FHS-kollen 2011 - Pernillas Gazella är Nordens bästa sjuåring

Falsterbo Horse Show 2011

Välkommen till Hippsons sajt för Falsterbo Horse Show 2011. Här får du personliga rapporter från bloggare på plats, resultat, bilder och mycket annat.


JUL
09
2011

Pernillas Gazella är Nordens bästa sjuåring


Pernilla André Hokfelt
Gazella vann under lördagsförmiddagen sjuårschampionatet i dressyr på 69,825 procent - före Susanne GielenBelamour (67,982 procent) och Maria BorgChaigon (67,281 procent).
- Det var verkligen jättekul att få vinna. Gazella är fortfarande lite rädd för den berömda hästen (Axel Johnson Groups reklamskylt med en kråmande svart hingst, reds anm.) och stod emot där. Men vi hade flughuvan på i dag så det gick mycket bättre än i kvalet, säger en glad ryttare.
Hon berättar att det kändes lite som en revansch att ta hem sjuårschampionatet. Förra året var hennes Wladimir O.A. på väg mot en säker seger när han blev rejält skrämd av ett barn som dök upp bakom en av domarkurerna.
- Det var helt enkelt min tur i år!
Denna gång var det alltså den iögonfallande reklamskylten som Gazella spände sig lite för. Pernilla tycker själv att skylten är väldigt fint och att den absolut bör vara med.
- Men kanske att det är lite onödigt att ha den just där den står, vid ingången, just för unghästarna...
 
Framgångsrikt sto
Gazella kommer som så många andra av Andrés hästar från Stuteri Stubbäng, Pernilla har ridit alla championat på stoet sedan hästen var tre år gammal.
- Hon har varit i final alla gånger utom på Breeders som sexåring. Då var jag så arg på dem! erkänner Pernilla. 
Själv föredrar hon egentligen Falsterbo framför Breeders, eftersom hon anser att gångartsbedömningen i Flyinge kan hamna fel.
- Det blir ibland lite för mycket fokus på väldigt stora gångarter och det har ju inte den här hästen. Men hor har i stället den typen av temperament och gångarter som kommer att gynna henne i hennes framtida tävlingskarriär.
 

Gazella har verkligen en härlig utstrålning.
 

Glad ryttare - Pernilla André Hokfelt.
 
Fullständig resultatlista, sjuårschampionatet


Läst 14612 ggr

Fler inlägg

AUG
10
2012

Bildspel: Hej då, London!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
I det här bildspelet - med 43 foton - försöker vi sammanfatta de gångna veckornas olympiska spel i Greenwich Park, London. OS har verkligen bjudit på dramatik, tårar och skratt. Tack alla läsare för att ni har varit med oss!
 
Foto: Tomas Holcbecher, Anki Yngve & FEI


Läst 242624 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10
2012

De vann Dressyrduellen och OS-souvenirerna

Vi fick in 284 svar i Dressyrduellen inför gårdagens kürfinal. Hälften försvann redan på första duellen som var mellan Charlotte Dujardin och Adelinde Cornelissen. Över 80 procent hade Carl Hester som vinnare över Helen Langehanenberg, men med sin fjärdeplats drog Helen det längsta strået. Att sedan dessutom Tinne Vilhelmson Silfvén slog Patrik Kittel gjorde att det enbart var nio stycken som hade alla rätt.
   
Av de nio vinner Sara Hallström från Bålsta och Jessika Ung från Rabbalshede var sin OS-souvenir. Stort grattis till er! Vinsterna kommer på posten under nästa vecka.


Läst 241651 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09
2012

Bo Jenås dressyranalys: ”Felen kostar”Bo Jenå med sina finalryttare Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.
  
Förbundskapten Bo Jenå är ganska nöjd med OS för dressyrens räkning. Tyvärr gjorde utgångsläget efter första dagen, då Santana blev skrämd av kameror och de andra ekipagen fick en del missar, att det var svårt för svenskarna att rida upp sig hur mycket som helst.
- Felen kostar. Ingen av ryttarna har gjort några stora saker, men marginalerna är väldigt små, säger han.
  
Kanske är det den där sista jämnheten som saknas.
- Jag skulle vilja att vi kom in första dagen och red på samma sätt som vi gör den sista. Då skulle det kunna bli riktigt bra, menar Bo. 
Något han inte är så förtjust i är det upplägg som har varit på OS, där dressyrryttarna har haft ett minst tre dagar långt uppehåll mellan de två första klasserna. 
- Det gynnar varken häst eller ryttare tycker jag, båda måste ladda om.
Däremot tycker han att arrangemanget på plats har varit fantastiskt, med bra service och god mat. 
- Nu ska vi träffas och utvärdera framåt. I morgon är första dagen på vägen mot OS i Rio!
  
Mycket händer i sporten
Bo Jenå poängterar att väldigt mycket har hänt på dressyrsidan under de senaste två åren, sedan Totilas stora genombrott. Nya ekipage dyker upp hela tiden och det gäller att hänga med.
Är det aveln eller ridningen som har blivit bättre?
- Jag tror att det är både och. Sedan gynnar det verkligen sporten att det inte är samma ryttare och samma länder som står på prispallen hela tiden, så var det ju ett tag. Det blir tävling på riktigt och mer spännande för alla. 
Tidigare i dag sa Patrik Kittel att man nästan automatiskt får lägre poäng om man startar tidigt i en klass. Vad säger du som domare om det?
- Det går att få bra poäng även om man startar tidigt, men tyvärr är det svårare. Ligger man högt på rankingen och har kämpat sig dit, då dras man i den högre gruppen. Domarna är inte mer än människor, de vill inte råka döma för högt i början så att det blir problem sedan. Jag försvarar dem inte, men det är mänskligt att hålla igen på de alla första ryttarna i ett sådant här startfält.
  
Text: Anki Yngve


Läst 244519 ggr Kommentarer Kommentera

Här samlas alla nyheter, resultat och reportage från Falsterbo Horse Show 2011.

Till bloggen


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.