Avelsbloggen - Avelsrådgivning - fjärde stoet
APR
17
2013

Avelsrådgivning - fjärde stoet

Nu är det äntligen dags för del fyra i den här spännande följetongen. Tråkigt är dock att den snart är över, endast ett sto kvar efter denna!

 

Dagens sto är en vacker ponnytjej vars ägare gärna vill ha en avkomma i storhästformat.

 

Ägaren beskriver själv sin häst såhär:


"Vi funderar så vi blir gråhåriga på vilken hingst vi ska välja till vårt sto. Ska åka på några hingstvisningar också för att lära oss lite. Vill börja med att säga att vi har en D-ponny som vi vill betäcka med en storhäst. Har redan gått igenom alla för- och nackdelar. Nackdelarna har många varit snabba med att påpeka men vi vill ändå ha en avkomma efter henne. Vi vill alltså få en avkomma som blir över ponnymått, och helst upp mot 1,60 även om vi vet att det inte finns några garantier. Men en hingst som lämnar litet går alltså bort.


 
Vi har alltså ett fint D-ponnysto, renrasig holländsk New Forest, som tävlat upp till medelsvår hoppning.
 

Är intresserad av både hopp- och dressyrhingst. Vill gärna förbättra hennes gångarter, men många hopphingstar idag rör ju sig bra.
 

Hon har ganska kort steg i skritt och kort galopp, så om man kunde förbättra det hade det varit bra. Hon har fin och luftig trav och har lätt för ökad trav. Lätt för galoppombyten och förvänd galopp.  Hon är finlemmad och feminin.  Hon har hög ridbarhet och stor integritet.  Hon har dessutom stort hjärta i hoppningen.  Mycket ridbar som sagt, alltid positiv till arbete. Pigg och framåt, och väldigt snäll. Aldrig bockat med ryttare. Lättlastad och snäll att ha med på tävlingar.  Positiv och framåt i ridningen.  Aldrig varit sjuk förutom sömstucken ett par ggr, med hovböld som följd.
 

Exteriört har hon kort hals, och gracila ben med små hovar. Lite trång i ganascherna.
 

Hon har som sagt tävlat hoppning upp till medelsvår B. Flertalet placeringar i LA och LB. Även gått lite dressyr men då hon lätt blir lite låg i formen blir poängen därefter, men har några placeringar i LB och någon LA1. Dock inte tävlad mycket i dressyr, men regelbundet tränad i det.
 

Vi köpte henne som 7-åring, och hon blir 15 i år, och har haft två (ponny)föl som 5- och 6-åring.  Det var i Holland hos förra ägarna, och de har sagt att hon var en exemplarisk mamma som skötte allt själv.  En av avkommorna har blivit premierad i Holland, och gått mycket bra i både dressyr och hoppning som ungponny.  Den andra har jag inte kunnat spåra.
 

Anledningen till att vi valt att betäcka henne är för att vi tycker hon är en fantastisk häst med bra ridbarhet, fin hoppkapacitet och en riktig tävlingsindivid, samtidigt som hon är personlig och läraktig. Tanken är så klart att vi själva ska behålla avkomman. Ska helst bli en hopphäst som kan tävla lite, men även kunna ridas lite i dressyr.
 


Ser fram emot ett spännande utlåtande!
 

Mvh Julia och Jonna Rosén"

 

 

 

Per Pileryds omdöme & avelsrådgivning:


TIGGELBERG LORET
New Forest ponny
e. Lorenzo u. Hunzehoeves Silver e. Elegant


Hej Jonna!


Nu har du givit mig en uppgift som är lite utanför min vanliga hästvärld, men
jag ska göra så gott jag kan. Jag började rida på ett gotlandsruss och red
henne under flera år, alltid utan sadel och med ett helt flygfält (gräsfält)

att galoppera på. Sedan hoppade jag lite med en connemara och en gång red jag en hubertusjakt på en fjording. Helt underbart med en glad, bockande ?liten?
häst under mig.

 

En höjdare för mig är att varje år få se de bästa tyska
ridponnyerna göra upp i dressyr och hoppning under Bundeschampionat i
Warendorf. Bra hästar är bra hästar oavsett storlek och jag gillar alla raser.

Jag förstår att ni vill ta föl på Tiggelberg Loret. Interiören är alltid det
viktigaste och hon verkar ha rätt inställning. Hon ser ut att hoppa i en bra
form och har fina resultat. Viktigt är också att hon har bra ridbarhet.

 

STOETS EXTERIÖR: Tycker jag är bra. Ryggen är stark och hon har också starkt njurparti och ett bra kors, vilket bidrar till att hon har lätt för att fysiskt
tillgodose ryttarens önskemål. Halsen kanske är lite kort och brett ansatt men
överlinjen är bra, vilket återigen ger bra balans och ridbarhet. Hennes huvud
är vackert. Manken och sadelläget ser också bra ut.HINGSTVALET:
Det är inte så lätt att nå målet ca. 160 cm direkt. Det kan ta två
generationer. Jag hade satsat på en hopphingst med bra exteriör och rörelser,
men tyngdpunkten ska vara hoppning. Hingsten får gärna vara stor. Mina tankar
går till Hip Hop som har allt på min önskelista och kommer ur en mycket
förärvningssäker stostam. Niveau är också en kandidat där det berömda
Voltaireblodet slagit igenom. Bägge har utmärkta bruksprov och är mycket
framgångsrika i sporten och i aveln har de redan visat sig vara bra.

