslag. Även för Peder Fredricson och Jens Fredricson föll de bruna bommarna, och därmed blev våra bästa svenska ryttare sjunde- respektive åttondeplacerade. Peder startade sin fina H&M Sibon, som verkligen visade hoppglädje med öronen spetsade runt banan, och det var en besviken Peder som red ut.

  
Båda bröderna Fredricson var farligt nära nollrundan och när Jens red in som sista ryttare var spänningen och publikstödet enormt. Den ödesdigra bruna bommen gick dock sönder när Jur Vrielings häst tagit ner den ordentligt.
- Det var faktiskt bara bra för mig att det hände, jag kunde gå in och visa hästen svårigheterna, gå ut igen och ta ett språng och sedan gå in och hoppa. Jag tog hinder för hinder, säger Jens Fredricson som red hingsten Avon 1177.

Som sig bör bjöds det på riktigt bra derby-hoppning här i Falsterbo, det var många bra hästar och en utmanande bana. Philip Weisshaupts rutinerade Coupe De Coeur 2 kastade in handduken, att hoppa ut över staketet var konstigt och när han kom upp på banken vände han fortare än ögat. ”Aldrig i livet”, sa han tydligt och det gav publiken ett skratt, det var till och med så att Philip själv drog på mungipan när han red ut från banan.

  


Publikjubel blev det trots att det inte blev blågul seger. Jerome tackade publiken för stödet.
   


Peder Fredricson på sin fina Sibon.
   


Jens Fredricson hann visa Avon runt på banan medan man lagade ett hinder.

  

Här ser du fullständigt resultat.

  
Text & foto: Cecilia Konvalina


Läst 7930 ggr

Fler inlägg

SEP
08
2014

Bildspel: Au revoir, Normandie!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det har varit två helt otroliga veckor i och runt Caen – med utmärkt sport, stor dramatik, besvikelse, glädje och till och med sorg. Vi avslutar vår VM-bevakning med en sammanfattande tillbakablick. Minns mästerskapet med oss – och tack alla läsare för ert stora engagemang!


Läst 87607 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
07
2014

Bildspel: Casall blev en vinnare – med "fel" ryttare


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Visst, det var inte Sveriges dag i Final Four-finalen i Caen, Rolf-Göran Bengtsson hamnade utanför podiet som fyra. Men hans häst Casall blev i alla fall en vinnare – med Jeroen Dubbeldam i sadeln. Här frossar vi i finalen, genom ett bildspel signerat Tomas Holcbecher.

Här kan du läsa Hippsons intervju med Rolf-Göran Bengtsson.
Här hittar du vår direktrapport från finalen, med bilder och massor av tv-klipp.


Läst 96068 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
07
2014

RGB: ”Nedslag med sin egen häst får inte hända”


Rolf-Göran Bengtssons axlar hängde ner, han var tydligt besviken över att ha gått ur VM-finalen som fyra.
– Det är väldigt olyckligt att få ett ner med sin egen häst. När de andra red noll där var jag plötsligt ordentligt distanserad, innan det ens hade börjat, säger han.

Det var inte Rolf-Göran Bengtssons dag i Caen. Finalen började med ett ned på C-hindret i kombinationen med Casall.
– Jag trodde att han skulle komma ur den bra. Det var sjutton också att det skulle behöva hända, säger han, när han lågmält möter pressen direkt efteråt.
Inne på arenan pågår prisutdelningen med topp tre, Rolf-Göran är den som ”blev över den här gången”.
– Jag hade så klart förväntat mig något annat av det här. Jag skulle helst inte stå här och prata med er nu, säger han. 

Känsligare än han trodde
Rolf-Göran inledde hästbytet med att rida Jerone Dubbeldams unge Zenith.
– Den var betydligt känsligare än jag trodde. Jerone och hästen känner varandra utan och innan. Efter det första nedslaget drog jag ner tempot betydligt, det kostade två tidsfel vilket jag inte hade råd med. Det hade kanske varit en fördel att ha haft den hästen senare.
Även med Patrice Delaveaus Orient Express blev det nedslag för Rolf-Göran.
– Där valde vi att gå framåt på sex galoppsprång till den sista oxern, det hade även Jerone gjort med den innan. Kanske hade den inte riktigt orken kvar att klara det igen.
Casall blev hästen som säkrade guldet åt holländaren, något som Rolf-Göran är glad över.
– Det var rolig att Casall var den som fick ”vinna”. Han har kommit igenom det här mästerskapet mycket bra, det var ingen som hade problem att rida runt honom därinne. Han hade krafter kvar och det visar verkligen på kvalitet i hästen, säger Rolf-Göran.
Nu åker han hem till Tyskland där lilla Pamina och sambon Evi väntar.
– Jag har ju lite att komma hem till i alla fall, jag får tänka lite så, säger Rolf-Göran och får fram ett litet leende.
 
Rolf kommer tillbaka
Förbundskapten Sylve Söderstrand är också nedslagen.
– Det blev en jättetrist avslutning. Men vi vet att det är svårt att ta medalj om man inleder med att riva med sin egen häst, konstaterar han.
Rolf-Göran kommer tillbaka, det är Sylve säker på.
– Han har flera fina unghästar i stallet som han har väntat med att börja rida, för att få VM överstökat. Och Casall lär ju tävla mer, vi har ett EM nästa år, säger Sylve.

Text & foto: Ida Röök

Direktrapport med resultat och klipp på samtliga rundor
   

Tyvärr fick Rolf-Göran en dålig start, genom rivningen med Casall.
   

Vad tänkte han när han stod där vid staketet?
 

Finalen är hektisk, med många upp- och avsittningar.

Casalls groom Celia fick se sin häst ridas av andra än Rolf-Göran. 

Beezie Maddens Cortes väntar på att Rolf-Göran ska sitta upp.

Jeroen Dubbeldam sitter upp på Casall medan Rolf-Göran funderar på sista rundan.

Casall fick "vinna" när Jeroen säkrade guldet på hingsten.

Jeroen var nolla finalen igenom, då blir man glad!

Zenith visade sig vara känsligare än Rolf-Göran trott.

Även Beezie Madden lotsade runt Casall väldigt fint.


Sylve är förstås besviken över att det inte blev medalj, men menar att "Roffe" kommer igen.


Läst 98575 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.