Avelsbloggen - Avelsrådgivning - tredje stoet
APR
10
2013

Avelsrådgivning - tredje stoet

Nu har turen kommit till tredje stoet ut i avelsrådgivningen. Den här gången är det som sagt ett fullblodssto som förra året hade en fölunge efter Algot 1182.

 

Ägarens egen beskrivning av stoet:

 

"Mitt sto heter Zamona och är ett fullblod (e: Zaffaran u: Monavale ue: Strong Gale) som jag importerat från Irland. Hon kommer från en väldigt betydelsefull stostam, Arab-maid-familjen. Hennes mormors båda helbröder har båda varit väldigt framgångsrika och båda vunnit Irländska Grand National bla. Hon är linjeavlad på Sir Gaylord i fjärde led. Hennes stam kanske inte säger så mycket för folk som inte är insatta i National Huntaveln, så jag tar inte upp mer än så.

 

Zamona själv är startad men hon blir väldigt stressad och vägrade därför springa, därför fick jag köpa henne. Hon har tre väldigt bra gångarter. Slappnar hon av så rör hon sig fint genom hela kroppen, men spänner hos sig får hon lätt lite dålig ryggverkan. Hon kan även vara svår att få fram till handen, då hon gärna knäpper av lite i nacken, detta gör att man måste driva mycket med sätet, utan att klämma med benen. I övrigt är hon en väldigt lydig och rolig häst att rida, med mycket elektricitet och energi som går att använda till det positiva. Hennes stress har gjort att vi inte kommit ut och tävlat speciellt mycket, men hon är utbildad och tränar MSV dressyr, 130 hoppning och tvåstjärnig fälttävlan. Hon är hög i rang och testar gärna osäkra personer i hanteringen, men gör aldrig något dumt och är generellt en väldigt snäll häst, men med mycket nerv. 


 
2011 fick hon sitt första föl, en hingst e: Algot 1182. Han fick 47p på fölvisningen (887888). Han har inte alls ärvt något av mammas stress, utan är lugn och väldigt modig och förståndig, vilket gör att jag ännu mer tror att Zamonas stress är miljöbetingad från galoppen.
 


Jag har valt att använda henne i avel eftersom hennes sviter från galoppen fortfarande påverkar henne negativt vad gäller tävling, men att hon har alla de kvalitéer jag vill ha hos en tävlingshäst, hon är klok, modig, positiv till arbete, hon vill göra rätt, och sedan har hon som sagt tre bra gångarter och hoppar även bra. Jag är övertygad om att om hon inte hade blivit startad så hade hon inte heller haft den problematiken hon har idag.  Så, efter rekommendationer från tränare och vänner som föder upp hästar så gick jag slutligen med på att betäcka henne, vilket jag inte ångrar. Men är ju såklart alltid kul med ännu ett utlåtande, och kanske framförallt rekommendationer på vad för typ av hingst man ska leta efter.Med vänlig hälsning
Rebecca Johansson Lindgren"

 

 

 

 

Per Pileryds omdöme & avelsrådgivning:


 

 

Stoet
ZAMONA XX
168 cm
e. Zaffaran xx u. Monavale xx e. Strong Gale xx
Zaffaran xx e. Assert xx - Sir Ivor xx
Strong Gale xx e. Lord Gayle xx - Tamerlane xx

 

Hej Rebecca och alla läsare!Det här är kul tycker jag. Tredje stoet är ett fint fullblodssto med utmärkt stayerblod. Det första var ett bra dressyrsto och det andra var ett bra hoppsto, så spännvidden är det inget fel på. Vi har själva ”startat” en stofamilj med ett bra fullblodssto och nu finns det sex generationer och ca 80 hästar vars ursprung går tillbaka till detta stamsto. Vi har även haft galoppavel med ett annat fullblodssto, Carabine xx e. Carnoustie xx - Magic Red xx.