 

Magic Park kan också vara en kandidat. En riktig atlet med bra exteriör och goda gångarter och han har visat prov på både kapacitet och rätt inställning. Vår egen
Capriano hade passat utmärkt exteriört och han rör sig som en bra dressyrhingst
med tre bra gångarter. Han lämnar också stark överlinje, lagom långa halsar och

vackra huvuden. Hoppningen är också bra men de tre andra jag nämnt har kommit längre i sina karriärer och är också något större.

 

Apropå betäckning av ponnyston med halvblodshingst. Som hingsthållare nekar vi aldrig ston av andra raser. Vi på Ängagården anser att var och en har rätt att
avla efter sitt eget huvud. Det är det som ger en mångfald som är så spännande.

 

 

 

 

Läs mer om Per Pileryd och Ängagården på:

www.angagarden.com


Missa inte chansen att betäcka ditt sto till riktigt förmånliga priser eftersom att Per och Eva gör sin sista säsong som hingsthållare i år! Bland annat har de Loppans fina pappa Firenze (nej, jag är inte partisk ;)) i sitt hingstprogram - Loppan vill ju ha fler småsyskon!

taggar


liknande webbartiklar


Läst 22591 ggr

Fler inlägg

JUN
14
2016

Hej!

Jag bryter bloggpausen med ett kort inlägg bara för att berätta att Loppan blev dräktig på första försöket med Dream Boy! Lyckan är total och nu håller vi tummarna för att det går hela vägen :)Har också fått uppdatering från Frans nya ägare som berättar att han mår bra i sitt nya kompisgäng. Vacker som en dag är han också!

Jag hoppas ni alla har en fantastiskt skön hästsommar! Vi hörs kanske i framtiden :)


Läst 635418 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2016

Hej på er allihop!

Efter mycket funderande har jag kommit fram till att jag måste ta en bloggpaus ett tag. Jag hinner just nu helt enkelt inte leverera inlägg på den nivå eller med den regelbundenhet jag skulle önska, det känns så himla trist att bara uppdatera någon gång ibland med lite halvsuddiga mobilbilder och lite snabbt ihopsatta texter. Kanske ser läget annorlunda ut inför nästa vår, då Loppan förhoppningsvis ska bli mamma åt en liten "Dream baby" :)


På lördag smäller det, då åker vi till seminstation och hoppas på samma framgång som förra gången då hon skötte sig utmärkt och tog sig direkt!

Nästa söndag åker ju Frans till sin nya familj. Det känns nästan mest ledsamt att sära på Vlad & Frans, de är verkligen de allra bästa vänner man kan tänka!

På tal om det så finns det fortfarande några lediga platser kvar på hingstbete hos Birgitta! Om du har en pluttis som vill bli Vlads nya bästis (sorry Fransen...) kan du maila mig på li@flowequestrian.se så förmedlar jag kontakt. Birgitta har de allra bästa betena; Fantastiska hagar, full koll med visitation/tillsyn minst 2 gånger/dag, plus att det inte finns något mysigare ställe för tvåbenta att hänga på under sommarmånaderna! Först till kvarn...!


Älskade Fransen! Känns otroligt härligt att kunna lämna ifrån sig en långbent, snygg 1-årshingst som är den vänligaste själ du kan tänka. En känslig individ utan att vara ängslig och rädd, social utan att vara för på och bufflig. Loppan, det där gjorde du allt bra <3

Tusen tack till alla er som läst, kommenterat, mailat och på ett eller annat sätt varit delaktiga i Loppans, mitt och på senaste tiden även Frans liv. Det har varit jättekul att få dela allt med er och på återseende, hoppas jag! På instagram uppdaterar jag ibland om det ena och det andra, följ gärna Flowequestrian där om du vill fortsätta följa oss under bloggpausen.

Stor kram till er allihop! Vi hörs :)


Läst 652718 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15
2016

Jag har nog rekord i att vara dålig på att blogga, eller svara på kommentarer och läsarmail för den delen! Jag är hemskt ledsen för det, väldigt dålig tajming att inte hinna blogga nu under föl-/hingstväljar- & betäckningssäsongen, men så är det i livet ibland.

För min & Loppans del har det dock hittills inte funnits så hemskt mycket att uppdatera om. Hon är fortfarande kvar hos Birgitta och lever det goda livet. Min mamma som bor i närheten är där några dagar i veckan och brukar aktivera Loppan lite, t.ex löslongera och frihetsdressyra (eller hoppa minihinder också för den delen). Det är nog, förutom utfordring, några av Loppans höjdpunkter i vardagen - hon älskar ju att få uppmärksamhet och få känna sig lite duktig. 
  

Hingstvalet är oförändrat, det är fortfarande Dream Boy som gäller. Loppan ska till till en seminstation här i Stockholm och jag hoppas kunna köra dit henne redan nästa helg, sen får hon står kvar till åtminstone första kollen och därefter åka tillbaks på bete hos Birgitta (under förutsättning av hon blir dräktig på första försöket, jag är en optimist).
  

Frans är så himla fin och go fortfarande såklart. Börjar bli en riktigt snygg, långbent tonåring nu! Han åker till sin nya ägare Anita om några veckor, det känns förstås både kul och samtidigt lite vemodigt. Jag hade dock inte kunnat hitta en bättre match för Fransen, så det gör ju att det inte känns så himla tungt att skicka iväg honom ändå. Anita har lovat att hålla mig uppdaterad om Frans utveckling, det ska bli jättekul att kunna fortsätta följa honom och se vad det månde bliva i framtiden! Tänk att han var såhär liten en gång i tiden <3
  


Läst 657458 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Avelsbloggen

Li Åsebrings Loppan väntar föl. I bloggen får vi följa med på deras resa.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Lis senaste
Arkiv