Avelsbloggen - Avelsbedömning - femte och sista stoet!
APR
25
2013

Avelsbedömning - femte och sista stoet!

NU är det dags för det sista stoet ut i bedömningsserien där Per Pileryd under fem veckor har agerat avelsexpert och hingstrådgivare åt ett gäng bloggläsare/stoägare.

 

Ledsen att det har dragit ut på tiden, jag är nyss hemkommen från stallet där jag har både ridit och visningstränat Loppan. Mer om det i ett annat inlägg.

 

Det här stoet är en trevlig allroundhäst med en tidigare avkomma som står hos min gamla chef Sigrid Bergåkra. Jag träffade denna avkomma i höstas när jag hälsade på Sigrid och den såg mycket trevlig ut :)

 

Ägaren beskriver själv sitt sto såhär:


"Hej!


Såg er lilla stobedömmning på bloggen så tänkte skicka in lite info om mitt sto Belle Marie född 2004. Hon har haft ett föl tidigare som 3 åring, Bella Rich (e. Richfield), står hos Sigirid Bergåkra som dressyrhäst. Tanken är att Belle Marie (Bellis) skall få föl då hon blir lite äldre då hon har ett väldigt bra temperament och bra avelsvärde.


Bellis är ett svenskt halvblod (SWB) efter Marwin och undan Marbella. Runt 165 i manken, brun med tecken och stickelhårig. Allting finns på hennes blup (http://blup.se/sv-SE/horses/167274-belle-marie-swb) Det speciella med henne är att hon är en såkallad Bella-häst. En typ av stostam som sträcker sig långt bak, många som tillhör den stammen har ordet Bella/Belle i sig och är oftast isabell till färgen.

Bellis har gått fyraårs championatet i fälttävlan med riktigt bra resultat. Nu tränas hon 1,10 hoppning och LA dressyr, en riktigt snäll och trevlig allroundhäst. Lugn och lydig vid hantering, pigg vid ridning och väldigt bra hoppteknik. Kan dock få sina ryck, men hon är ju trots allt ett sto! Söt är hon också ;)

Exteriörbilden är från sommaren 2012, lite underhull då hon är svår musklad...

Tack från mig, Elise Åkerblom :)"

 

Och ett litet tillägg efter mailkontakt med Per:

 

"Var lite snabb med att skicka in beskrivning märkte jag då jag läste de
andras beskrivningar, hehe. Jag har inte riktigt funderat ut något mål med
henne än, men något som jag tycker är viktigt hos en häst/blivande föl är
deras psyke. Trevliga, lätthanterliga och modiga. Som det ser ut i nuläget
skulle jag söka efter en avkomma som är bra på det mesta (precis som Bellis
är!), en perfekt allround häst med andra ord. Men det skulle gärna få luta
lite mot hopp, en sportig/modern häst med större gångarter. Det kanske är
svårt att hitta någon perfekt hingst efter mina kriterier, men du kanske
fick lite tips!"

 

 

 

Per Pileryds omdöme & avelsrådgivning:

 

 

Stoet
BELLE MARIE, 165 cm
e. Marwin u. Marbella e. Marocco - Stove Friend xx
Marwin e. Maurice (e. Matcho x) - Aderlass - Steinpilz xx
Marocco e. Montal xx - Polarstern

 

Hej Elise!

Stoets stam består av en bra hannoveranerstam på ett svenskt möderne som innehåller flera bra fullblod, bl a Stove Friend xx. Marwin var en duktig sporthingst som tävlades av John Hickey i svår hoppning. Aderlass och Steinpilz xx är två framstående hingstar i Marwins stam.

 

STOETS EXTERIÖR är av det gamla slaget och här är det läge för en modernisering, men hon har flera bra saker att bygga på. Min erfarenhet är att om man hittar rätt hingst får man en stor typförbättring direkt på ett sådant här sto.

