Avelsbloggen - Att rida utan hjälm...
APR
18
2012

Att rida utan hjälm...

Jag fick ett mail från en unghästägare/hobbyryttare/ponnymamma efter inlägget om Anne-Carins exteriörbedömningar. Mailet handlade om fenomenet att rida utan hjälm som professionell ryttare/förebild för unga och dessutom låta sig fotograferas och publiceras där unga ryttare ser, lär och gör som sina idoler.

Kritiken var inte bara riktad till A-C utan till alla hjälmlösa ryttare och tränare på professionell nivå som syns i media.

 

Till att börja med är det jag och inte Anne-Carin som har valt bilden till inlägget, helt enkelt för att jag tyckte den var väldigt fin på henne och hästen Leander. I galleriet på www.klingedressyr.se finns minst lika många ridbilder på Anne-Carin med hjälm, så med facit i hand var det nog ett dåligt val av mig.

 

Anne-Carin rider på bilden en häst som hon tävlat i "hatt-klasser" under många år och bilden är gammal. Hon har ridit med hjälm för det mesta under de senaste åren och hälsar att hon kanske själv hade valt en annan bild att lägga upp, även om hon också tycker att det är ett fint foto.

 

Jag själv är en riktig hjälmfascist och kan inte ens minnas senast jag satte mig på en häst utan hjälm. Jag har den på om jag ska skritta ett varv på "Gamle Grålle", rida ut i skogen eller om jag dressyrträna på en häst jag verkligen känner. Självklart är den på när jag rider unghästar och även vid den största delen markhantering (t.ex löshoppning men även longering). Så nej, jag tycker inte att det är varken coolt, bra, fint eller smart att rida utan hjälm.

  Men jag tycker också lite att det är upp till var och en så länge det inte finns någon strikt hjälmregel även upp i klasserna (dressyr), för jag tycker inte att det är värre att rida utan hjälm hemma än med en hatt på tävling. Snarare lite hyckleri i så fall, varför skulle riskerna minska för att man är på en tävlingsplats och på vilket sätt är det försvarbart att rida i....hatt (ja, jag tycker hattraditionen är supermärklig i denna tid och denna dag) ?

 

Jag ser absolut problemet med barn/ungdomar som apar efter sina idoler på bild, men jag tycker nog att ridskola/tränare/föräldrar/andra vuxna förebilder som är med i stallet har det yttersta ansvaret för att berätta att hjälmlös=ocoolt, oavsett vad de på elitnivå pysslar med. Självklart skulle man önska en sport med total nolltolerans mot hjälmlösa ritter på alla nivåer och i alla sammanhang, men det känns mest som en utopi i dagsläget.

 

Sammanfattningsvis så står varken jag eller Anne-Carin bakom ett budskap om att rida hjälmlöst och vi båda rekommenderar verkligen att alla som rider har störtkrukan på - jämt!

Det var bara ett olyckligt bildval av mig och det ber jag verkligen om ursäkt för!

taggar


liknande webbartiklar


Läst 18898 ggr
Fler inlägg

JUN
14
2016

Hej!

Jag bryter bloggpausen med ett kort inlägg bara för att berätta att Loppan blev dräktig på första försöket med Dream Boy! Lyckan är total och nu håller vi tummarna för att det går hela vägen :)Har också fått uppdatering från Frans nya ägare som berättar att han mår bra i sitt nya kompisgäng. Vacker som en dag är han också!

Jag hoppas ni alla har en fantastiskt skön hästsommar! Vi hörs kanske i framtiden :)


Läst 845671 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2016

Hej på er allihop!

Efter mycket funderande har jag kommit fram till att jag måste ta en bloggpaus ett tag. Jag hinner just nu helt enkelt inte leverera inlägg på den nivå eller med den regelbundenhet jag skulle önska, det känns så himla trist att bara uppdatera någon gång ibland med lite halvsuddiga mobilbilder och lite snabbt ihopsatta texter. Kanske ser läget annorlunda ut inför nästa vår, då Loppan förhoppningsvis ska bli mamma åt en liten "Dream baby" :)


På lördag smäller det, då åker vi till seminstation och hoppas på samma framgång som förra gången då hon skötte sig utmärkt och tog sig direkt!

