FHS-Kollen 2013 - Fredag: Flashback, busrivning och lös sko

Falsterbo Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUL
12
2013

Fredag: Flashback, busrivning och lös sko

En delad tredjeplats är inte helt fel i den tuffa konkurrensen. 


Tyskarna blev inte helt oväntat totalt överlägsna i Nationshoppningen, med bara fyra fel  totalt, varav två ryttare med dubbelnollor, var de oslagbara. Men de svenska ryttarna var mer än nöjda ändå. Gladast var nog Emma Emanuelsson, som ju klarade debuten i de här sammanhangen med bravur – och förmodligen tog sig ett steg närmare en start i EM i Herning.

 

– Vi visste allihop att tyskarna skulle bli extremt svåra att slå. Med de herrarna i laget hade vi inte mycket att sätta emot, säger Jens Fredricson efter presskonferensen.

 

Han och de andra svenskarna i laget, Emma Emanuelsson, Malin Baryard Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson är nöjda med sina insatser – och den delade tredjeplatsen. Ja, kanske inte den regerande EM-mästaren, i och för sig.

– Äsch, jag kan säga att min häst var dubbelnolla. Felet vi fick var bara mitt. I första rundan red jag på sex galoppsprång ner till Mercedes-räcket, då var det väldigt trångt. Därför ändrade jag min plan och red i stället på fem. Helt fel beslut, säger Rolf-Göran Bengtsson bittert om rivningen.

Under den första rundan hörde han att det lät konstigt från Casalls vänstra framhov.

– Jag funderade på hur illa det var och om skon skulle flyga av, men det är ju inte så mycket att göra utan bara att köra på.

Efter rundan stod det dock klart att två sömmar lossnat från skon, så inför den andra rundan var det bara att tillkalla hovslagare för att slå i sömmarna igen.

 

Jens fick en flashback

Malin Baryard Johnsson är nöjd med unge Baltimore, som fick fem fel i första rundan och åtta i den andra.

– Han blev lite chockad över hur högt det var och gjorde det verkligen med alla sina krafter. Men på den sista linjen i andra rundan tog bensinen slut. Han behöver den här typen av rundor för rutinen och för att bygga upp styrkan.

Jens Fredricson tänkte ”nu jävlar”, efter första rundan, som han ju nollade.

– Jag fick en flashback från förra året. Det var en härlig känsla, men så kom felet i andra rundan, jag red honom för lång upp till den sista långsidan . Och ja, det är små marginaler helt enkelt, säger han.

Emma Emanuelsson debuterade i den här typen av sammanhang, och man kan nog säga att hennes deltagande var ett test från förbundskapten Sylve Söderstrands sida – hon är ju tilltänkt till att vara med i EM-laget.

– Jag är supernöjd. Att rida på hemmaplan tillsammans med så rutinerade ryttare i ett lag i en så här stor klass är något av det största jag har gjort, säger hon om sina rundor som resulterade i varsitt nedslag.

 

Busig Titan rev

Emma fick Titan som femåring, nu är han tio och hon har själv tagit upp honom på den här nivån.

– Han är nästintill felfri, positiv och vill alltid göra sitt bästa. Men så är han lite busig också och bockar gärna en del på banan. Felet jag fick på sista hindret i sista rundan var ett ”bus-fel”. Han sparkade bakut i språnget när publiken tjoade. Men jag är så nöjd och så glad, säger hon.

 

Sylve Söderstrand har nu en hel del att fundera på inför uttagningen av EM-laget. Under nästa vecka ska fem ryttare anmälas, men fram till två timmar innan veterinärbesiktningen på EM kan man byta ekipage. Så anmälan är inte lika bindande som under OS.

 

Tankar inför EM

Redan i går presenterade Sylve den ”långa” listan med de sju ryttare som kan vara aktuella.

Där finns Rolf-Göran Bengtsson, Malin Baryard Johnsson, Emma Emanuelsson, Jens Fredricson, Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Angelica Augustsson. Med Malin finns det dock ett frågetecken, detta eftersom Tornesch fortfarande inte är tillbaka i full form efter att ha varit i Holland och betäckt under våren.

– Jag har inte fått den rätta känslan när jag ridit honom. Men vi trimmar på så får vi se. Han kommer inte att starta några klasser under helgen.

 

Nu väntar ett par dagar med möten, planering och diskussioner.

– Vi ska prata med alla ryttare, försöka få ihop en bra plan och se hur vi kan få till det inför EM med ett upplägg som passar alla. Som det är nu har vi en mycket bra och öppen diskussion. Det är ingen ryttare som har inställningen att ”jag ska till EM till varje pris”, utan alla vill att vi ska ha ett så bra lag som möjligt, säger Sylve.

 

 

Här ser du fullständigt resultat från klassen.