Bellis huvud är vackert och hon har en fin blick. Halsen är feminin, sitter bra och är lagom lång.
Bogen är bra. Manken kunde gå längre ut på ryggen, som ser stark ut. Bellis är sluten i bålen och korset är bra, liksom bakbenens vinklar. Med den ”gamla” typen menar jag att hon är alltför lågställd, d v s har för korta ben för att motsvara dagens idealtyp.

 

Egentligen är den något korta manken och de korta benen det enda som man vill förbättra hos Bellis avkomma och det är inte alls så svårt. Det viktigaste av allt är de inre egenskaperna och de har hon i ordning. Hennes rörelser är OK och det går också att utveckla.

 

HINGSTVALET: Det finns flera bra typförbättrare i svensk avel och både sådana som har tyngdpunkt hoppning och sådana med tyngdpunkt dressyr i sina härstamningar. Eftersom det finns lätt blod/fullblod längre bak på båda sidor i Bellis stam tror jag på möjligheten att hon ska kunna få en långbent, modern, elegant avkomma.

 

Ridbarhet, karaktär och lynne ska du ställa höga krav på, liksom lägstanivån på den del av hingstens egenskaper som inte är tyngdpunkten.
Det finns dressyrhingstar med bra interiör, tre bra gångarter och bra hoppbetyg.

 

Florestan- och Donnerhallblod i kombination med fullblod fungerar säkert om hingsten är långbent och har lång manke (bra sadelläge).
Hopphingstar med fin exteriör och tre bra gångarter verkar vara vad du allra helst önskar då du vill ha en allroundhäst som hoppar bra. Levisto- och Contendroblod har jag nämnt tidigare.
Carpaccio- och Caretinoblod går också bra.

 

Du bör förstärka Bellis bra sidor och inte kompromissa med exempelvis stark rygg, starkt kors och bra bakbensarbete hos hingsten. Där sitter bärkraften (och den har Bellis) som gör hästen bra att rida på.

 

En hopphingst för Bellis bör, förutom rätt exteriör, ha åttamässiga gångarter och åtta eller mer i ridbarhet om man går på deras bruksprov. Har hingsten gått långa prov (70-dagarsprov) i Tyskland är de helt ”kartlagda” och du kan hitta en profil som passar dina önskemål.

 

Bellis verkar så mysig och är värd en bra hingst och jag tror att hon kan få en avkomma som exteriört är ett stort avelsframsteg. Det finns mycket fint att bygga på. Vänta inte för länge med att betäcka henne.

 

Hälsningar Per

 

 

 

Och med det sagt är den här bedömningsserien nu avslutad! Jag vill säga: ETT STORT TACK till Per för hans otroliga engagemang i den här spännande och lärorika följetongen! Jag hoppas att fler än jag har kunnat dra nytta av Pers kunskap och erfarenhet som han så ödmjukt har delat med sig av under dessa fem veckor!

 

Tack även till alla som har skickat in bidrag till serien, jag hade gärnat sett alla fina ston bedömda men då hade det blivit ett helårsprojekt :)

 

Ni som fått era ston bedömda får gärna höra av er sedan när ni har bestämt er för ett slutgiltigt hingstval, skulle vara spännande att höra hur det blev!

 

Allt gott!

taggar


liknande webbartiklar


Läst 25074 ggr
Fler inlägg

JUN
14
2016

Hej!

Jag bryter bloggpausen med ett kort inlägg bara för att berätta att Loppan blev dräktig på första försöket med Dream Boy! Lyckan är total och nu håller vi tummarna för att det går hela vägen :)Har också fått uppdatering från Frans nya ägare som berättar att han mår bra i sitt nya kompisgäng. Vacker som en dag är han också!

Jag hoppas ni alla har en fantastiskt skön hästsommar! Vi hörs kanske i framtiden :)


Läst 816007 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2016

Hej på er allihop!

