28 mars 2013, 08:47
Avelsrådgivning - första stoet ut i bedömningsserien
Nu tycker jag det är hög tid att sätta igång med vårens fantastiska bedömningsserie!
Under fem veckor kommer Per Pileryd att bedömma några läsares avelsston och ge tips och råd inför betäckningen. Jag har valt ut fem stycken ston som jag tycker ska bli extra intressanta att få höra Pers bedömning om och här kommer den första ut i serien:
Let's Dance
2006
Laurentianer - Donatelli
Ägarens egen beskrivning av hästen:
"Hon har varit en olycksfågel och varit skadad ett antal gånger. Har fått råd att betäcka henne efter hennes senaste skada. Då hon i full galopp ramlade med vänster ben sträckt rakt bakåt vilket påverkad henne när hon skall föra benet framåt. Hon har vilat och blivit bättre.
Hon har mycket framåtbjudning, mjuk, ridbar men med en del temprament. Vänlig alltid öronen framåt vid hantering. Massor med energi vilket bidragit till hennes alla skador samtidigt har det bidragit att hon bjuder vid ridning. Hon har ej kommit så långt i sin utbildning pga alla skador.
Skritten är vägvinnande rörlig, traven taktmässig men skulle önska mer gest i knän i frambensrörelserna . Galoppen taktmässig och rund.
Trevlig sida nöjaktigt korrekt i sina framben lite paralellförskjuten. Mkh ca 169-170.
Fotona är när hon var 3 på hösten ej inriden.
Anledningen till att jag valt att avla på henne är att hon har trevliga gångarter och en fin sida. Dels att vi misstänker att skadan hon har kommer kräva en väldigt lång vila\igångsättning och det känns synd att ta bort en fin häst är beredd att ge henne en möjlighet att bli frisk, samt att se om hon kan fungera i aveln. Har funderat på Blue hors Zack.
Med vänlig hälsning /Titti"
Per Pileryds omdöme & avelsrådgivning:
Let’s Dance
e. Laurentianer - Donatelli
Laurentianer e. Lauries Crusador xx - Grande - Eisenherz I
Donatelli e. Donnerhall - Pik Bube - Graphit
Hej Titti!
Jag tycker att du gör rätt som betäcker ditt sto medan hon är relativt ung. Ston som fölat unga blir lättare dräktiga senare i livet än ston som betäcks för första gången som äldre.
Idealet för en avelspopulation är att ”alla 3-åringar betäcks”. Man ska ändå inte göra så mycket med en växande 3-åring och man bidrar även till snabba avelsframsteg.
Stoets exteriör: Du har ett vackert sto med ett fint huvud på en fin hals. Hon har bra könskaraktär med ett feminint uttryck. Bra typ. Överlinjen, som är viktig för ridbarheten, är bra med fin manke och sadelläge. Hon ser ut att ha stark rygg och är sluten i bålen. Bra! Korset är fint. Bogen är något rak (ej liggande) vilket kan förklara att travrörelserna är lite flacka och inte så ”höga” som du önskar. Benen ser bra ut med bra hasvinklar. Man skulle önska något längre framben.
Lite djupdykning i stammen: Första gången ett sto betäcks bör man välja en lätt hingst, gärna med inslag av bra fullblod. Graphit, Grande och Eisenherz I var kraftiga, ganska tunga hingstar, liksom Pik Bube. Alla fyra rörde sig dock mycket bra. Det finns bra fullblod i stoets stam och hon är inte så tung själv men hon bär på tunga gener. Därför är det extra viktigt att man första gången väljer en lätt, modern och typstark hingst.
Första gången man betäcker: En sak att tänka på är att välja en mycket fertil hingst, gärna en som står i Sverige. Skulle stoet inte bli dräktigt på de två första brunsterna kan det bli ett dyrt äventyr med många skick och dyra transporter. Numera finns de flesta internationella blodslinjerna i de hingstar som står i landet. Nästa gång du ska betäcka henne vet du mer om hennes fertilitet och då kan du ta ut svängarna. (Blir det ett toppföl tar vi alltid samma hingst en gång till).
Hingstvalet: Jag tycker att du ska titta på en lätt, typstark hingst med Donnerhallblod och bra fullblodsinslag. Fullblodsinslaget gör att du nästan automatiskt får en avkomma med bra typ och högre, rundare frambensrörelser.Donnerhallblodet går att dubbla (i motsats till exempelvis Weltmeyer- och Rubinsteinblodet), särskilt om det också finns fullblodsinslag i bägge individerna. Då har du chansen att få en riktig kanonavkomma. Du har redan mycket ridbarhet i stoets stam och det ska du om möjligt öka på med en hingst som också har hög ridbarhet.
Interiören betyder mest. Det viktigaste återstår, nämligen hingstens inre egenskaper. Eftersom stoet har bra ridbarhet och är positivt inställd till arbete, men är het, ska du försöka hitta en hingst som har arbetslust men ändå är avspänd under ryttare. Jag rekommenderar att du fyller på med mer Donnerhallblod, därför att den hingstlinjen är världsledande för dressyravel. Detta beror på att Donnerhall står för maximal läraktighet och mycket gott lynne samt kontrollerbar arbetslust. Många Donnerhall-söner ger dessutom faderns starka rygg och snabba, perfekta bakbensarbete. De är ofta trygga, orädda och minimalt tittiga. När du har hittat några hingstar med rätt härstamning och inre egenskaper, inställning, ska du välja den som har bäst typ, långa framben och en liggande bog. Donnerhallblodet kan också ligga som morfar men med en bra pappa. Hingsten ifråga måste vara lätt och ha bra fullblod i sin stam.
Den hingst du tänker på tror jag skulle ge en för het avkomma. Tänk också på att kontrollera kvalitén hos de ston som ingår i hingstens stam. Då säkrar du ett avelsframsteg, d v s du får en avkomma som är bättre än sin mor och kanske även bättre än sin far.
Läs mer om Per Pileryd och hans verksamhet på Ängagården: www.angagarden.com.
ANNONS:
ANNONS: