FHS-Kollen 2013 - Nio timmar enkel väg för att tävla i Falsterbo

Falsterbo Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUL
08
2013

Nio timmar enkel väg för att tävla i Falsterbo


  
Att få galoppera in på den stora gräsbanan under onsdagens final är drömmen för alla dem som under året försökt kvala in till The Tour of Amateurs, också kallad Amatörtouren, i Falsterbo. Thea Märkel från Värmland har klarat bedriften att ta sig dit med två hästar.
  
När Hippson träffar Thea, och hennes sambo/hästägare/hästskötare Fredrik Carlsson, har listan med de ekipage som tagit sig till amatörfinalen på onsdag precis kommit upp. Hon är lite tagen:
- Jag fattar inte riktigt att det har gått så bra. Jag som inte ens hade som mål att ta mig till final med EN häst!
Enligt Thea själv är hon ingen direkt tävlingsmänniska, det har varit kul att ha ett mål med tävlandet och det har varit att ta sig hit till Falsterbo.
- Innan tävlingen sa jag att jag skulle vara nöjd med åtta fel per klass och häst, jättenöjd med fyra fel och så skulle det bli champagne om vi nollade. Så det får det väl bli nu… Hästarna har aldrig känts så här fina.
  
Har gått upp och ner
Thea bor i Arvika och jobbar som handläggare på Försäkringskassan, de båda hästarna har hon och Fredrik hemma på gården. Det har verkligen gått upp och ner under kvaltiden. Hennes båda hästar Cordy och Vilma (Venchi Ek) är väldigt olika och tidvis har det sett ut som att än den ena, än den andra, inte skulle klara det. Cordy är den trygga och välhoppande klippan, men som sällan vinner eftersom det inte går så fort. Vilma är snabb och vändbar, men desto känsligare och kan ibland stanna på hinder.
- Cordy plockade en del placeringar tidigt medan Vilma krånglade en del, henne hade vi nästan gett upp hoppet om. Men så rullade det in många topp-tre placeringar på henne på kort tid och då var det i stället Cordy som såg ut att missa Falsterbo. Han gled in på ett bananskal på slutet, genom att vinna en klass det bara var fyra startande i…
  
Hur lång tid tog resan hit ner?
- Med stopp blev det nästan nio timmar. Vi lastade bland annat av hästarna på Svensk Ridsports parkeringsplats i Kungsbacka, för att de skulle få röra lite på sig. 
  
Två hästar, det är mycket som ska med…?
- Ja, det var ett helt företag att packa. Vi körde båda hästarna i samma transport, men fick ha med en följebil för att få plats med all packning. Höet lastade vi i sadelkammaren på transporten och i följebilens takbox, den hade även våra båda cyklar påhängda. Sedan låg sadelskåpet ner i bagaget på bilen. 
  
Var bor ni här på plats?
- Allra helst hade vi velat hyra en hästlastbil, det skulle ha löst både boendet och packningsproblemen. Men det gick inte att hitta någon, så då tänkte vi hyra en husvagn. Men man får bara bo på ryttarcampingen om man har lastbil, så då skulle vi vara hänvisade till den ”vanliga” campingen. Och i stället för 500 kronor på lastbilscampingen skulle det ha kostat 6000…
- Som tur var ringde det en kille bara två dagar innan vi skulle åka och erbjöd oss att hyra en lägenhet här i Falsterbo. Det blev faktiskt billigare än husvagn.
  
Och hur har det varit på tävlingsplatsen?
- Det kom funktionärer och hjälpte oss att köra våra saker från parkeringen till stallet, det var lyxigt, sådant är vi inte vana vid. Dessutom har det varit väldigt skönt att vakna nära tävlingsplatsen och verkligen ha tid att fixa och gå banan ordentligt. Ska man säga något negativt är det väl att det inte har varit så lätt att hitta information för oss som är nybörjare här i Falsterbo, om var man få rida och så där. Det är så stort allting. Men i övrigt är vi väldigt nöjda, allt är otroligt bra organiserat.
  
Hur laddar du inför onsdagens final?
- Måndag tar vi det bara lugnt, vi tar en lång skrittur tillsammans jag och Fredrik. Sedan är ju våra hästar vana vid att gå i hage från tidig morgon till sen kväll, så vi får nog gå ut och beta dem väldigt mycket. Tisdag ska jag få tips och hjälp av Louise Haga, som jag har tränat för vid sidan av Eva Koppfeldt. Det är jätteskönt att hon är här, hon går även banan med mig på onsdag.
  
Vad är målet efter det här?
- Mitt mål i livet har varit att starta 1,30 så att jag kan söka in till C-tränarutbildningen, det uppnådde jag med Cordy nu under våren. Nästa mål är att båda hästarna ska bli stabila på den nivån. Jag har aldrig haft några skyhöga tävlingsambitioner. Men visst, om jag vann på Triss skulle jag kanske satsa. 
  
