Falsterbo Horse Show - Paulinda: ”Jag låg tre dygn på intensiven”

Falsterbo Horse Show 2014

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2014. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUL
10
2014

Paulinda: ”Jag låg tre dygn på intensiven”För sju veckor sedan blev Paulina Friberg avbockad och sparkad i magen av en unghäst. I veckan tävlar hon i Falsterbo.
– När man har varit med om något sådant här inser man att man inte är odödlig, säger hon.
  
Paulinda beskriver sakligt vad som hände den där lördagen i mitten på maj. Hon blev avbockad och i luften satte hästen båda bakhovarna i buken på sin ryttare.
– Jag spräckte levern, fick fem revbensfrakturer, spräckte portådern som går till levern och fick en punkterad lungsäck. Efter det låg jag tre dygn på intensiven, innan jag flyttades över till sal, berättar hon.
Efter olyckan var Paulina ifrån hästryggen i fem veckor. Lika länge var topphästen Di Lapponia T utan ryttare, ingen annan rider stoet.
– I dag (torsdagens Grand Prix, reds anm.) var det 16:e gången jag satt till häst efter olyckan. Jag kände inte riktigt att jag satsade för fullt, men jag är väldigt nöjd efter omständigheterna. Jag har ett leende från öra till öra. Underbara häst som har gått hemma i hagen i flera veckor, och som kommer hit och presterar så här, utbrister hon.
  
Behöll muffinsmagen
Paulinda berättar att hon har en knapp liter blod kvar i magen sedan olyckan.
– Läkaren ville suga ut blodet, men det är ett kirurgiskt ingrepp så då hade jag varit borta ännu längre från hästryggen. Därför har jag valt att behålla min "muffinsmage", säger hon.
Lapponia blev tömkörd av en duktig person fem gånger under de fem veckor matte hade ridförbud.
– Och så har jag longerat henne lite, utifrån vad jag varit kapabel till. Annars har hon bara gått i hage.  
Paulinda hade hjälm när olyckan inträffade, men ingen säkerhetsväst. En sådan tänker hon dock införskaffa. Och så funderar hon på att börja tävla i hjälm i stället för hatt.
– Jag såg en i Hagen som jag jättegärna ville ha. Men så visade det sig att den kostar 12 000 kronor… Så nu tänkte jag försöka spara ihop till den.
Hur ser du på VM?
– Jag har inte gett upp hoppet, men det här med olyckan kom ju som en käpp i hjulet. Man vet dock aldrig, allt kan hända. Är det något jag är så är det tävlingsmänniska. 
  
Text & foto: Anki Yngve
 

Torsdag debuterade Paulinda och Di Lapponia T efter olyckan.
 

Kram, bästa hästen! 


Läst 9356 ggr


Fler inlägg

SEP
18
2011

Rolf-Göran har tagit EM-guld!!!!!!!!Rolf-Göran Bengtsson har tagit det första svenska mästerskapsguldet i modern tid. FOTO: Tomas Holvbecher/Holcbecher.com
 
Söndag 18/9 kl. 18.53: Nu gråter jag och skriver samtidigt, fantastiske Rolf-Göran Bengtsson Ninja La Silla har just tag individuellt guld på EM i hästhoppning. Att han är Europas, och världens, bästa ryttare visste vi redan. Men nu får han medaljen som bevisar det.
Rolf-Göran fick bara ett tidsfel medan Nick Skelton, Carsten-Otto Nagel och Gerco Schröder rev. Gåshud - vilken spänning klassen bjöd på!

/Anki
 
Guld: Rolf-Göran Bengtsson, Sverige
Silver: Carsten-Otto Nagel, Tyskland
Brons: Nick Skelton, Storbritannien
 
Henrik von Eckermann slutade på en fantastiskt fin femteplats.
 
Resultatlista, EM i hoppning


Läst 63881 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
18
2011

Rolf-Göran tar medalj


Söndag 18/9 kl. 18.45: Rolf-Göran Bengtsson på Ninja La Silla red ännu en lysande runda och fick bara ett tidsfel. Eftersom Nick Skelton fick en rivning räcker det till medalj - vilken blir det?

Löpande resultat i klassen
Löpande ställning, individuella EM


Läst 60043 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
18
2011

Henrik nolla – slog chefen Ludger Beerbaum!


Söndag 18/9 kl. 18.33: Henrik von Eckermann på Coupe de Coeur startade elva av de 20 finalryttarna och gick just nolla igen - vilket ekipage! Henrik har faktiskt slagit sin mentor Ludger Beerbaum, som lånat ut hästen till honom, redan. Det såg extremt mjukt och stadigt ut, vi får se vilken placering det räcker till.

Löpande resultat i klassen
Löpande ställning, individuella EM


Läst 60468 ggr Kommentarer Kommentera


Ankis senaste