Här kan du läsa Hippsons direktrapport från klassen.

Marcus Ehning och Plot Blue – en av få dubbelnollor i klassen.

Malin Baryard Johnsson och Baltimore 1178 gjorde riktigt bra ifrån sig.

Jens Fredricson och Lunatic nollade första rundan.

Emma Emanuelsson och Titan gav de svar Sylve Söderstrand sökte efter inför EM-uttagningen.

"Min häst var dubbelnolla. Felet var bara mitt", säger Rolf-Göran bittert.

Sylve Söderstrand gratulerar Marcus Ehning till segern.

Tyskarna var helt överlägsna. Philipp Weishaupt behövde inte ens rida, när kollegerna sammanlagt bara red ihop fyra fel, här ses han med resten av vinnargänget Marcus Ehning, Rolf Moormann och Carsten-Otto Nagel.

En ryttarlegend på ärevarv – Marcus Ehning.

 

Nöjda svenska ryttare på presskonferens.

Text och bild: Ida Röök


Läst 10182 ggr

Fler inlägg

JUL
12
2015

Fantastisk avslutning i Falsterbo


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det kunde nästan inte bli bättre. Fram till sista ryttaren var det trippel svenskt i topp, men med nästan en sekunds marginal puttade schweiziska Janika Sprunger på Bonne Chance CW ner Henrik von Eckermann till andra plats.
– Det var inte min första Grand Prix-seger men min bästa, sa Janika efteråt.
  
– Jag visste att min häst har kapacitet att vinna, även om hon är ung. Och när jag såg att Dermot Lennon var två sekunder snabbare än Henrik visste jag att jag kunde göra det, fortsätter hon.
Tvåan Henrik von Eckermann, som återigen får till ett fantastiskt resultat med Cantinero, var inte förvånad.
– Jag visste att sista ryttaren skulle gå om mig, så jag är väldigt glad över min andraplats.
  
Vilket genombrott för Mordasini
Hon har ridit någon nationshoppning för Sverige i år, men för de flesta svenskar är hon en doldis – dagens trea Charlotte Mordasini som har svensk mamma och en pappa med rötter i såväl Frankrike som Schweiz.
– Det här är fantastiskt och nästan overkligt. Jag har tävlat femstjärnigt förut men aldrig femstjärnig Grand Prix, säger hon efteråt.
  
Hemlighetsfull förbundskapten
För förbundskapten Sylve Söderstrand återstår nu angenäma problem inför EM, som bara är en milstolpe mot nästa års OS.
– Vi hade tolv ryttare som kvalat till Grand Prix, det har aldrig hänt förut.
Något EM-lag vill han inte plocka ut än.
– Det är bara en ryttare som är klar och det är Helena Persson, de andra är inte klara än så ni får vänta.
Trots sitt genombrott är inte Mordasini aktuell för EM.
– Hon var mycket bättre än jag trodde. Hon är professionell i allt hon gör, säger han om henne.
Om Malin Baryard Johnsson och Tornesch, som gjorde en mycket bra insats och kom fyra, säger han så här:
– Hon har varit med i bakhuvudet inför EM. Tornesch har hoppat strålande och den rutin som de har är enormt värdefull.
Med sådana svenska framgångar i Grand Prix som här i Falsterbo känns det som om EM kan bli hur kul som helst.  

Text och foto: Annika Grundberg

Resultat


Läst 77925 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2015

Tack för allt, Lunatic!



Jens galopperar in på banan, Lunatic är med på noterna.
  
Avtackningen av Lunatic genomfördes 15 minuter innan Falsterbo Grand Prix, flera av de internationella ryttarna som gick banan stannade upp och applåderade när ekipaget red ärevarvet.
– Han trodde nog att han skulle in och hoppa, det var nästan så att han blev besviken när jag hoppade av, säger Jens.
  
Ryttaren tackade uppfödare, ägare och sin hästskötare för alla framgångar. Lunatic kommer nu att agera läromästare åt ägarens 13-åriga son i både hoppning och dressyr.
  







"Luna" njuter av uppmärksamheten.


Jens tackar sitt team.


Hej då, tack för allt!


Läst 80259 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
12
2015

Comfortuna VDL bästa sexåring


Det föll en del bommar i sexåringarnas final, det var bara fyra som var felfria och fick göra upp i en omhoppning. Där vann hingsten Comfortuna VDL (e. Eurocommerce Berlin – Nimmerdor), riden av Magnus Österlund, efter att ha varit såväl felfri som snabbast.

Övriga placerade var Karin Martinsen/Järta på andra plats följd av Alexander Zetterman/Holsteins Matina på tredje och Sandra Carlsson/Vera Wang på fjärde.

Resultat


Läst 41808 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.