FHS-Kollen 2013 - Nio timmar enkel väg för att tävla i Falsterbo

Falsterbo Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUL
08
2013

Nio timmar enkel väg för att tävla i Falsterbo


  
Att få galoppera in på den stora gräsbanan under onsdagens final är drömmen för alla dem som under året försökt kvala in till The Tour of Amateurs, också kallad Amatörtouren, i Falsterbo. Thea Märkel från Värmland har klarat bedriften att ta sig dit med två hästar.
  
När Hippson träffar Thea, och hennes sambo/hästägare/hästskötare Fredrik Carlsson, har listan med de ekipage som tagit sig till amatörfinalen på onsdag precis kommit upp. Hon är lite tagen:
- Jag fattar inte riktigt att det har gått så bra. Jag som inte ens hade som mål att ta mig till final med EN häst!
Enligt Thea själv är hon ingen direkt tävlingsmänniska, det har varit kul att ha ett mål med tävlandet och det har varit att ta sig hit till Falsterbo.
- Innan tävlingen sa jag att jag skulle vara nöjd med åtta fel per klass och häst, jättenöjd med fyra fel och så skulle det bli champagne om vi nollade. Så det får det väl bli nu… Hästarna har aldrig känts så här fina.
  
Har gått upp och ner
Thea bor i Arvika och jobbar som handläggare på Försäkringskassan, de båda hästarna har hon och Fredrik hemma på gården. Det har verkligen gått upp och ner under kvaltiden. Hennes båda hästar Cordy och Vilma (Venchi Ek) är väldigt olika och tidvis har det sett ut som att än den ena, än den andra, inte skulle klara det. Cordy är den trygga och välhoppande klippan, men som sällan vinner eftersom det inte går så fort. Vilma är snabb och vändbar, men desto känsligare och kan ibland stanna på hinder.
- Cordy plockade en del placeringar tidigt medan Vilma krånglade en del, henne hade vi nästan gett upp hoppet om. Men så rullade det in många topp-tre placeringar på henne på kort tid och då var det i stället Cordy som såg ut att missa Falsterbo. Han gled in på ett bananskal på slutet, genom att vinna en klass det bara var fyra startande i…
  
Hur lång tid tog resan hit ner?
- Med stopp blev det nästan nio timmar. Vi lastade bland annat av hästarna på Svensk Ridsports parkeringsplats i Kungsbacka, för att de skulle få röra lite på sig. 
  
Två hästar, det är mycket som ska med…?
- Ja, det var ett helt företag att packa. Vi körde båda hästarna i samma transport, men fick ha med en följebil för att få plats med all packning. Höet lastade vi i sadelkammaren på transporten och i följebilens takbox, den hade även våra båda cyklar påhängda. Sedan låg sadelskåpet ner i bagaget på bilen. 
  
Var bor ni här på plats?
- Allra helst hade vi velat hyra en hästlastbil, det skulle ha löst både boendet och packningsproblemen. Men det gick inte att hitta någon, så då tänkte vi hyra en husvagn. Men man får bara bo på ryttarcampingen om man har lastbil, så då skulle vi vara hänvisade till den ”vanliga” campingen. Och i stället för 500 kronor på lastbilscampingen skulle det ha kostat 6000…
- Som tur var ringde det en kille bara två dagar innan vi skulle åka och erbjöd oss att hyra en lägenhet här i Falsterbo. Det blev faktiskt billigare än husvagn.
  
Och hur har det varit på tävlingsplatsen?
- Det kom funktionärer och hjälpte oss att köra våra saker från parkeringen till stallet, det var lyxigt, sådant är vi inte vana vid. Dessutom har det varit väldigt skönt att vakna nära tävlingsplatsen och verkligen ha tid att fixa och gå banan ordentligt. Ska man säga något negativt är det väl att det inte har varit så lätt att hitta information för oss som är nybörjare här i Falsterbo, om var man få rida och så där. Det är så stort allting. Men i övrigt är vi väldigt nöjda, allt är otroligt bra organiserat.
  