Vad är ditt råd till den som vill försöka kvala in till Amatörtouren nästa år?
- Kör på! Släpp inte hoppet om det känns lite tungt ett tag, vi trodde att det var kört flera gånger under våren. Även om det känns jävligt ibland så brukar det faktiskt vända. 
  
Text & foto: Anki Yngve
 

Thea och Vilma under söndagens semifinal.
 

Fredrik leder in Thea och Cordy, som han själv äger, på banan.
    

Tävlandet är verkligen ett teamwork. Fredrik har lagt sin enda semestervecka i Falsterbo - helt enkelt för att de båda tycker att det är så himla kul.


Läst 8911 ggr

Fler inlägg

JUL
16
2013

Bildspel: Höjdpunkter från hästfesten i Falsterbo


Klicka på en bild för att starta bildspelet.



I söndags avlutades Falsterbo Horse Show och med svenska ögon sett gjordes det på bästa möjliga sätt - Jens Fredricson vann Falsterbo Grand Prix. I vanlig ordning var så klart hela veckan full av höjdpunkter. Nu avslutar vi årets bevakning med att blicka tillbaka i ett blidspel.
 
Foto: Ida Röök 


Läst 119506 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Webb-tv: Intervju med groomen My Almqvist


Hippsons husbloggare My Almqvist är hästskötare hos Jens Fredricson och har arbetat i tre år med Lunatic. Här intervjuas hon av Falsterbo Horse Show efter dagens Grand Prix-vinst - och hon är så klart väldigt glad.
  
 


Läst 124839 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
14
2013

Jens och ”Luna” hade segern på känn


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  

–  Jag hade det på känn. Jag har mått så bra och varit så stark mentalt, allt har stämt till 100 procent. 

Så säger Jens Fredricson om vinsten i Falsterbo Grand Prix. Nyckeln till framgången ligger i bra planering – och en otroligt stark känsla att segern var på gång.

   

Jens Fredricson var som enda svensk med till den andra omgången i Longines Falsterbo Grand Prix. Lunatic hoppade helt fantastiskt i den första rundan, där banan bjöd på en hel del klurigheter. Inte minst var det den sista distansen som ställde till det för en mängd ryttare. Många var felfria fram till den allra sista, gigantiska oxern – Angelica Augustsson och Livello till exempel.

 

Jens Fredricson fick en skämtsam smocka av tvåan Marcus Ehning när de stod på podiet under prisutdelningen, i dag var inte den legendariske tysken oslagbar.

– Efter Marcus omhoppning sa alla att ”det där går inte att slå”. Men det gjorde det, vilken fantastisk avslutning, säger förbundskapten Sylve Söderstrand, märkbart nöjd med hur Falsterbo-veckan slutade.

 

Lunatic var perfekt

Jens själv säger att känslan var 100 procent rätt.

– Det smittar av sig på Lunatic. Han känner mig utan och innan den hästen. Det finns ingen som honom, han passar mig som handen i handsken. Lunatic har ett ben här och ett ben där när han hoppar, men han vet vad som krävs för att ta sig över, och så gör han det.

 

I dag stämde hans plan hela vägen fram.

– Jag trimmade med hjälp av Henk Nooren i morse och då var Lunatic bara helt perfekt. Han kändes hur fin som helst.

Jens framhåller att det är just coachningen vid sidan av som gjorde att det gick så bra.

– På en sådan här tävling har jag stöttning av Sylve, Henk och många andra som jag kan bolla tankar och idéer med. Jag valde exempelvis att gå på åtta språng fram till den sista kombinationen i första rundan, det var inte många som löste det så. Hade jag gjort annorlunda hade jag kanske haft nedslag, säger han.

Full fart framåt

I omhoppningen kände han inför näst sista språnget att han var tvungen att gasa ännu mer. Mellan näst sista och sista hindret gav han och Lunatic därför allt.

– Jag hade en stor fördel av att gå ut sist i omhoppningen. Hade Marcus varit sist hade han ridit snabbare. Men jag släppte på helt efter sista hindret, det var bara full fart som gällde. Lunatic är som en liten kanin, han bara landar och sätter fart. Han är inte heller lika lång tid i luften, i och med att han är så snabb i språnget.

 

Landslaget i hoppning har på senare tid tagit hjälp av en mental coach.

– Jag träffade henne i torsdags. Hon kom in i stallet och frågade hur jag mådde. Jag svarade ”bra”. ”Jag ser det, du kommer att vinna”, sade hon då. Hon såg exakt på mig hur stark jag var mentalt, säger Jens. 

Jens Fredricson borde nu vara självskriven i EM-laget. Tillsammans med Sylve skulle saken diskuteras under söndagskvällen.

– Vi ger besked nästa vecka, säger förbundskaptenen.

  

Text och foto: Ida Röök

MISSA INTE BILDSPELET I TOPPEN PÅ SIDAN!


Läst 130394 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.