Avelsbloggen - Avelsrådgivning - första stoet ut i bedömningsserien
MAR
28
2013

Avelsrådgivning - första stoet ut i bedömningsserien

Nu tycker jag det är hög tid att sätta igång med vårens fantastiska bedömningsserie!

 

Under fem veckor kommer Per Pileryd att bedömma några läsares avelsston och ge tips och råd inför betäckningen. Jag har valt ut fem stycken ston som jag tycker ska bli extra intressanta att få höra Pers bedömning om och här kommer den första ut i serien:

 

Let's Dance

2006

Laurentianer - Donatelli

 

Ägarens egen beskrivning av hästen:

"Hon har varit en olycksfågel och varit skadad ett antal gånger. Har fått råd att betäcka henne efter hennes senaste skada. Då hon i full galopp ramlade med vänster ben sträckt rakt bakåt vilket påverkad henne när hon skall föra benet framåt. Hon har vilat och blivit bättre.

Hon har mycket framåtbjudning, mjuk, ridbar men med en del temprament. Vänlig alltid öronen framåt vid hantering. Massor med energi vilket bidragit till hennes alla skador samtidigt har det bidragit att hon bjuder vid ridning. Hon har ej kommit så långt i sin utbildning pga alla skador.


Skritten är vägvinnande rörlig, traven taktmässig men skulle önska mer gest i knän i frambensrörelserna . Galoppen taktmässig och rund.

Trevlig sida nöjaktigt korrekt i sina framben lite paralellförskjuten. Mkh ca 169-170.

Fotona är när hon var 3 på hösten ej inriden.


Anledningen till att jag valt att avla på henne är att hon har trevliga gångarter och en fin sida. Dels att vi misstänker att skadan hon har kommer kräva en väldigt lång vila\igångsättning och det känns synd att ta bort en fin häst är beredd att ge henne en möjlighet att bli frisk, samt att se om hon kan fungera i aveln. Har funderat på Blue hors Zack.

Med vänlig hälsning /Titti"

 

 

 

Per Pileryds omdöme & avelsrådgivning:

 

Let’s Dance
e. Laurentianer - Donatelli
Laurentianer e. Lauries Crusador xx - Grande - Eisenherz I
Donatelli e. Donnerhall - Pik Bube - Graphit

 

Hej Titti!

Jag tycker att du gör rätt som betäcker ditt sto medan hon är relativt ung. Ston som fölat unga blir lättare dräktiga senare i livet än ston som betäcks för första gången som äldre.

Idealet för en avelspopulation är att ”alla 3-åringar betäcks”. Man ska ändå inte göra så mycket
med en växande 3-åring och man bidrar även till snabba avelsframsteg.


Stoets exteriör: Du har ett vackert sto med ett fint huvud på en fin hals. Hon har bra könskaraktär med ett feminint uttryck. Bra typ. Överlinjen, som är viktig för ridbarheten, är bra med fin manke och sadelläge. Hon ser ut att ha stark rygg och är sluten i bålen. Bra! Korset är fint. Bogen är något rak (ej liggande) vilket kan förklara att travrörelserna är lite flacka och inte så ”höga” som du önskar. Benen ser bra ut med bra hasvinklar. Man skulle önska något längre framben.


Lite djupdykning i stammen: Första gången ett sto betäcks bör man välja en lätt hingst, gärna med inslag av bra fullblod. Graphit, Grande och Eisenherz I var kraftiga, ganska tunga hingstar, liksom Pik Bube. Alla fyra rörde sig dock mycket bra. Det finns bra fullblod i stoets stam och hon är inte så tung själv men hon bär på tunga gener. Därför är det extra viktigt att man första gången väljer en lätt, modern och typstark hingst.


Första gången man betäcker: En sak att tänka på är att välja en mycket fertil hingst, gärna en som står i Sverige. Skulle stoet inte bli dräktigt på de två första brunsterna kan det bli ett dyrt äventyr med många skick och dyra transporter. Numera finns de flesta internationella blodslinjerna i de hingstar som står i landet. Nästa gång du ska betäcka henne vet du mer om hennes fertilitet och då kan du ta ut svängarna. (Blir det ett toppföl tar vi alltid samma hingst en
gång till).


Hingstvalet: Jag tycker att du ska titta på en lätt, typstark hingst med Donnerhallblod och
bra fullblodsinslag. Fullblodsinslaget gör att du nästan automatiskt får en avkomma med bra typ och högre, rundare frambensrörelser.
Donnerhallblodet går att dubbla (i motsats till exempelvis Weltmeyer- och Rubinsteinblodet), särskilt om det också finns fullblodsinslag i bägge individerna. Då har du chansen att få en riktig kanonavkomma. Du har redan mycket ridbarhet i stoets stam och det ska du om möjligt öka på med en hingst som också har hög ridbarhet.


Interiören betyder mest. Det viktigaste återstår, nämligen hingstens inre egenskaper.
Eftersom stoet har bra ridbarhet och är positivt inställd till arbete, men är het, ska du försöka hitta en hingst som har arbetslust men ändå är avspänd under ryttare. Jag rekommenderar att du fyller på med mer Donnerhallblod, därför att den hingstlinjen är världsledande för dressyr
avel. Detta beror på att Donnerhall står för maximal läraktighet och mycket gott lynne samt kontrollerbar arbetslust. Många Donnerhall-söner ger dessutom faderns starka rygg och snabba, perfekta bakbensarbete. De är ofta trygga, orädda och minimalt tittiga. När du har hittat några hingstar med rätt härstamning och inre egenskaper, inställning, ska du välja den som har bäst typ, långa framben och en liggande bog. Donnerhallblodet kan också ligga som morfar men med en bra pappa. Hingsten ifråga måste vara lätt och ha bra fullblod i sin stam.