Zamona har bra exteriör: Passande storlek, fina linjer, mycket bra manke, bra ben med bra hasar och hasvinklar. Hon har de flesta ”ridhästpoints” som ett fullblod behöver för att fungera i ridhästaveln och hon har ju redan visat att avkomman kan röra sig som man önskar. Zamonas hals är kanske något rak och musklad på undersidan, vilket indikerar de små problem du haft i ridningen och man kanske kan önska sig en något mera liggande bog. Detta är mycket marginella önskemål och stör inte helheten som är riktigt bra, men man kanske ska ha de här små sakerna i åtanke vid hingstvalet. Att hon har stayerblod är en fördel. Deras exteriör passar oftast bättre i ridhästaveln än de med rent sprinterblod.


Ditt Avelsmål: Eftersom ditt avelsmål är en bra fälttävlanshäst, ser min önskehingst ut så här: En orädd, mycket ridbar, försiktig hingst med stor galoppförmåga, bra dressyr- och
hoppegenskaper och goda rörelser. I dagens fälttävlan är man nästan borta om man inte tillhör de bästa efter dressyren och definitivt borta om man river mer än ett hinder i den avslutande hoppningen så kraven på en ”alleskönner” till hingst är höga. Som jag sagt tidigare bör man ta en hingst som är lätt i typen med bra fullblodsinslag för att få en harmonisk exteriör på avkomman och för att slå vakt om galoppförmågan. Poängen på Zamons Algotavkomma indikerar att ditt sto kan ge goda gångarter.


Hingtvalet: Som jag tidigare nämnt är fullblod som Heraldik xx (som tyskarna gärna har i sina fälttävlanshästar) önskvärda i hingstens stam. Han ger både rörelser, ridbarhet och hoppförmåga samt den viktiga galoppkapaciteten. En annan fullblodshingst som jag tyckte mycket om var Sunlight xx, som Celle har ett par bra söner till och som är intressanta, liksom hingstar med
Exorbitant xx och Forrester xx i sina stammar.


Vi har tyvärr inga rena fullblod i Sverige som håller högsta klass. Det är en brist som är svår att avhjälpa i vår avel. En dressyrhingst med utmärkt galopp, bra hoppförmåga och mycket fullblodsinslag går också bra att använda, men då måste den vara orädd och framåt.


Återigen bör man leta hingst i Tyskland och där finns flera hingstar med bra fullblodsinslag. Ett exempel är vice bundeschampion Araldik e. Askari - Heraldik xx som finns på Gestüt Bonhomme utanför Berlin. En komplett hingst som jag tror passar exteriört, med mycket bra rörelser.
Även Neustadt/Dosse har flera intressanta hingstar för Zamona xx.

taggar


liknande webbartiklar


Läst 19930 ggr
Fler inlägg

JUN
14
2016

Hej!

Jag bryter bloggpausen med ett kort inlägg bara för att berätta att Loppan blev dräktig på första försöket med Dream Boy! Lyckan är total och nu håller vi tummarna för att det går hela vägen :)Har också fått uppdatering från Frans nya ägare som berättar att han mår bra i sitt nya kompisgäng. Vacker som en dag är han också!

Jag hoppas ni alla har en fantastiskt skön hästsommar! Vi hörs kanske i framtiden :)


Läst 831113 ggr Kommentarer Kommentera

APR
26
2016

Hej på er allihop!

Efter mycket funderande har jag kommit fram till att jag måste ta en bloggpaus ett tag. Jag hinner just nu helt enkelt inte leverera inlägg på den nivå eller med den regelbundenhet jag skulle önska, det känns så himla trist att bara uppdatera någon gång ibland med lite halvsuddiga mobilbilder och lite snabbt ihopsatta texter. Kanske ser läget annorlunda ut inför nästa vår, då Loppan förhoppningsvis ska bli mamma åt en liten "Dream baby" :)


På lördag smäller det, då åker vi till seminstation och hoppas på samma framgång som förra gången då hon skötte sig utmärkt och tog sig direkt!

Nästa söndag åker ju Frans till sin nya familj. Det känns nästan mest ledsamt att sära på Vlad & Frans, de är verkligen de allra bästa vänner man kan tänka!

På tal om det så finns det fortfarande några lediga platser kvar på hingstbete hos Birgitta! Om du har en pluttis som vill bli Vlads nya bästis (sorry Fransen...) kan du maila mig på li@flowequestrian.se så förmedlar jag kontakt. Birgitta har de allra bästa betena; Fantastiska hagar, full koll med visitation/tillsyn minst 2 gånger/dag, plus att det inte finns något mysigare ställe för tvåbenta att hänga på under sommarmånaderna! Först till kvarn...!


Älskade Fransen! Känns otroligt härligt att kunna lämna ifrån sig en långbent, snygg 1-årshingst som är den vänligaste själ du kan tänka. En känslig individ utan att vara ängslig och rädd, social utan att vara för på och bufflig. Loppan, det där gjorde du allt bra <3

Tusen tack till alla er som läst, kommenterat, mailat och på ett eller annat sätt varit delaktiga i Loppans, mitt och på senaste tiden även Frans liv. Det har varit jättekul att få dela allt med er och på återseende, hoppas jag! På instagram uppdaterar jag ibland om det ena och det andra, följ gärna Flowequestrian där om du vill fortsätta följa oss under bloggpausen.

Stor kram till er allihop! Vi hörs :)


Läst 848418 ggr Kommentarer Kommentera

APR
15
2016

Jag har nog rekord i att vara dålig på att blogga, eller svara på kommentarer och läsarmail för den delen! Jag är hemskt ledsen för det, väldigt dålig tajming att inte hinna blogga nu under föl-/hingstväljar- & betäckningssäsongen, men så är det i livet ibland.

För min & Loppans del har det dock hittills inte funnits så hemskt mycket att uppdatera om. Hon är fortfarande kvar hos Birgitta och lever det goda livet. Min mamma som bor i närheten är där några dagar i veckan och brukar aktivera Loppan lite, t.ex löslongera och frihetsdressyra (eller hoppa minihinder också för den delen). Det är nog, förutom utfordring, några av Loppans höjdpunkter i vardagen - hon älskar ju att få uppmärksamhet och få känna sig lite duktig. 
  

Hingstvalet är oförändrat, det är fortfarande Dream Boy som gäller. Loppan ska till till en seminstation här i Stockholm och jag hoppas kunna köra dit henne redan nästa helg, sen får hon står kvar till åtminstone första kollen och därefter åka tillbaks på bete hos Birgitta (under förutsättning av hon blir dräktig på första försöket, jag är en optimist).
  

Frans är så himla fin och go fortfarande såklart. Börjar bli en riktigt snygg, långbent tonåring nu! Han åker till sin nya ägare Anita om några veckor, det känns förstås både kul och samtidigt lite vemodigt. Jag hade dock inte kunnat hitta en bättre match för Fransen, så det gör ju att det inte känns så himla tungt att skicka iväg honom ändå. Anita har lovat att hålla mig uppdaterad om Frans utveckling, det ska bli jättekul att kunna fortsätta följa honom och se vad det månde bliva i framtiden! Tänk att han var såhär liten en gång i tiden <3
  


Läst 853157 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Avelsbloggen »Avelsbloggen

Li Åsebrings Loppan väntar föl. I bloggen får vi följa med på deras resa.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Portugal-bloggen Välj
Pether Markne Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Kajsa Boström Välj
Avelsbloggen Välj
Gästblogg: Avel Välj
Hästskötarbloggen Välj
Hästliv Välj
Saras vardag Välj
Veterinärbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Lis senaste
Arkiv


Aktuella samarbeten

Foderspalten
I hästhälsans tjänst
Uppfödaren i centrum
Foderbloggen

Senaste numret

Läs mer om Hippson nr 3

– TEMA: Smarta stall
– Reportage: Malin Baryard Johnsson
– Trappan till skänkelvikning

– Bärighet och rakriktning
– Nya sätt att hältutreda hästar
– Så upplever hästen sin värld
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajtenSenaste expertsvaren

Hjälp, hur ska jag hantera min häst?
Elke Hartmann svarar
Tips för att få stabil hand i hoppningen
Lennart Lindelöw svarar
Hitta självförtroendet i hoppningen efter en olycka
Lennart Lindelöw svarar


Tipsa oss

Här kan du skicka in tips eller uppslag till oss på redaktionen.