Falsterbo Horse Show - Paulinda: ”Jag låg tre dygn på intensiven”

Falsterbo Horse Show 2014

Här samlar vi all bevakning från Falsterbo Horse Show 2014. Nyheter, bakom-kulisserna, intervjuer, bildspel och mycket mer.


JUL
10
2014

Paulinda: ”Jag låg tre dygn på intensiven”För sju veckor sedan blev Paulina Friberg avbockad och sparkad i magen av en unghäst. I veckan tävlar hon i Falsterbo.
– När man har varit med om något sådant här inser man att man inte är odödlig, säger hon.
  
Paulinda beskriver sakligt vad som hände den där lördagen i mitten på maj. Hon blev avbockad och i luften satte hästen båda bakhovarna i buken på sin ryttare.
– Jag spräckte levern, fick fem revbensfrakturer, spräckte portådern som går till levern och fick en punkterad lungsäck. Efter det låg jag tre dygn på intensiven, innan jag flyttades över till sal, berättar hon.
Efter olyckan var Paulina ifrån hästryggen i fem veckor. Lika länge var topphästen Di Lapponia T utan ryttare, ingen annan rider stoet.
– I dag (torsdagens Grand Prix, reds anm.) var det 16:e gången jag satt till häst efter olyckan. Jag kände inte riktigt att jag satsade för fullt, men jag är väldigt nöjd efter omständigheterna. Jag har ett leende från öra till öra. Underbara häst som har gått hemma i hagen i flera veckor, och som kommer hit och presterar så här, utbrister hon.
  
Behöll muffinsmagen
Paulinda berättar att hon har en knapp liter blod kvar i magen sedan olyckan.
– Läkaren ville suga ut blodet, men det är ett kirurgiskt ingrepp så då hade jag varit borta ännu längre från hästryggen. Därför har jag valt att behålla min "muffinsmage", säger hon.
Lapponia blev tömkörd av en duktig person fem gånger under de fem veckor matte hade ridförbud.
– Och så har jag longerat henne lite, utifrån vad jag varit kapabel till. Annars har hon bara gått i hage.  
Paulinda hade hjälm när olyckan inträffade, men ingen säkerhetsväst. En sådan tänker hon dock införskaffa. Och så funderar hon på att börja tävla i hjälm i stället för hatt.
– Jag såg en i Hagen som jag jättegärna ville ha. Men så visade det sig att den kostar 12 000 kronor… Så nu tänkte jag försöka spara ihop till den.
Hur ser du på VM?
– Jag har inte gett upp hoppet, men det här med olyckan kom ju som en käpp i hjulet. Man vet dock aldrig, allt kan hända. Är det något jag är så är det tävlingsmänniska. 
  
Text & foto: Anki Yngve
 

Torsdag debuterade Paulinda och Di Lapponia T efter olyckan.
 

Kram, bästa hästen! 


Läst 9783 ggr

Fler inlägg

AUG
10
2012

Bildspel: Hej då, London!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

 
I det här bildspelet - med 43 foton - försöker vi sammanfatta de gångna veckornas olympiska spel i Greenwich Park, London. OS har verkligen bjudit på dramatik, tårar och skratt. Tack alla läsare för att ni har varit med oss!
 
Foto: Tomas Holcbecher, Anki Yngve & FEI


Läst 237486 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
10
2012

De vann Dressyrduellen och OS-souvenirerna

Vi fick in 284 svar i Dressyrduellen inför gårdagens kürfinal. Hälften försvann redan på första duellen som var mellan Charlotte Dujardin och Adelinde Cornelissen. Över 80 procent hade Carl Hester som vinnare över Helen Langehanenberg, men med sin fjärdeplats drog Helen det längsta strået. Att sedan dessutom Tinne Vilhelmson Silfvén slog Patrik Kittel gjorde att det enbart var nio stycken som hade alla rätt.
   
Av de nio vinner Sara Hallström från Bålsta och Jessika Ung från Rabbalshede var sin OS-souvenir. Stort grattis till er! Vinsterna kommer på posten under nästa vecka.


Läst 236562 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
09
2012

Bo Jenås dressyranalys: ”Felen kostar”Bo Jenå med sina finalryttare Tinne Vilhelmson Silfvén och Patrik Kittel.
  
Förbundskapten Bo Jenå är ganska nöjd med OS för dressyrens räkning. Tyvärr gjorde utgångsläget efter första dagen, då Santana blev skrämd av kameror och de andra ekipagen fick en del missar, att det var svårt för svenskarna att rida upp sig hur mycket som helst.
- Felen kostar. Ingen av ryttarna har gjort några stora saker, men marginalerna är väldigt små, säger han.
  
Kanske är det den där sista jämnheten som saknas.
- Jag skulle vilja att vi kom in första dagen och red på samma sätt som vi gör den sista. Då skulle det kunna bli riktigt bra, menar Bo. 
Något han inte är så förtjust i är det upplägg som har varit på OS, där dressyrryttarna har haft ett minst tre dagar långt uppehåll mellan de två första klasserna. 
- Det gynnar varken häst eller ryttare tycker jag, båda måste ladda om.
Däremot tycker han att arrangemanget på plats har varit fantastiskt, med bra service och god mat. 
- Nu ska vi träffas och utvärdera framåt. I morgon är första dagen på vägen mot OS i Rio!
  
Mycket händer i sporten
Bo Jenå poängterar att väldigt mycket har hänt på dressyrsidan under de senaste två åren, sedan Totilas stora genombrott. Nya ekipage dyker upp hela tiden och det gäller att hänga med.
Är det aveln eller ridningen som har blivit bättre?
- Jag tror att det är både och. Sedan gynnar det verkligen sporten att det inte är samma ryttare och samma länder som står på prispallen hela tiden, så var det ju ett tag. Det blir tävling på riktigt och mer spännande för alla. 
Tidigare i dag sa Patrik Kittel att man nästan automatiskt får lägre poäng om man startar tidigt i en klass. Vad säger du som domare om det?
- Det går att få bra poäng även om man startar tidigt, men tyvärr är det svårare. Ligger man högt på rankingen och har kämpat sig dit, då dras man i den högre gruppen. Domarna är inte mer än människor, de vill inte råka döma för högt i början så att det blir problem sedan. Jag försvarar dem inte, men det är mänskligt att hålla igen på de alla första ryttarna i ett sådant här startfält.
  
Text: Anki Yngve


Läst 239395 ggr Kommentarer Kommentera


Ankis senaste
Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 6

– TEMA: Kom längre med tekniken
– Porträtt: Louise Romeike
– Hjärngympa för ryttaren

– Tips från fotografen
– När är hästens karriär över?
– Sissela Smiths favoritövning
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Omtvistade rättsregler för inackorderingsavtal
Eva Johansson svarar
Vad kan man göra när en inackorderad i ett kollektivt stall inte sköter sina uppgifter?
Eva Johansson svarar
Ramlade av vid veterinärbesök – vad gäller?
Eva Johansson svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.