Efter mycket funderande har jag kommit fram till att jag måste ta en bloggpaus ett tag. Jag hinner just nu helt enkelt inte leverera inlägg på den nivå eller med den regelbundenhet jag skulle önska, det känns så himla trist att bara uppdatera någon gång ibland med lite halvsuddiga mobilbilder och lite snabbt ihopsatta texter. Kanske ser läget annorlunda ut inför nästa vår, då Loppan förhoppningsvis ska bli mamma åt en liten "Dream baby" :)


På lördag smäller det, då åker vi till seminstation och hoppas på samma framgång som förra gången då hon skötte sig utmärkt och tog sig direkt!

Nästa söndag åker ju Frans till sin nya familj. Det känns nästan mest ledsamt att sära på Vlad & Frans, de är verkligen de allra bästa vänner man kan tänka!

På tal om det så finns det fortfarande några lediga platser kvar på hingstbete hos Birgitta! Om du har en pluttis som vill bli Vlads nya bästis (sorry Fransen...) kan du maila mig på li@flowequestrian.se så förmedlar jag kontakt. Birgitta har de allra bästa betena; Fantastiska hagar, full koll med visitation/tillsyn minst 2 gånger/dag, plus att det inte finns något mysigare ställe för tvåbenta att hänga på under sommarmånaderna! Först till kvarn...!


Älskade Fransen! Känns otroligt härligt att kunna lämna ifrån sig en långbent, snygg 1-årshingst som är den vänligaste själ du kan tänka. En känslig individ utan att vara ängslig och rädd, social utan att vara för på och bufflig. Loppan, det där gjorde du allt bra <3

Tusen tack till alla er som läst, kommenterat, mailat och på ett eller annat sätt varit delaktiga i Loppans, mitt och på senaste tiden även Frans liv. Det har varit jättekul att få dela allt med er och på återseende, hoppas jag! På instagram uppdaterar jag ibland om det ena och det andra, följ gärna Flowequestrian där om du vill fortsätta följa oss under bloggpausen.

Stor kram till er allihop! Vi hörs :)


Läst 833311 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15
2016

Jag har nog rekord i att vara dålig på att blogga, eller svara på kommentarer och läsarmail för den delen! Jag är hemskt ledsen för det, väldigt dålig tajming att inte hinna blogga nu under föl-/hingstväljar- & betäckningssäsongen, men så är det i livet ibland.

För min & Loppans del har det dock hittills inte funnits så hemskt mycket att uppdatera om. Hon är fortfarande kvar hos Birgitta och lever det goda livet. Min mamma som bor i närheten är där några dagar i veckan och brukar aktivera Loppan lite, t.ex löslongera och frihetsdressyra (eller hoppa minihinder också för den delen). Det är nog, förutom utfordring, några av Loppans höjdpunkter i vardagen - hon älskar ju att få uppmärksamhet och få känna sig lite duktig. 
  

Hingstvalet är oförändrat, det är fortfarande Dream Boy som gäller. Loppan ska till till en seminstation här i Stockholm och jag hoppas kunna köra dit henne redan nästa helg, sen får hon står kvar till åtminstone första kollen och därefter åka tillbaks på bete hos Birgitta (under förutsättning av hon blir dräktig på första försöket, jag är en optimist).
  

Frans är så himla fin och go fortfarande såklart. Börjar bli en riktigt snygg, långbent tonåring nu! Han åker till sin nya ägare Anita om några veckor, det känns förstås både kul och samtidigt lite vemodigt. Jag hade dock inte kunnat hitta en bättre match för Fransen, så det gör ju att det inte känns så himla tungt att skicka iväg honom ändå. Anita har lovat att hålla mig uppdaterad om Frans utveckling, det ska bli jättekul att kunna fortsätta följa honom och se vad det månde bliva i framtiden! Tänk att han var såhär liten en gång i tiden <3
  


Läst 838050 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Avelsbloggen

Li Åsebrings Loppan väntar föl. I bloggen får vi följa med på deras resa.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Lis senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hitta suget i bettet för jämnare tempo
Lennart Lindelöw svarar
Rytmen är viktigare än avsprångspunkten
Lennart Lindelöw svarar
Hyresgäst som inte flyttar sin häst trots att avtalet löpt ut
Eva Johansson svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.