FHS-Kollen 2013 - Fredag: Svenskägt sto vann med danska

Falsterbo Horse Show 2013

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2013. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUL
12
2013

Fredag: Svenskägt sto vann med danska

  

På dressyrsidan har unghästfinalerna regerats av danskar. Även i den första hoppfinalen vann en dansk, men glädjande nog är hästen svenskägd. Anna Olsson har själv matchat femåringen Calvade vd Pikkerie fram till finalen men hon lät erfarna vännen Jennifer Fogh Pedersen rida när det väl gällde.

 

– Jag köpte henne som föl på auktion i Zangersheide, säger en överlycklig Anna i segerintervjun vid prisutdelningen.

Jennifer har inte ridit det unga stoet särskilt länge, utan det är Anna själv som har tagit fram henne till den fina form hon visade upp i dag.

– Vi är goda vänner och var tillsammans på fölauktionen i Zangersheide, jag köpte också en Calvados-avkomma då, medan Anna fick med sig Calvade hem. Det var inte planen, säger Jennifer.

Sedan i våras har de ”delat” på uppgiften med att matcha vinnarstoet.

– Det får bli en stor fest till att börja med, säger Anna om prispengarna – en summa på 85 000 kronor.

   

Hela tio ekipage fanns med till omhoppning. Däribland unghästveteranen Olof Smith på High Light.

– Ska man vara lite kritisk är det kanske väl många som var med till omhoppningen. Här är många väldigt bra hästar och ryttare. Men visst, det är ju ingen häst som åker härifrån med skadat självförtroende och det är bra, säger han.

– Men min häst har tyvärr inte lärt sig att svänga så fort ännu, så i dag blev det verkligen en bra träning på det, säger han också.

Olof slutade tvåa i klassen. 
   

Här hittar du fullständigt resultat.
 
Text & foto: Ida Röök 

Anna Olsson tog hjälp av Jennifer Fogh Pedersen för att nå ända fram.

De två svenska unghästveteranerna, Olof Smith och Marcus Westergren, fick se sig slagna.

Olof Smith vågade friskt...

... men kunde inte slå Jennifer och Calvade.


Läst 6856 ggr

Fler inlägg

AUG
10
2012

Bildspel: Hej då, London!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
I det här bildspelet - med 43 foton - försöker vi sammanfatta de gångna veckornas olympiska spel i Greenwich Park, London. OS har verkligen bjudit på dramatik, tårar och skratt. Tack alla läsare för att ni har varit med oss!
 
Foto: Tomas Holcbecher, Anki Yngve & FEI


Läst 233076 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10
2012

De vann Dressyrduellen och OS-souvenirerna

Vi fick in 284 svar i Dressyrduellen inför gårdagens kürfinal. Hälften försvann redan på första duellen som var mellan Charlotte Dujardin och Adelinde Cornelissen. Över 80 procent hade Carl Hester som vinnare över Helen Langehanenberg, men med sin fjärdeplats drog Helen det längsta strået. Att sedan dessutom Tinne Vilhelmson Silfvén slog Patrik Kittel gjorde att det enbart var nio stycken som hade alla rätt.
   
Av de nio vinner Sara Hallström från Bålsta och Jessika Ung från Rabbalshede var sin OS-souvenir. Stort grattis till er! Vinsterna kommer på posten under nästa vecka.


Läst 232196 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09
2012

Bo Jenås dressyranalys: ”Felen kostar”Bo Jenå med sina finalryttare Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.
  
Förbundskapten Bo Jenå är ganska nöjd med OS för dressyrens räkning. Tyvärr gjorde utgångsläget efter första dagen, då Santana blev skrämd av kameror och de andra ekipagen fick en del missar, att det var svårt för svenskarna att rida upp sig hur mycket som helst.
- Felen kostar. Ingen av ryttarna har gjort några stora saker, men marginalerna är väldigt små, säger han.
  
Kanske är det den där sista jämnheten som saknas.
- Jag skulle vilja att vi kom in första dagen och red på samma sätt som vi gör den sista. Då skulle det kunna bli riktigt bra, menar Bo. 
Något han inte är så förtjust i är det upplägg som har varit på OS, där dressyrryttarna har haft ett minst tre dagar långt uppehåll mellan de två första klasserna. 
- Det gynnar varken häst eller ryttare tycker jag, båda måste ladda om.
Däremot tycker han att arrangemanget på plats har varit fantastiskt, med bra service och god mat. 
- Nu ska vi träffas och utvärdera framåt. I morgon är första dagen på vägen mot OS i Rio!
  
Mycket händer i sporten
Bo Jenå poängterar att väldigt mycket har hänt på dressyrsidan under de senaste två åren, sedan Totilas stora genombrott. Nya ekipage dyker upp hela tiden och det gäller att hänga med.
Är det aveln eller ridningen som har blivit bättre?
- Jag tror att det är både och. Sedan gynnar det verkligen sporten att det inte är samma ryttare och samma länder som står på prispallen hela tiden, så var det ju ett tag. Det blir tävling på riktigt och mer spännande för alla. 
Tidigare i dag sa Patrik Kittel att man nästan automatiskt får lägre poäng om man startar tidigt i en klass. Vad säger du som domare om det?
- Det går att få bra poäng även om man startar tidigt, men tyvärr är det svårare. Ligger man högt på rankingen och har kämpat sig dit, då dras man i den högre gruppen. Domarna är inte mer än människor, de vill inte råka döma för högt i början så att det blir problem sedan. Jag försvarar dem inte, men det är mänskligt att hålla igen på de alla första ryttarna i ett sådant här startfält.
  
Text: Anki Yngve


Läst 234952 ggr Kommentarer Kommentera
taggar


liknande webbartiklarFHSs senaste