FHS-Kollen 2013 - Fredag: Flashback, busrivning och lös sko

Falsterbo Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUL
12
2013

Fredag: Flashback, busrivning och lös sko

En delad tredjeplats är inte helt fel i den tuffa konkurrensen. 


Tyskarna blev inte helt oväntat totalt överlägsna i Nationshoppningen, med bara fyra fel  totalt, varav två ryttare med dubbelnollor, var de oslagbara. Men de svenska ryttarna var mer än nöjda ändå. Gladast var nog Emma Emanuelsson, som ju klarade debuten i de här sammanhangen med bravur – och förmodligen tog sig ett steg närmare en start i EM i Herning.

 

– Vi visste allihop att tyskarna skulle bli extremt svåra att slå. Med de herrarna i laget hade vi inte mycket att sätta emot, säger Jens Fredricson efter presskonferensen.

 

Han och de andra svenskarna i laget, Emma Emanuelsson, Malin Baryard Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson är nöjda med sina insatser – och den delade tredjeplatsen. Ja, kanske inte den regerande EM-mästaren, i och för sig.

– Äsch, jag kan säga att min häst var dubbelnolla. Felet vi fick var bara mitt. I första rundan red jag på sex galoppsprång ner till Mercedes-räcket, då var det väldigt trångt. Därför ändrade jag min plan och red i stället på fem. Helt fel beslut, säger Rolf-Göran Bengtsson bittert om rivningen.

Under den första rundan hörde han att det lät konstigt från Casalls vänstra framhov.

– Jag funderade på hur illa det var och om skon skulle flyga av, men det är ju inte så mycket att göra utan bara att köra på.

Efter rundan stod det dock klart att två sömmar lossnat från skon, så inför den andra rundan var det bara att tillkalla hovslagare för att slå i sömmarna igen.

 

Jens fick en flashback

Malin Baryard Johnsson är nöjd med unge Baltimore, som fick fem fel i första rundan och åtta i den andra.

– Han blev lite chockad över hur högt det var och gjorde det verkligen med alla sina krafter. Men på den sista linjen i andra rundan tog bensinen slut. Han behöver den här typen av rundor för rutinen och för att bygga upp styrkan.

Jens Fredricson tänkte ”nu jävlar”, efter första rundan, som han ju nollade.

– Jag fick en flashback från förra året. Det var en härlig känsla, men så kom felet i andra rundan, jag red honom för lång upp till den sista långsidan . Och ja, det är små marginaler helt enkelt, säger han.

Emma Emanuelsson debuterade i den här typen av sammanhang, och man kan nog säga att hennes deltagande var ett test från förbundskapten Sylve Söderstrands sida – hon är ju tilltänkt till att vara med i EM-laget.

– Jag är supernöjd. Att rida på hemmaplan tillsammans med så rutinerade ryttare i ett lag i en så här stor klass är något av det största jag har gjort, säger hon om sina rundor som resulterade i varsitt nedslag.

 

Busig Titan rev

Emma fick Titan som femåring, nu är han tio och hon har själv tagit upp honom på den här nivån.

– Han är nästintill felfri, positiv och vill alltid göra sitt bästa. Men så är han lite busig också och bockar gärna en del på banan. Felet jag fick på sista hindret i sista rundan var ett ”bus-fel”. Han sparkade bakut i språnget när publiken tjoade. Men jag är så nöjd och så glad, säger hon.

 

Sylve Söderstrand har nu en hel del att fundera på inför uttagningen av EM-laget. Under nästa vecka ska fem ryttare anmälas, men fram till två timmar innan veterinärbesiktningen på EM kan man byta ekipage. Så anmälan är inte lika bindande som under OS.

 

Tankar inför EM

Redan i går presenterade Sylve den ”långa” listan med de sju ryttare som kan vara aktuella.

Där finns Rolf-Göran Bengtsson, Malin Baryard Johnsson, Emma Emanuelsson, Jens Fredricson, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Angelica Augustsson. Med Malin finns det dock ett frågetecken, detta eftersom Tornesch fortfarande inte är tillbaka i full form efter att ha varit i Holland och betäckt under våren.

