FHS-Kollen 2013 - Lördag: Fransman vann derbyt med enda nollan

Falsterbo Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUL
13

Lördag: Fransman vann derbyt med enda nollan

  
Fransmannen Jéröme Hurel och Warrior vann, som enda felfria ekipage, prestigefulla Falsterbo Derby. Det blev en spännande derby-hoppning där felen kom för ryttare efter ryttare, fram till tredje sista ekipaget. Jerome Hurel och Warrior red in och satte den enda prickfria rundan.
  
- Jag är jättenöjd, jag har inte haft min häst så länge och känner den inte så väl, det här var bara tredje derbyt som den startar. Målet var att rida försiktigt men att nolla så klart, och att jag skulle prova mig fram, berättar Jerome Hurel.
   

  
Fransmannen har visat framfötterna den senaste tiden, fort kan han rida.
- Det är kul med derby men det är ingen specialitet för mig. Har man en häst som kan så vill man dock gärna rida derbyn, och det kan Warrior. Jag gillar honom så mycket eftersom man kan göra allt med honom - rida Grand Prix, speed, derby och han hjälper mig så mycket, säger Jéröme.
  
Sju ekipage fick till fina rundor och var nära nollan, men den glesa bruna kombinationen i banans slut gav hela tiden utslag. Även för Peder Fredricson och Jens Fredricson föll de bruna bommarna, och därmed blev våra bästa svenska ryttare sjunde- respektive åttondeplacerade. Peder startade sin fina H&M Sibon, som verkligen visade hoppglädje med öronen spetsade runt banan, och det var en besviken Peder som red ut.

  
Båda bröderna Fredricson var farligt nära nollrundan och när Jens red in som sista ryttare var spänningen och publikstödet enormt. Den ödesdigra bruna bommen gick dock sönder när Jur Vrielings häst tagit ner den ordentligt.
- Det var faktiskt bara bra för mig att det hände, jag kunde gå in och visa hästen svårigheterna, gå ut igen och ta ett språng och sedan gå in och hoppa. Jag tog hinder för hinder, säger Jens Fredricson som red hingsten Avon 1177.

Som sig bör bjöds det på riktigt bra derby-hoppning här i Falsterbo, det var många bra hästar och en utmanande bana. Philip Weisshaupts rutinerade Coupe De Coeur 2 kastade in handduken, att hoppa ut över staketet var konstigt och när han kom upp på banken vände han fortare än ögat. ”Aldrig i livet”, sa han tydligt och det gav publiken ett skratt, det var till och med så att Philip själv drog på mungipan när han red ut från banan.

  


Publikjubel blev det trots att det inte blev blågul seger. Jerome tackade publiken för stödet.
   


Peder Fredricson på sin fina Sibon.
   


Jens Fredricson hann visa Avon runt på banan medan man lagade ett hinder.

  

Här ser du fullständigt resultat.

  
Text & foto: Cecilia Konvalina


Läst 6419 ggr


Fler inlägg

FEB
26

Webb-TV: Segerintervju med Marco Kutscher
Kort sammanfattning av FEI-TV från omhoppningen, samt en segerintervju med Marco Kutscher.

Se det på Hippson-TV


Läst 86105 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26

Marco Kutscher vann världscuphoppningenMarco Kutscher med sin nya lyxklocka.
  
Efter en omhoppning med endast fem ekipage vann tyske Marco Kutscher Rolex FEI World Cup, världscuphoppningen under Göteborg Horse Show. Tvåa kom Belgiens Ludo Philippaerts och trea Frankrikes Kevin Staut.
 

Man brukar fördomsfullt säga att tyska ryttare är lite tråkiga, men det stämmer verkligen inte på Marco - han bjuder på sig själv!
  
På prisutdelningen skämtade Marco om att han hade laddat inför världscupen med hoppning på fjording (ett shownummer, reds anm.) tidigare på dagen.
- Men jag red nog ännu lite fortare på Satisfaction nu i omhoppningen än vad jag gjorde på fjordingen...
 
Han berättar också att det här var hans första världscupomgång på den här hästen. Planen var att försöka få Satisfaction inkvalad, så att han kan rida hästen i exempelvis första rundan i världscupfinalen. Men att den skulle kunna vinna i dag trodde han absolut inte.
- Det var den klart största banan han gått och han slogs verkligen för mig. Jag kan fortfarande inte fatta det!
 

Angelica pustar ut efter sin fartfyllda ritt...
 
Bästa svensk i klassen var Angelica Augustsson på Mic Mac. Hon var snabbaste fyrfelaren i grundomgången och slutade därmed sexa.
- Jag ville verkligen vara nolla i dag, framför allt när jag såg att inga andra svenskar hade nollat. Först var jag inte alls nöjd. Men efter en stund kom jag på att om jag för ett år sedan hade fått veta att jag skulle bli sexa i en världscupklass - då hade jag inte trott det. Mic Mac gjorde verkligen sitt bästa, jag är väldigt glad för henne - och är nöjd med sjätteplatsen, säger hon.
 

Malin Baryard red "Räven" och är nu klar för världscupfinal.
  
Malin Baryard Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson hade båda fyra fel i grundomgången och slutade nia respektive tolva i klassen. Snöpligt nog halkade "Roffe" därmed ner till total-tvåa i den västeuropeiska ligan, som han har lett fram till i dag.
- Det känns lite snöpligt, det hade varit kul att vinna ligan. Men det betyder ju egentligen inget för finalen, säger han. 
Klar för världscupfinalen är även Malin Baryard Johnsson, i och med sin placering i dag.
 

Rolf-Göran Bengtsson på Casall.
   

Marcos häst är verkligen en fighter.
  
Liksom Henrik von Eckermann rider Marco Kutscher för Stall Beerbaum. Ludger är väldigt engagerad i sina ryttare, han for omkring och gav instruktioner inför omhoppningen.
- Så där gör han alltid, han slåss verkligen för oss. Men ibland förstår inte riktigt vi ryttare vad han säger, förklarar Marco med ett leende. 

 
Svenskarna resultat
Fullständigt resultat


Läst 88613 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
26

Ingen svensk till omhoppning
Det ville sig inte riktigt för svenskarna i årets Göteborg Horse Show. Ingen av dem tog sig till omhoppning. Av 39 starter är det endast fem som gör upp i omhoppningen. Snabbast av de felfria i grundomgången var Philipp Weishaupt från Tyskland.

Bästa svensk blev fjolårsvinnaren Angelica Augustsson med fyra fel på sjätte plats. 

Övriga svenska placeringar:
- Malin Baryard-Johnson, nia
- Rolf-Göran Bengtsson, tolva
- Lisen Fredricson, 20:e
- Henrik von Eckermann, 25:a
- Erika Lickhammer, 28:a
- Douglas Lindelöw, 33:a

Fullständigt resultat efter grundomgången


Läst 87261 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarFHSs senaste