Hur laddar du inför onsdagens final?
- Måndag tar vi det bara lugnt, vi tar en lång skrittur tillsammans jag och Fredrik. Sedan är ju våra hästar vana vid att gå i hage från tidig morgon till sen kväll, så vi får nog gå ut och beta dem väldigt mycket. Tisdag ska jag få tips och hjälp av Louise Haga, som jag har tränat för vid sidan av Eva Koppfeldt. Det är jätteskönt att hon är här, hon går även banan med mig på onsdag.
  
Vad är målet efter det här?
- Mitt mål i livet har varit att starta 1,30 så att jag kan söka in till C-tränarutbildningen, det uppnådde jag med Cordy nu under våren. Nästa mål är att båda hästarna ska bli stabila på den nivån. Jag har aldrig haft några skyhöga tävlingsambitioner. Men visst, om jag vann på Triss skulle jag kanske satsa. 
  
Vad är ditt råd till den som vill försöka kvala in till Amatörtouren nästa år?
- Kör på! Släpp inte hoppet om det känns lite tungt ett tag, vi trodde att det var kört flera gånger under våren. Även om det känns jävligt ibland så brukar det faktiskt vända. 
  
Text & foto: Anki Yngve
 

Thea och Vilma under söndagens semifinal.
 

Fredrik leder in Thea och Cordy, som han själv äger, på banan.
    

Tävlandet är verkligen ett teamwork. Fredrik har lagt sin enda semestervecka i Falsterbo - helt enkelt för att de båda tycker att det är så himla kul.


Läst 8944 ggr

Fler inlägg

MAR
28
2016

Steve Guerdat efter segern: ”Jag älskar er alla”



Lyckan är total efter att ha vunnit världscupen i hoppning.
Foto: Tomas Holcbecher
  
Han var ensam felfri genom alla tre omgångar av världscupfinalen. Och tog hem segern, precis som förra året.
– Det är svårt att beskriva känslan här och nu. Men framför allt känns det skönt att jag red bättre än förra året, säger Steve Guerdat efter klassen.
  
Text:
Ida Röök
Foto:
Ida Röök/Tomas Holcbecher
  
Det blev riktigt spännande in i det sista i hoppningens världscupfinal. Sista ekipage in i arenan, Steve Guerdat på Corbinian, tog hem segern efter att ha varit ensam felfri genom alla tre omgångar. Det blev tight mellan tvåan och trean, tiden fick avgöra då de hamnade på samma antal fel. Holländske Harrie Smolders på Emerald N.O.P kom tvåa, medan tysken Daniel Deusser på Cornet d´Amour kom trea.
  
Laddade i Spanien
Steve, som ju också är regerande OS-guldmedaljör, och Corbinian har laddat upp inför finalen på tävling i Spanien.
– Jag ville lära känna honom bättre, vi hade flera bra rundor men också flera rundor där det inte fungerade alls. I Spanien red vi klasser på 1,30- och 1,40-höjd. Bara för att lära känna varandra. Sedan tävlade vi i 's-Hertogenbosh och där gick han väldigt bra i tre dagar. Och i dag var det verkligen så att vi jobbade tillsammans, jag hade honom med mig hela vägen över mållinjen, säger Steve på presskonferensen efter klassen.
  
Red bättre
Han stod som segrare även förra året, när finalen hölls i Las Vegas. Då kritiserades banbyggandet hårt av ryttare och Steve vann genom att kasta sig över sista hindret.
– Jag är glad över att kunna vinna på ett snyggare sätt än förra året, jag red bättre nu och det var verkligen mitt mål, säger han och fortsätter:
– Jag har en passion för den här sporten och det är mig ni hyllar här och nu. Men egentligen är det så många andra som borde sitta här med mig i dag. Hela mitt team med mängder av personer som stöttar mig i det här. Det är så mycket som krävs, och jag känner mig verkligen priviligerad att få sitta här. Det här är en seger för hela mitt team.
Steve får frågan om han är medveten om hur mycket pengar han har ridit in i helgen, nämligen omkring 232 000 euro. Svaret är klart och tydligt:
– Jag bryr mig inte!