– Jag har inte fått den rätta känslan när jag ridit honom. Men vi trimmar på så får vi se. Han kommer inte att starta några klasser under helgen.

 

Nu väntar ett par dagar med möten, planering och diskussioner.

– Vi ska prata med alla ryttare, försöka få ihop en bra plan och se hur vi kan få till det inför EM med ett upplägg som passar alla. Som det är nu har vi en mycket bra och öppen diskussion. Det är ingen ryttare som har inställningen att ”jag ska till EM till varje pris”, utan alla vill att vi ska ha ett så bra lag som möjligt, säger Sylve.

 

 

Här ser du fullständigt resultat från klassen.

Här kan du läsa Hippsons direktrapport från klassen.

Marcus Ehning och Plot Blue – en av få dubbelnollor i klassen.

Malin Baryard Johnsson och Baltimore 1178 gjorde riktigt bra ifrån sig.

Jens Fredricson och Lunatic nollade första rundan.

Emma Emanuelsson och Titan gav de svar Sylve Söderstrand sökte efter inför EM-uttagningen.

"Min häst var dubbelnolla. Felet var bara mitt", säger Rolf-Göran bittert.

Sylve Söderstrand gratulerar Marcus Ehning till segern.

Tyskarna var helt överlägsna. Philipp Weishaupt behövde inte ens rida, när kollegerna sammanlagt bara red ihop fyra fel, här ses han med resten av vinnargänget Marcus Ehning, Rolf Moormann och Carsten-Otto Nagel.

En ryttarlegend på ärevarv – Marcus Ehning.

 

Nöjda svenska ryttare på presskonferens.

Text och bild: Ida Röök


Läst 8960 ggr

Fler inlägg

DEC
02
2012

SIHS slut för denna gång


 

Hej,

 

Tack för att ni följde med mig bakom kulisserna på min första bevakning av en stor tävling i Sverige. Att få bevaka den på "hemmaplan" här i Stockholm har varit riktigt roligt!

Jag har fått träffa personer från Svenska Ridsportsförbundet som själva kommit fram och tackat mig för att jag ibland är lite jobbig och sätter press på dem.

Jag har fått träffa våra duktiga ryttares ännu duktigare (och otroligt trevliga) hästskötare och har blivit väl omhändertagen av alla ryttare, tränare och förbundskapten på framridningarna och i stallarna.

Så tack alla ni för att ni gjorde denna helg enkel, rolig och inspirerande för mig.

 

Fortsätt att följa mig från och med imorgon i Sportkollen, där vi tillsammans fortsätter att följa våra duktiga ryttare. Jag har en sak från helgen som jag inte har hunnit skriva ihop ännu, då jag följde banbyggare Peter Lundström och fick sitta med honom i domarbåset under en av hoppklasserna.

 

Det var riktigt roligt!

 

Nu väljer jag att fira in första advent med julpyntning och glögg, hoppas ni får en fortsatt härlig kväll!

 

 

Ps. Lite rolig fakta från min helg i Globen:

 

Antal druckna Loka efter att ha sprungit upp och ner till trappan vid pressrummet: 7

Antal ätna kanelbullar: 3

Antal ätna mackor: 2

Antal koppar kaffe: 0

Antal koppar te: 1

Antal koppar glögg: 1

Antal gånger jag sprungit vilse i gångarna inne i arenan: 11

Antal sparkar jag undvikit av pigga hästar i gången mellan arenan och Hovet: 3

Antal gånger jag bett stallkontoret om att få en penna då jag tappat bort min: 2

Antal gånger jag fått skratta ihop med härliga ryttare, skötare och medhjälpare: Går inte att räkna!

Antal gånger jag känt att trapporna upp till pressrummet är på tok för långa: Varje gång!

Antal bilder jag tagit med kameran: 3192

 

Vänliga hälsningar,
Annelie

 


Läst 67139 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
02
2012

Bildspel från mässan!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 

Jag tog mig en sväng in på mässan för att titta på utbudet - och som vanligt kan man köpa allt från strumpor till hästlastbilar.