Den hingst du tänker på tror jag skulle ge en för het avkomma. Tänk också på att kontrollera kvalitén hos de ston som ingår i hingstens stam. Då säkrar du ett avelsframsteg, d v s du får en avkomma som är bättre än sin mor och kanske även bättre än sin far.

 

 

Läs mer om Per Pileryd och hans verksamhet på Ängagården: www.angagarden.com.

taggar


liknande webbartiklar


Läst 21186 ggr
Fler inlägg

JUN
14
2016

Hej!

Jag bryter bloggpausen med ett kort inlägg bara för att berätta att Loppan blev dräktig på första försöket med Dream Boy! Lyckan är total och nu håller vi tummarna för att det går hela vägen :)Har också fått uppdatering från Frans nya ägare som berättar att han mår bra i sitt nya kompisgäng. Vacker som en dag är han också!

Jag hoppas ni alla har en fantastiskt skön hästsommar! Vi hörs kanske i framtiden :)


Läst 817383 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2016

Hej på er allihop!

Efter mycket funderande har jag kommit fram till att jag måste ta en bloggpaus ett tag. Jag hinner just nu helt enkelt inte leverera inlägg på den nivå eller med den regelbundenhet jag skulle önska, det känns så himla trist att bara uppdatera någon gång ibland med lite halvsuddiga mobilbilder och lite snabbt ihopsatta texter. Kanske ser läget annorlunda ut inför nästa vår, då Loppan förhoppningsvis ska bli mamma åt en liten "Dream baby" :)


På lördag smäller det, då åker vi till seminstation och hoppas på samma framgång som förra gången då hon skötte sig utmärkt och tog sig direkt!

Nästa söndag åker ju Frans till sin nya familj. Det känns nästan mest ledsamt att sära på Vlad & Frans, de är verkligen de allra bästa vänner man kan tänka!

På tal om det så finns det fortfarande några lediga platser kvar på hingstbete hos Birgitta! Om du har en pluttis som vill bli Vlads nya bästis (sorry Fransen...) kan du maila mig på li@flowequestrian.se så förmedlar jag kontakt. Birgitta har de allra bästa betena; Fantastiska hagar, full koll med visitation/tillsyn minst 2 gånger/dag, plus att det inte finns något mysigare ställe för tvåbenta att hänga på under sommarmånaderna! Först till kvarn...!


Älskade Fransen! Känns otroligt härligt att kunna lämna ifrån sig en långbent, snygg 1-årshingst som är den vänligaste själ du kan tänka. En känslig individ utan att vara ängslig och rädd, social utan att vara för på och bufflig. Loppan, det där gjorde du allt bra <3

Tusen tack till alla er som läst, kommenterat, mailat och på ett eller annat sätt varit delaktiga i Loppans, mitt och på senaste tiden även Frans liv. Det har varit jättekul att få dela allt med er och på återseende, hoppas jag! På instagram uppdaterar jag ibland om det ena och det andra, följ gärna Flowequestrian där om du vill fortsätta följa oss under bloggpausen.

Stor kram till er allihop! Vi hörs :)


Läst 834687 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15
2016

Jag har nog rekord i att vara dålig på att blogga, eller svara på kommentarer och läsarmail för den delen! Jag är hemskt ledsen för det, väldigt dålig tajming att inte hinna blogga nu under föl-/hingstväljar- & betäckningssäsongen, men så är det i livet ibland.

För min & Loppans del har det dock hittills inte funnits så hemskt mycket att uppdatera om. Hon är fortfarande kvar hos Birgitta och lever det goda livet. Min mamma som bor i närheten är där några dagar i veckan och brukar aktivera Loppan lite, t.ex löslongera och frihetsdressyra (eller hoppa minihinder också för den delen). Det är nog, förutom utfordring, några av Loppans höjdpunkter i vardagen - hon älskar ju att få uppmärksamhet och få känna sig lite duktig. 
  

Hingstvalet är oförändrat, det är fortfarande Dream Boy som gäller. Loppan ska till till en seminstation här i Stockholm och jag hoppas kunna köra dit henne redan nästa helg, sen får hon står kvar till åtminstone första kollen och därefter åka tillbaks på bete hos Birgitta (under förutsättning av hon blir dräktig på första försöket, jag är en optimist).
  

Frans är så himla fin och go fortfarande såklart. Börjar bli en riktigt snygg, långbent tonåring nu! Han åker till sin nya ägare Anita om några veckor, det känns förstås både kul och samtidigt lite vemodigt. Jag hade dock inte kunnat hitta en bättre match för Fransen, så det gör ju att det inte känns så himla tungt att skicka iväg honom ändå. Anita har lovat att hålla mig uppdaterad om Frans utveckling, det ska bli jättekul att kunna fortsätta följa honom och se vad det månde bliva i framtiden! Tänk att han var såhär liten en gång i tiden <3
  


Läst 839426 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Avelsbloggen

Li Åsebrings Loppan väntar föl. I bloggen får vi följa med på deras resa.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Lis senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hitta självförtroendet i hoppningen efter en olycka
Lennart Lindelöw svarar
Hitta suget i bettet för jämnare tempo
Lennart Lindelöw svarar
Rytmen är viktigare än avsprångspunkten
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.