Fullständigt resultat
Här kan du läsa vår direktrapport från klassen
Läs hur Henrik von Eckermann summerar sitt finaläventyr
 
 


Daniel Deusser på Cornet d´Amour kom trea.


Harrie Smolders på Emerald N.O.P kom tvåa.


Stående ovationer för vinnaren!


Busiga ryttare på podiet.


"Tack min fina häst".


Han måste ha nerver av stål, Steve Guerdat.


Cornet d´Amour fick busa efter en felfri runda.


Känslan måste vara helt galen när hela Scandinavium ger stående ovationer.


Läst 41258 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
28
2016

Henrik om finalen: ”Både hästen och jag behöver erfarenhet”




Nu har Henrik von Eckermann avslutat sin världscupfinal tillsammans med Giljandro van den Bosrand. Han sammanfattar det som en viktig tävling i karriären.

  
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Tomas Holcbecher
  
Det började bra med en felfri första omgång, när tävlingarna inleddes tidigare i veckan. Men så kom det nesliga nedslaget i lördagens klass och Henrik visade sitt stora missnöje.
– Nu är det kört, sa han då.
Men när han i dag har ridit den sista omgången är han ändå nöjd att han fullföljde tävlingen tillsammans med "Boss", som Giljandro van den Bosrand kallas hemma i stallet.
  
Viktig erfarenhet
– Det är viktigt för mig att fortsätta och slutföra tävlingen hela vägen i stället för att ge upp, säger han till Hippson.
Enligt honom själv är det just erfarenhet som både han och hästen behöver.
– Jag är väldigt nöjd med denna sista runda, det var svårt för honom i kombinationen där vi rev.
Boss är en väldigt storgalopperad häst enligt Henrik, och fick nästan ett halvt galoppsprång för mycket i just kombinationen.
  
Krävande och rättvis bana
Henrik har inget att klaga på när det kommer till banbyggarens arbete denna helg.
– Jag har aldrig hoppat något som detta tidigare. Banan var krävande och banbyggaren har gjort ett jättebra jobb.
När vi pratar om hästen konstaterar han att "Boss" ger allt inne på banan.
– Han var som mest koncentrerad själv sista rundan, det kändes riktigt bra.
Vad väntar den närmaste tiden?
– Nu blir det lugnare i tre veckor. Jag ska tävla de andra hästarna på nationella tävlingar. De har blivit lite sidosatta när det har varit större tävlingar.
Vilken blir nästa stora tävling?
– Det blir Global Champions Tour i Antwerp i slutet på april, där hoppas jag att Cantinero är tillbaka.


Läst 43137 ggr Kommentarer Kommentera

MAR
28
2016

Direktrapportering från världscupen


Uppdatering klockan 15.45:



HAN GÖR DET IGEN!!! Steve Guerdat försvarar sin världscuptitel och tar segern i år igen! Han har ridit felfritt från början till slut – en klass för sig!
Harrie Smolders slutar på andraplats och Daniel Deusser på tredjeplatsen. Det avgjordes på tiden, därav ingen omhoppning. Henrik slutar på 15:e plats.

Resultat

Mer information och bilder kommer!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.43:
Nu blir det omhoppning! Daniel Deusser rider felfritt och slutar på 3 fel. Beroende på hur det går för Steve får vi se om det blir omhoppning om guld eller silver.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Uppdatering klockan 15.41:
Harrie Smolders har nerver av stål! Han går in och sätter en felfri runda och slutar på totalt 3 fel. Nu är han garanterad en pallplats. Två ryttare kvar.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.36:
Nu så! Marcus Ehning rider en felfri andra omgång, det gör att han slutar på 6 fel. Något som faktiskt kan räcka till topp tre.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.31:
Även Denis Lynch går in och sätter en felfri ritt. Nu har båda ryttarna ridit två felfria rundor i dag – imponerande.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.29:
Christian Ahlmann var i tre hinder, men Taloubet Z fick inte ner någon av bommarna. Den felfria rundan gör att han slutar på sina 8 fel.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.21:
Simon Delestre får till en felfri runda, men har med sig sina 13 fel och kommer inte att hamna i topp.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.16:
Härliga Chris Chugg! Han och stoet Cristalline sätter andra omgångens första felfria runda. Han blir överlycklig och pussar på sin häst. Direkt när han kommer ut från banan hoppar han av och lättar på sadelgjorden. De stannar på 16 fel.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.09:
Max Kühner följer upp sin felfria runda med 4 fel i denna omgång. Därmed slutar han på 21 fel totalt.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.06:



Vilken runda! Henrik von Eckermann och Giljandro avslutar årets världscupfinal med 4 fel. Det ser riktigt riktigt bra ut och som Henrik själv sa till Hippson innan start, det var perfekt för rutinen.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 15.00:
Nu är vi i gång, sista omgången har startat och Henrik går ut som tredje ryttare.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 14.39:
Så här laddar Giljandro och Henrik upp inför sista omgången av finalen – genom att samla kraft. 
Hippsons Ida Röök vittnar om att hästen står och halvsover nere på framridningen, medan Henrik klappar på honom.



Även Steve Guerdat ser avslappnad ut:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 14.28:
Inför den andra omgången passar vi på att ta en titt i kameran för att se höjdpunkter från första omgången.
Ställning inför starten klockan 15.00, där Henrik startar som ryttare nummer tre, finner ni här


Henrik och Giljandro samlar rutin.


Visar vattnet innan start, dock rev de detta hinder.


Chris Chugg tackar publiken för stödet.


Planket som skapade så mycket problem.


Rich Fellers och Flexible – vilken utstrålning.


Max Kühner kände att skon flög av.


Och får den av en funktionär efter målgång.


Maikel och Verdi känner varandra väl och red felfritt.


Marcus Ehnings rivning var kostsam.


Steve Guerdat, mannen på allas läppar. Tar han hem detta?
  
Uppdatering klockan 14.05:
WOW! Kommer han att göra det igen – vinna hela alltet? Steve Guerdat rider en felfri runda med Corbinian och slutar på noll fel.


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 13.56:
Hippsons Ida Röök har träffat Henrik von Eckermann efter ritten och han kommenterar sina rivningar på följande sätt:
– Det är otypiskt för honom att riva egentligen. Bakbenen brukar inte vara några problem, andra rivningen handlar om orutin tror jag. Tittar de ner i hindret, som han gjorde, tappar de frambenen lite. På det stora hela gjorde han det väldigt bra tycker jag.
  
Vad tycker du om banan?
– Det var en trevlig bana, det har varit ett par nollor så det bevisar att banan inte är någon omöjlighet. Banbyggaren bygger en bra bana där den största svårigheten är det vita räcket och vattenkombinationen. 
  
Rider du andra omgången?
– Ja, det är en bra erfarenhet för både mig och honom, så vi kör på och försöker göra det bästa vi kan.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 13.51:
Nu har Vagabond de la Pomme koll på sina ben och på balansen. Tillsammans med franska Penelope Leprevost blir det en felfri runda.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 13.49:
Världsettan Simon Delestre får två nedslag inne på banan med Qlassic Bois Margot och faller tungt i resultatlistan. Henrik von Eckermann har travat av sin häst och möter just nu SVT nere i arenan:



Uppdatering klockan 13.45:
Marco Kutcher! Vilken runda! Han går upp i ledning efter den felfria uppvisningen, som gör att han stannar på sina sex fel.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 13.40:
Både Christian Ahlmann och Denis Lynch rider felfria ritter. Det gör att de inför nästa omgång står kvar på sina åtta fel vardera.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 13.33:
Neeej! Bommarna faller för Henrik von Eckemann. Uthoppet i trekombinationen och insprånget i tvåkombinationen ramlar, plus tidsfel. Nu droppar han från 9 till 18 fel i totalen. Dock kan vi se redan nu att han är med till nästa omgång – om han väljer att starta.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 13.30:
Herregud! Penelope Leprevost hingst Vagabond de la Pomme faller på framridningen. Hon sitter och travar fram i lugn och ro när hingsten plötsligt snubblar på sig själv. Han får upp balansen i sista stund och kommer upp igen, utan att skada varken sig eller sin ryttare.