Besökarna trängdes i de smala gångarna och utställarna är inte jättenöjda med att behöva vara ute i tälten vid Söderstadion.

En utställare som är väldigt besviken är Back on Tracks försäljningschef Mathias Blomqvist.

- Vi har betalat för Globen, men fått Kiviks Marknad.

Varje morgon brukar gästerna komma in på mässan direkt när den öppnar, men inte i år. Spontanshoppingen verkar har försvunnit nu när det är längre att gå från arenan.

När det väl är längre pauser kommer alla samtidigt och det blir kaos.

 

Mattias och hans kollegor på Back on Track anade att det inte skulle bli så bra när de måste befinna sig ute vid Söderstadion, därför har de minskat ner sin monterstorlek och personalstyrka för helgen.

De kommer att återvända nästa år, men då under helt andra förutsättningar, berättar Mathias.

Han tycker synd om utställarna och besökarna i år och frågar sig själv om någon tycker att detta blev bra?

 

Jag fortsätter att fråga runt bland utställarna om de tycker att det har varit en bra helg?

Ingen mer än Mathias vill gå ut med namn, men det dåliga betyget är detsamma.

Några mindre utställarna kommer inte att återvända nästa år och alla jag pratar med kommer att tänka efter en extra gång inför nästa år.

Förhoppningsvis kanske Globen kan använda Annexet som vanligt 2013? I år spelas ju X-faktor in på plats, därför är mässan hänvisad till Söderstadion.


Läst 70321 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
02
2012

På framhoppningen till GP-klassen


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 

Jag kliver in på banan med siktet inställt på förbundskapten Sylve Söderstrand, han går banan och antecknar på en startlista - jag vill veta varför!

- Jag finns på plats som ett extra stöd åt ryttarna, och går alltid banan och noterar avstånden mellan hindren, förklarar Sylve.

Vi tittar på den byggda banan tillsammans och jag frågar vad han tycker om den?

- Banan är lång och tuff, något av det största jag har sett att de har byggt i Globen under alla år. Men å andra sidan har ryttarna mycket att rida om idag, säger han och ler.

Jag tar rygg på Sylve som vill säkerhetsställa att våra svenska ryttare är medvetna om att det är en winning round?

Några har noterat detta, några inte.

Jur Vrieling är först ut på banan och får med sig ett tidsfel, han tror att hans insats för idag är klar så hästen får gå hem till stallet igen, knopparna tas ur och Jur återvänder till framhoppningen i gympaskor.

Sylve tittar på varje ryttare och ger feedback när de kommer ut. Mest imponerad är han över Emma Emanuelsson idag.

- Emma red mycket, mycket bra idag, berömer han flera gånger.

Vad hände med Henrik von Eckermanns häst, undrar Sylve?

- Hon blev osäker och väjde av, blir den enkla förklaringen från Henrik.

 

Fyra ryttare ska till omhoppning, det blev tre felfria och Jur på ett tidsfel.

Som jag skrev innan trodde han att hästen var färdig för idag så när sista ryttaren är inne - Scott Brash - ser vi en snabbfotad Jur springa i full fart ner mot uppstallningen.

Några minuter senare är han tillbaka på VDL Babalu, som har en lite mer permanentad man än vanligt. 

 

Efter prisutdelningen frågar jag Jurs hästskötare vad som hände.

- Jur trodde att det inte blev någon omhoppning, så jag var nere i stallet när han kom springande. Vi måste ha slagit något typ av rekord på att ta sig hit, skrattar han.

Och det måste jag hålla med om - snabba var de. Trots att han inte kunde banan och hämtade sin häst i stallet så tycker jag att resultatet 5 fel var riktigt bra!

 

Daniel Zetterman blev femma i denna plats efter 4 fel i grundomgången.

- Idag valde jag att lita på Glory och inte överjobba som jag gjort i de andra klasserna, han kan själv och det bevisade han idag, säger en nöjd Daniel.

 

Missa inte bildspelet från framhoppningen i början av inlägget!


Läst 69803 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarFHSs senaste