Nästa söndag åker ju Frans till sin nya familj. Det känns nästan mest ledsamt att sära på Vlad & Frans, de är verkligen de allra bästa vänner man kan tänka!

På tal om det så finns det fortfarande några lediga platser kvar på hingstbete hos Birgitta! Om du har en pluttis som vill bli Vlads nya bästis (sorry Fransen...) kan du maila mig på li@flowequestrian.se så förmedlar jag kontakt. Birgitta har de allra bästa betena; Fantastiska hagar, full koll med visitation/tillsyn minst 2 gånger/dag, plus att det inte finns något mysigare ställe för tvåbenta att hänga på under sommarmånaderna! Först till kvarn...!


Älskade Fransen! Känns otroligt härligt att kunna lämna ifrån sig en långbent, snygg 1-årshingst som är den vänligaste själ du kan tänka. En känslig individ utan att vara ängslig och rädd, social utan att vara för på och bufflig. Loppan, det där gjorde du allt bra <3

Tusen tack till alla er som läst, kommenterat, mailat och på ett eller annat sätt varit delaktiga i Loppans, mitt och på senaste tiden även Frans liv. Det har varit jättekul att få dela allt med er och på återseende, hoppas jag! På instagram uppdaterar jag ibland om det ena och det andra, följ gärna Flowequestrian där om du vill fortsätta följa oss under bloggpausen.

Stor kram till er allihop! Vi hörs :)


Läst 862974 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15
2016

Jag har nog rekord i att vara dålig på att blogga, eller svara på kommentarer och läsarmail för den delen! Jag är hemskt ledsen för det, väldigt dålig tajming att inte hinna blogga nu under föl-/hingstväljar- & betäckningssäsongen, men så är det i livet ibland.

För min & Loppans del har det dock hittills inte funnits så hemskt mycket att uppdatera om. Hon är fortfarande kvar hos Birgitta och lever det goda livet. Min mamma som bor i närheten är där några dagar i veckan och brukar aktivera Loppan lite, t.ex löslongera och frihetsdressyra (eller hoppa minihinder också för den delen). Det är nog, förutom utfordring, några av Loppans höjdpunkter i vardagen - hon älskar ju att få uppmärksamhet och få känna sig lite duktig. 
  

Hingstvalet är oförändrat, det är fortfarande Dream Boy som gäller. Loppan ska till till en seminstation här i Stockholm och jag hoppas kunna köra dit henne redan nästa helg, sen får hon står kvar till åtminstone första kollen och därefter åka tillbaks på bete hos Birgitta (under förutsättning av hon blir dräktig på första försöket, jag är en optimist).
  

Frans är så himla fin och go fortfarande såklart. Börjar bli en riktigt snygg, långbent tonåring nu! Han åker till sin nya ägare Anita om några veckor, det känns förstås både kul och samtidigt lite vemodigt. Jag hade dock inte kunnat hitta en bättre match för Fransen, så det gör ju att det inte känns så himla tungt att skicka iväg honom ändå. Anita har lovat att hålla mig uppdaterad om Frans utveckling, det ska bli jättekul att kunna fortsätta följa honom och se vad det månde bliva i framtiden! Tänk att han var såhär liten en gång i tiden <3
  


Läst 867715 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Avelsbloggen

Li Åsebrings Loppan väntar föl. I bloggen får vi följa med på deras resa.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Lis senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 4

– TEMA: Avmaskning
– Reportage: Fem stjärnor på fyra ben
– Hoppa studsserier med Tovek

– Päls av och täcke på – eller?
– Checka hästen inför hösten
– Juristens råd inför hästköpet
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Häst som är rädd för att gå i hage
Elke Hartmann svarar
Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.