Foto: SVT Play
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.25:
Även Belgiens Jos Verlooy får ett nedslag på planket. Vi får nog konstatera att just det vågiga Sverige-planket har trillat för många ryttare. Hindret i sig har inte varit problem för ryttarna under helgen, men nu står det i en vinkel som inte ger dem lång tid att hinna förbereda sig.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.18:
Franske Patrice Delaveau fick problem på den stora Göteborgs-muren. Lacrimoso 3 HDC var inte sugen på att hoppa den första gången utan väjde rejält. Efter en volt hoppade han ändå utan problem, men det straffade sig resultatmässigt.
Maikel van der Vleuten, däremot, red en snygg och felfri runda med VDL Groep Verdi TN N.O.P. och går därmed upp i ledning i klassen just nu.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.15:
Både Edwina Tops-Alexander och Kevin Staut får varsitt nedslag. De slutar därmed på 21 och 17 fel just nu. Henrik von Eckermann har inledande 9 fel.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.09:
Österrikes Max Kühner, som vann morgonens klass med sin andra häst, rider en felfri runda. Hingsten Chardonnay 79 trampar dock av sig skon i ett av nedsprången. Nu gäller det att slå på den fort, för som det ser ut nu har han stora möjligheter att gå vidare till nästa omgång.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.08:
Rich Fellers på startfältets äldsta häst, Flexible, red en snygg runda med endast fyra fel. Vilket ekipage, de har en otrolig rutin och får det att se enkelt ut!
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.03:
Då är vi i gång. Michal Kazmierczak från Polen var först ut och har gett oss en första titt på banan. Ryttarna startar i omvänd startordning, vilket gör att de som ligger i bästa position startar sist.
  
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


Henrik ligger på 13:e plats inför finalen. Foto: Tomas Holcbecher
  
FÖRHANDSINFORMATION
  
Klockan 13.00 är det dags för den stora världscupfinalen i Scandinavium. Förra årets segrare Steve Guerdat ligger i totalledning, och Henrik von Eckermann ligger på en 13:e plats.

  
SVT direktsänder klassen och Hippson kommer att hålla koll på vår svenska stjärna, samt ge er massor av bilder under dagen. Nedan har vi samlat alla länkar som gör att ni har en härlig eftermiddag framför er. 
  
Så går det till:
Finalen avgörs i två omgångar, i denna första runda rider samtliga 26 ryttare som kvalat till dagens klass. Egentligen finns det plats för 30 ryttare, men fyra har valt att stryka sig och visade inte upp hästarna på den slutgiltiga besiktningen. De ryttarna låg längst ner i resultatlistan, och valde troligtvis därför att spara på sina hästar.
Därefter blir det en timmes paus innan ryttarna återigen rider in på banan, då har startfältet minskats ner till 20 ryttare.
  


Förra årets segrare, Steve Guerdat, är i ledning. Foto: Tomas Holcbecher

Startlista
Till SVT-sändningen
Till FEI-sändningen (betalkanal)

Hippsons Ida Röök har fotograferat bangången:


Henrik ser avslappnad ut innan bangången.


Det är rejält högt inne på banan.


Steve Guerdat tar rygg på Henke.


Sylve Söderstrand och Ragnar Bengtsson inspekterar.


Edwina Tops-Alexander med maken Jan Tops.


Christian Ahlmann och Daniel Deusser gick tillsammans.


Maria Gretzer var nyfiken på banan.


I ledning inför finalen – Steve Guerdat.


Henrik ser nu fokuserad ut.


Lotta Björe klurar på banans svårigheter.


Svenska Peter Lundström hjälper till med banan.


Olivier Philippaerts bror Nicola kommer att rida.


Frankrikes Kevin Staut är redo för att sitta upp.


Maikel van der Vleuten stegar avståndet.


Marcus Ehning har otrolig rutin för uppgiften.


Penelope Leprevost hoppas på felfritt.


Legendaren Hugo Simon går banan.


Läst 49109 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.